03/30/13 05:34
(http://socialevo.net/)

Борил Богоев – за e-mail маркетинга

Борил Богоев

Борил Богоев

Социалните мрежи набират скорост, има ли място и за e-mail марктинг?

Социалните мрежи не са конкурент на имейл маркетинга като комуникационен канал. Двата маркетингови инструмента могат да се използват много добре заедно, комбинирайки позитивите си и правейки опит да неутрализират негативите. Имейл маркетингът е един от най-ефективните методи за провеждане на качествена комуникация с голяма аудитория и за него винаги има място в маркетинг микса на една организация.

Нещо повече, според мен съчетаването на социалните мрежи с имейл маркетинг е една много мощна комбинация, която – използвана правилно – може да умножи резултатите и в двата канала.

Има ли добри Български примери за имейл маркетинг? Къде е границата между e-mail маркетинг и спам?

Примерите за качествен и добър имейл маркетинг, използващ максимално възможностите на този комуникационен канал са твърде малко на фона на широко разпространените неефективни практики. Въпреки това, има такива. За радост или за съжаление, примерите са с колеги от бранша, а не с представители на малкия и среден бизнес. Много ми се иска, обаче, това да се превърне в масова практика, а не в нещо, което се прави само от малък кръг професионалисти.

Темата „СПАМ“ е много чувствителна и се оказва, че всеки има собствено мнение за това кое е спам и кое – не. Чувал съм много изказвания на познати, клиенти, приятели, които наричат всяко получено рекламно (търговско) съобщение „спам“. Аз съм твърдо против това мнение и съм го казвал неведнъж. Да се идентифицира всяко търговско съобщение като „спам“ практически означава имейл маркетингът да се отрече като средство за комуникация между фирмите (доставчиците на продукти и услуги) и хората (потребителите).

Аз имам две лични дефиниции за „спам“ – законова и бизнес такава. Въпреки, че не си спомням някъде в Закона за електронна търговия да е посочена думата „СПАМ“, там – макар и доста противоречиво – са дефинирани условията, на които трябва да отговаря едно търговско съобщение, за да бъде изпратено до получателите си. Ще разкажа подробно за тези изисквания в своята лекция на Social Me Workshop #10.

От друга страна, аз съм на мнение, че спазването на буквата на закона не е достатъчно. Дори да се спазят всички изисквания и да сме „чисти“ пред ЗЕТ, сигурен съм, че отново нашите имейл кампании могат да бъдат определени като „спам“ от техните получатели. Именно затова съм твърд почитател, последовател и практикуваш на подхода Double Opt-In. При него аз предоставям на потенциалните си получатели възможността да се запишат в моя имейл списък, за да получат определена информация (бюлетин, електронна книга, имейл обучителен курс и др.), от която имат нужда в даден момент. След регистрацията, те получават съобщение, където е необходимо, с кликване да потвърдят, че наистина желаят да получат дадената информация.

Ето, вече имам двукратно потвърждение от бъдещите получатели на моите съобщения – първо собственоръчно са попълнили формата за регистрация и второ – потвърдили са съзнателно с кликване на мишката.

Какво следва от тук нататък? Изпращам им само тази информация, за която са се абонирали. Не им изпращам реклами на други фирми. Не предоставям имейл адресите и друга информация на други субекти. Въобще, възприемам така регистрираните списъци като моя аудитория, която ми е дала разрешение да комуникирам с нея.

И последният важен елемент – винаги предоставям възможност на абонатите на моя имейл списък да се отпишат от него (с едно кликване, а не със сложна процедура) и повече да не получават от мен информация по дадената тема.

Ето този подход аз наричам „НЕ-СПАМ“ или качествен, правилен и „чист“ във всяко отношение имейл маркетинг подход. Абонатите са се записали сами, получават само тази информация, за която са се абонирали и – ако в даден момент им стана досаден – могат лесно да се отпишат.

Какви се недостатъците на e-mail маркетинга? Как могат да се избегнат?

Въпреки, че е много ефективен инструмент, имейл маркетингът има и недостатъци, с които е необходимо постоянно да се борим. Ето двата най-сериозни – според мен – проблема, с които се сблъкваме непрекъснато:

Не всички изпратени писма достигат до получателите си. Това се получава по различни причини, но не можем да избегнем този ефект напълно. Понякога причината е в невалидни имейл адреси, които имаме в списъка си. В този случай, нашата задача е да проверяваме и поддържаме базата си данни качествена и актуална. В други случаи проблемът се състои в това, че сървърът на получателя – по някаква причина – решава че писмото ни е спам и го изпраща в Junk папката. Тук имаме доста по-малък контрол над ситуацията. Най-широко разпространената практика е да уведомяваме абонатите предварително да маркират нашите съобщения като „НЕ-Спам“, да добавят адреса ни в White списъци и т.н.

 • Имейл маркетингът има негативна репутация сред широкия кръг от потребители. Както споменах, много хора възприемат всяко търговско съобщение като спам и това се отразява негативно върху репутацията на имейл маркетинга като цяло. Това, което можем да направим тук е много – да използваме само добрите практики, да ги популяризираме (нещо, което се опитвам активно да правя от две години насам) и да наказваме (с всички, допустими от закона средства) използването на лошите практики в тази област. Глупаво е губим един много добър маркетингов инструмент, заради неумението да го използваме качествено.

Кои са новите тенденции в e-mail маркетинга?

Наблюдавайки сегашното ниво на развитие и очакваните технологични и концептуални новости в тази област, мога да изтъкна няколко важни тенденции, които вече набират мощ:

По-качествена персонализация. Интеграцията със социалните медии и системи и инструменти за customer profiling ще дава все по-добра персонализация и таргетиране на нашите кампании, което ще доведе до по-висока удовлетвореност на получателите, както и до по-добри резултати от тези кампании.

„Мобилизация“. Все повече кампаниите ще бъдат съобразявани с мобилните устройства и ще се подготвят по такъв начин, че да могат да бъдат възприемани по-ефективно в такава среда и в „мобилна ситуация“.

Маркетинг автоматизация. Очаквам и у нас да започнат все по-сериозно да навлизат интегрирани системи за управление и автоматизация на маркетинговите дейности, които активно използват имейл маркетинга като инструмент.

Double Opt-In. Докато в световен маща Double Opt-In вече е утвърдена като стандартна (и дори – единствена приемлива) бизнес практика, у нас положението е доста по-различно. Смятам, че нашата лична, българска тенденция ще бъде все повече да възприемаме тази практика (най-малкото, защото е по-ефективна и по-коректна към клиентите) и все повече да загърбваме спама.

Издайте ни малко новини “от кухнята”, какво да очакваме на Social me workshop № 10?

Не бих искал да издавам нищо, защото се надявам да изненадам (приятно) присъстващите на юбилейното издание на Social Me Workshop.

Искам само да споделя, че голяма част от слайдовете на моята презентация ще бъдат брутално откровени и скандално илюстративни. Предварително се извинявам на по-чувствителните участници в семинара и много се радвам, че презенстацията ми няма да подлежи на контрол от страна на СЕМ. 

Визитка: Борил Богоев

Визитка: Борил БогоевБорил Богоев е онлайн предприемач, консултант и лектор. Работи в областта на дигиталните технологии и маркетинг от 1999 г. През последните 12 години се занимава с уеб дизайн, афилиейт маркетинг, блогове на българския и англоезичния пазар, интернет маркетинг, консултации, “лекторстване” и писане. Управител е на Webface Consult и автор на онлайн курсовете Летящ старт в Интернет маркетинга, Десет навика за върхова продуктивност, Email Kama Sutra. Съавтор е в Блогопедия и горд притежател на Ph.D. по бизнес модели в Интернет. Силно вярва в силата на интернет маркетинга и неговият неизчерпаем потенциал за превръщането на всеки бизнес в успешно начинание.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване