03/11/13 03:40
(http://socialevo.net/)

Комуникационна стратегия!? Нe, благодаря!

STOP

Комуникационна стратегия!? Нe, благодаря!

За изграждането на ефективна комуникационна стратегия са нужни 7 стъпки. Преди това обаче е добре да сме наясно защо тази стратегия е нужна и каква работа ще ни свърши тя. Нашата практика показва, че от този въпрос се интересуват предимно български бизнеси. Пред чуждите това не стои като казус. Пред тях стоят въпросите: Какво ще е най-ефективно да се направи? Как да планираме резултата, който искаме да постигнем? Как да оптимизираме бюджета си, за да използваме повече възможности на комуникациите? 

Защо е нужна комуникационна стратегия? Когато чуем този въпрос, става ясно, че е нужно да образоваме, да предлагаме информация и след това да говорим за планиране.

Планирането на комуникациите в краткосрочен и в дългосрочен план е ключово за развитието на бизнеса. Нали не искате да бъдете погълнати от хаоса, който е настъпил заради липсата на план за действие?

 

„НЕ“ на комуникационната стратегия!

Най-честите противоречия, с които се сблъскваме:

Работим „на парче“ – от месец за месец.

Много често срещано. В началото се стресирахме от тази информация, но сега тя не ни изненадва дори. Работата „на парче“ е като хазарта – не се знае дали ще спечелиш, ако вложиш. Може да удариш джакпота, може и да фалираш. Когато една кампания съществува сама по себе си и само за себе си, вероятността тя да е ефективна е много малка. А дори и да е ефективна, ще е за кратко. Твърде рисковано е.

 

Когато дойде промоция, тогава мислим какво да правим.

Това е безотговорно отношение към бранда. Ако искате вашата марка да се развива и да продава, редно е да й окажете нужното внимание: да я поливате, отглеждате, украсявате, разгласявате… Всичко това изисква да отделите необходимото време, за да планирате стриктно всички канали, по които ще комуникирате; аудиториите, до които искате да стигнете; посланията, които ще разпространите.

 

Пoддържаме си профилите в социалните мрежи сами. Защо са ни специалисти?

Честите аргументи, които стоят зад този начин на мислене, са, че не е възможно някой “отвън” (външен специалист или фирма) да поддържа ефективно социалната активност онлайн, защото той не е добре запознат с динамиките на фирмата, с новите продукти, с навлизащите постоянни промени. Това са силни аргументи, но в повечето случаи са произлизали от компании, които имат само една страница във Facebook (някои дори нямат сайт) и тя е пълна с кученца, котенца, цветя и продукти. Няма регулярност на публикациите. Няма целенасоченост на посланията.

 

Можем да общуваме с клиентите си достатъчно добре, затова не са ни нужни специалисти по комуникации.

Импулсивните публикации, кампании и провокации няма да доведат до търсените резултати. Как да се планира присъствието ви в социалните мрежи? Как да разберете кои комуникационни канали ще са най-работещи за вашия бизнес? Как да оформите посланията си? Как те да достигнат точните хора? Това са въпроси, на които специалистите по комуникации имат отговори, защото имат опит, следят тенденциите, правили са различни кампании и са видяли резултати. Дали не е по-добре да се обърнете към тях?

 

Сигурните резултати от  липсата на цялостна стратегия за комуникациите са: неясни концепции, размити послания, неангажираност на потенциалните клиенти към бранда. За съжаление, виждаме постоянно това.

Практиката и светът около нас показват, че бизнесите, които са отделили време да поставят стабилна основа, успяват да се откроят и развият. В днешното забързано време все повече гледаме да скъсим пътя към целта. Даваме си сметка за грешките, но те вече са факт! Комуникационната стратегия е основана на това кои сме ние и как да комуникираме успешно с клиентите си. (Ще пишем все по-детайлни статии в тази посока.)

Тя дава посока на начина, по който говорим за себе си. Има ефект на ценностна система, която модифицираме с времето. Но нещата, заради които нашите клиенти са ни харесали и гласували доверие, остават непроменени. Комуникационната стратегия канализира усилията ни, за да изградим по-добър и силен бранд. Тя е като настолно четиво за всички, които току-що идват в компанията; за фирмите, с които тепърва ще работим.

 

Комуникационната стратегия работи в няколко посоки за бизнеса:

  • разпознаваемост на бранда;
  • изграждане на взаимоотношения с клиентите;
  • подобряване позициите на пазара;
  • фокус върху нуждите на клиента;
  • фокус върху силните страни на бранда.

 

Ако целите да развивате устойчив бизнес в дългосрочен план, важно е да помислите за своята комуникационна стратегия. Тя ще избистри идеята кои сте вие, как да намерите и как да задържите своите клиенти.

Съвсем скоро ще разгледаме конкретните стъпки за създаване на една комуникационна стратегия.

Очакваме конкретни казуси и въпроси!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване