Виолета Гурнакова: Храна за душата

Време беше и една хубава новина да вдъхне известна гордост на варненци – оставането ни в четворката, състезаваща се за финала на...

$50 млрд. долара военен бюджет за Русия до 2020 г.

/Поглед.инфо/ "Ако се изключи инфлацията, към 2020 ще постигнем обем на износа от 50 млрд. щатски долара ($) годишно. Това е увеличение от 4 пъти!", похвали се вицепремиерът по превъоръжаването и военно-промишления комплекс (ВПК) Дмитрий Рогозин, цитиран от турско англоезично издание The Turkish Weekly ("Търкиш уийкли").

Бойко се готви за президент

/Поглед.инфо/ "Голямата идея на Бойко Борисов е да се кандидатира за президент през 2016 година, към тази цел са насочени и всичките му днешни политически стъпки, макар че времето дотогава е много и не е ясно дали ходът му ще има успех", коментира социологът Андрей Райчев.

Великобритания почита един български емигрант

Британската кралица награди посмъртно Пламен Петков с Орден за храброст за геройството му Българинът с британско гражданство Пламен Петков, който на 26 май 2012 г. загина трагично, докато спасяваше момиче от удавяне, е посмъртно удостоен с кралския Орден за храброст, се съобщава на сайта на британското правителство. Майката на Пламен Петков е поканена в Бъкингамския дворец, за да получи ордена. Кралският Орден за храброст се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 г., той е връчван не повече от 1000 пъти. Джайлс Йорк, заместник-началник на полицията ...

Днес е петък 13-ти 2013 г. За кого е фатален денят?

Днес е петък, 13-ти. В комплект с това, че сме все още 2013 година, за някои е добро, за други - лошо знамение, пише „Стандарт“. В Таро картите 13...

17-годишен спечели собствен бизнес в САЩ

Мартин е поставил рекорда за най-млад участник, спечелил инвестиране. “Американците инвестираха в приложението ни 100 000 долара, които през трите месеца в САЩ ще вложим за създаване на най-добрия продукт” - обясни Мартин Стоянов. Ако той и Теодосий успеят да привлекат инвеститори се надяват да останат в САЩ и да изградят бизнеса си на по-високо ниво. Там ще разработят това, което вече са изградили и ще започнат да го продават, като направят собствен бранд, маркетингов екип и наемат допълнително хора. Ученикът от Нови пазар е в голяма степен самороден бисер, тъй като не е посещавал никакви уроци и школи- нито по английски, нито по програмиране.“Бях много любознателен, постоянно четях, винаги се опитвах да правя експерименти с компютъра. Целият ми ден минава пред компютъра, всичката ми работа е там. За мен това е забавлението, училището, там са ми и приятелите”, разказа вчера момчето.

Ликвидираха чичото на Ким Чен Ун

/Поглед.инфо/ Чичото на севернокорейския ръководител Ким Чен Ун – Чан Сон Тхек, които беше отстранен от всички високи длъжности по обвинения в тежки престъпления, е бил екзекутиран, съобщава агенция Йонап, позовавайки се на медиите в Пхенян.

За периода 2002-2011 г от България са изчезнали 25 млрд. долара

/Поглед.инфо/ Близо 2,5 млрд. долара са изтичали нелегално от страната от 2002 г. до 2011 г.,което прави около 25 млрд. долара общо.

Европейският парламент съветва Янукович да направи предсрочни избори

/Поглед.инфо/ Европейският парламент (ЕП) препоръча на украинските власти да потвърдят своята легитимност чрез провеждане на предсрочни избори в страната. Новината е на украинската държавна агенция УНИАН.

Вашият хороскоп за днес

Овен Съзидателен ден, през който всяко начало ще бъде успешно. Работете върху професионални и лични начинания и разкривайте повече от...

Успехите на медицината през 2013

Сред най-големите успехи в медицината през тази година беше отглеждането на органи и тъкани въз основа на използването на стволови...

ЮЖЕН ПОТОК – БЪЛГАРИЯ МЕЖДУ ЕВРОПА И РУСИЯ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Седмица след като Европейската комисия препоръча договорите за руския газопровод „Южен поток” да бъдат преразгледани, защото противоречат на европейското законодателство, българската позиция остава неясна. Ще се съобрази ли страната с препоръката на Брюксел или ще направи стъпка, която води извън Европа – разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, Европейската комисия бе категорична, че договорите за „Южен поток” трябва да се преразгледат. Какво казва България  по въпроса?

- Досега от три официални източника чух три различни неща, Фили, а дали има обща българска позиция и каква е тя, остава неясно. Първо вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви в Брюксел – „българското правителство ще се съобрази с европейското законодателство, засягащо „Южен поток”. Заради това изказване хората си отдъхнаха, че кабинетът Орешарски, както и да управлява иначе, все пак защитава европейския път на страната.

- А не е ли така?

- Очевидно не. Появи се външният министър Кристиян Вигенин и каза обратното – „проектът „Южен поток” не зависи от ЕК, а от двустранните отношения между „Газпром” и отделни държави от Европейския съюз”. Преведено от нео-комунистическия език, който се говори напоследък в България, това означава – гледайте си работата, само че заявено с по-мръсни думи. Не знам как да определя това поведение, Фили, без да нарушавам добрия тон, затова ще си послужа с една аналогия. Ситуацията е все едно даден британски джентълмен да драпа десет-петнадесет години за членство в най-престижния лондонски мъжки клуб и когато най-после го приемат, да вкара вътре пияна проститутка, за да отпразнува събитието. А когато председателят на клуба благо го информира, че подобна свинщина е в пълно нарушение на правилата, той да му заяви, че клубните правила всъщност не важат за него. Чудя се дали след това въпросният джентълмен би бил само изхвърлен или първо бит и после изхвърлен.

- Но думите на Вигенин, че проектът зависи от двустранните отношения с Русия, а не от европейските правила, не са ли повторение на руската позиция по въпроса?

- Едно към едно, Фили. Руската позиция, изразена включително от премиера Дмитрий Медведев, е, че в случая имаме двустранни договори между Русия и пет европейски държави, плюс Сърбия, за изграждане на „Южен поток”, тези договори са в обхвата на международното право, което пък има приоритет пред вътрешното европейско законодателство. Така че юридически, казва Русия на част от европейските страни, вие сте защитени и Брюксел не може да ви диктува нищо. И българският външен министър Вигенин побърза да повтори тази руска позиция като българска.

- Всъщност, Пламен, какво диктува Брюксел, какви са възраженията на Европейската комисия срещу проекта?

- Възраженията са три, Фили. Европа казва така: според европейското законодателство „Газпром”, пък и всеки друг, не може да бъде едновременно производител и доставчик на газ, тоест, не може едновременно да е собственик и на производствените мощности, и на мрежата за пренос. Което, според сключените договори, е факт. Второ, трябва да има достъп на трети страни като доставчици по газопровода, нещо, за което „Газпром” не дава и дума да се издума. Трето, трябва да се променят тарифите, защото в този вид те са неизгодни за някои страни, включително за България. На тази база Европейската комисия заявява, че двустранните договори с „Газпром” тотално противоречат на европейското законодателство и препоръчва условията по тях да се предоговорят, а ако това не стане, да се откажат от участие в проекта. Опитвам да си представя, Фили, срещу кое точно от тези европейски съображения възразява България и в частност външният министър, след като и трите точки съвпадат напълно с националния ни интерес. Всички знаят, че при стопроцентовата ни зависимост от Русия в енергийната сфера, този интерес включва необходимостта от диверсификация на доставките, диверсификация на доставчиците и договаряне на справедливи цени. Но вместо да се зарадваме, че имаме подкрепа от Брюксел и не сме сами в тежката битка с руския имперски интерес, ние, суперстранно за една европейска държава, официално ругаем Брюксел и защитаваме позицията на Москва.

- Пламен, а какво казва по темата премиерът Пламен Орешарски, в края на краищата, негова е основната отговорност по такъв важен въпрос?

- Премиерът Орешарски увърта, Фили. Първо, той, след като позицията на Брюксел стана публично известна, не тръгна към европейската столица да разисква там темата или не се срещна с премиери от другите европейски страни, които са в нашето положение. Не, той се срещна спешно със сръбския премиер Ивица Дачич. Да напомня, че Сърбия е страна от проекта „Южен поток” не само защото маршрутът на газовата тръба няма как да избегне нейната територия, но и защото е държава, сериозно обвързана с руските интереси на Балканите. Второ, след тази среща Орешарски каза нещо енигматично – че „България ще се съобрази в максимална степен с изискванията на Европейската комисия за „Южен поток”. Той отказа да обясни какво означава „в максимална степен” и не даде каквито и да било други детайли за тази позиция. И така е вече няколко дни. Вчера опитът на опозиционната партия ГЕРБ да предизвика парламентарно изслушване на премиера по темата беше отхвърлен от депутатите на мнозинството с мотива, че изслушване може да се проведе по-късно, когато стане ясна позицията на Европейската комисия. Всъщност това е напълно фалшив аргумент, защото, както стана известно, Европейската комисия е изпратила до правителствата на съответните държави специално писмо, което съдържа цялата нейна позиция. При това го е изпратила не вчера и не онзи ден, Фили, а още през август. Така че сега някой наистина трябва да привика в Парламента премиера Орешарски и да го попита не само защо месеци наред е крита от обществото тази информация, а и защо, въпреки отдавна заявената ясна европейска позиция, България подписа договора за „Южен поток” и през октомври реализацията му на наша територия официално започна. Трябва, но няма да стане така, Фили. Как ще стане – предстои да видим. Сигурно е обаче едно – с подобно поведение България бавно, но сигурно подкопава все повече почвата под краката на своето европейско членство.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Системата за охлаждане на американския сегмент на МКС е излязла от строя

От НАСА са потвърдили повредата в системата за охлаждане на МКС. В заявление , публикувано на сайта на НАС се казва , че в сряда 11 декември 2013, е станало автоматично изключване на помпата на едната от двете външни системи за терморегулиране.

Еще раз о “Комедии”

14 декабря в Чикаго состоится премьера спектакля “Комедия” по пьесе белорусского драматурга и педагога Владимира Рудова. В спектакле заняты Елена Бернат (Маланка), Юрий Богданов (Давид), Андрей Грин (Дема), Анатолий Непокульчицкий (Черт). В радиопрограмме Елены Бернат “Актерская курилка” участники спектакля были единодушны: “Комедия” – пьеса, в которой хочется играть все роли! Перед нами –лубочная комедия. Актеры с упоением лицедействуют, скоморошествуют, веселятся. “Комедия” – это гротеск, ирония, сатира. “Комедия“ – это яркие костюмы, разрисованные лица, искусственные носы, театральные парики. Комедия” – это азартно, зажигательно, смешно! При этом история, которая происходит в спектакле, ...

Бисери от Асенчо тъпото, който още няма обвинение за тъпота с взлом*

/Поглед.инфо/ Взето от профила на Богомил Бонев във Фейсбук. Заглавието също е от него.

Примерът на италианската левица

/Поглед.инфо/ Изборът на 38-годишния кмет на Флоренция Матео Ренци за лидер на най-влиятелната италианска лява партия бе както изненадващ, така и показателен. Той буквално "отвя" всичките си конкуренти в драматичен политически сблъсък, доказвайки, че силата на левите движения е в динамиката, емоцията, реформаторския дух, връзката с младите и безрезервното отстояване на общочовешки ценности.

Шведски джинджифилови бисквити пепаркакор (Pepparkakor)

Пепаркакор

Ето ги! Ароматни, фини, хрупкави, шведски! Не бях подозирала за тях докато Камелия, за която вече ти споменах няколко пъти не ми предложи рецептата. Камелия, благодаря ти! Не съм предполагала дори, че може да съществуват коледни бисквити, които да не трябва да се приготвят един месец предварително и които не трябва да се чакат да омекнат. Името на бисквитите подсказва, че те са богати на подправки, като богатството не се изразява толкова в разновидност на подправките, колкото в тяхното количество. И още по-важното, което името носи е, че това не са сладки, не са и съвсем бисквити, а са крекери. Тънки и хрупкави. Точно такива трябва да бъдат и сега ще ти кажа как да си ги приготвиш.

Пепаркакор

От първо прочитане на рецептата започнаха някакви опасения относно това тънко тесто, което трябва да се разточи и хрупкавите бисквити, които трябва да се получат. Не е характерно за коледни бисквити да изглеждат така, още повече че не трябва и да стоят за да омекват. Относно това омекване на всички коледни сладости, мисля че нещата малко или много се изопачават. Да, някой бисквити, особено тези, които съдържат мед, меласа, мусковадо или много масло омекват с времето, а подправките в тях се синхронизират, така че да бъдат едно цяло в общия вкус, а не да се усеща само канела или само джинджифил на първо място. Но не смятам, че е нужно да се приготвят един месец предварително, а за мен лично причините са две. Първата е, че месец преди да настъпят празниците, което е към края на ноември обикновено все още съм на есенна вълна и нямам особено настроение за снежинки и елхички. Втората причина е, че се налага да скрия от себе си тези предварително приготвени бисквити, а обикновено нямам голям успех с това. Извън предколедните публикации в блога, които би трябвало да създават настроение и за да можеш навреме да си осигуриш нужни продукти и организация, приготвянето на коледните бисквити за мен е най-подходящо (а и успешно, предвид гореизложеното) да стане най-рано седмица предварително. Това, което трябва да омекне, ще омекне, а това, което трябва да бъде хрупкаво, може за този период да се запази хрупкаво.

Пепаркакор

Хрупкаво! Как хубаво звучи. Казваш го и си представяш как отхапваш бисквита, от която се ронят дребни трохички. Подлагаш шепа под брадата си за да не се наръсят трохичките на пода, но едновременно с това очакваш да чуеш характерния звук, който хрупкавото издава. После идва ред на вкуса, който се разлива в устата. Сладък е и леко пикантен. Топъл и гъделичкащ. Продължаваш да дъвчеш, а ароматите един по-един достигат рецепторите. Преди да преглътнеш имаш всичко, което ти е нужно – съвършенството на хармонията. Хармония от дълбочината на уханията. После си взимаш още една бисквита.

Така преминавам през всяка хапка. За да стигана до всяка една от тях реализирам тази публикация ми трябваше още информация. Понякога здравословно се проявявам като Тома неверни и така освен, че намерих още сходни рецепти, намерих и информация за шведските традиции относно тези бисквити. Обичайните форми са на прасе, кон, коза и хора, а всяка една форма носи своето послание, определено от фолклора на страната. Беше късно да търся точно тези форми, но пък точно навреме погледнах пепаркакора, който Камелия приготви за този благотворителен коледен базар. „Аха, значи толкова тънки трябва да бъдат“ – беше реакцията ми, а положителното кимане с усмивка ме упъти какво точно трябва да направя. И така, направих го.

Пепаркакор

Най-подходящата компания на бисквитите е гльог и така приканвам и теб да опиташ шведската Коледа. Догодина стягам багажа за Швеция, нищо че по-това време на годината през по-голямата част от денонощието е тъмно. Това най-вероятно провокира хората да създават радости и хубаво настроение по интересни начини. Тръпна от нетърпение на видя. (Пу-пу да не се каня много, но наистина искам да събера впечатления от мястото. Ако не догодина, то някой ден… може би.)

Пепаркакор

Пепаркакор

Докато се лутах в изследване на тези бисквити попаднах на различни рецепти, в които подправките също варираха. В някои присъства черен пипер, в други се казва, че бахарът е предшествал карамфила, а трети съдържат и индийско орехче. Каквото и да предприемеш ще бъде на база личен вкус, но не пропускай джинджифила и канелата.

Освен спазването на технологията, пренощуването на тестото в хладилник също е много важно, за да може да се разточи тънко и успешно да се изрязват бисквитите от него.

За този опит намалих дадената ми рецепта наполовина, което се отрази на количеството брашно спрямо пропорциите на останалите продукти. Затова, ако рецептата се увеличава, то нека се има предвид, че е вероятно да поеме повече брашно. Крайният резултат трябва да бъде меко и гладко тесто, което не лепне. След като се охлади ще стегне и ще се разточва лесно на тънък слой. Тъй като тестото се разточва много тънко, необходимо е работният плот да се поръси добре с брашно, за да се отлепят без проблем изрязаните бисквити след това.

Ако се приготвя двойна доза, от готовото охладено тесто се взима по малко, а останалото се държи в хладилника, за да не омеква.

Посочените дози са за около 60 бисквити.

Продукти:

  • 100 г кафява захар демерара
  • 50 г мед
  • 40 мл вода
  • 75 г масло, нарязано на кубчета
  • 1/2 супена лъжица канела
  • 1/2 чаена лъжица джинджифил на прах
  • 1/2 чаена лъжица смлян карамфил
  • 3/4 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 220 г бяло брашно + допълнително за разточването

Захарта, медът и водата се слагат в тенджерка и се загряват на умерен огън докато захарта се разтопи. Прибавя се маслото и котлонът се намаля до слаб. Сместа се разбърква докато маслото се разтопи. Добавят се подправките, разбъркват се хубаво и тенджерата се маха от огъня. Сместа се оставя да изстине без да се разбърква. Когато се охлади към нея се добавят содата и брашното по малко. Разбърква се с дървена лъжица докато се образува тесто. Тестото се прехвърля върху работен плот. Ако е необходимо се добавя още малко брашно и тестото се омесва докато стане гладко и не лепне, но да остане меко. Оформя се на топка, която се сплесква леко за да се оформи диск и се увива в стреч фолио. Оставя се в хладилник за една нощ.

На следващия ден фурната се нагрява на 175°C. Тестото се отвива от фолиото и се поставя върху набрашнен плот. Тестото е станало сравнително твърдо, затова първо се притиска няколко пъти с точилката и след това се разточва с дебелина около 2 мм. С резци в различни коледни мотиви се изрязват бисквити. Подреждат се в тава върху хартия за печене. Изрезките от тестото се събират, омесват се и отново се разточват на тънко. Изрязват се още бисквити.

Бисквитите се пекат в предварително нагрятата фурна за 6-8 минути. В началото ще се надуят леко, но към края на печенето ще се спаднат. Бисквитите са готови когато придобият светлокафяв цвят. Когато се извадят от фурната ще бъдат все още меки, затова се оставят в тавата за 3-4 минути да стегнат. След това се преместват върху решетка и се оставят да се охладят напълно.

Съхраняват се в кутия за сладки на стайна температура или в хладилник.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Шведски джинджифилови бисквити пепаркакор (Pepparkakor) е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

За доносниците, които се самоопределят като десни*

/Поглед.инфо/ Обръщение на Ивет Добромирова до делегацията на ПЕС, която пристигна за срещата в София през юни 2013 година. Изумително за всички, които знаят коя е Ивет Добромирова!!!/б.р./ :) Yvette Dobromirova June 21

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване