10/28/13 01:01
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Ябълки на клечка в млечен карамел и солени фъстъци

Ябълки на клечка в млечен карамел и солени фъстъци

Класическите карамелени ябълки, които се продаваха по време на моето детство по панаири и сборове винаги са ме впечатлявали с лъскавата си червена дреха, която некотролируемо се пука при отхапване. Но когато под нея се открие сочна здравословна доза плод, никак не ми се нравеше тогава. Отлепвах сладкия блестящ като рубин карамел, за да го оставя да се разтопи в устата ми, а другото оставях настрана. Така тези ябълки си останаха в спомените ми само като примамливи бижута. Дали пък да не им дам втори шанс?

Сегашните ми разбирания за удоволствие от храната и вкуса, който съм изградила с времето ме подканят да опитам отново. Но този път червеният карамел ми се струва семпла добавка. Бих искала повече вкус от една сладка ябълка, покрита със сладка глазура. Намирам го в млечния карамел, в комбинация със солени фъстъци, която напомня за сникърс. Никога не бих се сетила да ям ябълки със сникърс, но опитът се оказа много добро попадение.

Ябълки

Последваха няколко дни, в които варях карамел, топях ябълки в него и ги овалвах в счукани солени фъстъци. Толкова ни харесаха, че по едно време изобщо не изчаквахме карамелът да стегне върху ябълките, а топяхме парченца от тях във все още топлия карамел. Получи се нещо като карамелено фондю, където всеки може да топи и загребва колкото карамел иска. С този вариант се оцапваш по-малко и не лепнеш толкова, колкото при опита да отхапеш цялата покрита с карамел и фъстъци ябълка, но пък нищо не ни пречи да се вдетиним и да си направим карамелени мустаци.

Ябълки на клечка в млечен карамел и солени фъстъци

Ябълки на клечка в млечен карамел и солени фъстъци

Адаптирано от tasteofhome.com

За да изсъхне напълно карамелът върху ябълките е необхдимо да престоят една нощ на хладно място, но не в хладилник. Когато карамелът изсъхне, той ще загуби блясъка си, но тогава ябълките ще бъдат по-лесни за консумация.

Посочените дози са за 10-12 дребни ябълки.

Продукти:

  • 10-12 дребни ябълки
  • 10-12 хартиени или дървени клечки (виж забележката по-долу)
  • 60 г масло, нарязано на кубчета
  • 200 г кафява захар демерара
  • щипка сол
  • 170 г течна глюкоза
  • 1 консерва (397 г) подсладено кондензирано мляко
  • 1 чаена лъжица ванилова есенция
  • 150 г белени печени и осолени фъстъци, едро счукани

Ябълките се измиват и се подсушават хубаво. Дръжката им се отстранява. Във всяка ябълка се забожда по една хартиена или дървена клечка.

Маслото се слага в тенджера и се разтопява на умерен огън. Добавят се захарта, солта и глюкозата.Разбъркват се на умерен огън докато захарта се разтопи и сместа започне да ври. Когато заври се добавя подсладеното кондензирано мляко. Разбърква се хубаво и сместа се оставя отново да заври. Вари се на умерен огън около 10 минути, като се разбърква периодично за да не загори. Карамелът е готов, когато достигне температура от 120°C. Отстранява се от огъня и се добавя ванилията.

Ябълки на клечка в млечен карамел и солени фъстъци

Ябълките се потапят в карамела и след като се извадят се задържат за известно време докато излишният карамел се стече. Дъното им се потапя във фъстъците. Оставят се върху хартия за печене докато карамелът стегне.

Забележка: Хартиени клечки от твърда или подсилена хартия може да се закупят от aromashouse.com

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Ябълки на клечка в млечен карамел и солени фъстъци е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 10/28/13 01:01 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/4LAR1BBp8-8/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване