04/26/13 07:53
(http://eneya.wordpress.com/)

Ratio.bg – 2ро издание I fucking love science

Миналата година Ratio.bg беше изключително интересно и забавно. Говори се за извънземни, за физика и за висша математика. И то по такъв начин, че година по-късно, все още помня цели откъси.

За тези, които не знаят, Ratio.bg “цели да промотира принципите на скептичното научно мислене като представя интересни идеи и новости” по техни собствени думи. Иначе казано, това е една, надявам се, превръщаща се ежегодна и траиционна среща, в която различни светила в областта на науката говорят пред разнообразна публика за неща, които са ужасно интересни, за заобикалящия ни свят, за постиженията и за това колко по-странни са нещата и колко по-вълнуващи, отколкото очакваме.

Лекциите са увлекателни, не са прекалено дълги, така че да претоварват и натоварват и се съобразяват с публиката, която е изключително разнообразна, от професионалисти, до пълни лаици, които са любопитни. :) Лекторите са разнообразни, добри, увлекателни за слушане и ентусиазирани, което винаги води до интересни събития и резултати.

Препоръчвам горещо: 27 април 2013 г.; 14:00 – 20:00; Младежки театър „Николай Бинев“. Билети на касите на младежкия театър: цък.

Тази година лекторите и темите ще са: проф. Сюзън БлекморД-р Адам Харт-ДейвисДебора Хайд и проф. д-р Николай Спасов.

14:00 – 14:15 Официално откриване
14:15 – 15:15 Проф. Сюзън Блекмор: Мистерията на съзнанието
15:15 – 15:45 Кафе-пауза със Starbucks
15:45 – 16:15 Проф. д-р Николай Спасов: Балканите като път за разселването на хора в Европа
16:15 – 16:30 Кратка почивка
16:30 – 17:15 Д-р Адам Харт-Дейвис: Загадъчното време
17:15 – 17:45 Кафе-пауза със Starbucks
17:45 – 18:45 Дебора Хайд: Вампирите
18:45 – 19:00 Кратка почивка
19:00 – 20:00 Дискусионен панел с всички лектори

А сега малко отклонение.

Моята причина да харесвам Ratio.bg, е защото на науката се гледа като на една необхватна, неразбираема маса, от която уж никой не рзбира, дори и учените, което не е точно така. В комбинация с итеричното отношение към науката в популярната култура и сред обществото като нещо опасно, страшно и неразбираемо, а учените представени като хора, които изобщо не разбират какво правят, напълно неориентирани в живота (евентуално ходещи с гащи на главата) но всички страдат от комплекс, че са богове, събитие, което прекрачва границата и я размива, е само добре дошло.

Науката в училище, поне по мои спомени, не се преподаваше добре в училище (не знам дали това още е така, но не ми е направило впечатление да са правени някакви промени в преподаваните материали, език и стратегии, освен че звучи още по-сухо, в редките случаи, когато съм разлиствала учебници). Сухи факти, много теория и много малко практика, много зубрене, малко оценяване на невероятната й интересност, комплексност и разнообразност, което води до незаинтересованост или дори за директна омраза към нещо, което се смята за безсмислено и ненужно за живота.

Поне повърхностно разбиране е необходимо, защото критичната мисъл ни е крайно необходима. В период, в който ни се продават боклуци или чиста водица под маската “хомепопатия”, препоръчването да не се правят ваксинации или по-сериозните проблеми, препоръката да се дава нещо, което е стряскащо близо до белина на деца страдащи от аутизъм.

Това е доста голямо очакване и товар на една чудесна идея и очакване на реши и да повлияе на много труден проблем – обезценяването на знанията и образованието, наред с пренебрежението към любопитството, но за мен това е огромен и жесток проблем, който ни влияе и е някаква искричка надежда. ОК, това и чисто гийксо очаорование да слушам за неща, които са ми интересни и които виждам пренебрегнати през 90 процента от времето ‘cause I fucking love science! :)

Ще се видим там. ;)


Filed under: култура уж Tagged: критична мисъл, наука, образование, i fucking love science, ratio.bg
Публикувана на 04/26/13 07:53 https://eneya.wordpress.com/2013/04/26/ratio-bg-2nd-edition/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване