Изнесоха с полиция личните вещи на Денис Ершов от VIP-апартамент в Поморие, дължал хиляди левове

flagman.bg Комисия от служители на Община Поморие, изпратени със заповед на кмета Иван Алексиев, придружена за съдействие от униформени...

Сочиализъм

От Сочи, където снощи ни показаха как възпитаваният от поколения с огън и меч колективизъм на една нация може да бъде впрегнат от един деспот за целите на личния му проект на стойност 50 милиона долара, долетяха две сензационни новини.

Едната е руска и поради особено големия размер на страната-домакин е достойна да е водеща в световен мащаб. Затаете дъх:

Путин НЕ запалили олимпийския огън въпреки логиката да го направи, след като от около три петилетки пропагандата му ни подготвя чрез спортните, ловните и др. подобни негови подвизи да сложи черешката на тортата в своя звезден миг. Сценаристите обаче са преценили, че ролята на император му подхожда повече, когато поднасят в нозете му най-скъпата торта не само в историята на олимпиадите, но и в аналите на имперския шоубизнес изобщо.

Удариха от земята Берлин 1936-та.

Някой ден някой документалист вероятно ще покаже саморекламирането на путинизма в духа на знаменития филм на Михаил Ром ” Обикновен фашизъм”, но със заглавие “Обикновен сочиализъм”.

За малката публика на малка България, чийто малък премиер Орешарски се срещна за малко с малкия (покрай великана Путин) премиер на Русия Медведев, новината е не по-малко епохална.

Нашенската правителствена преслужба беше достатъчно честна да признае, че Орешарски се е срещнал с Медведев за малко ( „ за кратък разговор”, гласи в оригинал съобщението).

Друг е въпросът, че според някои слухове, разпространени пак от правителствената пропаганда, за това рекордно кратко време Орешарски бил изтръгнал от Медведев намерение за увеличаване на българския износ за Русия ( която чрез износа на горива точи от България десет пъти повече пари за своята икономика, отколкото се връщат у нас по линия на българския износ в огромната държава).

Орешарски заслужава адмирации. Не излъга, че няма да си говори с Путин, който е делегирал тази досадна задачка на своя дубльор от подчинената му изпълнителната власт.

Преди да отпътува за Сочи Орешарски заяви, че не е сериозно да се очаква да се срещне ( чак пък) с Путин, защото отива на коктейл, а на коктейл не се водели сериозни разговори.

За наше щастие камерата на БНТ ни показа колко прав и искрен е бил нашият Орешарски.

Видяхме Путин да става за миг от масата по време на вечеря (коктейл е друг вид „мроприятие”, но да не се заяждам терминологично) и за около секунда и половина се ръкува с минувача Орешарски.

Наистина не разговаряха, не ни подведе с обещанието си Орешарски.

Ето от такива честни началници, които държат на думата си, имаме нужда. А всички, които се съмняват в него, заслужават единствено „ос-тав-ка”!

Колкото до шоуто на Путин, в моите представи то има допирни , почти опорни точки в историята с древния Рим по две причини: Русия има смехотворната претенция да бъде Третия Рим, което е вярно само по отношение на територията й ( в огромната си част пустееща), просната на два континента.

Претенцията на Путин да бъде император обаче не е смешна и е доста автентично подкрепена от няколко обстоятелства.

(О)ценители на политиката в демократичния свят и в неговия антипод Русия са категорични, че Путин е номер едно политическо животно на планетата. Какъв триумф на амбицията му! Само че истината е, че това е победа на самодържавието и диктатурата на държавата над Човека, който през Ренесанса успява след десетилетни кървави войни да надвие държавата като основна ценност, заставайки в центъра на прогреса на човечеството- такъв, какъвто го познаваме днес от най-проспериращите демократични общества, изградили благоденствието си чрез труда на свободния Човек.

В Русия един човек стъпи на шията на този ренесансов стремеж и превърна успешно ( на този етап) държавата в свой пиедестал, концентрирал в ръцете си власт и сила както никой друг избран от народа политик в света.

Това не прави страната му по-уважавана в световното семейство- напротив. Русия е пример за неподражание, защото е символ на политическо потисничество, държавно прахосничество и корупция от евразийски мащаб. Самият Путин обаче е седнал на трона уверено и с личния скиптър на властта дирижира личния успех да бъдеш фактор за сметка на собствения си народ, който би опразнил Русия, ако можеше да емигрира колективно в по-добри обиталища.

От ложата си на стадиона в Сочи Путин имаше излъчване на сфинкс, който дори проговори за няколко секунди точно като обожествяван владетел от върха на гигантския си дворец, подчертаващ със своята лаконичност и премрежен поглед нищожеството на проснатите по очи пред него поданици и чужди пратеници.

Така си представям император Веспасиан при откриването на Колизеума. Веспасиан, потопил в кръв периферни непокорни племена в Азия, който от военен се превръща в самодържеца, останал в историята с фразата, че парите ( като такси от обществените тоалетни), не миришат.

Ето как читател в ivo.bg коментира шоуто на Путин в Сочи:

„Това написа сподели моя батко във ФБ, след като обсъдихме “Откриването”:

“И” като “ИЗРОДИ”

Реших да гледам откриването на Олимпийските игри в Сочи. Защо реших да се подложа доброволно на душевно изнасилване вече не си спомням. Какви очаквания съм имал въобще? Пиша обаче, защото съм възмутен, защото тази пропаганда, която ми поднесоха, е чиста проба лъжа, кражба на истината, наглост от най-голяма величина.

Първо нека си изясним къде се провежда тази Олимпиада, кои са организаторите, защо се провежда там.

Сочи е град в Руската Федерация. Това е държава, която прие активите на СССР, но отказа да приеме пасивите му. Съветският Съюз изтри от лицето на земята държавата Русия в началото на 20-те на 20-ти век по всякакъв начин – уби бившия държавен глава царя Николай II и семейството му, вкара нацията в гражданска война и изби и прогони руската интелигенция, ограби богатствата на руските индустриалци, банкери и търговци, уби предприемчивостта на руските селски стопани, като им конфискува земята и средствата за производство и ги докара до глад, прерастнал дори до канибализъм.

Съветският съюз се разграничи от Русия и създаде нова нация – на съветските народи. Тази нова нация няма нищо общо с онази Русия. След разпада на СССР в края на миналия век се създаде новата Руска държава – Руската Федерация. Тя официално се провъзгласи за наследник на СССР – наследи столицата му, химна му, милицията му, КГБ-то му и ГРУ-то му, армията и ядрените оръжия, день победы и т.н.. Наследи изкуството му, Подмосковние вечера, Могумаев и Пугачева, Ну погоди! и Чунга-чанга, Поручик Галицин и т.н. и т.н..

Но отказа да наследява греховете за избитите през гражданската война, за загиналите през колективизацията, за загиналите през чистките на 30-те години, за загиналите през Втората световна война, за лагерите през целия период на живота на СССР, за инвазията и поробването на Източна Европа, за Берлин 53, за Унгария 56, за Чехословакия 68, за Афганистан 79, за Литва 91. Отказа да наследи греховете за потискането духа на хората.

Церемонията от тази вечер бе олицетворение на поговорката да правиш помен с чужда пита.

Започнаха с представянето на азбуката ( която пред очите на целия свят си присвоиха като руско изобретение- бел. ivo.bg). С изключение на лунохода и първия спътник нищо друго от 20-ти век не изтъкнаха.

Имаше Д като Достоевски.

Не се учеше в училищата, защото е ревностен християнин, защото в „Бесове” осмива почти половин век преди победата им революционерите социалисти и анархисти.

Имаше Т като Толстой.

Учеха го само, защото е написал най-дългия роман и никой не изучаваше философията му, а всичките му деца емигрират и умират като граждани на САЩ и Швеция.

Ш като Шагал – починал като френски гражданин,

К като Кандински – също френски гражданин.

Звучат Стравински – американски гражданин, автор на декадентска музика и Шостакович – жестоко репресиран и потискан и останал известен зарази 7-ма симфония.

Звуча, че и го повтаряха Чайковски – известен и с хомосексуалността си, заклеймена тези дни от кмета на Сочи и кой ли не.

Защо бе, другари? Защо се фукате с това? Това не е ваше, това вие го отричахте и забранявахте.

И когато си мислех, че в историята на тази страна липсва един век, все пак ни представиха и най-силната част на шоуто си – върху музиката на Свиридов „Время, Вперед!”, известна ни най-вече от новините в петък вечер на червено-черен фон бе изпълнена масовка, която направи внушение за разцвет, размах, постижения, възход, материалистически оргазъм.

Дойдоха си на думата и след това се развихри съветски реализъм – пионери, учащи се, стенгазети, волги и мотори с кошове, ракети, пергели, гаечни ключове, сърпове и чукове.

Преди да запалят огъня в чашата дадоха малко почивка на населението да подиша като чуе словата на шефа на МОК, вероятно вербуван отдавна, Путин да каже две изречения, някаква дива да изпее олимпийския химн.

Загадката кой ще запали огъня бе разбулена бързо – той бе запален от Работника и Колхозницата /в ролите Третяк и Роднина/. С цялата церемония за пореден път нагло заличават историята и си присвояват чужди достижения, замитат следите и ни правят на малоумни.

Кому е нужно това? Решили са да трансформират 35 млрд. обществени пари в частни и го направиха. Ако номерът мине и държавата им не фалира както Гърция, за световното по футбол през 2018-та ще изхарчат 60 млрд. като има кой да им позволява.
Но защо трябва да дразнят хората по света и най-вече в Русия и Източна Европа?
Трябваше през 1992-ра да има нов Нюрнбергски процес. За да се беше осъществила една истинска Русия и респективно истинска България. Понеже това не се случи и няма да се случи е добре поне да им се казва истината за да не приемат лъжата за реалност и да знаят, че буквата И е запазена за думата ИЗРОДИ!”

Наставката "-ов" постепенно отпада от бащините имена

obekti.bg Чуждестранната култура все повече завладява България. Последното доказателство за това са родителите, които избягват наставките...

От юли увеличат началните заплати на младите учители

От юли ще се увеличат началните заплати на младите учители. Това заяви в предаването „Седмицата” на Дарик образователният...

Златанова: Инвестираме в пренебрегнати региони

"България няма да загуби европейски средства", заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред ТВ7. "Основна...

Надявам се, че моята кандидатура е достойна за БСП

/Поглед.инфо/ Интервю на Мила Гешакова с Достена Лаверн

Единствената варненка на олимпиадата в Сочи стартира днес

Седем от 18-те българи стартират днес участието си на Зимните олимпийски игри в Сочи. Сред тях има и една състезателка, която е родена във...

Референдум, но не по калъпа на президента

/Поглед.инфо/ Добре е, че политиците започнаха да говорят за пряката демокрация като средство за излизане от политическата криза в България.

Фасадата на ГЕРБ

/Поглед.инфо/ Близнашки, Безуханова и техния приятелски кръг решили да хвърлят прах в очите на хората и се обявиха за "граждански" комитет за събиране на подписи за референдум.

Кои улици ще бъдат ремонтирани през тази година във Варна

Близо 20 млн. лева са отделени в бюджет на Община Варна за 2014 година за изграждане, ремонт и поддръжка на уличната мрежа, включително на...

Алдин Ширанович за часове взриви цяла Босна и Херцеговина

/Поглед.инфо/ Алдин Ширанович е човекът, който за часове взриви цяла Босна и Херцеговина.

Тази нощ простреляха двама адвокати

/Поглед.инфо/ Мъж и жена на около 50 години бяха простреляни снощи в дома си в столичния квартал „Княжево”.Мъжът и жената, които са ранени, са адвокати и се занимават с имотни дела в София.

Сливенски свещеник анатемоса детските ваксини

Сливенският свещеник Евгени Янакиев анатемоса ваксините, пише "Телеграф". По думите му те не само че забавят развитието на детето, но и...

Фейсбук гръмна - масово тровят кучета в София, ДАНС се заема със случая

Експерти от "Киберпрестъпления" в ДАНС са се заели със случая с отровените кучета в софийския квартал "Лозенец", след като се установи, че...

Част от кв. "Младост" остава без вода до 17 часа заради авария

Абонати в блоковете 138, 139 и 140 в квартал „Младост“ ще бъдат с прекъснато водоснабдяване днес до 17:00 часа, съобщават от ВиК-Варна....

Седем българи стартират днес на Зимните олимпийски игри в Сочи (програма за деня)

Седем български спортисти днес ще стартират участието си на Зимните олимпийски игри в Сочи. Михаил Клечеров, Красимир Анев, Владимир...

Историите съществуват

Хората мислят, че историите се сътворяват от човека. Всъщност е точно обратното.
Историите съществуват независимо от техните герои. Ако знаете това, знанието ви дава власт.
Историите — големи развяващи се панделки от оформено пространство-време — са се размотавали и развивали около Вселената от самия момент на началото. И са еволюирали. Най-слабите са умрели, най-силните са оцелели и чрез преразказването им са натрупали маса… Истории, усукващи се и носещи се сред тъмнината.
И самото им съществуване наслоява слаб, но настойчив отпечатък върху хаоса, който представлява историята. Историите издълбават улеи, достатъчно дълбоки, за да вървят хората в тях, също както водата следва определено русло по планински склон. И всеки път, когато нови герои отъпкват пътеката на историята, улеят става по-дълбок.
Това се нарича теория на разказвателната причинност и означава, че историята, веднъж започната, придобива форма. Тя събира вибрациите на всички останали повторения на тази история, които някога са се случвали.
Ето защо историята непрекъснато се повтаря.
И така, хиляди герои са откраднали огън от боговете. Хиляди вълци са изяли бабички, хиляди принцеси са били целунати. Без да знаят, милион неподозиращи актьори са вървели по пътеките на историята.
Сега е невъзможно третият и най-малък син на който и да е крал да се заеме с предизвикателство, в което са се провалили по-старите му братя, и да не успее.
Историите нехаят кой участва в тях. За тях е важно да бъдат разказвани и преразказвани. Или ако предпочитате да мислите за това по друг начин: историите са паразитна форма на живот, изкривяващи живота на другите само за своя угода.
Необходим е специален човек, за да се бори с тях и да стане мая на историческия пай.
Преди много, много години… 
 Ами не, не съм препрочитала "Вещици в чужбина" нито снощи, нито предната вечер, нито последните няколко седмици. Просто тая част ми изплува в главата преди няма и час, докато си пиех кафето, запокити към малкото авторски неща, които съм писала и ме накара да се ужася ... отново, както всеки път, когато я чета. Истории, в които въплъщавам себе си и си заживяват собствен живот! Ами ако някой ден вече не искам да е тъй, както съм го написала?! Можех, разбира се, да си се ужасявам в уединение, но наоколо се навъртат достатъчно хора, които пишат и то далеч повече и по-убедително от мен, така че-е-е... внимавайте какво си пожелавате, фантазирате и най-вече какво пишете!
Ако някой възнамерява да парадира, че това е в Света на Диска , ами ...

Светът на Диска съществува точно на ръба на реалността. Най-дребните нещица могат да се промушат от другата страна.
Никой не би тръгнал да оспорва факта, че на ръба сме увиснали и ние, вярвам. Тя, реалността, разбира се, би могла да има и повече от един ръб, но някой първо трябва да го докаже. :D
След като ви запознах с фундаменталното си прозрение, мога да се оттегля да се ужасявам, ъъъ, да внимавам в прозаичната си съботна реалност.

Приятен ви уикенд! :)


Десетки хиляди протестиращи в Босна и Херцеговина, запалиха президенстството

EkipNews.bg Десетки хиляди души протестираха в столицата на Босна и Херцеговина срещу корупцията и безработицата. При протестите бяха...

Варненка нарече дъщеря си Мода, близначки се казват Есен и Зима

Варненка записа момиченцето си с името Мода и скандализира служителите в ГРАО. Георги, Александър, Виктория и Никол са най-често...

Започна хуманитарната мисия в Хомс

ООН и хуманитарните агенции се надяват да доставят храна и лекарства за цивилното население, попаднало в капан в сирийския град Хомс....

Испанка наема българи да убият жената на журналист

Испанка, лудо влюбена в известен спортен журналист, наела двама българи да убият неговата съпруга, съобщи полицията в Мадрид....

Мъглата затвори пристанището

Ограничение на трафика на кораби е въведено на пристанище Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Наложена е забрана за...

Новите приказки - "Спящият красавец"

Автор Иван Стамболов (http://sulla.bg) Попаднах на една информация, озаглавена „Еврокомисията забранява детските приказки“ в която съвсем...

Български политолог сред най-влиятелните мислители в света

Българският политолог Иван Кръстев бе посочен като един от 100-те най-влиятелни мислители на планетата от изследователския институт...

Простреляните мъж и жена снощи в Княжево са адвокати

Мъжът и жената, които бяха простреляни снощи в дома си в столичния квартал „Княжево” , са на около 50 години и са адвокати - занимават с...

Двойно повече резервации за лято в чужбина

Бум на ранните записвания за лятото отчитат туроператорите през този сезон. Особено силна е тенденцията за ваканции и почивки зад...

Русия подари Македония и Беломорието на България

/Поглед.инфо/ Карта на България се появи на телевизионния екран по време на преминаването на българската олимпийска делегация в Сочи. Според някои в нея страната ни е с разширени граници

Клисарова иска единен приемен изпит за еднаквите специалности във ВУЗ

/Поглед.инфо/ Който не влезе държавна поръчка, ще си плаща, предлага Клисарова

Обезглавиха БТВ - дали няма и да я закрият!?

/Поглед.инфо/ Люба Ризова, Вики Бехар и Краси Минев си тръгват Смяна на караула в bTV Кадър на “Стандарт” поема новините и спорта на медията

Мъж и жена са простреляни в София

Мъж и жена са простреляни в София, съобщиха от СДВР. “Полицията работи по тежък, криминален инцидент. Направен е оглед на...

Времето - идеално за разходка

Мъглите ще се задържат до следобедните часове. От запад облачността ще се увеличи и ще е предимно висока и средна. Привечер и през нощта...

Гласуват във фейсбук за кръгово кръстовище

Новото кръгово кръстовище в Разлог е една от най-обсъжданите теми в социалната мрежа facebook. Общината публикува снимки на 4 проекта за...

По времето на ГЕРБ всички арести са ставали с благословията на Цветанов

/Поглед.инфо/ "По времето на ГЕРБ никой не е можел да бъде задържан без знанието и одобрението на зам.-председателя на управляващата партия". Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев вчера.

Хороскоп - Днес не подхващайте нови задачи и бъдете добри

Овен В събота ще ви зарадват добри новини, свързани с работата, бизнеса, семейството и евентуално предвидена отпуска. Ще последват...

Религиозен календар за 8 февруари

Св. вмчк Теодор Стратилат. Св. прор. Захария Сърповидец. Св. Сава II, архиеп. Сръбски Заради своята добродетелност и мъдрост Теодор бил...

Кметовете на ГЕРБ опоскаха бюджета - Бойко пищи като вдовица...

/Поглед.инфо/ Първанов и Борисов говорят в един глас, скочиха червени Кметовете на ГЕРБ с най-много пари Взеха 125 млн. по програмата на кабинета, Чобанов готов на диалог с недоволните

Започва необичайна февруарска топла вълна

/Поглед.инфо/ Започва необичайна февруарска топла вълна над страната. От съботния ден чак до края на другата седмица се очаква топло и променливо време.

Цяла Босна е в пламъци

/Поглед.инфо/ Протестиращите в Сарево са започнали да хвърлят камъни, кофи за смет и пътни знаци по полицията, съобщава Ал-Джазира Балкани за Сараево Таймс. Извънредна ситуация е обявена около Министерския съвет в Сараево. Входът на сградата е запален.

Впечатляваща церемония по откриването на Олимпиадата

/Поглед.инфо/ Олимпийският стадион "Фишт" бе домакин на впечатляваща церемония по откриването на Олимпиадата. След страхотно близо 3-часово шоу, пламна огъня на ХХII-те зимни олимпийски игри в Сочи.

БСП е обезпокоена, но преодоля това състояние

/Поглед.инфо/ БСП е обезпокоена, донякъде уязвена. Но мисля, че тя донякъде преодоля тези състояния.

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване