12/13/13 21:09
(http://www.gorichka.bg/)

Коледна елха, осветена с батерия от брюкселско зеле

b-sprout-xmas-battery

The Big Bang UK Young Scientists & Engineers Fair е некраткото име на мероприятието, чийто екип е измислил необичайна употреба на брюкселското зеле. А именно – за производство на енергия, с която се осветява коледно дърво. Последното е ситуирано в Лондон и е резултат от стремежа на благородните учени да накарат децата да харесват милия зеленчук.

А нужда от харесване си има, резултатите от наскоро проведено в Англия проучване сочат, че неподобаващите 68% от децата хич не го обичат. Даже, да бъдем съвсем точни, заявяват, че го мразят. Досещате се колко лесно подобна нагласа би могла да провали благата атмосфера на Коледната трапеза, неизменна част от която е и невинното брюкселско зеле. Така че, идеята да се покаже колко интересен всъщност може да бъде дребният зеленчук, съчетава буквално полезното с приятното.

Батерията, която захранва лампичките на елхата, се състои от 5 клетки, всяка с по 200 зелки; всички 1 000 произвеждат 63 волта. През всеки брюкселски участник в занятието минават медни и цинкови електроди, предизвикващи нужната химическа реакция и генериращи електричество за светване на LED светлинките на дървото. Батерията се нарежда в категорията на супер ниско волтажните, където е и телефонът, например, което я прави съвършено безопасна при допир. Всичко си е обяснено в това видео:

 

Интересно дали някога ще доживеем елхата пред Президенството да бъде осветявана с боб, да речем. Оставаме с надежда, де, ние, вечните оптимисти:)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване