03/08/13 02:50
(http://socialevo.net/)

Apple патентоват система за препродаване на “дигитални блага”

Apple патентоват система за препродаване на "дигитални блага"

Apple патентоват система за препродаване на "дигитални блага"

Интересен патент на Apple разкриват Apple Insider. Всъщност става въпрос за три серии от документи, които описват принципа на действие на система за препродажба на “дигитални блага”. Това, което Apple искат да постигнат, е да направят възможно препродаването на дигитална музика, електронни книги и филми, които сме си купили, но от които вече нямаме нужда.

Apple не преоткриват топлата вода. По-широк патент бе отсъден на Amazon по-рано тази година – той е за система, която позволява на потребителите да продават, разменят и дават назаем музикални файлове, електронни книги, филми, приложения и пр. Интересното при Apple обаче е, че те не държат в процеса да участва посредник, като по този начин максимално го опростяват. Другата особеност е, че може и да няма де факто прехвърляне на електронна книга от едното устройство на другото, а само правата за ползване. Книгата и без това може да е в облака и да чака новия си притежател.

Идеята на Apple отново е да опростят възможно най-много процедурата. Не е необходимо размяната да става чрез посредник, особено като се има предвид, че е много вероятно в бъдещите модели на своите мобилни устройства да вложат NFC. Ако решиш да се откажеш от някой музикален албум, който и без това не слушаш отдавна, просто го продаваш на приятел, който проявява интерес. Издателят предварително е определил условията, при които можете да осъществите сделката – например тя да е възможна няколко месеца след официалното излизане на албума, да не е за по-малко от 10 лв. и т.н. Възможно е и част от сумата на сделката да бъде прехвърлена на издателя, т.е. той да спечели малко и от вторичния пазар.

Apple имат практиката да променят цели индустрии. Нищо чудно точно нещо такова да са планирали отново за съвсем скоро. И докато ние недоволстваме, че изостават с иновациите, те да готвят нещо, което ще промени начина, по който купуваме и потребяваме в дигиталния свят.

Снимка: Apple

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване