Митничари измислиха нов подкуп - искат несъществуващи такси

Митничари от Свищов измислиха нов вид корупция - искат несъществуващи такси от шофьорите. Униформените се опитали да вземат по 1500 евро от...

Салата с печена земна ябълка

Салата с печена земна ябълка

Тези дни хрупам земни ябълки в несвяст. Онзи ден Рал ме изненада с пълен плик със сочни грудки от Родопите. Неочаквано получих възможността за няколко дни да наваксам с всички онези години, в които само слушах за земната ябълка, като сега я приготвям по най-различни начини. Вече я опитах сварена в крем супа и си бях обещала да ѝ се насладя и в печен вариант. Понеже нямах търпение и много време за умуване сглобих нещо като салата. От онези зимни салати, в които присъстват сварени зърна, карамелизиран лук и малко зеленина, и които също така могат да се сервират като гарнитура или като основно вегетарианско ястие, защото са засищащи.

Всичко това стана с налични продукти вкъщи. В салатата добавих лук, който винаги се намира в килера, та нали е сърцето на всяка манджа. Обичам го сладък и омекотен, затова го запекох заедно със земната ябълка. Сварих малко грухана пшеница, която бях купила за ашурето за Бъдни вечер. Рукола и спанак почти никога не липсват в хладилника, но сега разполагах само с малко рукола. И накрая земната ябълка, която е основната причина за тази импровизация. Реших да не я обелвам и да запазя силния земен аромат идващ от кората. Затова се наложи продължително почистване на грудките с четка, докато станат почти бели. Ако предпочиташ да я обелиш, може и така. Но да ти кажа, дали ще се обели или ще се изтърка старателно с четка, времето е все едно, а занимавката си е все пипкава.

Земна ябълка

Нищо друго не добавих, освен малко зехтин, морска сол и прясно смлян черен пипер. Същественото в тази салата е земната ябълка, която драстично промени вкуса си след като я изпекох. Този път не ми хрумват никакви сравнителни думи и продукти, с които да я оприлича. Това е нещо като да опиташ амарант за първи път и да се чудиш дали ти харесва или не. Ако ти харесва печена земна ябълка, значи и салата с нея ще ти хареса. Съвсем на финала добавих и малко балсамов оцет, който като че ли омекоти силния характер на печената земна ябълка.

Салата с печена земна ябълка

Салата с печена земна ябълка

Посочените дози са за 2 големи порции.

Продукти:

  • 100 г грухана пшеница
  • 300 г земна ябълка
  • 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  • 2 супени лъжици зехтин
  • морска сол и прясно смлян черен пипер
  • 1 шепа рукола
  • 2 супени лъжици балсамов оцет

Пшеницата се залива с вода и се слага на умерен огън да заври. Вари се около 25 минути или докато омекне.

Земната ябълка се почиства със средно твърда четка под течаща студена вода. Подсушава се и се нарязва на филии с дебелина 3-4 мм.

Подготвените лук и земна ябълка за печене

Тава се покрива с хартия за печене. В нея се разпределят лукът и филиите земна ябълка. Поръсват със зехтина, морска сол и прясно смлян черен пипер. Слагат се в предварително нагрята фурна на 180°C и се запичат за 40-50 минути като се разбъркват от време на време.

Изпечените лук и земна ябълка

Руколата се почиства от дръжките. В купа се смесват пшеницата, изпечените лук и земна ябълка.

Към зеленчуците и пшеницата се добавя руколата

Добавят се руколата и балсамовия оцет. Всичко се разбърква хубаво. Ако има нужда салата се подправя с още сол и прясно смлян черен пипер.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Салата с печена земна ябълка е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване