03/03/13 03:00
(http://socialevo.net/)

Политиката и социалните медии

SocialEvo_publication_socialnetwork-politics

Политиката и социалните медии

Социалните медии все повече се превръщат в платформа, където се разгръщат политически идеи, цели, нагласи.

Едно проучване на Pew Internet & American Life Project от октомври 2012 г. сочи, че 39% от възрастните в САЩ използват социалните медии, за да дискутират политиката. Речта на Обама на Националния демократичен конгрес е повод за 2.5 милиона онлайн разговора, а по време на първия президентски дебат в САЩ преди изборите през 2012 г. са изпратени повече от 10 милиона туита.

Активността в социалните медии нарасна много през 2008 г., когато според OpenSite 1.8 милиона туита са изпратени в деня на президентските избори в САЩ. Днес 1.8 милиона туита се изпращат всяка шеста секунда.

Чрез споделянето на убежданията и целите си в социалните мрежи кандидатите могат да се свързват с реалните си последователи и да достигнат до повече гласоподаватели, както и до такива, които все още не са убедени за кого да гласуват. Постиженията и важните моменти от кампаниите предизвикват лайкове, споделяния, реблогвания и ретуити, които водят до повече и повече ангажирани потребители.

Тази толкова важна тенденция от последните няколко години е и причина водещите компании в областта на социалните мрежи да се „сприятелят“ с кампанията за президентските избори през 2012 г. в САЩ до степен, почти невъобразима само преди четири години. Те станаха домакини на дебати и спонсорираха предизборни срещи на живо с гражданите, като в същото време останаха и незаменим инструмент за кандидатите, търсещи връзка с избирателите в интернет пространството. През септември 2011 г. Facebook, най-голямата и най-влиятелната от онлайн социалните мрежи, създаде Политически комитет за действие (Political Action Committee). Позицията на самата компания беше, че този кометитет „ще даде възможност на нашите работодатели да бъде чут гласът им в политическия процес чрез подкрепянето на кандидати, които споделят нашата цел за повишаване на стойността от иновациите за икономиката, като даваме на хората силата да споделят и да правят света по отворен и свързан“. Политическият комитет за действие събра значителни средства за кандидатите в президентските избори през 2012 г.

По този начин Facebook засили публичната си роля в президентската надпревара в САЩ. Kомпанията беше домакин на републиканските дебати в Ню Хемпшър заедно с предаването на телевизия NBC „Среща с пресата”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване