04/07/13 09:25
(http://milenafuchedjieva.blogspot.com/)

истерия около "чалгата" напълно извън чалгата

за текста ми за чалгата в "уикенд" няма да се извинявам на никой, въпреки че средата ми е абсолютно неспособна да разбере защо бих се интересувала от чалгата, камо ли да пиша положителнини текстове за нея. 

"чалгата" ме интересува като феномен, и както всеки феномен, тя има добри и лоши страни. виждам, че в капитал лайт представят любопитен кратък игрален филм за "чалгата", слагам чалгата в кавички, защото всъщност всичко, което се опитва да я вкара в някакви собствени представи, и да я използва за собствени цели, я превръща в нещо друго. аз се интересувам от бизнес феномена, от еволюцията на този уникален български вариант на балканска поп-фолк музика, и от изпълнителите. интересувам се напълно документално, без да го натоварвам с мои очаквания, смисли, тълкувания, т.е. без да се опитвам да го превръщам в нещо друго - нещо, което да може да ми служи за оправдание за самата себе си, че имам интерес към него:) 
сяматам, че тук има истерия около "чалгата" напълно извън чалгата
а и никак не е за изключване, че чалгата е едно от малкото неща, които искрено ме разсмиват в българия. в смисъл, че е наистина забавно да слушаш и гледаш напълно абсурдни неща - клип сниман в тотална уестърн стилистика, който обаче е с чисто поп-фолк звучене. нямам търпение да го покажа на приятели в америка:) 
но, НО, с това не съдя никой. ЗАБАВЛЯВАМ СЕ. това ме забавлява.
не ме забавляват тегави представления на скапани режисьори. това не ме забавлява. не ме забавляват тъпи български филми. не ме забавлява и посредствена нова българска литература. 
да сме наясно за възможността да се забавляваш с нещо българско.

Публикувана на 04/07/13 09:25 http://milenafuchedjieva.blogspot.com/2013/04/blog-post_7.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване