04/08/13 09:27
(http://www.gorichka.bg/)

МВФ: да спрем субсидиите за енергия, за да спрем климатичните изменения

На места по света държавите харчат повече за субсидии, отколкото за здравеопазване и образование, се казва в доклада, наречен Реформа на енергийните субсидии. Фото: МВФ

На места по света държавите харчат повече за субсидии за енергия, отколкото за здравеопазване и образование, се казва в доклада, наречен Реформа на енергийните субсидии. Фото: МВФ

В скорошно изследване, Международният валутен фонд твърди, че глобалните субсидии за енергия възлизат на 1,9 $ трилиона. Същият недолюбван от някои популисти, но безспорно авторитетен орган смята, че ако бъдат отрязани тези субсидии ще има много повече ползи отколкото загуби. На обикновения човек, разбира се му е трудно да възприеме тези “много повече ползи”, понеже имат абстрактен характер – икономически растеж или намалени вредни емисии са думи, които не пълнят хладилник. По-скъпата енергия от друга страна е болезнен проблем, особено при нас, особено в момента.

Ако излезем обаче от локалното, в което сме се втренчили и погледнем малко по-далеч от носа си, можем да стигнем до някои изводи. Например – спирането на субсидиите (почти 500 милиарда изразходвана от правителствата суха пара за понижаване на цената на “фосилните горива”) ще освободи ресурс за инвестиране в изследователска дейност. Нещо повече – виждайки, че този тип енергия е финансово неизгодна, самите компании ще имат мотивация да инвестират в алтернативни технологии. Отделно според изчисленията на МВФ (а те ако не друго, то поне умеят да смятат), икономисването на тези субсидии (2,5 % от световния БВП), ще е равнозначно на 4,2 милиарда тона парникови газове ПО-МАЛКО в атмосферата. И накрая, не трябва да забравяме, че субсидиите, които имат за цел уж да намалят цената за потребителите, реално правят друго. От това намаление, по закона за всеобщата гадост, се възползват най-вече един малък процент богати. На практика субсидиите увеличават разликата между богатите и бедните, а това както и да го погледнем си е по-голям проблем и от цената на тока, особено при нас, особено в момента.

повече на TRIPLE PUNDIT

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване