Бой в Реформаторския блок за евроизборите - Даниел Вълчев го играе обиден

/Поглед.инфо/ Лидерите на Реформаторския блок са се хванали за гушите в навечерието на евроизборите през май догодина.

Над 200 изложители на Панаира на книгата 2013

Над 200 ще са изложителите в 41-то издание на Софийския международен панаир на книгата, съобщиха от Асоциация „Българска книга“. Щандовете им ще са разположени на над 1300 кв. метра площ в НДК между 10 и 15 декември. Панаирът ще бъде открит на 10 декември в 11 ч. от столичния кмет Йорданка Фандъкова. От 11.30 руският посланик...

Българите предпочитат да прекарат Нова година в родните курорти

За предстоящите новогодишни празници по-голямата част от българите ще предпочетат родните курорти. Една немалка част от тях отдавна са...

Удивителни снимки на богато украсените "светци от катакомбите"

Когато римските катакомби били разпечатани през 1578 г., се отворили вратите към една ера на религиозен фанатизъм и зловеща красота. ...

Сова Харис: 57.3% категорично не одобряват окупацията като форма на протест

/Поглед.инфо/ Оценките на българското общество за протестите, които под различни форми се провеждат в София и в страната напоследък, показват, че в момента разслоението е почти по равно и не надделява нито едно мнение или искане.

Спасиха откраднатия грифон от паметника на Апостола

/Поглед.инфо/ "Срещнах се с вандалите, които откраднаха грифона от паметника на Левски и го откупих от тях". Това скандално разкритие направи пред Люба Кулезич известният бизнесмен и бивш журналист - Васил Василев.

Спасителите в бойна готовност заради силния вятър

Спасителните екипи на "Гражданска защита" са в бойна готовност заради силния вятър. Варна е една от 23-те области, в които е обявен код "Жълт"...

Росен Колев и Черно море се разделиха

Бившият младежки национал Росен Колев се раздели с Черно море. Двете страни се споразумяха юношата на ЦСКА да си тръгне от „Тича“ по...

За 8 декември - Допълнителни полицейски екипи ще бдят за спокойствието в града

Засилени мерки за сигурност ще бъдат предприети от полицията във Варна във връзка със студентския празник. Това съобщи за Радио „Фокус”...

Бурята в Европа взе девет жертви, предизвика паника и хаос в транспорта

Описваният като най-тежкия за последното десетилетие ураган Ксавиер продължава да вилнее в Северна Европа. С ветрове до 225 км в час...

Корените на омразата

Всичко бе толкова явно и прозрачно. Със схеми, понятни и за олигофрени, за каквито ни мислят. И пак напират, жадуващи да яхнат отново народното недоволство. И впоследствие с добре познатите манипулации да го оглавят и осребрят в своя полза. Класически форми на организация, вече напълно приобщени от държавата, често успяват да яхнат вълната на недоволството, каквото наблюдаваме и в момента, но не могат да я вдъхновяват. Партиите са все по-безлични. Медиите все по-продажни. Синдикатите все по-беззъби. „Неправителствените“ организации все по-„правителствени“. Дори техни представители стават и министри. Но масите не ги припознават като свои. Бихме могли да тълкуваме това като признак на осъзнаване на безсилието на всички форми на съпротива, интегрирани в държавността, ако не се наблюдаваха други, далеч по-значими явления. Трябва да се постави ясно основният въпрос, че държавата е срещу обикновените хора. Всичко това изостря ситуацията и я прави революционна.

Чака ни суха и студена зима, ще зъзнем още утре

Очакваме тази зима да е по-студена и с по-малко валежи в сравнение с миналата. Това каза пред БТА проф. Валери Спиридонов -...

Продадоха китара на Боб Дилън за близо $1 млн.

За 965 000 долара бе продадена електрическата китара, на която Боб Дилън свири по време на историческия си концерт в Нюпорт през 1965 г....

Едва 10% от кърмещите майки са склонни да изоставят бебето си

Юлия Георгиева Едва 10% от кърмещите майки намират сили у себе си заради различни обстоятелства да изоставят бебето си. Ако в родилните...

Официозът “разрови кучето” за кампанията срещу Плевнелиев

Някой да е чул някога публичен персонален упрек на Москва срещу президента Плевнелиев, който още като новоназначен министър направи невероятното (като за нашата руска губерния) изказване в националния телевизионен ефир „България няма да е вече троянски кон на Русия в Европа”?

Фактът, че няма такава официална руска позиция не означава обаче, че нищо подобно няма и зад кулисите.

Апологетите на „вечната дружба”, които и днес са на власт в София, обясняват липсата на руска реакция на знаците, според които Плевнелиев си позволява да не се кланя на Кремъл, с типичното раболепие на роба, която е търпял пет века ( ако използвам патоса на дядо Вазов).

Във всяко писание по темата русофилите автоматично, без да се замислят какво означава това, приемат по презумпция факта, че на Русия нищо и нямало, когато някое българче не я харесва, но за българите като цяло било много зле да не любим силно нашата освободителка.

Предпоставянето на неравенството в чувствата и значимостта на българите спрямо обекта на обожанието им е родилното петно, което издава роба!

Не е чудно, че този робски манталитет пълзи на колене и в полемиката, която предизвика и продължава по темата официозът „Дума”. Видно е от реакцията на реакцията на президентската институция във връзка с публикацията на официоза за „тайно” участие на Плевнелиев в среща на Европейската народна партия във Вилнюс.

„Дума” НЕ публикува опровержението ( типично- коментират нещо, което крият от читателите си като фактология), обаче го квалифицира в заглавие на авторски коментар като „неопровережение” в бр. 285 на 7 декември.

В официоза има и други „интересни” заглавия, като онова, което доста се различава от официалната позиция на властта със своята категоричност, обявявайки непукистки, че строителството на „Южен поток” ще продължи ( въпреки гръмовната съпротива на Европейската комисия)- т.е. официозът не споделя вопъла на поразеното от този гръм българско правителство, а направо застава на позицията на „Газпром”.

Избирам обаче т.н. „неопровержение” от въпросния брой не за друго, а защото в текста се обяснява косвено откъде всъщност идва мощният нагон да бъде гонен Плевнелиев както никой друг български държавен глава ( ако не броим Петър Младенов, който излъга какво не бил казал и плати цената пред тогавашното ранобудно българско общество с оставката си).

В статията на „Дума”, озаглавена „Неопровергано”, с половин дума се признава все пак, че обявената от вестника за „тайна” среща на ЕНП във Вилнюс не е била тайна. Няма елементи на засрамване от факта, че твърдението за тази тайнственост беше сред основните акценти на компромата срещу президента като такъв. А можеха просто да отворят сайта на институцията и да видят доказателствата, че срещата наистина не е била тайна. Изложили са се зверски като журналисти, но смятат това за дреболия.

За сметка на това, радват се от официоза, нищо друго не било опровергано в „неопровержението” и това оставяло разни усещания ( за самопризнание и вина, както се подразбира).

Не искам и не мога да „адвокатствам” на тезите в опровержението, които не съм виждал, вина за което имат онези, които ги преразказват без да ги публикуват. А и не защитата на Плевнелиев от официоза е темата на моя текст.

От един цитат от статията на официоза обаче лъха наистина (само)признание за причината за блицкрига срещу Плевнелиев по всички пропагандни фронтове. Прозира къде е „заровено кучето” ( както казват в Русия) на омразата срещу президента- единственият български политик на власт днес, който си позволява да следва прозападната ориентация на България без задължително да я „балансира” с приетите тук за задължителни васални поклони към кремълския Василевс .

Ето колко възмутен е от това официозът:

„Това, че Плевнелиев има някаква зависимост от темата Русия, не е новина. На път и под път той дава, още от времето на кандидатпрезидентската си кампания поводи да бъде уличаван в антируски позиции. Той беше първият български президент, който се изхитри в речите си за Трети март да не спомене нито веднъж името на страната, която ни е освободила от османско иго. За това се иска талант и голямо желание. Плевнелиев явно го има. Не е задължително да правиш мили очи на Русия. Тя няма нужда от това. Изобщо. От огромно значение обаче за България е да поддържаш с тази страна отношения на взаимна изгода. Със своето поведение дотук президентът не доказва, че това е негова политика. Точно обратното. Жалко за него.
Сега на мода е антируското говорене. Очевидно и нашият президент е решил да се впише в него, за да не си помислят нещо западните му партньори. Това е погрешна политика. Тя с нищо не вреди на руснаците, но пък е непродуктивна за България защото ненужно усложнява официалните ни контакти с държавата, която ще играе в живота на Европа все по-голяма роля, колкото и да ги втриса от това някои хора”.

Достатъчно е красноречиво ( т.е. червеноречиво) четивото, за да има нужда от пояснения, но въпреки това ще обърна внимание на няколко акцента заради това, че са типични и симптоматични за петата колона на колониалната ни владетелка.

На първо място, правейки мили очи на Русия, авторът спазва канона на русофилството със задължителното позоваване на българската незначителност спрямо огромното значение за нас- малките, бедните, направо нищожните- да поддържаме изгодни отношения с нея ( сякаш някой някога е подложил изобщо на съмнение мантрата на невъзможността да превъзмогнем бързо и с лека ръка инфраструктурната си зависимост в икономиката, градена под съветски диктат, което обуславя и днешната ни постколониална обвързаност ).

Ще подмина само с две изречения реверанса към ДПС, който се долавя от факта, че обичайния термин „турско робство”, наложен от разбираемия патос на дядо Вазов през 19-ти век ( и поради това оспорван днес в частта за термина „робство” като научно обяснена характеристика на тогавашното българското битие ), е подменен от политически коректния спрямо депесарския пратньор на БСП във властта израз „османско иго”. Бих се басирал обаче на каквото и да било, че нито авторът, нито който и да било в редакцията на „Дума” никога не употребяват в живота „османско иго” като ерзац на „турско робство”.

Това, което не мога да подмина обаче е недоизказаното твърдение за „модата” днес да се говори срещу Русия.

Нима? Това къде- в България ли?!

Модата днес е стара като „дружбата” със покойния СССР. Вече сме я докарали до това да охраняват с телена ограда в центъра на София символа на съветската окупация, уникален по своята раболепност в една държава, която е била вероломно завладяна без съпротива, източена до просешка тояга, окървавена в условията на окупацията и изнасилвана по съветски близо половин век. Поради което въпросният паметник има статут на светиня за петата колона, гузна за своето съучастие в изнасилването.

Истината е, че антируско говорене, предизвикано от политиката на Путин да се налага с природните си ресурси на повече или по-малко зависимата от тях Европа, наистина има, но в самата Европа. А това е нещо, което българските русофили нито могат да понесат, приемайки факта лично като своя болка, нито искат дори да признаят, както се вижда от текста.

Уважението към Русия в световен мащаб спада до драстично ниски нива, но когато един политик в България се „изхитрява” ( както възмутено пише официозът на БСП) да се държи независимо спрямо Русия, това се струва непоносимо на петата колона тук.

Ето защо си направих труда да обърна внимание на невнимателно написания текст, който буквално издава къде тук е заровено кучето на настъпения руски интерес. Разравянето му от официоза в рамките на въпросното „неопровержение” е направо неопровержимо и намирисва на робски манталитет необратимо.

Вече няма да отработваме празници в събота

/Поглед.инфо/ Краят на съботниците вече се вижда. Депутати умуват как законово да се забрани отработването на празничните дни в събота. "До седмица ще излезем с предложения, които да обсъдим с работодатели и синдикати", заяви за "Стандарт" Петър Кънев от БСП.

Добрата новина: 56% от фирмите ще стимулират служителите си с коледни бонуси

56% от фирмите ще дадат коледни бонуси на всички свои служители. Това показват данните от непредставително проучване на Българската...

Дантелена елха за прозорец

  Ето какво можете сами да направите само с десетина листа А4 за принтер и една ножичка! След...

Повечето българи остават у нас за Нова година

За предстоящите новогодишни празници по-голямата част от българите остават у нас. Една немалка част от тях отдавна са наели къщи за гoсти...

Блиц: Тайната жена на дядо Кирил му родила двама сина. Сега търси истината за смъртта на митрополита

Поредната шокираща истина, която народното издание извади на бял свят, вече има своето потвърждение! И то е в лицето на дамата, която тези...

Украйна влиза в Митническия съюз

/Поглед.инфо/ Договореност за влизането на Украйна в Митническия съюз е била постигната на петъчната среща в Сочи между президента й Виктор Янукович и руският му колега Владимир Путин.

Бъдещи медици стягат най-грандиозното студентско парти, правено в България

След ден ще се състои най-грандиозното студентско парти в морската ни столица по случай студентския празник – 8 декември. Така обещават...

В България всичко беше фирма ГЕРБ

/Поглед.инфо/ В Софийски градски съд (СГС) тръгна делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, предаде репортер на БГНЕС.

Ген. Драгомир Димитров е натопил пред съда предшественика си ген. Кирчо Киров

/Поглед.инфо/ Шефът на Националната разузнавателна служба ген. Драгомир Димитров е натопил пред съда предшественика си ген. Кирчо Киров, съобщава в."Труд". Димитров бил разпитан в Софийския военен съд в четвъртък по делото срещу ген. Киров и потвърдил показанията от разследването.

Какво прави Мандела толкова специален

/Поглед.инфо/ Какво прави Нелсън Мандела толкова специален? Освен факта, че се появи, след като прекара 27 години в затворите на апартейда, таейки толкова малко злоба.

„От Космоса с любов“ – извънземните ви поздравяват, грабвайте писалката

I’m watching you, but I’m a friend. Излизането на нова книга на Станислава Чуринскиене си е едно лично литературно събитие за мен – изпитвам дълбока читателска привързаност към нея като авторка. Сблъсквала съм се челно с всеки един от петте й романа, започвайки още от далечната 2007 г. с „Бог да благослови Стю“. Странното брутално...

Ще има позорен списък на фирмите, които произвеждат и продават лоши храни! Пак!

/Поглед.инфо/ Яловата идея за "черен списък" на фирмите, които произвеждат и продават лоши храни, отново възкръсна, пише на първата си страница вестник "Сега".

Китайка, родила второ дете, иска да продаде бъбрека си, за да осигури самоличност на сина си

Майка съди пекинската полиция, тъй като отказва да регистрира детето й. Причината е, че жената не може да плати глобата от 50 000 долара,...

Размазаха брадъра Джийсън Брад Люис

/Поглед.инфо/ Пребиха брадъра Джийсън насред София. Подозират, че гаджето на Златка му е смазал физиономията!

Световните медии: Янукович продаде ли Украйна!?

/Поглед.инфо/ Президентът на Украйна Виктор Янукович едва ли не предал държавата си на могъщия си руски колега Владимир Путин, обявен за "най-влиятелен човек в света през 2013 г." според традиционната класация на водещото американско и световно бизнес списание Forbes ("Форбс").

Глобиха служители на забавачка, които пушат, санкционираха и клиенти на барове

195 проверки във връзка със забраната за пушене на обществени места направиха здравните инспектори през изминалата седмица. Съставени са...

Депутатите обмислят как да изклинчим от досадните съботници

Вижда се краят на съботниците. Депутати умуват как законово да се забрани отработването на празничните дни в събота. "До седмица ще...

Английската полиция закопча студенти - Йовчев да я покани ли и у нас!?

/Поглед.инфо/ Неспокойно е в британската столица и един от водещите европейски мегаполиси, става ясно от публикации в медиите на Острова.

8 декември: Професори трепачи, церберите, пред които всеки е треперил

Изпитът не се взема, а се дава, твърди студентска легенда от времето на соца. Тогава парите бяха лошо нещо, а любовта - безплатна и истинска....

Времето: Жълт код в 23 области, във Варна - силен вятър и до 7 градуса

Жълт код за опасно силен вятър е обявен за днес в 23 области на страната, предупреждават метеоролози в сайта на НИМХ при БАН. С най-голяма...

Митрополит Николай: Приписват ми чудовищни и нелепи престъпления срещу властта

Скъпи в господа братя и сестри, всички сте свидетели, че от деня на избирането ми за Пловдивски митрополит срещу мен беше започната една...

Децата от 60-те, 70-те и 80-те години на 20 век

/Поглед.инфо/ Този текст от известно време насам се споделя активно във Фейсбук. Може и да сте го чели. И да сте го чели, прочетете го пак, има смисъл...

Америка се готви за война

/Поглед.инфо/ Министерството на отбраната на САЩ (по-известно като Пентагонът) се държи, все едно се готви за мащабна война извън континента си, става ясно от публикации в европейста преса.

Нешка Робева: Докато режем корена си и мислим материално, съдбата ни ще е такава

Най-новият спектакъл на трупата на Нешка Робева „Мистерията Еньовден“ ще се играе предпремиерно на 10 декември от 20 ч. в Двореца на...

Хороскоп: Денят е труден, но ще намерите сили да се справите

Овен  Днес на Вашия любим човек няма да му се иска да Ви обвинява в каквото и да било, даже и действително да бъдете виновни. Какво пък -...

"Поздравиха" банкерите с некролог

/Поглед.инфо/ Пловдивчани изкараха акъла на банковите босове с протеста си срещу кредитните институции

Корнелия Нинова и Делян Добрев се хванаха гуша за гуша за бюджета

/Поглед.инфо/ Не става въпрос за саботаж, а изразяване на позиции и за корекции на неправилните политики.

Hubbard Street Dance Chicago: “Тысяча шагов”

В рамках зимней серии концертов танцевальная компания Hubbard Street Dance Chicago повторяет балет “Тысяча шагов” на музыку американского композитора-минималиста Филипа Гласса в хореографии резидента-хореографа труппы Алехандро Керрудо. Премьера балета состоялась в юбилейный для компании сезон – ей исполнилось тридцать пять лет. По словам Керрудо, толчком к созданию балета послужила композиция Марка Шагала “Окна Америки” (ее часто называют “Окнами Шагала”). В честь двухсотлетия США великий художник подарил эту композицию АРТ-институту. В сентябре этого года я встречался с Алехандро Керрудо. На мой вопрос, обсуждал ли он с артистами жизнь и творчество Шагала, я ...

Да интервюираш CEO на Motorola в Hangouts!

Да интервюираш CEO на Motorola в Hangouts!
Не си спомням отколко време следвам Маркез в Google+. Спомням си обаче, че ме привлякоха именно живите му и задълбочени ревюта, които с лекота се споделят из социалните мрежи. Ето[...]

Oppo Find 7 ще пристигне с най-новия Snapdragon 805 процесор

Find-5-2
Слуховете за смартфона Oppo Find 7 в последно време не спират. Днес се появи нова информация, според която телефонът няма да пристигне с процесор Qualcomm Snapdragon 800, а с най-новия[...]

Amazon предлага 50 GB в облака при покупка на избрани смартфони

amazon-cloud-storage
Коледа идва и компаниите вече започнаха да предлагат специални, лимитирани оферти, за да привлекат повече и повече клиенти. Amazon обяви, че ще подари 50 GB облачно пространство на всеки закупил[...]

Ново за потребителите на Chrome – Google Voice Search

Google-Now
Google скоро ще реализира най-новия Chrome extension, чрез който ще давате гласови команди на браузъра си. Обновлението ще улесни работата ви в интернет и ще направи по-приятен престоя ви в Google,[...]

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване