05/02/13 09:28
(http://ivo.bg/)

За Борисов Бог е началник, навигатор, Стоичков, а вече и СРС

Точто преди три години, на 2 май 2010-та, премиерът Борисов обяви по време на посещение в един манастир , че Господ му е „началник”. По-късно, в предаването „Всяка неделя” ( в което се кръстеше непрекъснато), повтори навръх Бъдни вечер миналата 2012 г. същото откритие, наричайки за пореден път Господ „началника”.
Днес Борисов може да е премиер в оставка, но от пиедестала на самордния си абсурдизъм явно няма намерение да слиза. Този път роди афоризъм (вероятно отново без да си дава сметка какво говори), поставяйки знак на равенство между Бог и подслушването със специални разузнавателни средства- т.н. СРС-та.
„Когато фактите говорят и СРС-тата мълчат”, декларира той, твърдейки, че с тази своя мисъл подкрепя напълно своя съратник Цветан Цветанов, загазил в отношенията си прокуратурата във връзка със скандала с подслушванията.
Да оставим настрана двусмислието на тази „подкрепа”, която напомня за вица с оправданието на Манго пред съда, че не е искал да убие жертвата, а само я „подкрепил” с ножлето, за да не падне. Защото фактите, според прокуратурата, говорят за наличие на престъпление, извършено от Цветанов.
Недвусмислено обаче е едно: от страна на Борисов, който обича да демонстрира религиозност по нелеп начин, включително като целува в качеството на си премиер на светска Република България ръката на руския патриарх Кирил, боравенето с думите по отношение на Бога е точно толкова повърхностно и хашлашко, колкото и в аналогиите му между демокрацията и тоалетната му.
За илюстрация припомням малко предистория.

Мънитеизмът на премиера
Иво Инджев ⋅ март 27, 2012 ⋅
Попитан на 22 декември 2011 г. да коментира съпротивата срещу отварянето на досиетата на висшите служители на Господа в България, Бойко Борисов настоя кротко това да се случи все пак и то стана. Затова пък беше безпощаден към всички в България, които си стоят вкъщи вместо да научат по един-два езика (кой го казва!) и чакат помощи, вместо да работят. Скара им се , че само мрънкат.А който работи в България, получава добра заплата , отсече той в отлично настроение, след което се произнесе предколедно пред камерите на телевизиите насред строежа на магистрала„Тракия” по следния епохален начин за Господ:
„По празниците забравяме за кой човек го празнуваме. Това е Господ. Да са живи и здрави всички!”.
Макар и живи, работниците от Оловно-цинковия комбинат в Кърждали са здраво ядосани от липсата на заплати и очакват Господ да се намеси в тяхна полза, както го направи в Мадан с миньорите. Тях не ги интересува какви са подробностите около формата на собственост- имат пред очите си примера от Мадан и искат те също да бъдат спасени от Господ ( да се готвят следващите на опашката). Ето как формулира това искане тази сутрин пред Би Ти Ви един от афектираните работници:
„Ако Бойко Борисов се намеси, пари ще има. Ако не – оставаме без заплати. За някои той може да е бандит, но за мен е Господ!”
И защо не? Прав е човекът, още през 2010 г. , на 10 декември, при откриването на един от лъчовете на метрото в София, Борисов обяви на всеослушание: „ Господ ми е навигатор”. Време е да го докаже, като лавира между фалиралите предприятия и им решава проблемите на място. Същевременно, гледайки в очите работниците, ще може да им съобщи божественото си прозрение от онова предколедно изявление, че който няма работа е мрънкач ( и пишещият тези редове също спада в тази категория- седи си вкъщи и мрънка на 5 езика, но поне помощи не проси от него).
Научното откритие на другарите и другарките, че Господ е българин, което вече се потвърди и конкретизира, наскоро беше подкрепено и от изключително културния ни министър Вежди Рашидов. Той внесе допълнителни нюанси:
„Господ Бог е бил първо и скулптор. Нали все пак преди словото, преди началото е сътворил човека от кал. Все пак ми е бил колега”, заяви Рашидов, потвърждавайки божествения характер на висшата изпълнителна власт над нас. Та нали е колега с Бойко, който сътворява от кал каквото си поиска в повереното кътче от царството божие!
От друга страна, прочутият със своята скромност Бойко Борисов внася известен смут, преотстъпвайки ( макар и само на територията на Испания, за да не му се пречка тук) , правото на друг да бъде Господ. На 4 март 2011 г. агенция Фокус го цитира да канонизира своя приятел Христо Стоичков с думите:
„Стоичков е Господ в Испания, заяви пред журналисти в Мадрид премиерът Бойко Борисов”.
Мен ако питате, за Борисов Господ са всъщност едни големи пари, които невидимо за публиката дърпат конците в България. Само те са над него. На тях той се кръсти все по-често напоследък в телевизионните студиа, от които проповядва мънитеистичната си вяра ( да не се бърка с монотеизма, ще рече единобожието), громейки всички, които си позволяват да съмняват в неговата божествена правота по всички въпроси.
Ето малко яснота по въпроса за връзката между архиереите, парите и Господ, наричан от Борисов „Началника”, в една публикация на в. „Капитал”, която е все по актуална за ставащото днес у нас.
„Е, щом е за Началника…
Господ събра пред олтара Бойко Борисов и Цветан Василев
13 май 2011
Премиерът Борисов е набожен човек. Той обича да дарява пари за църкви и манастири, да се грижи за мощите на светци, да пали свещи и да отдава почит на Бог, когото нарича простичко Началника.
Готов е дори да загърби всякакви бюджетни икономии, когато става дума за храмове. “Винаги съм ви казвал, правите ли нещо за Началника, никога няма да се свидите”, заяви преди време на министрите си Борисов. Поводът беше ремонтът за манастира в Гигинци, за който правителството няколко пъти отпусна субсидия. “Последния път той вдигна мизата на 140 хил. Колкото поиска, за да завърши манастира, ние му го дадохме. Стана основно с наши пари, на държавата. Суперлукс е. Няма да го издържаме до края на света този манастир!”, протестира Божидар Димитров по повод исканията на игумена за още 70 хил. лева. Премиерът обаче го скастря, че за Бог не трябва да се пести.
Миналата неделя се състоя дългоочакваното откриване на новия храмов комплекс в Гигинския манастир “Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян”. В службата по освещаването участваха Бойко Борисов и банкерът Цветан Василев, който е главен ктитор на манастира. (Василев е мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка, в която държат половината си пари най-големите държавни предприятия – бел. ред.) На церемонията присъстваха неговата съпруга, майка му и близки на семейството. Епископ Йоан пресече любопитството на журналистите, които се интересуваха колко пари е дарил шефът на “Корпоративна”, като заяви, че само един Господ знаел точната сума на даренията. Ктиторът и семейството му получиха благодарности от манастирското братство, от епископ Йоан и от премиера Борисов. Благодарности прозвучаха и в ефира на ТВ7, която отразяваше на живо събитието (ТВ7 е собственост на близкия до Цветан Василев депутат Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева – бел. ред.). “Много сме благодарни на основния ктитор за изграждането на храма, г-н Цветан Василев”, заяви отец Никанор. Сред спонсорите на въпросния манастир са също Държавен фонд “Земеделие”, държавната “ТЕЦ Марица-изток 2″, консорциумът “Мапа-Ченгиз” (който строи магистрала “Люлин”) и др.
Борисов дари на Гигинския манастир евангелие със златен и сребърен обков. Монасите пък връчиха на премиера грамота и плакет за дарителство. Братството му връчи и проект на стойност 1.3 млн. лева за асфалтиране на пътя до манастира, който Борисов веднага даде на министър Найденов за изпълнение. “Генерала асфалтира пътя към Началника”, съобщи по този повод в заглавие столичен вестник.”
Всякаква ерес се е раждала или разпространявала по нашите земи. Учеха ни да се гордеем при комунизма с това. Освен добре известните ни богомили, които сме дали на света, напоследък, покрай скандала с Катар и еретичното неподчинение на един министър на Господ, си припомнихме и за катарите, които били преследвани в Западна Европа като следовници на богомилите- а днес вече и у нас. Преболедували сме и манихейството, но мънитеизмът в днешния уникален български вариант определено е нов принос към старите традиции.
Амин ( за да не кажа „аман”)!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване