Снегът се отлага за 25 януари, a края на месеца ще има преспи

"Снеговалежите няма да бъдат на 22 януари, а най-рано на 25 януари. В края на месеца ще има обилни снеговалежи". Това заяви преди минути...

Отворено писмо на български неправителствени организации относно назначената данъчна инспекция на БХК

Отворено писмо на български неправителствени организации относно назначената данъчна инспекция на БХК

Не е обсъждан вариант да се отказваме от имунитета си

/Поглед.инфо/ Не е обсъждан вариант всички депутати от "Атака" да се откажат от имунитета си, заяви Станислав Станилов, предаде БТА.

Сериозни санкции за укриване на осигуровки в новия Наказателен кодекс

По-сериозни законови санкции за работодатели, които укриват осигуровки. Това предвиждат част от промените в приетия днес от Министерски...

Уникални оръжия на 200 години показват във Варна

Двестагодишни оръжия показват в Археологическия музей във Варна. Част от тях идват специално от колекцията на Шуменския музей, която ще...

Взрив срути балкона на Благо Ножа в Димитровград

Взрив изби стената на балкон в жилищен блок в Димитровград, съобщи сайтът dimitrovgrad.bgvesti.net. При инцидента няма пострадали. Терасата се...

Коалицията „Мишо Бирата“ се изправя срещу правителството

/Поглед.инфо/ „Тези действия (около проекта АБВ – б.а.) имат пряко негативно отношение и влияние върху стабилността на управлението, собствено, върху кабинета „Орешарски““.

Нашенки "се бият" да берат ягоди в Испания

Пред трудовата борса в Хасково са се събрали близо 300 дами Близо 300 дами се редиха пред трудовата борса в Хасково, напират да берат ягоди...

63. ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ – ЕДВАРД ГРИГ

Пламен Асенов

25. 12. 13, радио Пловдив

Целия текст слушай тук: http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?content=velikite&id=66

Колко висок трябва да си, за да композираш прекрасна музика? Или да попитам така – всички викинги ли са огромни канари или има и такива, чиито велик образ се побира в малко камъче? Познахте, има, той се казва Едвард Григ, роден е в Норвегия и музиката му е красива, магическа и магнетична, вълшебно северно сияние на човешкия дух.

Григ, Концерт за цигулка и оркестър

Едвард Григ е роден през 1843 година в Берген, западна Норвегия, на Атлантическия океан. По бащина линия фамилията му произхожда от Шотландия, откъдето неговият пра-пра-дядо е преселник – идва с търговски интерес и остава, като постепенно и името се променя от Грег на Григ. Освен другото, този прадядо е и британски консул в Берген, длъжност, която се предава от баща на син. Едвард обаче е четвърти син от пет, пък и няма интерес – нито към търговията, с която се занимава баща му, нито към консулската длъжност. Като дете той казва, че иска да стане пастор и по този повод по-късно пише: „Да проповядваш или да говориш пред множество, което внимателно те слуша, ми се струваше нещо велико”. Е, не става пастор, но все пак кара хората и до днес да го слушат с внимание. Едвард има талант, наследен от мама Гезине, която е пианист. Още на 6 тя го слага пред пианото и го учи да свири. Не знам как е стигал педалите, защото той дори като възрастен едва надхвърля метър и петдесет, но явно се е оправял някак, защото талантът му е като за човек поне три метра.

Григ, Чело соната

Когато е на 12, Едвард композира първата си творба – „Вариации върху германски мелодии”. Въпреки таланта си, той учи в добри, но не специализирани училища. По-късно Оле Бул, семеен приятел и виртуозен норвежки цигулар, убеждава родителите му, че детето трябва да се занимава с музика и го пращат в консерваторията в Лайпциг, където учи пиано и композиция. През 1860 година Григ временно прекъсва следването, защото има сериозни проблеми с белите дробове и, въпреки че се възстановява, това му е слабо място цял живот. Той все пак завършва консерваторията и през 1861-ва прави първия си самостоятелен концерт като пианист. Как е звучал пианистът Григ ли? Можем да го чуем, но за малко, защото, макар записите да са от около 40 години по-късно, от 1903, звукът е ужасен, особено по днешните стандарти. И така, слушаме рядък запис – Едвард Григ изпълнява собствената си композиция „Норвежка сватбена процесия”.

Григ, норвежка сватбена процесия

За самия Григ сватбената процесия се случва през 1867. Той от 6-7 години поддържа връзка със сопраното Нина Хагеруп, негова първа братовчедка по майчина линия. Всъщност, каква ти връзка, така силно е влюбен, че цял живот не поглежда друга жена и твърди, че пише всичките си песни само за Нина, защото само тя ги интерпретира както трябва. Когато двамата се запознават, Нина живее в Дания. След консерваторията Едвард също отива в Копенхаген, където продължава да учи музика и се събира с хора като композитора Рикард Нордраак. Той го запалва за интерпретация на норвежкия фолклор, към който Григ и без това има интерес. Приятелят му обаче скоро умира и Григ пише своя „Погребален марш в памет на Рикард Нордраак”. В Копенхаген той пише също поредица песни по текстове на Ханс Кристиян Андерсен, включително прочутата си песен „Аз те обичам”. Тя е посветена на Нина Хагеруп, но я слушаме във вълшебното изпълнение на норвежкото сопрано Кирстен Флагстад.

Кирстен Флагстад, Аз те обичам

След сватбата, която се случва въпреки силната съпротива на родителите и на двамата, Едвард и Нина се местят в норвежката столица Християния, сега Осло. Там се ражда дъщеря им Александра, която обаче умира само година по-късно. Скоро след това Нина прави и спонтанен аборт. „Тежко е да гледаш как надеждата за живот се спуска в земята и беше нужно време и спокойствие, за да се възстановя – пише по-късно Григ и добавя – Слава богу, ако някой има за какво да живее, не е лесно той да се разпадне, а изкуството със сигурност – повече от много други неща – има силата да утешава”. Така или иначе обаче, оттук започва една от малкото, но наистина големи драми в мисълта и живота на Григ, която го води до отказване от лутеранската религия, в която е роден. Това е проблемът му със смъртта. Най-общо казано – той не е съгласен да има смърт, да се умира изобщо. Още повече – не е съгласен да се умира, без човек да знае какво има отвъд. И още още повече – да умират хора, които не само са надарени с особен талант, но и го реализират за прослава на онзи, който ги е надарил. Когато през 1875 година умират и двамата му родители, Григ пише: „Не, вяра в безсмъртието аз трябва да имам. Без това всичко се превръща в нищо.” И композира своята „Балада във формата на вариации върху норвежкия фолклор”, за която казва – тя е написана с кръвта на моя живот в дните на мъка и разочарование.

Григ, Балада…..

Покрай натрупването на дни, пълни с мъка и разочарование Григ губи и връзката си с лутеранската църква. Той усеща, отначало вероятно инстинктивно, а после и с разума, че църквата спира растежа му като индивидуалност и като артист и по този повод пише – „да се бори срещу индивидуалността е един от християнските базисни принципи”. Както много подобни обобщения и това не звучи да е съвсем вярно, но да не забравяме, че той обобщава на базата на собствения си живот, а ние можем само да гадаем през какви бездни е преминала душата му. Междувременно, в годините, когато се случват тези бавни вътрешни трансформации, външно Григ е доста активен и става известен в цяла Европа. В Християния той дирижира концертите на Филхармоничното общество, представя различни норвежки композитори, по покана на Лист пътува за Рим, където е представен един от неговите концерти за пиано, ходи и в Англия, където много го харесват, пише своите „Норвежки фолклорни песни и танци”, обикаля като диригент из Норвегия и Швеция, които по онова време са една държава, а от току-що коронясания крал Оскар ІІ получава званието „Рицар на свети Олаф”, както и държавна пенсия, за да може да твори на спокойствие. Григ е на 31 и наистина добре се възползва от дадената му възможност да намали до минимум натоварващите ангажименти с дирижирането и да се отдаде изцяло на голямото си призвание – композирането.

Григ, Утринно настроение

С това утринно настроение започва сюитата „Пер Гинт”, която великият норвежец композира за едноименната пиеса на великия норвежец Хенрих Ибсен. Цялата сюита е толкова популярна и харесвана днес, че звучи направо невероятно, когато Григ споделя с Франц Байер за частта, озаглавена „В залата на Планинския крал”: „Това е нещо, което буквално не мога да понасям да слушам, защото гъмжи от кравешки пайове, ултра-норвежество и тролска самодостатъчност”. Сещате ли се за коя част говори?

Григ, Пер Гинт, В залата на планинския крал

Надявам се, продължава обаче Григ, че заложената в това парче ирония все пак ще бъде разбрана. Не знам дали публиката и досега разбира иронията или просто е свикнала да слуша вълшебната музика на Григ, дори пълна с кравешки пайове, както той деликатно се изразява, но, така или иначе, сюитата му „Пер Гинт” остава безсмъртна. И надявам се сега, с „Песента на Солвейг” в изпълнение на Анна Нетребко,  ще разберете защо е безсмъртна, дори ако не сте я чували никога.

Григ, песента на Солвейг, Нетребко

Едвард Григ умира сравнително млад, едва на 64 години, след като боледува дълго от проблеми с белия дроб. Последните му думи са и последен епизод от неговата дълга закачка със смъртта: „Е, добре, де, щом така трябва да бъде!” – казва той точно преди да издъхне. Трудно ми е да реша дали това са думи на победен или на победител, но в последния му път го изпращат десетки хиляди хора, наизлезли по улиците на родния му Берген. Григ е кремиран и урната му е поставена в скална ниша над морето в имението му край града. По негова заръка, на погребението се изпълнява онзи погребален марш, който той написа в памет на приятеля си, но ето че и сам изслуша за последно.

Григ, Погребален марш за Рикард Нордраак


Илияна Захариева е новият директор Корпоративни комуникации на Мтел

Илиана Захариева
От днес Илияна Захариева ще оглави дирекция „Корпоративни комуникации” на Мтел. Тя ще отговаря за всички комуникационни дейности на компанията, насочени към обществото и служителите. Дирекция „Корпоративни комуникации” ще обедини[...]

18-годишна шофьорка обърка спирачката с газта и се заби в сладкарница

Аудито минало на метър от маса с клиенти Зрелищна катастрофа стана в центъра на Благоевград в района на “Лирата”. Според свидетели, лек...

Михаел Шумахер все още в кома, лекарите не искат да рискуват

Михаел Шумахер все още е в кома. Лекарите не са насрочили конкретен ден, в който той да бъде извден от изкуствената кома, съобщи вестник...

Японски рибар улови брутално чудовище (Видео)

Скорошната вирусна вълна за сепия мутант с размерите на кит, очаквано, се оказа фалшива, пише inews.bg. Огромна сепия (макар и значително...

Жена инвалид лази и проси по пазарите

Жената с тежки увреждания на краката, която е позната на хиляди жители на област Кърджали, лази по пазарите и проси, пише  изминава по...

Арестът на Бисер Петното в снимки

Спецполицаи арестуваха Бисер Миланов-Петното и групичката, която го придружаваше на днешния протест, предаде "Булфото".  Това се случило...

Това е терор

/Поглед.инфо/ Мнение, изказано от Явор Дачков във Фейсбук

Разделянето на гласовете на БСП ще доведе до победа на ГЕРБ на евровота

/Поглед.инфо/ 1. Защо Първанов тръгна да прави алтернативна евролиста? 2. Какъв ще е резултатът?

Пуснаха тютюн с насекоми и стъкло

Опасен и вреден насипен тютюн е пуснат на продажба на Общинския пазар в Луковит. Това предупредиха от Общината в Луковит жителите на...

Двама млади направиха опит за самоубийство във Варна

Момче и момиче на 19 г. направиха опити за самоубийство, съобщи доц. д-р Петко Маринов от клиниката по токсикология във Военноморската...

Повече от 24 500 химикалa открити в бутилираната вода

Бутилирана вода се е превърнала в нещо като тенденция – конкретни марки с уникални форми, които разказват на света нещо за теб. Докато...

Това е разцепление, все пак - виновен е Първанов!

/Поглед.инфо/ Шансовете на АБВ като алтернатива на БСП са минимални, но много е вероятно да отнемат победата на БСП на изборите.

Първанов и хората около него правят непремерен и непрозорлив ход

/Поглед.инфо/ Шансовете на АБВ да се превърнат във втора лява алтернатива са минимални.

Новото ляво ще се появи от младото поколение

/Поглед.инфо/ АБВ няма потенциал да бъде алтернатива на БСП. Новото ляво, доколкото възниква или ще възникне, ще се появи от младото поколение. Всички тези спорове “Какво е БСП?” се развиват в нашите рамки. Новата лява алтернатива ще дойде от младите от новото поколение.

Брад и Анджелина с още едно дете?

Многодетното актьорското семейство Брад Пит и Анджелина Джоли обмислят възможността да осиновят още едно дете. Двамата имат шест деца -...

Учените доказаха: И една дума може да предизвика фатална болест

Учени доказаха, че думата има пряко влияние върху структурата на молекулите на ДНК, а следователно и върху човека като цяло. Каквато...

Обсъждаме проект за Национална стратегия за българите и българските общности в чужбина

От президенството ни изпратиха проект на Национална стратегия за българите в чужбина. Той е изработен от Държавната агенция за българите в чужбина и включва предложенията и коментарите на ангажираните с темата институции към февруари 2013 г. Неотклонна позиция на г-жа Попова е, че Стратегията трябва да бъде финализирана и одобрена час по-скоро и че това не може да се случи без отчитане на позицията на българските общности зад граница. От президенството очакват – в срок до 31 януари - за мнения и коментари по проекта за Стратегия

Не мислим за предсрочни избори

/Поглед.инфо/ "Не мислим за предсрочни избори. Мислим за европейските избори през май месец с всички изпитания, пред които сме изправени от няколко дни", заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Корнелия Нинова.

Геноцид по половому признаку. Как из мальчиков делают девочек: дегенераты убивают Америку “свободой гендерного выбора”

То, что Америка давно деградирует, превращаясь в изнеженное женское государство, ни для кого не является секретом. В таких либеральных штатах как Калифорния, Вашингтон или Нью-Йорк уже не найти настоящих мачо, умеющих держать молоток в руках либо пользоваться рубанком. Однако, то, чему учат маленьких американских мальчиков в этом детском лагере, не поддается никакому описанию. Для тех, кто еще не понял, почему во Франции так активно протестуют против усыновления детей однополыми парами содомитов.

Геноцид по половому признаку. Как из мальчиков делают девочек: дегенераты убивают Америку “свободой гендерного выбора”

То, что Америка давно деградирует, превращаясь в изнеженное женское государство, ни для кого не является секретом. В таких либеральных штатах как Калифорния, Вашингтон или Нью-Йорк уже не найти настоящих мачо, умеющих держать молоток в руках либо пользоваться рубанком. Однако, то, чему учат маленьких американских мальчиков в этом детском лагере, не поддается никакому описанию. Для тех, кто еще не понял, почему во Франции так активно протестуют против усыновления детей однополыми парами содомитов

Скептичен съм за резултата от такава стъпка на Първанов

/Поглед.инфо/ 1. Защо Първанов тръгна да прави алтернативна евролиста? 2. Какъв ще е резултатът?

Шофьорка обърка спирачката с газта и се заби в сладкарница

Аудито минало на метър от маса с клиенти Зрелищна катастрофа стана в центъра на Благоевград в района на “Лирата”. Според свидетели, лек...

Гласовете за листата на Първанов са загубени

/Поглед.инфо/ Пресконференцията е всичко друго, но не и ясен сигнал. От една страна Георги Първанов заявява, че никой няма да напуска партията, от друга страна заявява, че ще правят паралелна листа – нещо, което според устава на БСП значи самоизключване. Как са възможни и двете неща, на мен не ми е ясно.

Адски студ в Норвегия! Рибата замръзна в морето (Снимка)

Температурата на въздуха е достигнала минус 78 ° С Националното радио на Норвегия съобщи за внезапната смърт на хиляди риби в залива на...

Детето чудо Крисия с нов хит в "Шоуто на Слави" (Видео)

9-годишното дете чудо от Разград Крисия Тодорова отново разтърси "Шоуто на Слави" и цяла България с поредното си изпълнение.  Всички...

Константин Каменов, “Симбиотика или теория за единната наука”

Излезе от печат книгата на Константин Каменов "Симбиотика или теория за единната наука" (издателство "Имеон", Пловдив, 2014). Може би това е книга, която за някои ще се стори странна, за други - похвално смела и леко объркваща, а трети биха я подминали с недоумение. Така или иначе обаче това е книга - предизвикателство към утъпкани и удобни пътеки на рационалния ум, към разделното описание и разбиране на различните сфери на човешкото знание. Това, което авторът се е опитал да изведе като послание чрез нея, е предизвикателство за всеки читател, който с отворени сетива посегне към "Симбиотика".

Обръщение на ДАНСwithme Global към Ранобудните студенти

Признателни сме за това, което направихте и правите за бъдещето на България. Макар днес да обявихте края на окупацията на Алма матер, Вие съумяхте да вдъхнете сили и енергия на протеста, и да окупирате с дръзновение и непримиримост публичното пространство. Успявате да поставите на дневен ред с непреклонна настойчивост неудобните въпроси за нашето общество. Въпросите, които не получиха отговор през последните 24 години на фалшив преход, въпросите за морал и отчетност в политиката, за демокрация и прозрачност, за граждански права, за свободата да мечтаем за по-добра България. С вашите действия доказахте, че Алма матер е място за възпитаване на истински граждани, за събуждане на обществото за важните теми и идеи на нашето време.

Жена от Балчик изчезна безследно

Иванка Кирякова Иванова е с ръст 145 см, телосложение слабо, очи кафяви, кестенява коса дълга до раменете, съобщиха още от полицията.В деня...

Тийнейджърка потресе цяла България с думите: “Добър ден, роби!”

Спи, народе...Бъдеще има за теб някъде далеко в чужбина, далеко от род и родина, далеко от стара ти майка, далеко от клети ти дечица, без тебе да раснат, че някое и друго евро да пратиш! Спи, народе! Баба ти докато я пребиват и изнасилват за 40 лева! Ръка не вдигай на душманина - ръцете са ти да бачкаш за 300 лева! Ръцете са ти да си милваш детенцето, дето плаче за нови дрешки и обувки!

Дървар се измъкна по чудо от токов удар

Мъжът сякъл в частна собственост, бутнал клони върху кабели с високо напрежение Млад мъж оживя като по чудо, след инцидент в гората....

Умора, контузия и безпощадна Сам Стоусър спряха Пиронкова на Australian Open

Цветана Пиронкова не успя и при седмия си опит да прескочи втори кръг на Australian Open, а този път непреодолимото препятствие се казваше...

Варненски местности остават без вода

Без вода днес остава част от местността Пчелина до 13 часа, предупреждават от ВиК-Варна. „На сухо" до 16 часа ще са части и от други...

Борец срещу психотронните оръжия: Пламен Горанов бил програмиран, облъчват ни всяка нощ

dariknews.bg Пламен Горанов, който преди година се самозапали във Варна, е жертва на психотронно оръжие. В това е убедена бившата журналистка...

Любо Нейков припадна от ракия и кебапчета

/Поглед.инфо/ Любо Нейков припадна от преяждане с кебапчета и пържоли, които обилно полял с ракия, пише "Всеки ден".

Полицаите с 8% по-високи заплати

Основната заплата в МВР ще бъде увеличена не с 5%, а с 8%. Освен полицаите повече пари ще получат и заетите в администрацията. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обеща през септември миналата година 5% увеличение. Сега са намерени резерви и скокът на заплатите за длъжност ще бъде с 8 на сто.

Росен Марков инсталира тоалетни чинии пред полицията и Областна администрация

Варненският зевзек Росен Марков заяви, че ще постави тоалетни чинии пред Областната дирекция на МВР – Варна и пред администрацията на...

Фантомният ефект на ДНК

Голямата изненада на това столетие може би ще се окаже хипотезата, че генетичните кодове на организма съвсем не се намират в молекулата на ДНК, или поне не само там, пише quantumcristal.com. В публикацията по материали на ITEM се споменават слабо известни факти, които могат из основи да променят развитието на генетиката и медицината като цяло. Както и някои агностични схващания. И все пак, нека уточним, че това са само предположения, за които все още се водят бурни научни спорове. Конвенционалната световна мисъл се отнася скептично към подобни твърдения, но това не пречи да сме запознати и с тази теория.

Автобус се подпали до Окръжна болница в София, шофьорът е с обгорели ръце

Автобус на градския транспорт се запали на бул. "Цариградско шосе" в София. Рейсът се е възпламенил близо до Окръжна болница в посока жк...

Волен Сидеров се скара със Сашо Диков и напусна Народното събрание

Малко след 10 часа лидерът на "Атака" и председател на групата на партията в Народното събрание Волен Сидеров си взе връхната дреха и...

Лого ревю: Музейко, Българската коледа, Варщайнер, Фликр

Логото на Българската Коледа не е ново, всъщност е на точно 1 година, но предвид сезонния характер на кампанията, стана по-видимо едва наскоро. Което всъщност е и причината да не харесвам самата Българска Коледа - защото най-много от всички подобни институционализира благотворителността по празници - когато децата в домовете буквално се посират от ядене на шоколади, а през останалото време на годината ходят опърпани и гладни. Но, както и да е, логото е чудесно, при все че и от самолет се вижда, че е правено от плакатист. Цветовете, ръкавичките-сърца, разкривения по детски надпис... палци горе.

Въпреки известните резерви към името, Музейко е всичко, което един музей трябва да бъде - забавен, интерактивен, в атрактивна сграда. И логото се е получило - в свежи цветове, обединяващо елементи от дизайна на самия музей и същевременно служещо за талисман. Можеше и без американското знаме, но явно е било изискване.

И един малко по-особен случай. Варщайнер е не особено хубава немска бира, една от промените в етикета ѝ обаче е знакова. Дългото ес - ſ произлиза от древноримско ръкописно начертание и се установява като стандарт за изписване на малката буква S, когато през 8. век започва да се прави разлика между двата регистъра. През 19. век постепенно е замененo от s, като оцелява предимно в някои немски готически шрифтове, както и в лигатурата ß. Причината вероятно е в лесното бъркане с f, особено когато ſ се изписва с малка чертичка надясно в средата. Явно и на германците е писнало да ги наричат Варфтайнер в чужбина са решили да жертват красивата буква. Жалко.

През последните месеци Фликр се промени много - някой неща се подобриха, други - не чак толкова. Промяната в логото не се вижда на сайта, където то е в негативен вариант, но е факт. Към характерните за Фликр синьо и розово е добавено яхуйското лилаво. И се е получило ужасно.

Супа от патешки фенер с гъби

Продукти:
1 патешки фенер
2 картофа
100г пресни гъби
1 глава лук
1 морков
1 пащърнак
1ч.л. сол
1ч.л. целина
1ч.л. девесил
1 жълтък
2- 3с.л. кисело мляко

Приготвяне:
Патешкият фенер се поставя в по- голяма тенджера. Налива се вода, колкото да го покрие. Съдът се похлупва. Фенерът се вари в продължение на час. След това съдът се оттегля. Фенерът се изважда в чиния. Месото се обира от кокала, а бульонът се прецежда. Налива се обратно в тенджерата. Добавят се месните хапки. Съдът се поставя на загретия котлон. Зеленчуците се почистват и измиват. Картофите се запазват цели. Гъбите се режат на две. Кореноплодните се надребняват на кубчета. Лукът се скълцва на дребно. Всички зеленчуци се добавят в тенджерата с бульона. Супата се похлупва и вари на кротък огън. След 40 минути се отхлупва, за да се добавят домати и сол. Картофите се изваждат, смачкват на пюре и връщат обратно в тенджерата. Супата се пробърква и похлупва. Оставя се да ври още половин час. Овкусява се с целина и девесил. След един час се застройва  с разбит жълтък с кисело мляко.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване