05/06/13 08:26
(http://socialevo.net/)

Как да изградите комуникационната си стратегия (част 4)

integrirane1

Художник: Златица Богданова

Как си „говорят“ различните комуникационни канали? 

Продължаваме да говорим за ефективна комуникационна стратегия. До момента разгледахме подробно как да изградите комуникационната си стратегия. След като сме уточнили каналите, по които ще общуваме с потенциалните и настоящите ни клиенти, пристъпваме към ключовата задача: да накараме каналите да си „говорят“.

Интегрирането на различните комуникационни канали е една от най-важните стъпки в комуникационната стратегия. Много бизнеси пропускат тази част, а тя е ключова, за да получат по-голяма възвращаемост от своята инвестиция.

Утвърдените компании знаят за предимствата на интегрираните маркетингови комуникации и ги използват. Не е задължително да имате 50 канала, за да мислите за интегриране. Може да го направите и с два. Когато каналите се подпомагат взаимно, това неизменно води до синергия, или с други думи:

1 + 1 вече не е равно на 2, а на 10!

Как?

Продължаваме с примера за клиента с детски магазин. За да си представите сработването на каналите, разгледайте следната снимка: 

Разбира се, всичко започва от сайта или онлайн магазина. Той е основният източник на информация за бизнеса ви онлайн. Затова е важно да имате сайт с визия и функционалности, отговарящи на вашите цели.

Какво стои зад обвързването?

Зад обвързването стоят редица малки елементи, които комуникират едно и също нещо в различните канали. Тези, на пръв поглед малки активности, очертават една голяма картина на влияние. Така различните канали се подпомагат с информация. Представете си Валя. Тя много харесва вашия магазин и говори за него навсякъде. Би било чудесно, ако има още някой да говори за вас – Петя. А няма ли да е още по-хубаво, ако Валя и Петя знаят какво точно да говорят, кога, с кого …? А какво ще кажете за нещо повече – ами ако те имат единно виждане как да подходят така, че повече хора да научат за магазина ви?

Няколко практични идеи

Как да обвържете няколко комуникационни канала: Facebook, електронен бюлетин и сайт или блог? Предлагаме ви няколко идеи:

- Сложете бутон за абониране за бюлетина и на Facebook страницата си, и на сайта;

- Включете опция за автоматично публикуване на бюлетина във Facebook страницата ви;

- Правете кратки резюмета на най-интересното от бюлетина и ги публикувайте в блога и във Facebook;

- Направете албуми със снимки и класации на най-интересните статии от блога и отново ги сложете във Facebook;

- Поствайте материали от бюлетина в страницата си във Facebook;

- Публикувайте атрактивни снимки с линк към сайта или блога си;

- Включете платена реклама (например promoted posts);

- Включете интересното и полезно съдържание от блога си в електронния бюлетин.;

- Сложете бутони за споделяне в социалните мрежи на блога си;

- Сложете на видно място в сайта бутон за Facebook страница. Знаете ли в колко много сайтове това липсва?

Помислете как да превърнете получените „лийдове“ в реални продажби. Какъв софтуер ще използвате, за да отсеете най-добрите? Какъв софтуер или инструменти ще използвате, за да проследите цялата кампания? С каква честота ще следите случващото се? Какви ключови индикатори за успех ще заложите?

Това са все важни въпроси, които са свързани с планиране и целеполагане. Подготовката е много важен етап. Както се подготвяме за изпит в университета, така се подготвяме и за кампания в посока комуникации, ако искаме шестица! :)

Какво обаче да правите след като вече сте измислили начини за интегриране на комуникационните си канали? Нашите предложения очаквайте следващия път!

Екипът на Media start  подготвя още много теми, свързани с комуникационната стратегия.

Темите не задаваме само ние, очакваме ги и от вас. Ако има нещо, свързано с комуникациите, което искате да прочетете, или имате конкретен казус, питайте и споделяйте! Заедно ще търсим отговорите.

 

Още статии от поредицата:

Как да изградите комуникационната си стратегия (част 3)

Как да изградите комуникационната си стратегия (част 2)

Как да изградите комуникационната си стратегия (част 1)

Комуникационна стратегия!? Нe, благодаря!

7 стъпки за ефективна комуникационна стратегия

Как да включите видео в маркетинговата си стратегия?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване