05/29/13 07:43
(http://patepis.com/)

Екскурзия из Егейска Турция (1): Галиполи – Айвалък – Пергамон – Кушадасъ – Ефес

Днес Анжело ще ни води на обиколна екскурзия из Егейска Турция. Понякога човек е нужно да се отпусне и да не мисли за маршрути, превоз, нощувки и организация, което е направил и авторът, но това, което е описал прекрасно може да се използва именно за самостоятелно планиране на подобен маршрут. 

Приятно четене:

Екскурзия из Егейска Турция

Галиполи – Айвалък – Пергамон – Кушадасъ – Ефес

Подготовка

Отдавна се канех да се позавъртим из егейското крайбрежие на Турция - да проверим какво става из комшулука, преди да се преместим малко пó на запад.

Та реших този път да ползвам туристическа фирма - да организира пътуването, за да се почувствам и аз бял човек, па макар и българин. Аман от логистика и екскурзоводски услуги: проучвай маршрути, нощувки, търси забележителности, синхронизирайработни времена, предвиждай задръствания, празници и реставрационни работи... И винаги поне една от жените е недоволна! Аман!

Основните

обекти, които искахме да посетим, бяха Троя, Пергамон и Ефес

Обикновено в рекламата се споменават Кушадасъ и Мармарис като екстра, но за нас това си е губи-време. Трудно си се представяме заровени в пясъка, доколкото го има, да се печем като скумрии и да се заблуждаваме, че ни е супер приятно. Като ни се прииска вода извън банята, отиваме на басейн! Допълнително условие беше това да стане по време на ученическата ваканция за Великден, която тази година беше наистина дълга.

Първата оферта, която ми попадна беше на „Караджъ Турс”. Обхващаше всичко, което бяхме решили да видим, но имаше две главни неудобства: 3 нощни прехода и тръгване от Хасково или Пловдив. За жалост, стандартните автобусни маршрути заобикалят Стара Загора. Имам „конаци“ и в двата града, където мога да оставя колата, но с голяма радост приехме офертата, която нашите приятелки от „Валден Тур“ ни намериха: „Бохемия“ предлагаше екскурзия, която при същия маршрут осигуряваше шест нощувки„в легло“ и качване от Стара Загора. По-високата цена се компенсираше от удобството. По- късно, след вече внесен депозит, стана ясно, че не всичко е чак толкова розово - след безкрайни разговори и уточнения се оказа, че автобусът няма да тръгне от Русеи да мине през Стара Загора, а от София през Хасково; резервираните седалки (места) се променяха няколко пъти; отказана ни беше информация за превозвача, телефон на водача на групата и др. „лични данни”. По-късно разбрахме, че други участници вгрупата са получили тези данни.

Ден първи

С колата до Димитровград, оттам приятел ни закара до Хасково. Срещата трябваше да бъде 15-20 мин. преди 10:30 на бариерата на автогарата, но автобусът дойде около 11. Дотогава скачахме като гърмяни зайци при всеки преминаващ автобус. Все пак незнаехме кого чакаме. Дойде автобус с табелка „Бохемия”, но не бяхме в списъка и трябваше да чакаме следващия. Най-после дойде и вторият, но пак не бяхме в списъка. Малкото ми коса почна да настръхва. Оказа се, че търсим на 3-а и 4-а седалка,всъщност сме преместени още веднъж и затова не сме на обявените ни позиции в списъка.

Приятна изненада беше водачът на групата Ивайло, млад турколог, много добре подготвен за всичко по маршрута. Като стар екскурзовод съм виждал какво ли не, но този път имахме късмет. При досегашните ни пътувания в тази посока през цялото време снас беше местен екскурзовод, но този път от партньорската фирма „Moya“ осигуряваха инцидентно и за кратко местни кадри.

Границата минахме бързо, след Одрин директно тръгнахме към

Дарданелите

По пътя Ивайло ни „забавляваше“ с битката при Галиполи, но в програмата нямаше включено посещение на обекти на полуострова. Някой друг път... (още повече, че Ивайлопровокира с разкази за съдби и човешки проявления сред нечовешкия ужас на войната...).

Фериботът от Гелиболу (Галиполи)

няма разписание, а тръгва, когато се напълни. Донякъде е въпрос на късмет дали ще ви закара до Чардак (Çardak) или до Лапсеки. Чакането е около 30 мин. Толкова е и пътуването.

Gelibolu Feribot İskelesi

Camiikebir Mh.,

17500 Gallipoli, Çanakkale Province

GPS: 40.405817,26.670163

web: http://www.canakkaletravel.com/feribotingilizce.htm

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Ферибот Чанаккале - Дарданелите Напред към Азия[/caption]

<img_6439> Напред към Азия

Около 21 ч. пристигнахме и се настанихме в

Айвалък (Ayvalık)

Всъщност бяхме не в града, а в някакво предградие/село в близост, наречено Саримсакли (Sarımsaklı), което се превеждало като Чесново (от чесън).

Grand Milano Hotel

Kahramanlar Mah. Gunes Sok. No:4

10425 Sarimsakli, Ayvalık

GPS: 39.314329,26.69403

тел.: +90 266 324 6667

web:

Вижте по-голяма карта

Хотелът е неподдържан, както и повечето 3-звездни хотели в Турция, доста мръсно, особено в банята. Персоналът е любезен. Закуската - прекалено европейска. Комарите нападат на ескадрили, после атакуват на глутници. Предимство - плажът е близо. Като цяло - не си струва парите.

Ден втори

Сутринта тръгваме по посока на Кушадасъ (Kuşadası). По пътя спираме за малко в местна фабрика (по-скоро работилница) за обработка на оникс. Пием по един ябълков чай, мотаем се из изложбаната зала, купуваме по някоя дреболия и продължаваме за

Пергамон (Bergama)

Türkay Onyx

Yeni Otogar Yani

35700 Bergama, Izmir Province

Тел.: +90 232 667 23 34

Факс: +90 232 667 23 36

web: http://www.turkayonyx.com/

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Оникс – Кушадасъ, Турция Оникс, оникс…[/caption]

Поради тесния и необезопасен път вече е забранено изкачването с коли до върха на хълма. От паркинга (платен) се качвате срещу 8 TL на осемместен кабинков лифт и стигате до малко площадче, където са и касите на

Акропола

Akropol Cd

Talatpaşa Mh.

35700 Bergama, İzmir Province

GPS: 39.132657,27.18416

Цена: 20 TL

Турската културна политика гарантира правото на работа на турските екскурзоводи и само те могат да водят беседи. Нашият гид в симултантен превод на Ивайло разказва за историята на Акропола и Асклепиона. Мястото е добре запазено, но и добреограбено. Интересно ми беше да науча, че „Пергамон музеум“ в Берлин всъщност носи името си точно от изнесените от Бергама артефакти. През Втората световна война Олтарът на Зевс е бил още веднъж нарязан и потопен в езеро от немските музейниработници, за да бъде предпазен от бомбандировките.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Акрополът – Пергамон (Баргама), Турция Акрополът[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="614"]Амфитеатърът  – Пергамон (Баргама), Турция Амфитеатърът за 10000 души е един от най-стръмните[/caption]

Asklepion

Zafer Mh.

35700 Bergama, Izmir Province

GPS: 39.121238,27.170255

Цена: 15 TL

Системата на Асклепиона е действала като нашата НЗОК - лекували са се само тези, които имали шанс да се излекуват. Останалите са били връщани, вероятно, за да не развалят статистиката.

Разкопките в Асклепиона не могат за момента да продължат, тъй като няколкото струпани цигански колиби се бранят със зъби и нокти от обитателите им и те искат прекалено голямо обезщетение за събарянето им.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Асклепион – Пергамон (Баргама), Турция Асклепион[/caption]

Продължаваме за

Кушадасъ (Kuşadası),

където се настаняваме в хотела.

Surtel Hotel

Atatürk Bulvarı 20, 09400 Kuşadası, Türkiye

(кръстовище с Camikebir Mh.)

Тел: +90 256 612 0606

GPS: 37.861802,27.258527

‎web: http://www.surtelhotel.com/

Вижте по-голяма карта

Този хотел ще ни бъде база през следващите 2 дни. Само крайбрежният булевард (естествено – „Ататюрк”) ни дели от плажа. Добро ниво на чистота, удобство и обслужване. Имаше проблеми с асансьора (може би ние го претоварихме) и топлата вода - бойлерите не смогват да подават нужното количество, поне на четвъртия етаж. Кодът на безжичната мрежа е „0123456789”, но аз не можах да се включа - вероятно има ограничение на броя на едновременно включените клиенти. Като цяло - заслужава си парите.

Имаме време за кратка нощна разходка из селището. Смело може да се твърди, че този край на света е някакъв обособен руски анклав - руският език е най-разпространеният тук.

На хълма над града примамливо е осветена статуята на Ататюрк. Предупредиха ни да не помисляме поединично да ходим до нея, особено през нощта - намира се в проблемен, цигански квартал.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Старият кервансарай – Кушадасъ, Турция Старият кервансарай[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="576"]Ататюрк – Кушадасъ, Турция Под погледа на Башицата…[/caption]

Ден трети

До обяд сме свободни за разходка из Кушадасъ, плаж, пазаруване и т. н. Отиваме до

крепостта на Птичия остров

По предварителни данни входът е свободен, но на място се оказва, че кипи бурна реставрационна дейност и достъпът за посетители е забранен.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Крепостта усилено се реставрира – Кушадасъ, Турция Крепостта усилено се реставрира[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="614"]На пазара всичко е оригинално – Кушадасъ, Турция На пазара всичко е оригинално[/caption]

На обяд тръгваме към

Ефес

Градът е местен 5 пъти и от крайбрежен град се е превърнал в

град Селчук (Selçuk)

във вътрешността. Наносите на реката са затлачвали пристанището, появявали са се блата, болести и постепенно жителите са се установявалипо-навътре, към сушата. Земетресенията и пожарите също допринасят за преселенията. Император Адриан почиства пристанището и задържа процеса за 80 години, но след това вече не е имало пари за машабни мероприятия.

Обектите, които посещаваме са:

Къщата на Богородица – Virgin Mary House (Meryem Ana Evi)

Orman Yolu Park

Selçuk, 35920 Izmir Province

Тел.: +90 232 894 1012

GPS: 37.914138,27.333584

web: http://www.sacred-destinations.com/turkey/ephesus-house-of-the-virgin

Цена: 15 TL

Къщата на Девата, в която прекарва последните 9 години от живота си (приблизително), е търсена многократно, но е открита едва през XIX век, след виденията на немската монахиня Анна Катерина Емерих, която е обявена за „Блажена“ от папа Йоан Павел II през 2004 г. Освен от него, мястото е посетено и от Павел VI, и от Бенедикт XVI.

Всъщност са открити само основите на къщата и всичко, което виждате, е възстановка. В момента тя е действащ параклис. Свещите са безплатни, но даренията са силно приветствани. Палят се отвън, като вляво от статуята на Девата - за здраве, вдясно - за сбъдване на желания.

Можете да оставите и писмените си желания на малката Стена на плача, между два свещени извора.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Пожелайте си нещо – Къщата на Дева Мария, Ефес Пожелайте си нещо[/caption]

Ephesus (Efes Örenieri)

Efes Harabeleri

35920 Selçuk, İzmir

GPS: 37.941111,27.341944

Цена: 25 TL

Древният град е от римския период на селището. Тогава той е имал около 240 000 жители. Големият амфитеатър е бил за 24 000 души. Освен него има и по-малък, закрит (“Одеон” - има ли в момента европейска държава, в която да не е имало поне единтеатър с това име?! - нищо ново под Слънцето!), който се използвал за заседания на Съвета.

Турската ексурзоводка с непроизносимо име, накратко „Рени”, ни повежда в свински тръс по надолнището. Градът, за който е необходим цял ден, успяваме да „разгледаме“ за 1 час.

[geo_mashup_map]

[geo_mashup_location_info]

За 100 години разкопки според нея са открити едва 15 % от Ефес. От скоро са достъпни т. нар. „Къщи на хълма“ с прекрасни мозайки (вход 15 TL). „Рени“ ни отпусна 15 мин. за разглеждането им. Предпочетохме да си купим не най-подробното, но луксозноиздание с репродукции на мозайките от сувенирния магазин. Уверихме се, че 15 мин. не биха ни стигнали дори само за бегъл поглед...

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Главната улица на Ефес, Турция По главната улица (вдясно, извън кадъра, се намират “Къщите на хълма”)[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="614"]Библиотеката – Ефес, Турция По главната улица (вдясно, извън кадъра, се намират “Къщите на хълма”)[/caption]

Saint Johns Tomb

St. Jean Sk

35920 Selçuk, İzmir

GPS: 37.952455,27.36788

Цена: 8 TL

Базиликата първоначално е мавзолей на Йоан Евангелист, действащ и като църква. Построена от Теодосий през 4-и век, базиликата е възстановена и разширена от Юстиниян през 6-и в. Това е цял комплекс с крепостни стени, изпълняващ и ролята на защитенбастион. Напомня ми на укрепените абатства в Западна Европа.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Гробницата на Св.Йоан Евангелист – Ефес, Турция Гробницата[/caption]

İsa Bey Mosque

St. Jean Sk

35920 Selçuk, İzmir

Тел.: +90 232 892 6328

GPS: 37.952328,27.365901

По програма трябваше да разгледаме и джамията Иса бей, построена с камъни от древния Ефес, но по някаква причина това не се осъществи. Задоволихме се с поглед към нея от базиликата.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Джамията Иса бей – Ефес, Турция Джамията Иса бей[/caption]

Храмът на Артемида – Artemision Temple (Artemis Tapınağı)

Atatürk Mh.

35920 Selçuk, İzmir

GPS: 37.949303,27.3636

Храмът на Артемида многократно е разрушаван и възстановяван. Действал е като място за поклонение от незапомнени времена и банкова институция. Това може би обяснява и кратките срокове на възстановителните работи.

Опожарен от Херостат през 356 г.преди н. е. Обяснението е, че Артемида (Диана) е присъствала на раждането на Александър Македонски и затова не е опазила храма си. След това дълги години храмът е възстановяван и разширяван. След разрушаването му от готите през 286 г. е забравен.Част от колоните на Св. София в Истанбул са взети оттук. Храмът отново е открит след шестгодишно търсене през 1869 г. от експедиция на Британския музей. Днес от едно от Чудесата на света е останала само една колона със щъркелово гнездо на нея.

[caption id="" align="aligncenter" width="614"]Храмът на Артемида – Ефес, Турция Четвъртото чудо на света[/caption]

Очаквайте продължението

Още снимки от маршрута днес:

(необходим ви е фейсбук юзер)

30.04.2013: Ферибот

01.05.2013: Пергамон

01.05.2013: Кушадасъ

02.05.2013: Кушадасъ

02.05.2013: Селчук

02.05.2013: Ефес

02.05.2013: Селчук

02.05.2013: Селчук

03.05.2013: Кушадасъ

Автор: Анжело Ангелов Снимки: авторът Други разкази свързани с [geo_mashup_category_name map_cat="356"] – на картата: [geo_mashup_map height="450" width="570" zoom="auto" map_content="global" map_cat="356" auto_info_open="false" marker_select_highlight="true" marker_select_center="true"] [geo_mashup_category_name map_cat="356"]
Публикувана на 05/29/13 07:43 http://patepis.com/?p=40555
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване