Топчета oт бисквити

Продукти:
200г бисквити
250г краве масло
1ч.ч. пудра захар
домашно сладко от вишни/ череши
2- 3с.л. какао
2с.л. кокосови стърготини
2с.л. орехови стърготини
1ч.л. алкохолен аромат

Приготвяне:
Маслото се оставя на стайна температура да размекне. В купа се натрошават много на дребно бисквитите. Добавя се пудра захар, размекнатото масло и какао. Съставките се объркват с дървена лъжица. От черешовото сладко се изваждат само плодовете. Взема се къс от бисквитената каша, слага се черешка и се оформя на топче с големината на орех. Готовите се овалват или в кокос, или в стърготини орехови ядки. Сладките се оставят на студено да стегнат. Редят се в кристална купа. Консумират се с чаша кафе или ликьор.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Една от най-сексапилните БГ актриси Биляна Петринска пред „Петел”: Време за жени е, но има нужда от истински мъже

Андрей Велчев, София Биляна Петринска е популярна актриса от Народния театър "Иван Вазов". В стартиралия наскоро по TV-7 – 1 сезон на "Секс,...

Google Nexus 5 дебютира в магазините на VIVACOM

Nexus5_tilted
Един от най-дългоочакваните смартфони тази година – Nexus 5, съвместна разработка на LG и Google, дебютира в магазинната мрежа на VIVACOM от началото на другата седмица. Хитовото устройство ще се[...]

Лъвче от хартия ” Обичам те”

 Показваме ви едно лъвче – лесно за изрязване и прегъване, подходящо за оцветяване:)  На шаблонът има по две...

Една от най-сексапилните БГ актриси Биляна Петринска пред „Петел”: Време за жени е, но има липса на мъже

Биляна Петринска е популярна актриса от Народния театър "Иван Вазов". В стартиралия наскоро по TV-7 – 1 сезон на "Секс, лъжи и TV" играе...

Издирват изчезнал ученик от София

Столичното Осмо РУП издирва 15-годишния Димитър Желязков Вичев от София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тийнейджърът напуснал дома си...

3-годишно хлапе се задави със семка, състоянието му е критично

3-годишно дете от Гоце Делчев се задави със семка и по спешност е транспортирано за столичната болница „Царица Йоанна“, съобщи "Струма"....

София има нов зам. кмет по здравеопазването - ген. Стоян Тонев

/Поглед.инфо/ Бившият началник на ВМА генерал Стоян Тонев става заместник-кмет на София.

ВСС с антикризисен щаб, ще обобщава препоръките на ЕК

ВСС с антикризисен щаб, ще обобщава препоръките на ЕК

Демире Доган: Ахмед от три-четири години не е идвал

/Поглед.инфо/ "Ахмед отдавна не е идвал при мен от три-четири години. На една майка й е тъжно. Имам и две дъщери, но неговото място е друго, той е синът. Той е най-любимият", заяви преди минути майката на Ахмед Доган - Демире по Нова телевизия.

Папата: Интернет е дар от Бога

econ.bg Папа Франциск обяви световната мрежа за „дар от Бога“, който може да разчупи бариерите между различните групи хора и да им даде...

След повече от година : Варненските съветници все още не се оправят с таблетите

Системата за електронно гласуване на Общински съвет – Варна, създава определени проблеми, които могат да окажат влияние върху...

За самотата, имиграцията и красотата на живота с Юнис ал Азауи

За самотата, имиграцията и красотата на живота с Юнис ал Азауи

Обединителят на (д)ясната мъгла

Бойко Борисов често говори истината. Това му печели симпатиите на хората, които му вярват, но не се замислят за онова, което умело премълчава. А точно в премълчаването, в което е направо виртуоз, е онази част от проблема, която кара останалите да не искат да го видят повече във властта.

В този смисъл днес видяхме от екрана на Би Ти Ви „класическия” Борисов. Водещите не излъчваха симпатия, каквато проявяваха интервюиращите го докато беше властелин на България. Но въпреки това не успяха и този път да го накарат да каже нещо извън онова, което си е намислил.

За пореден път Борисов изтъкна избирателно пред скоби плюсовете си, валидни за потенциалната си електорална аудитория. Сред тях той спомена спирането на проектите Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене”. Макар да се оплете по темата за едновременото отрицание на „проекта Белене” и допустимостта на неговото реанимиране при някакви други условия, вероятно е оставил впечатление в повечето зрители, че стои на досегашните си позиции „тука има, тука нема”. Удобна, плаваща платформа за заиграване според обстоятелствата на деня.

Вярно е, че на бодлива крава такъв като него интервю не дава, но все пак се изкушавам да предложа на следващите му телевизионни домакини няколко въпроса, с които да контрират мълчанието му в „отговор” неудобните за него теми.

- Вярно ли, че Бургас-Александруполис, особено при калкулираната цена на местната съпротива на застрашения туристически бизнес по Черноморието и масовото настръхване на населението ( когато дори „Атака” за първи и последен път промърмори нещо срещу нещо руско), всъщност беше потопен от самата Русия? Нима тя не прие с облекчение българската страна да е „виновна” за прекратяването на една овехтяла идея, позволявайки обаче на Борисов да застане в позата на защитник на националния интерес, за да има хоризонт да го употребят за далеч по-важни руски приоритети, като елиминирането на потенциалната българската заплаха на руския газов диктат по въпроса за шистовия газ?
- Вярно ли е, че Борисов престъпно ( за да употребя и аз в неговия стил тази силна дума) забави с години спирането на проекта АЕЦ „Белене”, позволявайки разходите по балсамирането на този труп да нараснат три пъти спрямо похарченото от предишното правителство?
- Вярно ли е, че спирането на АЕЦ „Белене” беше изтъргувано след най-голямата публична шашма на прехода, каквато беше инсценировката с мораториума върху самото проучване за наличие на шистов газ, наложен еднолично от Борисов с публична заповед към депутатите му да действат светкавично с вдигане на ръце ( т.е. предаваме се пред „Газпром”) само няколко дни след мирни протестни акции, от които уж много се респектирал- и то при положение, че организаторите на бурята в чаша вода бяха същите, които година по-късно самият Борисов ще нарече метежници срещу неговото правителство ( те не се и криеха, хвалеха се в интервюта, как са постигнали целта си с шистовия газ и следващата им задача е да свалят ГЕРБ, както и стана със същото театрално съучастие на Борисов в имитирането на голям страх от протестите)?
- Вярно ли е, понеже Борисов и днес се обърна с гняв назад за продажбата на „Нефтохим” и „Балкан”, че тъкмо той се разбра с ДПС за първи път да не пречи за приватизацията на най-непродаваемия държавен монопол през годините на прехода – „Булгартабак” и че операцията по преминаването на този стратегически политико-икономически ресурс в ръцете на руската Внешторгбанк премина гладко и без никакви спънки, също като предателството на българския интерес за шистовия коз в неравната битка за независимост от Русия?
- Вярно ли е, че още по-важният стратегически ресурс, телекомуникациите на България, градени с десетилетия, също бяха продадени на същия руски купувач по абсолютно идентичен тих и безконкурентен начин- заедно с мултиплексите, предопределящи контрола над цифровизицията на телевизионното излъчване?
- Вярно ли е, че Борисов, лидер на гражданите за ЕВРОПЕЙСКО развитие на България, даде тласък на сепаративните преговори с Русия за „Южен поток” , които доведоха до сепаративното подписване на сделката срещу правилата на Европейския съюз?
- Вярно ли е, че гласуваният (по нареждане на Борисов от депутатите му) мораториум за продажба на земя на граждани на европейския съюз беше удар върху ЕВРОПЕЙСКОТО развитие на България- и то след като рязко скочиха в пъти продажбите на недвижими имоти на руски граждани в България именно при неговото управление ?
- Вярно ли е, че по въпроса за символиката на съветската окупация протежетата на Борисов по места ( София, Пловдив и т.н.) изпълняват обещанието му пред Москва докато е жив да не бъдат „пипани”- забрана, сравнима с тази друг да говори в партията му за Георги Първанов?
- Вярно ли е, управлението на Борисов, уж антикомунистическо, се изгаври с намерението да бъде създаден музей на тоталитарното изкуство и вместо него му беше дадено утвърждаващото название Музей на социалистическото изкуство ( под което всеки Станишев или Жан Виденов би се подписал)?

Твърдя, че всичко това е не просто вярно, а е неоспоримо като реалност, която се е случила пред очите ни. Ето защо мога да си представя какво още е ставало далеч от нашите премрежени погледи с помощта на камуфлажната мрежа за медийно затъмнение, на каквото управлението на Борисов се радваше до степен, че ще остане в историята като период на култ към личността на един човек, от когото зависеше всичко в тази държава, а сега се прави на нечия жертва.

Да, вярно е и онова, останалото, което той с удоволствие споделя: с кого си говори например. Изрежда с тънка усмивка имена на известни личности, с което за пореден път доказва,че няма спирачки да употреби всеки и всичко, стига да е в негова полза. Очаквам някой ден, ако го ядосат много медиите, да извади на показ и разни тайни за разни журналистки и на правата на ерген без задръжки да се похвали с подвизите си- пък ако ще те да мрат ( от срам, какъвто той едва ли би изпитал).

Два пъти съм получавал предложение от Борисов да се приближа до него- веднъж в навечерието на учредяването на ГЕРБ, когато ми се обади с предложението, че държи отворена вратата за мен, току що загубилия работата си. Вторият път опита веднага, след като напусна премиерския пост с надежда това да го върне на върха чрез предсрочни избори. За целта използва посредник, на когото любезно обясних, че пиша книгата „Премиер на РъБъ”, остро критична към Борисов и имам сериозна причина да не желая да се срещам да си говорим (тайно- публично винаги би могло, разбира се).

И колко съм бил прав: днес щях да „цъфна” в списъка с имена, които Борисов с наслада изреди през зрителите, за да знаят, колко е неотразим!

На всички, които той употреби- честито!

А на онези, които вярват, че без Борисов не можем да минем в съпротивата срещу по-голямото зло, пожелавам здрава гърбина. Защото ще им трябва не само в снишаването пред този безпардонен исполин на демокрацията, но също в носенето на бой и в забиването на нож в нея по преценка на „биткаджията”, за какъвто той сам сам се определя.

Провеждат се уебинари по проблемите на клъстерите

Екипът на Сдружение „Бизнес Агенция” ще участва в два международни уебинара в рамките на проект „КЛАУД – ориентиране на клъстерите към...

След публикация в „Петел“: Светлана Калчева получи чаканите 300 лева за детето си

Майката на Жулиета Светлана Калчева е получила в картата си сумата от 300 лева помощ от община Варна в деня на публикацията за съдбата й в...

Единна Украйна е обречена, твърдят в Русия

Три основни сценария за по-нататъшно развитие на ситуацията в Украйна изброява руското издание "Взгляд" - преврат в една или друга форма,...

Преименуването на местностите - отново на дневен ред

Веселин Златков След като първо беше прието, после спряно от областния управител, а след това блокирано и от самия общински съвет,...

Целувайте се! Целувка пази от кариес

/Поглед.инфо/ Няма по-добър аксесоар от здравата усмивка. Факт, който няма как да оспорим. Всички мечтаем да имаме красиви, бели и добре подредени зъби.

Борисов може да остане без имунитет

/Поглед.инфо/ Бившият премиер и настоящ депутат от ГЕРБ Бойко Борисов може да остане без имунитета си заради разследването на полетите на правителствения "Авиоотряд 28".

Грипът през този сезон минава относително леко

/Поглед.инфо/ Грипът през този сезон минава относително леко, тежките случаи на болестта не са много, показват наблюденията на специалистите.

Бареков се сдоби с трима премиери и генерал от НАТО

/Поглед.инфо/ Трима премиери - на Словакия, Латвия и Сърбия, както и ген. Уесли Кларк, бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, са сред гостите на учредителния конгрес на "България без цензура" тази събота. Форумът в зала 1 на НДК ще събере близо 4000 делегати.

Лидерите на украинската опозиция се договориха с президента за примирие

/Поглед.инфо/ Киев. Лидерите на украинската опозиция се договориха с президента за примирие. Това съобщи късно снощи РИА "Новости". Срещата между властта и опозицията продължи повече от четири часа.

По река Велека (от Синеморец до Бродилово)

Завършваме синеморско-черноморската поредица на Юрий – този път ще поемем по течението на река Велека, за да стигнем странджанското село Бродилово. Приятно четене, че скоро може и да ги няма тези маршрути:

 

 

По река Велека

от Синеморец до Бродилово

В една ранна утрин около 10 потеглих към малкото село Бродилово, разположено навътре в сушата край кротката Велека. До там от Синеморец и околности има няколко маршрута, но аз избрах колоездачния, нищо че щях да го минавам пеша :)

Началната му точка е при моста на реката, близо до мястото, откъдето тръгват туристическите лодки и където може да вземете и каяк под наем срещу 15 лв. на час през септември. Аз не взех, защото ми се стори прекалено лесен начин на придвижване, пък и нямаше да мога да стигна до места, до които само краката ми биха ме завели… Общо взето през целия си път следвах червената линия, без последната четвърт, когато най-дезориентирано продължих към Ахтопол, вместо да свия по губещата се пътека на югоизток. Но така е, когато се размотавате из горите без GPS. Очарователно, прекрасно и някак чудно старовремско.

Велека, Странджа

 

Черният път до Бродилово върви южно от реката сред поляни и лонгозни гори, така типични за този регион. Тук околността притежава съвсем различно очарование от морския бряг. Някак по-осезаема, по-изпълваща пространството е, макар без тази стряскаща величественост на високите брегове на изток. Растителността е обилна, а мяркащата се от време на време

Велека

някак сгрява през целия път изстиналите сърца на градските деца.

Велека, Странджа

Велека, Странджа

Велека

Велека, Странджа

Велека, Странджа

Велека

На места пък гората изглежда почти като тропическа…

Велека, Странджа

 

Полегналите извивки на Странджа ме караха да се чувствам, като след обръщане на две студени бири в горещ летен ден. Блажено и удовлетворително, макар че имах в раницата си само баналната вода, която все пак компенсираше някак леещата се от мен пот… Знаех, все пак, че наближавам селото и накрая щях да се добера до някаква бира, каквато и да е…

Странджа

Цялата тази промяна на околната среда от морска към типично горска ми действаше доста ободряващо и изминах разтоянието от шестнайсетина км до

Бродилово

за около 4 часа с всичките му спирания за разглеждане, снимане и назлъндисване. Почти през целия път обаче нахални мушици кръжаха около лицето ми в опити да влязат в мен през нос, уста, очи и уши. Накрая установих, че съм си изградил някакъв тик да махам с ръка около главата си, дори тогава, когато вече се бях върнал в Синеморец, където нямаше и следа от нахалните гадини.

Накрая приближих селцето, получило името си от наличието на брод на Велека във онези времена, когато на никой не му е хрумвало да строи мост тук.

Бродилово, Странджа

 

Реката беше съвсем отъняла, в съгласие с името на селото.

Велека, Странджа

 

 

Центърът на Бородилово

е типичен пример за действието на Европейските фондове в затънтените общини в България –цялата му централна част и доста улици бяха наскоро асфалтирани, с поставени нови кошчета за смет и други екстри на цивилизацията, неприсъщи за средно едно българско село, което не е някаква туристическа атракция.

Бродилово, Странджа

Бродилово, Странджа Бродилово, Странджа

Затова ме известяваше една огромна табела-карта сложена на площада срещу читалището и автобусната спирка, чиято снимка загубих някъде. Докато умно я разчитах, зад мен спря кола и дочух учтив, но настоятелен глас:
– Можем ли да ви помогнем с нещо?
Обърнах се и видях стар автомобил, от чиято предна страна на пътника ме гледаше любопитно мъж със зелена спортна фланелка. Обиколил съм доста места по страната и не съм свикнал с проявите на безкористна учтивост в малките селца. Затова кратко отговорих:
– Не, благодаря. Само гледам.
После се сетих и попитах, докато колата бавно тръгваше да ме подминава:
– Ъъъ, къде мога да хапна нещо, че „сладкарницата“ е затворена?

В този момент видях пагоните на раменете на шофьора и разпознах в моите любезни бродиловчани гранични полицаи. Съвсем естествено, предвид това, че току що бях напуснал граничната зона покрай турската граница на юг от реката. Явно все по-увеличаващите се бежанци, прииждащи от юг бяха основната причина тези момчета да проявяват любопитство. За това допринасяше и фактът естествено, че бях прашясал от дългия път и почти бях заприличал на талибанин–границонарушител с небръснатата си от седмица брада. Бе тъмен азиатски субект направо… Само ми стана чудно някак, защо обикалят тия любезни момчета наоколо с частна кола, а не с обозначена такава?! Липса на бюджетни средства, под прикритие ли са или нещо друго?  След, като ме упътиха с готовност и аз поблагодарих, се разделихме. Побързах с нетърпелива крачка, а те с така типичната и за „патрулките“ в София костенурска скорост…

Както и да е… Подминах неработещата „сладкарница“, чието работно време беше от 7.30 до 11.30 и после след дългата сиеста от 19.00 до 23.00 ч.! Типично за повечето български села, където на всеки жител може да му се наложи да отиде към 10 вечерта в сладкарницата, за да обърне едно реване с боза или гараш с три лимонади на екс… Нищо лошо.


След една пряка и един завой стигнах смесения магазин, посочен ми от граничарите, където се засякох с група поляци, с които изпихме по две бири, разговаряйки на смесица от английски и общославянски и после продължихме, кой накъдето е. Явно Странджа не е вече непознато място за чуждите туристи.

Моята посока беше обратно през площада, където мернах

паметника на загиналите бродиловци във Втората световна война

Приятно впечатление правеше, че паметникът е видимо поддържан. Неприятното беше, че отгоре му стоеше тоалитарната звезда, сякаш тия хора не са загинали в името на Родината, а в името на някаква тоталитарна партия. Но това е друга някаква история, която пряко кореспондира със състоянието на днешното ни общество, още намиращо се в предмодерната епоха…

 

 

В близост се намираше и

местната църква „Св. Панталеймон“,

започнала да работи отново преди две години след четвърт вековно прекъсване. Храмът е построен от местните гърци през 1911-та и е реставриран и с помощта на техните наследници, живеещи днес в Гърция. Нямах късмета да видя единствения останал резбован иконостас в Странджа, сътворен от гръцкия майстор Янис, просто защото вратата към двора беше заключена.

Нямах и време да обиколя околностите на селото, където има няколко археологически обекта, защото ме чакаше още доста дълъг път, който се надявах да извървя преди да се стъмни.

Докато излизах от Бродилово, бях съпроводен от няколко овци, които без видима причина изведнъж тръгнаха след мен, сякаш за да ме изпратят. Това не ме учуди, кой знае колко. От малък знам, че по мен си падат всякакви овци… Съдба някаква :)

Пътят на връщане е по-широк, малко по висок и като че ли не толкова живописен.



По едно време, след като тъкмо бях почнал да се отегчавам, мернах в далечината надничащото над пътя море. Ура!

Когато преминах билото, пред мен се ширна ласкавата гледка на равнините около Ахтопол на фона на синьото море. Сякаш времето ме връщаше хиляди години назад и древният Агатополис се откриваше пред мен по начина, по който сигурно е изглеждал в очите на гордите траки, гледащи към морето от гъстите гори на своята Странджа.

Вървях сред едни безкрайно пусти поля, които може би са изглеждали така и в древността, ако не и по-добре, насадени с виноносни лозя например :) . Повечето време вървях в блажена самота, докато не срещнах някакви циганки– пастирки!,  които не спираха да крещят с дебели гласове по кравите, които пък съвсем безпардонно ми пресичаха на няколко пъти пътя. После, почти преди асфалтовия път, минах покрай някаква  циганска махала, намираща се между Ахтопол и Синеморец, най вероятно разположена върху бивши селскостопански или военни постройки.

Накрая след около час ходене по асфалта доближих Синеморец. От моста Велека изглеждаше съвсем различно от вадичката 15 километра по-нагоре.

Ако след моста сте решили да минете напряко по пътеките през хълма, за да избегнете заобикалящият автомобилен път, няма начин да не се натъкнете на някакво подобие на циганската махала. Не, този път не бяха цигани, а обикновени българи, които гледаха прасета в някакви коптори, които хигиената едва ли някога е навестявала. Надявах се произходът на пържолата, която бях хапнал предишната вечер, да не е от някъде тъдява :)

Вече с нетърпима болка в краката и стъпвайки със странна походка, преминах табелата известяваща ме, че почти съм достигнал до временния си дом в хотел „Гогов“. Колкото и да се опитваше обаче, болката не успяваше да надделее над цялото онова удоволствие, което ми доставиха Синеморец и неговите околности. Удоволствие, което изпитвам и днес, щом се сетя за тях.

 

 

Автор: Юрий Александров

 

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани с Черно море – на картата:

 

 

Черно море

"Фрийдъм хаус": Умножават се режимите, имитатори на демокрация

"Фрийдъм хаус": Умножават се режимите, имитатори на демокрация

Работещите българи в страната са по-малко от гурбетчиите

/Поглед.инфо/ Работещите българи в страната ни са вече по-малко от гурбетчиите. 2,5 милиона наши сънародници си вадят хляба зад граница, докато наетите тук са 2,2 млн.

САМО ЕДИН СКАНДАЛ НЕ СТИГА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Ще се разцепи ли БСП заради намерението на бившия президент Първанов да регистрира втора листа за евроизборите и ще обуздае ли правосъдието лидера на Атака Волен Сидеров – два въпроса, които поредицата скандали около управляващите в България повдигат през последните дни. Отговорите търсим с Пламен Асенов.

- Пламен, сагата с регистрацията на втора лява листа на евроизборите, която обсъдихме миналата седмица, продължава. Има ли нови развития в тази посока?

- Новите развития само потвърждават старите изводи, Фили. Но първо – предисторията. Неотдавна фигури от БСП като бившият президент Георги Първанов, евродепутатът Ивайло Калфин и бившият вътрешен министър Румен Петков обявиха, че техният проект АБВ ще се яви на изборите за Европарламент със собствена, тоест, втора лява листа. Причината – крайното им недоверие към ръководството на БСП, начело със Сергей Станишев. Намерението им бе посрещнато на нож в партията, а коментатори започнаха да гадаят – ще се разцепи ли БСП заради този нечуван вътрешен скандал. Това, което говорихме с теб миналата седмица, Фили, беше, че много по-вероятно е БСП да не се разцепи, но, каквото и да е развитието, в края на краищата то ще бъде пряко свързано с руските интереси в България. Оттогава има някои наистина важни и интересни развития на тази история. Първо – часове, след излъчването на разговора ни миналия петък, от изявление на Румен Петков стана ясно, че преди два-три месеца той е уредил среща между бившия премиер от ГЕРБ Бойко Борисов с някакъв неизвестен руснак, среща, на която е обсъдена съдбата на АЕЦ „Белене”. Още по-важното – среща, вследствие на която Бойко Борисов е променил позицията си и е поел ангажимент партия ГЕРБ да не пречи, а да подкрепи строителството на централата, нещо, което самият Борисов малко по-късно потвърди.

- Пламен, как да си обясним това, след като на референдума преди година Борисов категорично защитаваше тезата, че България няма нужда от централата в Белене?

- По три начина, Фили – купен е, заплашен е или е използвана комбинация от двете. Но важното е друго – защо и как, без дори някой да му е задавал подобен въпрос, Румен Петков не просто изнесе информацията за тази среща, но и подчерта, че я счита за един от най-големите успехи в своята политическа кариера. А отговорът е съвършено прост – основната функция на това изявление беше не друга, а да каже в пряк текст на Сергей Станишев и неговия екип – вие не правите нищо за „Белене”, от миналата година само обещавате, затова руснаците свалят доверието си от вас и го връщат отново към нас, екипа на Първанов. Това в левицата винаги е било част от надпреварата, Фили, защото който от тях е по-близък до Кремъл, обикновено получава и партийната власт.

- Пламен, но то сочи по-скоро към възможността Станишев да бъде сменен, ако наистина е загубил руското доверие…..

- Не е ясно дали го е загубил, Фили, или просто Румен Петков и компания представят желаното за действително. Но, така или иначе, веднага след това дойде и второто важно събитие – Станишев свика в Пловдив заседание на целия партиен актив. На него официално не бяха допуснати хора, за които се знае, че подкрепят проекта на Георги Първанов. Официално обаче бе обявено, че целият партиен актив като един е осъдил намерението с регистрация на алтернативна листа да се внесе разкол в партията. Но още по-важното, Фили, е друго. В Пловдив Сергей Станишев каза, че няма да се кандидатира за евродепутат и, нещо повече – няма да стане еврокомисар, изявление, което също има своята както вътрешно-партийна, така и външна насоченост с ясен адресат – Русия. Според мен то беше направено просто за всеки случай, Фили, и гласеше нещо от сорта – другари от Кремъл, ако ме махнете оттук, мога да ви стъжня живота по европейска линия като стана еврокомисар, имам възможности за това. Нещо такова ми се струва, че чух като ехо в думите на Станишев. Така или иначе обаче, впечатлението от развитията и нагласите е, че той и този път ще спечели битката и ще остане начело на БСП, а истинско разцепление в партията едва ли може да се очаква.

- Пламен, но това не е единственият скандал, свързан с БСП. Има ли в случващото се някаква тенденция, намесва ли се външен фактор с цел да отслаби левицата…..

- Много подобни въпроси се задават, Фили, заради два други скандала. Първо, Страхил Ангелов, депутат от БСП и председател на парламентарната група за приятелство със Сирия, изведнъж се оказа на посещение в Дамаск, заснет да изразява подкрепа за режима на Башар Асад. И това точно в момент когато в Швейцария международната общност опитва да развърже сложния възел около Сирия. Изведнъж някакъв тъмен балкански субект, социалист, какъв друг, но все пак европейски депутат, се явява защитник на режима. Наистина – огромна черна точка за левицата. И пукнат грош не струва обяснението, че човекът бил на частно посещение в Дамаск, което сам си платил, но пък – да, имал срещи като парламентарист. Всъщност стана ясно, че нищо частно няма, защото той е завел там цяла делегация, включително един заместник-министър. Другият скандал, който тепърва предстои да се развие около БСП, е с тъй нареченото „тефтерче на Кирил Рашков”. Рашков е богат ромски барон от Пловдив, известен с няколко пребивавания в затвора по различни поводи, но още по-известен като производител и търговец на фалшив алкохол. Та преди няколко дни в медиите се появиха 20 страници от бележник, за които се твърди, че е негов и там, освен суми, плащани на митничари, данъчни и полицаи, има информация за пари, с които е подпомагана предизборната кампания на БСП през 2009-та година. Тези развития изглежда наистина поставят БСП под натиск в момента, Фили. От друга страна обаче  може да се каже, че за социалистите те идват и съвсем навреме, тоест, имат достатъчно време до изборите скандалите да се потушат, кирливите ризи – да се изперат и партията, както обичат да казват самите социалисти, да стегне редиците.

- Ще успее ли обаче да ги стегне и съюзникът на БСП в управлението, партия Атака, чиито лидер Волен Сидеров е разследван за хулигански действия?

- Сидеров, след пореден цирк в Парламента, най-после се отказа от депутатския си имунитет, за да бъде разследван по обвинения в хулиганство. Съмнявам се, че от това ще има значим резултат, Фили, то ми се струва по-скоро възможност той, чрез каишката на съдебната власт, да бъде държан изкъсо в политическо отношение поне до изборите. Разследването също е жест, с който БСП демонстрира пред Европа, че не е политически зависима от волята на един непредвидим ксенофоб и антиевропеец – нещо, което не е вярно, но вече може да бъде представяно за вярно. А колкото до самия Сидеров, неговата политическа съдба, рано или късно, ще се окаже незавидна, но това едва ли има съществено значение.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


21-годишна жена се нагълта с лекарство, едвам я спасиха

Младо момиче, което имало конфликт с близките си, се е нагълтало с медикамент от домашната аптечка в опит за сложи край на живота си....

Майката на Доган: Не съм го виждала от 3-4 години

Много трудно ми беше, даже припаднах. Не мога да го изтрия още от главата ми. Пред очите ми е. Това казва майката на Ахмед Доган - Демире пред...

Цветанов отново в съда

/Поглед.инфо/ Софийски градски съд ще заседава днес по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

21-годишна жена се нагълта с лекарство, спасиха я

Младо момиче, което имало конфликт с близките си, се е нагълтало с медикамент от домашната аптечка в опит за сложи край на живота си....

Дачков е моя бивша любов, който обаче е сключил сделка с дявола

/Поглед.инфо/ Журналистите Люба Кулезич и Явор Дачков са бивши интимни партньори. Дачков в момента е зам.-главен редактор на в. „Галерия“, който извади компрометиращи материали срещу Кулезич.

Фейсбук ще преживее бърз срив в идните години

/Поглед.инфо/ 80% от ползващите фейсбук ще напуснат социалната мрежа до 2017 година, съобщиха изследователи. Според учените фейсбук е преминал своя връх на популярност и е навлязъл вече в период на упадък.

"Химко" става държавен до края на месеца

/Поглед.инфо/ Подкрепяме Брюксел за въвеждането на т.нар. въглероден или карбонов данък върху стоки, които се внасят в държавите от ЕС от трети страни.

Парламентът вече ще назначава ЦИК

/Поглед.инфо/ Със 110 гласа "за", 74 "против" и 8 въздържали се парламентът прие на първо четене Изборния кодекс, внесен от Мая Манолова и Коалиция за България. Залата отхвърли алтернативния проект на ГЕРБ.

Държавата помага ли на Гришо?

/Поглед.инфо/ Писмо поздрав от министъра на младежта и спорта Марияна Георгиева до Българската федерация по тенис по повод прекрасното представяне на Григор Димитров на първия от турнирите от "Големият шлем" в Австралия накара хиляди българи да настръхнат и да коментират в интернет опита за национализация на успеха на 22-годишния хасковлия.

Ще бъде облачно, а след пладне и с валежи от дъжд

/Поглед.инфо/ През следващото денонощие ще започне чувствителна промяна на времето. Ще бъде облачно, а след пладне и с валежи от дъжд.

Виелици в пет области

/Поглед.инфо/ В пет области в страната беше обявен жълт код заради очаквани снеговалежи и поледици, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Плевенска, Великотърновска, Русенска, Разградска и Търговищка.

Любо Нейков е бесен и уволнява наред

/Поглед.инфо/ Любо Нейков окончателно задмина бившия си шеф Слави Трифонов, който имаше славата на най-лошия шеф до скоро.

Депутати продължават да ни шокират с екзотични командировки

/Поглед.инфо/ Нов скандал с командировка на депутати избухна в парламента. Този път става въпрос за посещение на четирима народни представители до Тайван въпреки изричната забрана на председателя на НС Михаил Миков.

Ужас! Нашенци борят грипа с урина и керосин

/Поглед.инфо/ Българските лекари са в пълен шок. Родители лекуват децата си от грип с урина и керосин.

След инцидента с 3-годишния Стефчо: Без деца под 6 г. в детските центрове

Драстични ограничения в дейността на детски и парти центрове, които може и да обезсмислят съществуването им, предлага Агенцията за...

Виолета Гурнакова: Приют или кучешка инквизиция?

За никого не е тайна, че кучкарникът в Каменар, наричан още приют за безстопанствени животни, е една от най-скандалните теми във Варна, и то...

Общината търси шеф на кучкарника чрез бюрото по труда

Бъдещият шеф на приюта за безстопанствени кучета в Каменар ще се търси с помощта на варненското бюро по труда, както предвижда...

Банско е най-скъпият ски курорт у нас

econ.bg Банско е най-скъпият курорт за каране на ски през 2014 г. Дневната карта за ползване на ски съоръжения там е 58 лв., като остава...

Български депутат в Украйна се обърна с призив към Янукович

Вчера, 23 януари 2014, някои издания в Украйна излязоха със заглавие: "Антон Киссе призова Янукович да използва сила" Публикуваме пълния текст от изявлението на депутата, което е поставено и на личния му сайт, и на неговата Фейсбук страница...

Прогнозата за бизнесa: Високотехнологична облачност

socialevo-icn-cloud
И въпреки, че всички ние свързваме облаците предимно с дъжд, в бизнеса – cloud (облак) в момента е най-„горещото„ решение за съхранение на данни както сред големите компании, така и[...]

Устройствата които ще ви накарат да се раздвижите

Nike-FuelBand-SE-WM0110_066_A
В началото на всяка една нова година, голяма част от нас си дават обещание да влязат във форма, да спортуват повече, да не се застояват пред компютъра и изобщо да[...]

Samsung отложи представянето на Tizen

tizen
Южнокорейската компания Samsung обяви официално, че се отлага представянето на първия по рода си смартфон с операционната система Tizen. Корпорацията не пожела да даде подробности за неочакваното отлагане, но може[...]

iPhone 6 ще е с 4.8-инчов дисплей, твърди анализатор

Apple
Анализаторът Тимъти Аркъри твърди, че дизайнът на следващото поколение iPhone 6 вече е завършен, а дисплеят на смартфона ще е с една идея по-голям от този в настоящия флагман на[...]

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване