04/12/13 05:28
(http://socialevo.net/)

Анелия Гроздева: марката трябва да носи значима за хората стойност

BMF-Lecturer-Anelia-Grozdeva

Анелия Гроздева: марката трябва да носи значима за хората стойностСлушате ли?

Не, това не е въпросът, познат ви от детството, след който следва щипването по бузата. Слушате ли вашите клиенти, а чувате ли ги? Знаете ли какъв е начинът им на живот, какво обичат, как прекарват свободното си време, имат ли деца, а котка? Познавате ли ги или така си мислите?

Недей да крещиш, моля те!

Да създадеш бранд отдавна не значава просто да „крещиш“, че съществуваш. Маркетингът на агресията, боят с лакти и шумното присъствие е вече в миналото. Това, което е на дневен ред, е маркетингът на слушането и разбирането. Да създадеш марка също вече не е достатъчно. Вярвам в това, че основната цел е в създаването на релевантни марки, които дават на хората каквото искат и го правят по значим за тях начин.

Хайде, излез от клишето…

Да се говори за това, че клиентът е в центъра на всеки бизнес, не е новина. Новина е обаче, че това спря да бъде просто новото, свежо мото, което бизнеса повтаря, а резултат от това, че обстоятелствата „зашлевиха“ бизнеса и го принудиха да повярва в това. Марките започнаха да се опитват да създават все повече стойност за потребителите, бизнеса започна да говори в цифри и резултати за маркетинговата си активност, приоритетите се промениха от изграждане на позната марка към изграждане на лоялни клиенти. С по-малко пари…

Марка, която ще липсва?

Сигурна съм ще попитате, какво разбирам под релевантен бранд? Питали ли сте се някога какво би се случило ако Вашият бранди изчезне? Ще липсва ли на някого?

Този въпрос чух за първи път преди няколко години от един от големите изследователи на потребителската мотивация Сю Томас в един уебинар, докато работех в Синовейт. Тогава се замислих от една страна като потребител, че има няколко такива бранда, без които мога да живея, но животът ми няма да бъде същия. От друга страна като професионалист се замислих колко от марките, в чието създаване и развитие съм участник, са с такъв статут. Марката трябва не просто да решава проблеми на потребителите, да задоволява техни потребности, а да носи значима за хората стойност. Как да стане така, че марките, които създаваме да са необикновени и трябва ли всички марки да са такива?

Практично, колега!

За да се създаде и изгради успешна марка ти трябва план. Нищо ново! Ние в The Business Institute знаем „тайната“ и сме готови да я споделим с теб. Планът за развитие на марката преминава през четири основни етапа на развитие:

Повече…ела и бъди част от нашите работилници! Вдъхнови се, бъде любопитен и активен, защото това е преживяване, което наистина променя.

Заповядай, ще споделяме :)

Темата за потребителските марки, която е част от програмата на Brand Management Factory е резултат не просто от много четене на „умни“ книги, и слушане на „умни“ лектори, а от дългогодишния ни опит на практици, на хора, които създават и развиват  успешни марки. Ние разказваме нашия опит и живот, защото за да създадеш успешна марка, ти трябва да живееш с нея. Повярвайте ми!

Анелия Гроздева

Експерт в областите маркетинг комуникации, бизнес развитие и продажби, основно на външни пазари. Била е управител на Power w PR Agency and Consulting, мениджър “Бизнес развитие” в компания за пазарни изследвания Synovate и фармацевтична компания UniComs. Работила е за клиенти като Nestle, Kraft, UniCredit Bulbank, Raifaissen Bank, Globul, Vivacom, Bella Bulgaria и др. Фасилитатор в The Business Institute който провежда The Brand Management Factory.

Желаещите да се включат в The Brand Management Institute имат възможност да се записват до 15.04 за цялата работилница, а след това – само за модулите, които не са стартирали.

The Brand Management Institute

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване