06/14/13 06:07
(http://vasvalch.com/)

Майкъл Питиг, Interbrand: Маркетолозите трябва да се превърнат в DJ-и на марката!

В началото на седмицата се проведе семинара “Как да измерим стойността на марката“, организиран от консултантска фирма Power Brand с лектор Майкъл Питиг, Директор Бизнес развитие и маркетинг на Interbrand за Централна и Източна Европа. Консултантска фирма Power Brand е партньор на Interbrand в България и работи съвместно с международната агенция по различни проекти. Компанията може да сътрудничи успешно на български фирми, които имат необходимост да измерят стойността на марките си, като използват методологията на агенция Interbrand и компетенциите на международните експерти.

Виртуално си поговорих с Майкъл Питиг за това, което Interbrand прави най-добре – измерване стойността на марки от цял свят.

1. Моля, представете себе си и организацията Interbrand.
Казвам се Майкъл Питинг и съм Директор Бизнес развитие и маркетинг за Interbrand за Централна и Източна Европа. Interbrand е основана през 1974 година и в момента има 34 офиса в 23 държави, като това ни прави най-голямата компания за брандинг консултантски услуги в света. Ние разглеждаме марките цялостно: от стратегията на бранда през творческото развитие до ефективния бранд мениджмънт. Подходът ни среща анализатори и творчески лица за пълен обхват на аспектите на марката.
На последно място, но не и по важност: в Interbrand смятаме, че марките са ценен актив на бизнеса. Нашата работа създава и поддържа устойчива стойност за клиентите ни, като свързва марката с техните стратегически бизнес цели.

2. Защо е необходима оценката на марките и кои отдели в компанията могат да се възползват от тази информация?
Цялата организация ще спечели от анализ на марката. Ползите от него са многостранни:

  • Показва колко струва марката на корпоративно ниво, както и за конкретно бизнес звено.
  • Помага да се разбере как марката допринася за различни части на бизнеса.
  • Дава ясна представа как стойността на марката помага на бизнес резултатите.
  • Предоставя анализ за силните и слабите страни на бранда в конкретни звена на бизнеса – както на вътрешно, така и на външно ниво.
  • Помага на мениджърите да идентифицират определени части от бизнеса, които се нуждаят от допълнителен фокус и инвестиция.
  • Улеснява споделянето на добри практики между отделните звена на организацията.
  • Кара отделите да си сътрудничат при съвместно създаване на стратегически план с за създаване и управление стойността на марката.

3. Бихте ли споделили повече за методологията за измерване стойността на марката, която използвате в Interbrand?
Методологията на Interbrand разглежда продължителното инвестиране в и управление на марката като актив на бизнеса. В този смисъл, ние взимаме предвид различните начини, по които брандът влияе положително на организацията – от привличане и задържане на добри кадри до оправдаване очакванията на клиентите. Финалната оценка може да се използва от мениджмънта, за да взима той качествени информирани решения.
Има три основни аспекта, които се включват в оценката:

  • Финансовото представяне на продуктите и услугите на марката (измерва се ROI на марката)
  • Ролята, която марката играе в процеса на покупка за потребителите (измерва се степента, в която решението за покупка се взима на база марка)
  • Силата на марката (измерва се способността на марката да осигури бъдещи приходи)

За повече информация относно методологията можете да посетите www.bestglobalbrands.com

4. Кои са основните фактори, които влияят на стойността на марката?
Стойността на марката се влияе от всички аспекти, които вече споменах. На прост език това значи: Изкарваме повече пари (финансово представяне), ако марката е от значение в очите на потребителите (роля на марката) и вдъхновява лоялност (сила на марката). Собствениците на марки трябва да обърнат специално внимание на конкурентната сила на марката с нейните 4 вътрешни фактора (яснота, ангажираност, защитеност, отзивчивост) и 6 външни фактора (достоверност, адекватност, диференциране, постоянство, присъствие, разбиране) – бел. ред. повече за тези фактори можете да прочетете в сайта на Interbrand.

5. Как могат да се развиват марките в бързо променящата се онлайн среда?
В днешния свят, когато опитът на потребителите с дадена марка офлайн и онлайн постоянно се смесва, маркетолозите трябва да са активни постоянно и да се възползват от неспиращия информационен поток, така че да създават иновативни идеи. Те трябва да отделят необходимото време и ресурси, за да разберат ролята, която марката им играе в живота на потребителите – а също и стратегически да вмъкват марката във всяко взаимодействие. Маркетолозите трябва да се превърнат в DJ-и на марката!

6. Какво е онова нещо, което водещите 100 световни марки правят по-добре от конкурентите си, така че да си осигурят толкова висока стойност на бранда?
На фона на продължаващата световна икономическа неувереност, тазгодишните топ 100 марки надминават останалите като затвърждават позициите си на пазара и предоставят на потребителите по-персонални и обогатяващи изживявания, независимо от географския регион или платформата.

Постът Майкъл Питиг, Interbrand: Маркетолозите трябва да се превърнат в DJ-и на марката! е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване