04/26/13 08:57
(http://nellyo.wordpress.com/)

Великобритания: при достъп чрез браузър няма нарушение на авторски права

Във Великобритания,  в  решение по делото Public Relations Consultants Associations v. Newspaper Licencing Association  съдът  (UK Supreme Court) се произнася, че няма нарушение на авторските права при браузване.

Става дума за оценка на техническия процес на достъп до съдържание – гледане на защитени произведения в интернет, за което е необходимо определено възпроизвеждане. Съдът анализира приложимостта на директивата 2001/29/ЕО към  процеса на достъп   от страна на крайния потребител в интернет, цитира се рецитал 31

(31) Трябва да се поддържа справедлив баланс между правата и интересите на различните категории притежатели на права, както и на различните категории притежатели на права и ползватели на закриляни обекти. Съществуващите изключения и ограничения по отношение на правата, както са определени от държавите-членки, следва да бъдат преоценени с оглед новата електронна среда.

и  стига до извода, че гледането на съдържание (достъп чрез уеб браузър) на компютър  не е по-различно от гледане на защитени произведения по телевизора,  браузването не нарушава авторските права и не се изисква крайните потребители да имат предварително уредени права.

Решенията Meltwater  трябва да се следят, защото става дума за бъдещето на журналистиката онлайн.

В настоящото решение  се стига до извод за необходимост от преюдициално запитване към Съда (параграф 38).

Реакции в the Guardian


Публикувана на 04/26/13 08:57 https://nellyo.wordpress.com/2013/04/26/meltwater-uk/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване