11/20/13 07:05
(http://vasvalch.com/)

Българските потребители: не много по-уверени от преди година

Много обичам изследването на Nielsen Consumer Confidence Index, особено в периода преди празниците, когато можеш най-ясно да предположиш как влияе състоянието на икономиката върху доверието на потребителите и желанието им да купуват. В данните за Q3 забелязвам много сходни данни със същия период на миналата година, особено в Европа и конкретно у нас.

По света и у нас

Въпреки че доверието на българите в икономическата обстановка се е покачило леко (с 2 пункта) спрямо предходното тримесечие, данните на практика са същите като миналата година. Слагайки резултата в политически контекст, е ясно, че не се чувстваме по-спокойни за материалното бъдеще и гледаме изпод вежди края на годината. Въпреки че не сме такива оптимисти, каквито са португалците с 22 пункта ръст на тримесечна база, не сме и от онези близо 30% от европейците, които са по-песимистично настроени.

confidence nielsen

В глобален план, потребителите са готови да харчат средства основно за нови дрехи, ваканции и забавления. Челната тройка не се променя спрямо предишната година. Търсенето на технологични продукти е стигнало 29%, с 5% повече спрямо 2012 и с 4% повече от миналото тримесечие. И все пак, потребителите са предпазливи – 35% планират да намалят разходите си за технологични придобивки. 1/4 от анкетираните връщат заеми, а 52% се опитват да спестяват средства.

Вижте пълното изследване тук.

Ще пазаруват ли?

Съдейки по резултатите от изследването, и тази година трябва да се подготвим за едни доста предпазливи празнични клиенти. Те ще сравняват цени, ще търсят по-добри предложения и ще се постараят да им останат допълнителни средства за запушване на стари пробойни в семейния бюджет. Това, което можете да направите за потребителите си е:

  • да им покажете най-добрите си предложения на първа страница, в нюзлетъра и социалните мрежи – направете намирането на промоции максимално лесно, като ги отделите на специална страница или улесните филтрирането им в уебсайта си;
  • да им дадете гаранция за най-добра цена – уговорки от типа “ако намерите продукта на по-добра цена другаде, ще ви дадем същата” се превръщат във все по-популярна практика;
  • да ги посъветвате как да получат най-висока стойност за парите си – не се страхувайте да ги насочите към друг продукт, който ще им е по-полезен, защото те ще ви бъдат благодарни;
  • да подобрите офертата – дори ако конкурентите не могат да направят по-добро предложение, това не значи, че не трябва да подобрите своето. Тук на помощ идва добавената стойност като добро обслужване, безплатна доставка, програми за лоялност.

Какви други методи използвате за привличане на все така скептичните клиенти?

Постът Българските потребители: не много по-уверени от преди година е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване