06/05/12 17:13
(http://www.klassa.bg/)

Производството на ток поскъпва с 11% догодина

С около 11% ще се увеличи цената на българските производители на електрическа енергия през 2013 г. заради задължението им да купуват квоти от емисии на парникови газове. Това съобщи Евгения Харитонова, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, при откриването на конференцията „Ден на българската енергетика“. Ръстът на цената на тока за потребителите ще е по-голям, тъй като към посоченото увеличение ще се прибавят разходите и печалбата на обществения доставчик НЕК и разпределителните дружества.
„България кандидатства за дерогация – временна отмяна на изискването за 100-процентово заплащане на разрешителните за емисия на парникови газове. Използването на тази възможност ще се отрази в по-плавен ръст на цените на електрическата енергия на производителите през следващите години“, допълни зам.-министърът. От началото на 2013 г. България ще започне да купува 30% от квотите, а до 2020 г. вече трябва да плаща вредните емисии, отделяни от централите, на 100%.
Рекордно количество ток е изнесла страната ни през 2011 г. - близо 26% повече или 10,7 тераватчаса. С около 8.4% е нараснало брутното производство на електроенергия за 2011 г. спрямо 2010 г. и е достигнало 50.7 тераватчаса. Причината за ръста били нарастващите световни нужди от електрическа енергия заради борбата с климатичните промени и за да се намалят вредните емисии във въздуха, уточни Харитонова.
„Основните приоритети на България са насочени към ограничаване на външната зависимост от вносни енергийни ресурси, овладяване на отрицателните промени в климата, насърчаване на икономическия растеж и заетостта. Стремежът ни е да поддържаме ролята на България като важен енергиен фактор в региона“, обясни зам.-министърът. Откриването на енергийната борса в страната е другата важна цел на правителството, допълни Харитонова. Според нея в края на миналата година е започнало тестовото изпробване на търговията "ден напред" на електроенергия. Предстои избор на консултант и структуриране на самата борса през есента на тази година.
„За да бъде ефективна енергийната политика на една страна, тя трябва да бъде балансирана между три основни плоскости - сигурност на доставките, влияние върху околната среда и социална поносимост“, заяви Слав Славов, регионален мениджър за Европа и Централна Азия, на Световния енергиен съвет. По думите му изследване на ефективността на енергийната политика нарежда България на 47-о място от 92 страни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване