11/19/13 00:01
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Как мина DiVino.Taste 2013 и една сладка DiЛема

DiVino.Taste 2013

През изминалата седмица се случиха много неща, за които искам да пиша и споделя, но първо ще се впусна в емоцията DiVino.Taste 2013. Като съвсем обикновен любител на виното, никак не ми е лесно да проследя всички производители на изложението. Още повече, да опитам възможно повече вина може да завърши не добре, защото още не съм усвоила техниката с плюенето, пък не знам дали изобщо да я усвоявам.  Затова се спрях само на един сорт, за да мога по-добре да направя разлика между отделните изби. Това решение се оказа с добър край и успях да открия за себе си няколко фаворита каберне совиньон, които да отнеса у дома.

Както и през изминалите две години, през двата дни на форума се събраха изключително много хора, а новото място на което се проведе тази година (НДК) струва ми се пак беше тясно. Местата за майсторските класове и лекциите бяха запълнени отрано, а аз захласната в ролята си на майка пропуснах възможността да се запиша за урока по комбиниране на вино с храна. Е, не останах по-назад и се включих в майсторския клас „Винени посоки: Север и Юг в България“, за да науча, че вината от северна България са с предимно плодов характер, а тези от южна с потенциал за отлежаване и развитие в бутилка. Получи се интересна дискусия, на която всеки имаше възможност да даде мнение и оценка за осемте дегустирани вина, а също така и с каква храна биха ги комбинирали. Опитах вина, за които не съм подозирала и научих любопитни факти от процеса на тяхното производство.

DiVino.Taste 2013

За мое голямо щастие (а предполагам и не само мое), на третото издание на DiVino.Taste се продаваха вината от изложението. Вина, които по-принцип не се предлагат в търговската мрежа. И аз наистина съм много щастлива от този факт, защото прибирайки се у дома с избрани от дегустацията вина имам възможност да ги споделя с други любители на виното или просто да ги опитам с подходяща храна, приготвена вкъщи. Надявам се тази практика да се запази и занапред. А за всички, които са любопитни или по някаква причина не са могли да посетя форума, до няколко дни в Casavino  се очаква продажбата на всичките най-добри десет български вина за 2013, според винения сайт divino.bg и DiVino Magazine.

DiVino.Taste 2013

Гост на DiVino.Taste 2013 беше Slow Food, където можеше да се дегустират зелено сирене от Черни Вит и сирене от каракачанска овца, както и да си поговориш с производителите на тези автентични за страната ни продукти. Надявам се и това да се установи като практика занапред, най-малко за да имам възможност да погаля сетивата си поне веднъж годишно с уникалното зелено сирене, а и за да може тези продукти да достигнат до възможно повече хора. А те, както стана ясно не липсват на единственото по рода си събитие с името DiVino.Taste. Вече са известни датите за четвъртото издание през 2014 година и те са 15 и 16 ноември. Ако може, отсега се записвам на лекцията за комбиниране на вино с храна.

Дилема

Една друга практика се установи за мен още от първото издание на винения форум, в която предизвиквам себе си да приготвя десерт с вино. Българско вино, разбира се. И сега имам една дилема. Да преобразя тарт Татен като мариновам ябълките в това каберне совиньон (това ще бъде изненадващо) или да поширам дюли в ликьорно вино от мускат, които да допълнят крем брюле (това си е направо обещаващо). Ти какво мислиш? Ще се радвам ако вземат отношение и винените експерти от Българска Винена Академия.

А това са моите преживявания на събитието в 1 минута и 39 секунди:

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Как мина DiVino.Taste 2013 и една сладка DiЛема е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 11/19/13 00:01 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/3UQ0zJPjHM0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване