Спад на средната работна заплата във Варненско

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Варна към...

Съпруги на военни в Хасково бият мъжете си

/Поглед.инфо/ Мъже от Хасково потърсиха помощта на специализирана организация, за да се справят на тормоза на съпругите си.Военните се обърнали за помощ към фондация "Х&Д Джендър перспективи", пише "Телеграф".

Конституционният съд отново се заема със случая "Пеевски"

/Поглед.инфо/ Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Росен Плевнелиев за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от 19 юни 2013 г., с което е отменено решението за избиране на председател на Държавна агенция „Национална сигурност".

„Снежния човек“ – неподправеният страх, сковаващ като лед

Краят на есента. Студени ветрове хулиганстват на воля. Земята се предава и изстива. Готви се за дълъг зимен сън. Първите снежинки се спускат от небето и удобно се настаняват по скованата от студ земя. Скоро е натрупало достатъчно, за да могат детските игри в снега да започнат. Хвърчат снежни топки, звънти смях. Пред поредната къща...

Автобус се запали на бул. "Владислав". Очаквайте подробности!

Автобус се е запалил на бул. "Владислав" близо до спирка „Патриарх Евтимий”, научи „ПЕТЕЛ” от читатели. Според тях пожарът е вече овладян. Все още няма информация дали при инцидента има пострадали хора. снимката е илюстративна

Действително имаше полицейско насилие

/Поглед.инфо/ Това, което ми се случи, беше действително полицейско насилие. Видях, че един от полицаите държеше в ръката си ключ за врата, и беше заплашително. Питах го дали има намерение да го използва, той реагира агресивно, не го използва, но ме свалиха на земята

Вижте как би изглеждал Марс със синьо небе, облаци и вода

Как би изглеждал един обитаем и воден Марс? Преди четири милиарда години сухата и праша планета може да е разполагала с достатъчно...

Къде се крие най-много оборот?

Най-много обороти се крият в търговията на дребно. Всяко трето магазинче не издава, редовно или изобщо, касови бележки, показват...

Бунтът не е срещу “безцветната” олигархия, а срещу червената мафия

Le Nouvel Observateur: Бунт срещу „червената мафия“
OFFNews
15 ноември 2013

Авторитетното френско политическо списание Le Nouvel Observateur публикува в последния си брой силно критична статия за България, озаглавена „Бунт срещу червената мафия”.
Българите не понасят вече разграбването на страната от каста комунисти, бивши агенти на ДС. Червената мафия контролира България. И всичко това се случва в Европа. Бившият съветски гражданин Сергей Станишев, шеф на БСП, женен за новобогаташка, съюзил се е с фашизоидна партия, не отговори на нашите покани за интервю, пише журналистът Жан-Батист Ноде.

Публикуваме превод на публикацията в Le Nouvel Observateur.

Бунт срещу „червената мафия“

Жан-Батист Ноде

Убийства, корупция, мръсни номера…Българите не подкрепят вече ограбването на страната им от каста, съставена от стари комунисти и бивши агенти на Държавна сигурност. В прекрасното сърце на Европа
Тъмни слънчеви очила, вталени италиански костюми, остри обувки, дебели златни синджири под разкопчани ризи, късо подстригани коси. Излизат забързани от скъпи ресторанти, украсени с антични реплики и фалшиви позлатени колони. Бързо скачат в луксозни немски лимузини или японски джипове 4х4 със затъмнени стъкла, ескортирани от страховити бодигардове, заплашителни и тежко въоръжени. Недалеч се вижда тъмно петно на тротоара. Кръв. Следа от скорошна престрелка между „мъжете в черно“.
Защото „червената мафия“, която контролира България – малка, но стратегическа страна от Европейския съюз – жизненоважен коридор между Изтока и Запада, между Азия и Европа – се е разделила на кланове и урежда сметките помежду си посред бял ден, насред улицата с автоматично оръжие. На няколкостотин метра от там преди много години един прокурор достатъчно луд, за да приеме правосъдието насериозно и да разследва голямата престъпност и политиката, е убит с револвер пред смаяните погледи на минувачите.
После тези с дебелите кореми и фините кожени портфейли, пълни със златни кредитни карти, захранвани от офшорни сметки, с банкноти от по 500 евро, тръгват с висока скорост по улиците на София, твърде спретнатата и провинциална столица на България, без да забелязват хората, които трудно пресичат улиците, или възрастните хора, които с пенсия по-малко от 150 евро на месец трудно могат да се нахранят, а камо ли да си платят за медицинска помощ.
Тази вечер напоени с хайвер, френско шампанско и скъпо шотландско уиски, с преситен вид, те са в казино, в луксозен стриптийз клуб, където прекрасни български красавици, често безпарични студентки, ще им предложат услуги за хиляди евро. „Те са просто големи свине“, усмихва се една от красавиците както на обстоятелствата, така и на банкнотата от 50 лв (25 евро), които се озовават в дантелените й прашки. Тук „червената мафия“, когато не среща смъртта си на ъгъла, води голям живот.
„Те“ са „старите“ членове или техните наследници на Българската комунистическа партия, фалшиво превърната в „социалистическа“. „Те“ са „старите“ членове на тъмната Държавна сигурност, най-мощните тайни служби, политическата полиция на тоталитарния режим, владял с желязна ръка до 1990, 45 години, в тази исторически погледнато русофилска страна, която Москва разглежда като 16-а република на своята съветска империя. „Старите“ са в кавички, защото никога не са напускали истински Партията, нито ДС, както не се напуска КГБ. Напоследък „те“ стават по-дискретни. „Те се стремят да се интегрират“, казва бивш дисидент, който наблюдава потомството отблизо по време на силови разпити. А и времената не са благоприятни.
С викове „Оставка“, „Оставка“ граждани от всички възрасти и социални слоеве протестират ежедневно повече от 150 дни по улиците на София, осъждайки тази милиардерска „червена мафия“, която превръща държавата в най-бедната и с най-голямо неравенство страна на ЕС.
Движението възниква на 14 юни, когато новото управление номинира един червен олигарх за глава на новата Държавна сигурност, сега преименувана ДАНС. В социалните мрежи веднага се появи подигравателен и същевременно цветен хаштаг: “#DANSwithme”. Някои протестиращи размахват октопод на върха на кол, други отрязана конска глава, анонс към филма „Кръстникът“, където холивудски продуцент намира в леглото си отрязана главата на своя любим кон. Просто предупреждение.
Протестиращите искат оттегляне на управлението, един кабинет от „експерти“, поддържан от априори невъзможна коалиция. За да се задържат на власт, старите комунисти се съюзяват с ДПС, общностната партия на мюсюлманското малцинство, турци и помаци (ислямизирани българи), но също и с една екстремно дясна партия – Атака. Немислим априори, защото в порив на фалшив патриотизъм, предназначен да скрие провала му, комунистическият режим преследва турците в последните години на управлението си. Нещата стават по-ясни, когато кажем, че по-голямата част от лидерите на ДПС са агенти на старата Държавна сигурност, започвайки с нейния основател, Ахмед Доган, който е бил нает от Москва за работа от затвора. Колкото да ултранационалистическата Атака, която теоретично е алергична към своите мюсюлмански съюзници, която атакува по всички посоки Турция, македонските съседи, ЕС и т.н., но не казва нищо за интригите на Кремъл в България, има много потвърждаващи доказателства, че Атака е марионетка на българските и руски служби. Изправени пред протестиращите, българското правителство и червената олигархия, които контролират медиите, се правят на глухи. Бившият съветски гражданин Сергей Станишев, шеф на Българската социалистическа партия, женен за една груба „новобогаташка“ , свързан с фашизоидна партия и защитаващ монополни или либертариански икономически мерки, но продължаващ да бъде шеф на европейските социалисти, не отговори на нашите молби за интервю.
Задушаван от пипалата на „Октопода“, може ли този протест да изгасне малко по малко? Те не са повече от няколкостотин, най-много няколко хиляди, които всяка вечер в центъра на София, под звука на тъпаните правят своята „морална революция“. В хубавите дни през юни и юли бяха десетки хиляди. И ето, че студентите от София се присъединяват, вдигат стачка и окупират университета си. Движението се премества и във факултетите от провинцията. Българските студенти вече са свалили две “социалистически“ правителства – през 1990 и 1997 г. Професори и артисти също се присъединяват. И, според проучванията, днес една огромна част от населението поддържа протестиращите. За да заобиколят цензурата и да събудят хората от политическата апатия, младите започнаха в интернет виртуална революция, която може да се превърне в реална революция.
Въпреки това правителството едва ли ще подаде оставка сега. „Те нямат никакво намерение да се оттеглят, особено защото Европейският съюз скоро ще преведе огромни суми пари. Оставайки на власт, те имат сериозни суми за поделяне“, коментира Иво Инджев – известен и силен писател и разследващ журналист. Както може да се очаква много от тези фондове са отклонявани от всемогъщата олигархия с ограничен експертен опит, но експедитивна. Освен това, ако управлението си отиде, политическата алтернатива ще бъде трудна. Единствената опозиционна партия, популистката дясноцентристка формация „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) , бе повече или по-малко дискредитирана. Изправен пред протести миналата зима, предизвикани от внезапно и подозрително увеличение на тока в средата на зимата, кабинетът на ГЕРБ, който обещаваше да изкорени мафията, подаде оставка.
Продължавайки да води в проучванията, може ли ГЕРБ да успее утре, там, където се е провалил вчера? Неговият провал беше несъмнено резултат от заговор на червената олигархия, на която пречеше. Трите електроразпределителни компании, частни и чужди, но управлявани от българи с поръчките на Държавна сигурност, увеличават сметките след тайно събрание, за да могат фактурите да предизвикат протест, разказва експерт от сектора. Но провалът на ГЕРБ се дължи и на неговите собствени грешки и поквара.
Бивш пожарникар, треньор по карате, полицай и шеф на охраната на последния комунистически диктатор Тодор Живков, Бойко Борисов, безспорният и харизматичен лидер на ГЕРБ, е „изключително интелигентно политическо и медийно животно, но ограничено културно“, отбелязва наблюдател, който го познава лично. И шефът на тайните служби, който не спира да дестабилизира анти мафия правителството, очевидно предава Борисов, който го е назначил. Той днес е министър на вътрешните работи на новото крипто комунистическо правителство… „Борисов се доверява на всеки“, оплаква се критичен член от неговата партия.
Подобно на много други полицаи, Бойко Борисов също е имал много лоши познанства. Това кара хората да твърдят, че той атакува част от мафията, защитавайки друга част. Въпреки че обича да се появява с шапка на ФБР, в чест на американските му приятели, Бойко Борисов присъства по равно, макар и дискретно, и при руските дипломати и особено при местния шеф на Лукойл, мощната руска петролна компания, директно свързана с Кремъл. „В началото тайните служби направиха от Борисов тяхна притурка, политическа марионетка, за да си възстановят гласовете. Но той се оказа по-умен и успя да им се измъкне, даже да удвои тези за себе си. И знае как да се справи”, обобщава Иво Инджев.
Откакто неговите приятели се върнаха на власт, Кремъл отново се чувства като у дома си. Както в доброто старо време на Студената война, Москва продължава да използва българските тайни служби и техните мрежи в ръцете на старите от Държавна сигурност, за да дестабилизира Запада. Руските икономически и геополитически проекти растат. Москва иска да строи нова АЕЦ “Белене” на Дунав. Този остарял огромен проект беше погребан от старото правителство, но възкресен от новото. Шефът на Газпром, който е приет в София като министър, поднови с новите български власти руският проект за газопровода “Южен поток” за Южна Европа, разочаровайки Европа, която вижда в него инструмент за поставяне на Запада в зависимост от руската енергия. Не беше ли казал Владимир Чижов, руски посланик в Брюксел , точно преди приемането на България в ЕС през 2007 г., че тази страна „ще бъде Троянският кон на Москва в ЕС“?

Превод: Надежда Атанасова

Това не е първата статия на Le Nouvel Observateur по темата. На 26 септември Жан-Батист Ноде публикува материал, в който се подчертаваше, че Сергей Станишев, който е председател на ПЕС, се е съюзил с неофашистката формация Атака. Повод за публикацията беше писмо до ПЕС, с което се иска отстраняването на Станишев. Писмото бе изпратено от гражданската инициатива Кръстьо Пастухов, на името на българския социалдемократ, убит от комунистическия режим в затвора на 28 август 1949 г. .

Р.S. Авторът на статията Жан-Батист Ноде е вероятно сред най-добрите познавачи на България в западните медии, което за мен се потвърди от синтезирания начин, по който той определи нашия основен проблем в едно интервю за Frog news през ноември 2010-та:
“През последните 2 десетилетия на страната ви е отредена ролята или на „мост между ЕС и Русия”, или на „троянски кон на Русия в ЕС”. България рискува да се намери злополучно в разчекнато положение. Присъствието на огромната статуя на воин от червената армия, размахващ шмайзер в центъра на София, действа потискащо и неадекватно. Това официализира статута на подчиненост.”
(ivo.bg)

„Мосад“ хвана Христо Бисеров

/Поглед.инфо/ Връзката на скандалния Христо Бисеров с ислямистки фондации, разкрита от израелските тайни служби Мосад, е в основата на аферата с незаконните транзакции по негови сметки, съобщава „168 часа“.

Милчо Левиев с концерт във Варна

„Милчо Левиев разказва...”. Така се казва новият  проект на маестро Милчо Левиев, който той ще представи пред варненската публика на 19...

Мадона иска да се разходи по моста в Бургас

/Поглед.инфо/ „Мостовете са добра метафора за свободата. Харесва ми и искам да се разходя по него“. Това е коментарът на звездата Мадона за Моста на Бургас, с който тя се запознава от клипа на бургаския режисьор и фотограф Красимир Марчев. Поп иконата публикува съобщението на официална тъмблър страница.

Внасят близо 50 хил. ваксини против грип

Очаква се да бъдат внесени 50 хиляди противогрипни ваксини, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който...

Няма пострадали при инцидента на бул. "Владислав"

Няма пострадали граждани при инцидента до спирка "Патриарх Евтимий" на бул. "Владислав", при който автобус се запали. Два пожарни...

Над 50 матрака на едно място в най-големия магазин за матраци във Варна

Над 50 матрака на едно място ще имат възможност да изпробват купувачите в новия специализиран магазин „ИнтерМатрак”.  Откриването е  на 1...

Разпъват на кръст в нета Лили Иванова

/Поглед.инфо/ Лили Иванова отново обира реакции от "Осана" до "Разпни го". Този път заради кавъра на английски на старата градска песен "Белите манастири", който поп примата направи преди време.

Да четеш себе си*

Това не е ревю на книга, това е четене. През мене си. “Слънчогледи за Мария”. И все ми иде да напиша – “от Ван Гог”. А то всъщност – от Керана Ангелова. Докато четеш умна книга, и тя те прочита безмилостно. Цитатът е от “Един след полунощ” на Керана Ангелова. Книга, която толкова ме смаза с...

Рождественският пост започва днес

/Поглед.инфо/ На 15 ноември започва Рождественският (Коледният) пост - втори по своята продължителност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост.

Sofia Startup Weekend – да започнем отначало с колосален старт !

Sofia Startup Weekend- да започнем отначало с колосален старт !
  Искате да създадете нов бизнес за 54 часа или просто да изживеете най – добрият си уикенд ? Тогава нека Ви представим Sofia Startup Weekend!  С над 400 изминали събития в над 100 страни по света само за 2011г. , Startup Weekend e глобално …

Рейтингът на Оланд се срива

/Поглед.инфо/ Популярността на френския президент Франсоа Оланд и неговото правителство продължи да пада тази седмица и достигна рекордните 15%, което е без прецедент в цялата история на Петата република.

Защо едни области са богати, а други не?

econ.bg За втора поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ), в сътрудничество с Региостат, изготвя актуални...

Орешарски получи подкрепа от МВФ

/Поглед.инфо/ Международният валутен фонд подкрепи усилията на българския премиер Пламен Орешарски за запазването на макроикономическата стабилност в най-бедната страна на Европейския съюз. Това се казва в кореспонденция на Франс прес от София.

БЪЛГАРСКАТА БИТКА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Антиправителствените протести в България продължават вече 155 дни. След известно затихване, те се засилиха през ноември, когато щафетата бе поета с акции на студенти от цялата страна, а тази седмица отново се стигна и до сблъсъци с полицията пред Парламента. Събитията в България коментираме с Пламен Асенов.

- Пламен, европейски издания определиха протестите като най-дългите в нова Европа. Дали с това България може да се гордее или е нещо, от което трябва да се срамува?

- Всъщност – и двете, Фили. Българското гражданско общество определено може да се гордее, че, въпреки дългите години на мачкане от различни – уж – на цвят политици и ограбването на материалните и моралните му притежания от поредица управления с открито или едва прикрито мафиотски характер, то отново е живо, активно и упорито. Може да се гордее, че този път издига глас с искане не просто за повече лични пари или групови облаги, не дори за реформи в една или друга сфера, а иска трансформация на цялата система, иска да се поставят морални принципи в основата на политиката, да се очисти тя от мръсни зависимости и да стане, каквато трябва да бъде – инструмент в полза на гражданите, не оръжие срещу тях. От другата страна стои срамът, че вече пет месеца цялата тъй наречена българска политическа класа се прави, че не разбира за какво става дума. Още по-лошо, голяма част от тази класа – управляващите от новата Тройна коалиция, БСП, ДПС и Атака, се правят, че протестите изобщо не ги засягат и демонстрират, че ще стоят на власт на всяка цена, независимо от ясната обществена воля. С това си поведение, което вече и в европейски мащаб се превръща в нарицателно за наглост и безочие, тази етно-национал-социалистическа коалиция наистина бие дори най-тъмните политически рекорди, Фили. С други думи, най-дългият политически протест в новата европейска история всъщност е битка за и против демокрацията, за и против естественото развитие на България като цивилизована държава, за и против нейното бъдеще изобщо. Защото пределът наистина е достигнат и ако сега протестът не успее, на България неизбежно ще и се случи онова, което песимистите отдавна твърдят, че вече се е случило – ще се превърне от държава, в най-обикновена територия.

- Пламен, наистина ли нещата са толкова крайни или малко пресилваш оценката си?

- Няколко факта, Фили, за да могат слушателите сами да преценят. Първо, онзи ден, при сблъсъците пред Парламента между студентите и полицията, която ги би и арестува без причина, една телевизия показа възрастен човек, очевидно не студент, да отива при полицаите и да пита – „Не виждате ли, че като биете децата, ги изпращате направо към Терминал 2”. Ще припомня, Фили – Терминал 2 е новата част от летище София, нарицателно за място, откъдето тръгват българските емигранти. Два милиона души се махнаха за 20 години. Сред тях са най-активните и най-способните, а все повече наблюдатели са съгласни, че това е целенасочена политика на поредицата от ченгеджийско-комунистически и мафиотски управления по време на тъй наречения български преход. С тези темпове на емиграция какво ще стане след още 20 години, питат се мнозина. Защото е ясно, държава само от пенсионери и политици няма, просто няма кой да плаща обеда в нея и тя неизбежно се разпада. Второ, в сряда, пред студенти в Благоевград, не друг, а президентът Плевнелиев каза: „Вече не вярваме на супергерои и популисти, по-добре е да се доверим на силни демократични институции и активно гражданско общество, което да бъде пазач на нашите правила и нашите ценности”. Мисля, Фили, че по този начин той добре обобщи същността на ставащото. А иначе сред основните проблеми на България той посочи ниските доходи, безработицата, корупцията, неспазването на закона, ниското качество на здравеопазването, зависимите медии, младите хора, които бягат, кризата в институциите. Последното е особено забележимо тези дни, когато се вижда, че полицията не може да залови шепа расисти и ксенофоби, извършили поредица побои над чужденци, но смело може да се изправи – в преобладаващо съотношение и тежковъоръжена – срещу българските студенти, които протестират с мирно вдигнати ръце. И да се разправи с тях, както глутница вълци се разправя със стадо зайци. Това институциите го могат. Дори знакови фигури от самата управляваща БСП като Татяна Дончева и бившият вътрешен министър Румен Петков признаха по този повод, че не са виждали толкова много полиция на никой протест и че употребата на сила срещу студентите е прекомерна. Така стигаме до третия факт, Фили – прочутият документ, с който пресцентърът на БСП дава указания на депутатите си какво да говорят за протестите. В този документ студентите са обвинени, че получават пари, че си правят изкуствен ПР с окървавени лица, че всъщност не са студенти, а футболни агитки, насъскани да се бият с полицията, че студентските протести са организирани и платени от бившия премиер Борисов и бившия вътрешен министър Цветанов, плюс заинтересовани от падането на сегашното правителство бизнес-групировки и различни бандитски групи. Изобщо, Фили, този документ много добре показва как комунистическата пропаганда съчинява мръсотии, за да оцапа до ушите неудобния си политически противник.

- Пламен, какво развитие на ситуацията обаче може да се очаква. Сега тя изглежда патова – протестите продължават, но управляващите стоят на власт. А дори да паднат, ще донесат ли изборите нещо ново, след като политическа алтернатива не се вижда?

- Така е , Фили, патовата ситуация е огромен проблем. Ще добавя към твоето кратко описание само факта, че най-голямата опозиционна партия – ГЕРБ, не се припознава от студентите, пък и от повечето протестиращи, като възможна алтернатива на сегашното управление, а се поставя наравно с тях и по методи на управление, и по морален упадък. Така поне пише в откритото писмо, разпространено онзи ден от организаторите на студентския протест. Подобно е отношението и към другата по-голяма опозиционна сила, Реформаторския блок, който все още е и в доста аморфно политическо състояние. Но самите протести също досега не родиха нов политически субект. Нещо повече, още преди пет месеца, те започнаха с отрицание не просто на политиците и техните дела, а на всичко политическо, на политическото изобщо. Точно тук ми се струва, че протестът изпусна мярката, като изхвърли и бебето заедно с мръсната вода. Защото всъщност в демократичното общество няма друг път за решаване на проблемите, освен чрез партии и политика. Ако не се води словесна битка за демокрацията в Парламента, диктатурата се настанява с оръжие по улиците. Междинен период на хаос и неяснота може да има, но за кратко – а в България той продължава вече месеци. От друга страна, Фили, не съм сигурен, че в момента трябва да изискваме пълна яснота за дългосрочното развитие на ситуацията. Нещата могат да станат и на малки стъпки – да падне това правителство, да се насрочат нови избори, да мине междинният период, който може да е катализатор за алтернативи, да се проведат самите избори. Чак като се видят резултатите от тях, могат да се направят и реалистични прогнози за по-дългосрочното развитие на страната.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Света София и некрополът на Сердика

София не е точно световен град – не е град, който човек „трябва“ да посети в живота си, подобно на Виена, Париж или Ню Йорк. Но и София има своя чар и своите „магийки“. За една от тези магийки ще ни разкаже днес Жоро – това е съвсем скоро откритото за посещение подземие на черквата Света София в града. И тъй като и аз самия имах времето да го видя, мога да ви кажа с чиста съвест: това е великолепно място!

Приятно четене:

Света София

и некрополът на Сердика

Най-интересното от един град се крие под повърхността му

За София това важи с пълна сила и тези дни имах шанса да се убедя с очите си. Разбира се, всички знаем за хилядолетната история на нашата столица и останките на древна Сердика, които продължават да се появяват на различни места в самия център на града. Освен това много от нас ежедневно минават покрай един от най-отличителните символи на столицата – византийския храм „Св. София“. Много по-малък е процентът на онези, които знаят какво се крие точно под нивото на църквата.

Света София

 

Всъщност „крие се“ не е най-точното определение. С изненада научих, че през май тази година е отворил

подземният музей на храма „Св.София“,

който показва в почти пълната си цялост едно скрито досега културно-историческо богатство на столицата – древния некропол на Сердика, където в продължение на над 2 века (от третата четвърт на II до третата четвърт на IV век са погребвани жителите на Константиновия град.

Храм „Света София“, улица „Париж 2, 1000 София, България

 

Каменни саркофази, различни по форма и мащаб в зависимост вероятно от обществения статут на покойника, са разположени на различни нива в истински лабиринт от стълби, коридори и прихлупени галерии, изкопани на ръка от археолозите.

Некропол на Сердика – Света София

 

Влизаме в музея по новички стълби, водещи към добре осветено предверие. Посреща ни младо момиче, което усмихнато обяснява от кога датира проучвателната работа по археологическия обект и внимателно ме поправя, когато се опитвам да налучкам в кои години тук се е трудил проф. Богдан Филов. На входа има картички и брошури, които за разлика от повечето родни музеи са произведени тази година, а не преди Десети.

Некропол на Сердика – Света София

 

Още с първите стъпки усещаш, че си попаднал в съвременен музей. В нишата отдясно се върти клипче от поредицата на Камен Воденичаров „Пет минути София“, което разказва за блясъка на древна Сердика. На метри от прожектора хипнотично е осветена огромен каменен саркофаг. Това е едва началото на изумителна разходка все по-дълбоко под земята и все по-назад в годините, когато на същото това място е било гробището на знатните византийци.

 

Некропол на Сердика – Света София

Разкритите гробници са десетки и всяка от тях е различна по форма – полусферични, цилиндрични, масивни и тежки правоъгълни саркофази; зидани гробници с малко прозорче, през което вероятно са вкарвали тялото на починалия…

Целият музей е организиран под формата на разходка нагоре-надолу покрай гробниците по остъклени пътеки и стъпала, с художествено осветление и множество информационни табели.

Не съм си представял, че в София може да има подобен музей!

А какво по-логично от това за град с толкова древна история?! Просто вече толкова сме свикнали да виждаме демонстрации на тотално безхаберие, що се отнася до поддържането на исторически ценности, че подобен вид на музей изглежда сюрреалистично.

Некропол на Сердика – Света София

Без съмнение едно от най-интересните неща в подземната галерия са запазените древни мозайки. Към момента обаче оригиналите са в Археологическия музей и са заменени от пана с репродукции. Четох някъде, че предстои връщането им долу, което със сигурност ще привлече още посетители.

Некропол на Сердика – Света София

 

 

Завършваме разходката си във византийския некропол с истинско удовлетворение от неочакваната находка. Посещението на музея се превърна в добрата новина на деня – значи все пак е възможно дори и у нас! Малко оптимизъм и дано повече хора видят чудесата, над които ходим, без да подозираме за съществуването им.

Автор: Георги Грънчаров

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани със София – на картата:

София

Автобус се запали до кръглата банка. Очаквайте подробности!

Автобус се е запалил на ул. „Патриарх Евтимий”, близо до кръглата банка, научи „ПЕТЕЛ” от читатели. Според тях пожарът е вече овладян. Все още няма информация дали при инцидента има пострадали хора. снимката е илюстративна

Конфискуват имуществото на Боевски

/Поглед.инфо/ Имуществото на олимпийския шампион Гълъбин Боевски и неговото семейство може да бъде конфискувано в полза на държавата.

Румънският президент замесен в имотни далавери, като нашия

/Поглед.инфо/ В Румъния пламна нов скандал, след като премиерът Виктор Понта предложи в парламента да бъде формирана комисия за разследване на предполагаеми злоупотреби на президента Траян Бъсеску при закупуването на земя за семейството си, предаде ИТАР-ТАСС.

"Продават" Тимошенко за 20 милиарда долара

/Поглед.инфо/ Украинските власти предложиха на Европа, която иска освобождаването на Юлия Тимошенко да компенсира икономическите загуби, които Тимошенко нанесе на Украйна от сключването на газовото споразумение с Русия, пише ”Независимая газета”.

Протестиращите българи в чужбина осъждат полицейското насилие в България

Ние, протестиращите български граждани от групата ДАНСwithme Global, живеещи в чужбина, сме силно обезпокоени и осъждаме използваната прекомерна и непропорционална физическа сила и произволни действия от страна на служителите на Министерството на вътрешните работи по време на 152-ия и 153-ия ден от антиправителствените протести (12 и 13 ноември) срещу студенти и граждани, упражнявaщи своето конституционно право на протест и мирно сдружаване. Ние сме дълбоко обезпокоени от безотговорното поведение на представители на правителството и от депутати и лидери на парламентарно представени партии. Заместник-председателят на Народното събрание, който по време на събитията не само, че не се опита да разбере подробности за подадената сериозна информация за полицейско насилие и да реагира своевременно, но бързо отхвърли информацията като невярна след „справка с МВР“ и окачестви опитите за дебат в пленарната зала по случващото се пред парламента като “провокация”. Недопоустими са и изказванията и обидни квалификации към справедливо протестиращите граждани от страна на лидерите на партиите, съставляващи коалиционното правителство.

Виолета Гурнакова: Деца и родители - потенциални престъпници

Зорки полицейски очи следят за опасни рецидивисти около Логопедичната детска градина във Варна. Поводът - кметска забрана за МПС в...

Брюксел спира парите ни по Оперативна програма "Околна среда"

/Поглед.инфо/ Брюксел ще спре днес плащанията към България по Оперативна програма "Околна среда" заради груби нарушения на правилата от досегашното управление при провеждане на обществени поръчки, съобщи "Преса".

След кметската забрана : Деца със здравословни проблеми без превоз до детска градина

Полицаи пишат актове на родители, прекрачили КПП-та Децата със специални образователни потребности от Логопедичната детска градина ще...

40 дни Коледен пост и молитва

Днес започва Коледният пост за християните, който е с продължителност 40 дни и не е така строг като Великия и Богородичния пост. В...

Предлагат на Европа да откупи Юлия Тимошенко за 20 милиарда долара

Украинските власти предложиха на Европа, която иска освобождаването на Юлия Тимошенко да компенсира икономическите загуби, които...

Вашият дневен хороскоп

Овен Склонни сте към прибързани съждения и несговорчивост, а това може да стане причина за сериозни проблеми в личния Ви живот. Да се...

4 от всеки 5 смартфона са с операционна система Android

4 от всеки 5 смартфона са с операционна система Android
Според скорошен доклад на Gartner 4 от всеки 5 смартфона са с операционна система Android. Според изчисленията на Google за третото тримесечие на 2013 г. Android има 81.9% дял на пазара за телефони.  За същия период iOS на Apple има 12.1% пазарен дял, което се …

Ъпдейтът за Samsung S3 до Android 4.3 може да бъде временно спрян

Ъпдейтът до Android 4.3 за Samsung S3 може да бъде временно спрян
Има вероятност така дълго чаканият ъпдейт за Samsung Galaxy S3 до Android 4.3 да бъде временно спрян. Причината за това е, че потребителите, които са актуализирали своите устройства, са се сблъскали с редица проблеми. Сред тях са намален живот на батерията, несъвместимост с Wi-Fi мрежи, забиване …

Google и HP спират временно продажбите на ChromeBook 11

Google и HP спират продажбите на ChromeBook 11
Google и HP обявиха, че официално спират временно продажбите на ChromeBook 11 заради проблеми с устройството. Проблемите се изразяват в прегряване на зарядното на лаптопа, което води до повреди.  HP са изтеглили всички устройства от търговската мрежа, докато не се намери решение на проблема. Двете компании …

Android 4.4 KitKat за Moto X пристига “в следващите седмици”

motox
Motorola обявиха официално смартфона Moto G и на събитието съобщиха, че ъпдейтът до най-новата версия на Android 4.4 KitKat ще пристигне “в следващите няколко седмици”. Moto X и Moto G пристигат с Android 4.3 Jelly Bean, като Moto G ще получи версия KitKat през януари. Преди …

Всеки обича истории. Добре дошли в историите на Airbnb – Airbnb Stories

Всеки обича истории. Добре дошли в историите на Airbnb - Airbnb Stories
Airbnb е една изключително интересна компания. Започнала като малка идея през 2008 година, днес тя ще ти помогне да намериш къде да преспиш в 192 държави по света. Имаш на разположение сайт и мобилни приложения. Намираш къща или апартамент (можеш да попаднеш и на наистина …

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване