Русо(филията)- българската антиевропейска палачинка

Русофилската ни власт се гърчи както са се гърчеели български чуждопоклоници в епохата на ръба на националната ни революция, когато българите са се лутали в търсене на ориентири.

Европа е в шок от бруталните действия на проруската власт в Киев, а проруската власт в София шокира с усилията си да не назове проблема с истинското му име.

Бившият посланик на България в Москва Илиян Василев съобщи по БНТ тази сутрин, че се очаква днес в Брюксел българската дипломация да лобира за възможно най-мека позиция по отношение на подкупения от Путин украински президент Виктор Янукович.

Явно е „малко”, че проруското ни правителство продължи започнатото от ГЕРБ съучастие в шантажирането на Украйна чрез заобикалянето й от „Южен поток”!

Ами ако украинският народ все пак победи ( дори руското малцинство в страната не беше против европейската интеграция, която пречи само на режима на Путин)?

Вместо с прояви на подкрепа за проевропейска Украйна- например с митинг на солидарността с украинския народ пред Монумента на окупационната червена армия в София, парализираното българско общество и неговия т.н. политически елит се възползваха от съвпадението с годишнината от кончината на българския национален герой Левски, за да не направят и дори да не кажат нищо, което може да раздразни Москва и неговата марионетка Янукович. С други думи: скрихме се отново зад гърба на Апостола.

Телевизия СКАТ излъчи снощи свое старо предаване, в което историкът Божидар Димитров потвърди категорично автентичността на оспорвания от русофилите в България завет на Левски: „Който ни освободи, той и ще ни пороби”. Нещо повече, с професора, който няма как да бъде заподозрян в русофобия, се съгласи също толкова категорично писателят Николай Хайтов- при това и той е сред последните личности в нашата страна, които не могат да бъдат обвинявани в антируски настроения.

Защо тогава, питам отново, нито веднъж в нито едно официално или неофициално излияние през вчерашния 19 февруари този завет не прозвуча?

Да, било е и по-лошо ( ако това означава някакъв прогрес). По времето на НРБ е имало практика положените на паметника цветя на Апостола да бъдат местени тайно по късна доба два дни по-късно в подножието на монумента на окупационната съветска армия във връзка с тържествата в чест на нашите окупатори.

Бившият празник на съветската армия днес вече се казва в Русия „Ден на защитниците на отечеството”. По този повод руското посолство , заедно с представители на посолствата на сателитни на Кремъл държави и български русофилски организации, за пореден път и тази година извършават ритуала по поклонението пред лъжата, изписана със златни букви, според която България била „освободена” от червената армия.

Ето така си разиграват троянския кон на мейдана в София, пардон- на мегдана в София, докато на Мейдана в Киев се води война за отстояване на европейската идентичност, определяна от император Путин като „антидържавен преврат”, защото той е наредил за единствено правилната държавна линия в Украйна да се смята проруската.

Цяла Европа се тресе от „русофобия” заради събитията в Украйна, само ние тук обръщаме гръб на европейския дух- обръщаме (русо)филията като палачинка.

Amazing Ski Cross Finish in Sochi

Thursday (February 20, 2014) saw one of the wildest finishes seen yet at these Sochi Games, with three competitors crossing the finish line at the same time ... and none of them upright on their skis.

БХК обяви старта на своя Втори ежегоден конкурс за правозащитно есе

БХК обяви старта на своя Втори ежегоден конкурс за правозащитно есе

Тежка катастрофа до хотел "Димят" във Варна. Очаквайте подробности!

Зрелищна катастрофа е станала преди минути на пътя за Златните до хотел "Димят", съобщи наш репортер. "Форд" е излетял в предпазната...

Репортаж на "Петел": Бул. „Цар Освободител“ - дупки, кръпки и изкопи наведнъж

Веселин Златков Община Варна спази обещанието си и в първия възможен момент след приемането на новия си бюджет започна работа по...

Ново жестоко видео от Киев: "Евробандити" плениха спецполицай, избодоха му очите и му отрязаха ръката (+18)

В youtube бе пуснато ново видео със зверство извършено от протестиращи на "Майдана", наречени в клипа "евробандити".  Полицай от спецчастите...

Нова катастрофа с Максим Стависки

novini.bg Максим Стависки се е блъснал с колата си в дърво край Москва, пишат руски блогъри, цитирани от "Всеки ден". Официална информация от...

Към БиТиВи: Направете ме премиер, вие сте влиятелна медия!

/Поглед.инфо/ Вие сте влиятелна медия, направете така, че да стана премиер и ще видите откъде ще се намерят пари за пенсиите. Това каза председателят на „Атака“ Волен Сидеров в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Спирка на столичния градски транспорт може да осъмне като частна

/Поглед.инфо/ Спирка на столичния градски транспорт може да осъмне преградена с бариери. Причината – тя се оказва в частен имот на Георги Пантелеев, съобщава Би Ти Ви.

Солунска митница може и да нямаме, но Солунско пристанище май ще имаме

/Поглед.инфо/ Мечтата на поколения българи да притежават Солунската митница може и да не се сбъдне, но предприемчиви нашенци могат да вземат пристанище в крайморския град, където се намира емблематичната сграда.

Високи сметки за парно, въпреки жегата

/Поглед.инфо/ Месец януари бе най-топлият от години насам. Подадената от "Топлофикация" топлинна енергия е била със 7% по-малко. Освен това самата цена на парното е по-ниска отпреди година.

Българин от четири години е на оня свят, но получи сметка за 600 лв. ток

flagman.bg Явно и в отвъдното баща ми се топли на климатик, за да получавам такива фактури, възмущава се Мариела Лазарова Мъж от плевенското...

Има ли договорка за предсрочни избори?

/Поглед.инфо/ Лидерът на ДПС Лютви Местан определи като "див популизъм" десетте условия на Волен Сидеров, за да подкрепя правителството.

Тайните на подземните градове в България

news7.bg Никой не може да каже какво се крие зад "Обект 17", както е известна базата край Лесидрен Три месеца екипът на TV7 върви по следите на...

Българите обичаме да се самоохулваме

/Поглед.инфо/ Българите имаме селско чувство за равенство и еднаквост и причината за ниското ни самочувствие се крие някъде там.

Откриха колата на банковите обирджии в София (снимки)

Снимки Булфото Тъмно "Ауди" комби, което отговаря на описанието на колата на банковите обирджии от тази сутрин, е намерено в столичния...

Мачката призна за побой пред нощен бар

Стефан Петков, известен с прозвището Мачката, сключи споразумение с прокуратурата и призна вината си пред съда за една от проявите си,...

Украйна: Предсрочни президентски избори не може да има

/Поглед.инфо/ Украинските власти са готови да обсъдят създаването на съвместно правителство с опозицията и да проведат конституционни реформи, но да се поставя въпрос за предсрочни президентски избори, би било нереалистично, заяви украинският министър на външните работи, Леонид Кожара, предаде РИА Новости.

Честна мускетарска! (Пиерфонд – шедьовърът на Виоле ле Дук)

А днес Анжело ще ни води до замъка на мускетара Портос:) Приятно четене:

Честна мускетарска!

Пиерфонд – шедьовърът на Виоле ле Дук

 

Виоле ле Дук ( Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc) е гениален френски архитект, теоретик, скулптор и художник, известен най-вече с реставрациите на замъци и църкви. Работил е върху Нотр Дам дю Пари, Монт Сент Мишел, Каркасон, Куси, много църкви и абатства. Поканен е да проектира вътрешната структура на Статуята на свободата, но за съжаление почива преди да бъде завършен проектът. Разработките му върху укрепленията и ефектът от артилерийския огън, основани на личния му опит при обсадата на Париж по време на Френско-Пруската война (1870-71 г.), са основа на френската фортификация до Втората световна война. Най-известни са укрепленията на Вердюн и линията „Мажино“.

Виоле ле Дукe, Пиерфонд

Виоле ле Дук

 

 

 

През тридесетте години на 19. век във Франция, а по-късно и в цяла Западна Европа се възражда интересът към миналото, често в романтична светлина. Бурно започва да се развива археологията. Откриването на Троя от Шлиман 60 години по-късно само „долива масло в огъня“. Извършва се реставрация на много замъци и други исторически сгради. Според Виоле ле Дук, при реставрационните работи не трябва само да се възвърне предишния блясък, а историческите факти да се комбинират с творчески модификации. Например готическият реликварий за Трънения венец на Христос и прочутите водоливници (гаргуи) на Нотр Дам дю Пари са добавени при реставрацията на катедралата през 1862 г.

замъкът Пиерфонд, Белгия

замъкът Пиерфонд

 

 

Един от най-прочутите и най-красивите обекти, върху които е работил архитектът, е

замъкът Пиерфонд,

намиращ се в Пикардия. През 14. век Луи де Валоа, херцог на Орлеан, възстановява и разширява намиращият се тук малък замък от 12. век. През 15. век, по време на противопоставянето на Луи XIII и принц Конде, войските на Ришельо слагат началото на разрушаването на замъка. Два века руините остават „без господар“, докато през 1810 г. стават собственост на Наполеон I Бонапарт. Започва някаква реставрация в романтичен стил. На 11.08.1832 г. тук се състои голям банкет по случай сватбата на Луиза, дъщеря на Луи-Филип, и Леополд Сакскобурготски, първи крал на новосформираната белгийска държава.

замъкът Пиерфонд, Пакардия

Като че всеки момент ще се появят рицарите…

 

 

 

Обявен е за исторически паметник от Френското министерство на културата през 1848 г. На 15.07.1850 г. руините са посетени от принц-президента Луи-Наполеон, През 1857 г., вече като Наполеон III, той наема Виоле ле Дук да реставрира замъка с бюджет от 5 милиона франка, 4 от които са от цивилната листа на краля.  Първоначално се е смятало да се реставрира само част от замъка, но през 1961 г. се решава той да стане кралска резиденция за почивка и лов. Реставрацията не е довършена според плановете на архитекта. Абдикацията на краля през 1885 г., шест години след смъртта на ле Дук, спира финансирането на проекта и много от помещенията остават без предвидената полихромна украса. По-късно, макар и с по-бавни темпове, реставрацията продължава, като се използват скиците на Виоле. В момента всяка от осемте кули е украсена със статуя на герой: крал Артур, Александър Велики, Жофруа де Буйон, Исус Навин, Хектор, Юда Макавей, Шарлеман и Цезар.

замъкът Пиерфонд, Франция

Юлий Цезар украсява едноименната кула

 

замъкът Пиерфонд, Франция

Вътрешният двор дава достъп до отделните части на замъка

замъкът Пиерфонд, Франция

Този „дракон“ всъщност е улук за дъждовна вода

 

 

 

Pierrefonds, Франция

 

 

Централният двор дава достъп до различните части на замъка и параклиса. На първият етаж се намират императорската спалня (в кулата „Юлий Цезар“), проектирана от ле Дук, и знаменитата зала „Salle de Preuses“. Тя е внушителна не само с размерите си - 50 м. дълга, 9 м. широка и 12 м. висока, но и с украсата си. С дървената си ламперия залата прилича на обърнат кораб. В двата й края има скулптурни групи – Шарлеман с паладините си, и 9 жени-воини (preuses, warrior maiden, амазонки, валкирии).

замъкът Пиерфонд, Франция

Голямата зала прилича на обърнат кораб

 

замъкът Пиерфонд, Франция

Амазонките са на стража

 

 

 

 

 

Пиерфонд е замъкът на

барон дю Валон дьо Брасьо дьо Пиерфон, по-известен като Портос

(Дюма-баща – „Тримата мускетари“, които били четирима).

замъкът Пиерфонд, Франция

Криптата

 

В криптата е събран цветът на френската аристокрация. Голяма част от скуптурите, въпреки традиционната молитвена поза, са със свои собствени физиономии, характери, а детайлизацията на костюми и прически е като учебник по история на модата. Макар и със съвсем различна насоченост, майстори осветители и озвучители и тук, в криптата, са направили театър с невероятно внушение – посетителят изпитва страхопочитание, дори ако не разбира нито думица френски.

замъкът Пиерфонд, Франция

И Анри II е тук…

 

И Анри II е тук…

 

В едно от помещенията има експозиция, посветена на Виоле ле Дук – чертежи, макети, скици, гравюри…

 

Пиерфонд, Франция

Дори медалионите на капандурите, проектирани от Виоле, са произведения на изкуството

Дори медалионите на капандурите, проектирани от Виоле, са произведения на изкуството

 

Много често, заради типичната си визия на средновековен замък, е използван за филмиране, включително на „Гърбавият“ (Le bossu), Посетителите“ (Les Visiteurs), сериалът „Шотлански боец“ (Highlander), „Жана д’Арк“ (The Messenger: The Story of Joan of Arc), „Желязната маска“ (The Man in the Iron Mask). Това е Камелот в английският сериал „Мерлин“ (Merlin), както и инспирация за Wiz Tech Academy в сериала „Магьосниците от Уевърли плейс“ (Wizards of Waverly Place).

 

Château de Pierrefonds

адрес: rue Viollet-Le-Duc, F-60350 Pierrefonds

GPS: 49.346944, 2.980278

тел.:  +33 (0)3 44 42 72 72

факс: +33 (0)3 44 42 36 59

web: http://pierrefonds.monuments-nationaux.fr/

email: karin.desarnaude@monuments-nationaux.fr

раб. време: 2.05 – 4.09: 9.30 – 18 всеки ден; 5.09 – 30.03: 10 – 13, 14 – 17.30 без понеделник; почива 1.01, 1.05 и 25.12.

цена: 7.50 €, до 18 г. безплатно, продажбата на билети спира 45 мин преди затваряне

До замъка може да се стигне:

  • от Париж: магистрала A 1, изход № 9, шосе D 200 по посока на Compiègne и D 973
  • от Лил: магистрала A 1, изход № 11, шосе D 935 по посока на Compiègne и D 973
  • от Реймс: главен път N 31 към Compiègne и след това шосе D335
  • от Руан: главен път N 31 към Compiègne и след това шосе D 973

 

Още снимки от © Ема Жунич:

Пиерфонд

 

Автор: Анжело Ангелов

Снимки: Ема Жунич

Други разкази свързани с Другата Франция – на картата:

Другата Франция

 

 

Москва смята, че в Украйна се извършва държавен преврат

/Поглед.инфо/ Русия разкритикува “опита за държавен преврат” в Украйна и заяви, че иска от лидерите на опозицията да спрат насилието, предаде АФП.

Катрин Аштън свика външните министри заради събитията в Украйна

/Поглед.инфо/ Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън свика за днес извънредна среща на външните министри заради събитията в Украйна.

Надеждата да не забравим

Точно преди година, на 20 февруари около 7,30 ч., Пламен Горанов пламна пред сградата на община Варна. Защо изгоря, промени ли нещо този...

Откриха колата на банковите обирджии в София

Снимка: Силвия Гурмева Тъмно "Ауди" комби, което отговаря на описанието на колата на банковите обирджии от тази сутрин, е намерено в...

Грубо: Какво написа бургазлия на колата си (фото)

Да слагаш стикери на личния си автомобил може и да не е забранено, но все пак е добре да има някаква мярка. Този "Фолксваген" с бургаска...

Веселин Златков : Надеждата да не забравим

Точно преди година, на 20 февруари около 7,30 ч., Пламен Горанов пламна пред сградата на община Варна. Защо изгоря, промени ли нещо този...

Вашият дневен хороскоп

Овен  През този ден партньора или началника може да са в лошо настроение, поради което той (или тя) може и да не споделя Вашия оптимизъм и...

84-годишна монахиня прониква в ядрена централа, осъждат я

84-годишна монахиня бе осъдена на 35 месеца затвор за проникване в ядрена централа в американския щат Тенеси, предаде Си Ен Ен. Сестра Меган...

Колко фенове са ви нужни във фейсбук?

fans
Това е може би най-често задаваният въпрос по отношение на фейсбук страниците. И най-разпространеното мнение следва кредото на Мечо Пух – колкото повече, толкова повече. Така мислят и повечето маркетингови[...]

Facebook купува WhatsApp за шокиращите $19 млрд.

WHATSAPP1
Новината на денят е че Facebook закупува мобилното приложение за споделяне на съобщения WhatsApp за баснословната сума $19 милиарда.  За сравнение, придобиването на приложението за споделяне на снимки Instagram от[...]

Оптична интернет мрежа опасва България

Първите договори по мащабен проект за изграждане на високоскоростен широколентов достъп в България подписа Изпълнителна агенция...

Intel представи новата процесорна фамилия Intel Xeon E7 v2

Ivytown Package 2 with Logo HIGH RES
За да помогне на компании от различни индустрии – от търговия на дребно, до здравеопазване, банково дело и транспорт, да превръщат данните в информация, с която може да се работи, Intel[...]

Ген. Чавдар Калайджиев: Луканов не беше агент, а наш сътрудник!

/Поглед.инфо/ "Андрей Луканов не бе агент, а наш сътрудник. Той бе привлечен към военното разузнаване доста рано, в периода, когато е работил по линия на външната търговия в Швейцария".

Тържеството на живота у Левски

/Поглед.инфо/ Знам, че е важно да говорим за Левски, но просто имам чувството, че всички думи вече са изтъркани, употребени, дори леко неуместни.

На никой не му пука за някой си Левски

/Поглед.инфо/ Разбира се, че на никой не му пука за някой си Левски. Дори не е лицемерие. Днес сме си отново същите.

Данайци, дръжте си даровете!

trojanisches pferdМилен Радев

В тези дни, пред очите ни, Русия показва най-грозното си лице и брутално, подло, безмилостно се опитва да си възвърне реални позиции на Изток и на Юг.

В нашия дребен български контекст вчерашният ден ще се запомни с това, че руската машина чрез свои явни и сенчести сили отправи сериозен удар срещу реномето на основната опозиционна и проевропейска партия ГЕРБ.

В типично за руските традиции специално мероприятие по дискредитация и злепоставяне Русия скрои номер на изтъкнат представител на тази партия, потенциален опасен противник за нейните интереси на Балканите.

Току що избраният за заместник-председател на ГЕРБ и ползващ се с всеобщ авторитет и добро име кмет на Бургас Димитър Николов бе подмамен да приеме на публична церемония благодарствен адрес, изпратен му за нещо си от самия руски президент Путин, Владимир Владимирович.

Връчването на грамотата с всичките й салтанати извърши играещия ролята на софийски генерал-губернатор руски посланик. Това се случи не кога да е, а в момента, в който Украйна стене от проруските тамошни сатрапи, в който гордите украинци жертват живота и здравето си за да се противопоставят на засмукващата ги в евразийската месомелачка стихия от Изток.

Наместо гласно или тихомълком, тактично или пък с достойнство да откаже отличие от човека, провел знаков телефонен разговор с Янукович само часове преди удавянето в кръв на Киевския Евромайдан, бургаския кмет, вероятно от учтивост, се решил да приеме грамотата от ръцете на самия руски генерал-губернатор в София Исаков.

Той вероятно не е помислил в този момент за мъдростта на древните, които учеха “Бой се от данайците, даже когато носят подаръци”. Но ето че руският подарък се превърна по-бързо от очакваното в тежък и опасен товар за партията на бургаския кмет. Преди всичко за онези симпатизанти на ГЕРБ, за които достойнството на страната им и устояването пред руския натиск имат не по-малко значение отколкото са значили за дедите им.

Още вчера московският официоз Российская газета побърза да излезе със специално съобщение за церемонията в “болгарския курортен город”, което може да се прочете тук.

Вместо оповестената предварително благодарност за спасяване на затрупано от пясъка на плажа руско дете, според официоза се оказва, че отличието било дадено заради заслугите на кмета по развиване на “българо-руската дружба”. Нещо повече – грамотата му се връчвала за заслуги в защита на “памятника советским воинам, бургасского Алёши” от опитите на някакви си “недоброжелатели” да го преместят…

Четем и недоумяваме. Не написа ли самият г-н Николов в свое обяснение пред симпатизантите си във Фейсбук, че ставало дума просто за израз на благодарност от руски туристи, които той спасил я от слънчево изгаряне, я от мазоли по стъпалата и че той се грижел както за своите съграждани, така и за всеки чужд гост на Бургас…

Неужели, господин кмете, и каменният Альоша от армията-окупаторка е такъв бургаски гост, за който смятате да се грижите и занапред?!

Руският официоз обаче не се задоволява само с миналото. Оказва се, че в интервю за вестника кметът се бил уж (подчертаваме това “уж”, защото не желаем да вярваме, че кметът на българския град Бургас наистина може да се хвали с нещо подобно!) похвалил, че когато поел мандата си в Бургас се учели само три ребьонки от Русия, а сега ребьонките били станали вече 550 (!)

Кметът обещава също, че в скоро време в Бургас той ще отвори и руско школо, навярно за да могат руските ребьонки да се учат там направо на езика на Иван Грозни, Петър Първи, Владимир Улянов и някой друг Владимир…

С това кампанията по дискредитацията на една от водещите фигури на ГЕРБ придобива кристално прозрачни очертания.

За мен и немалко приятели, общуващи си в мрежата, изглежда очевидно, че бургаският кмет попадна вчера в капан, поставен от опитна чекистка ръка. Не ни е на нас работа да му даваме акъл как елегантно, тактично или пък гласовито и с достойнство е можел да си спести тази ситуация на себе си и на нас – като симпатизиращи и свързващи с партията му определени надежди граждани.

На себе си и на нас… Защото лично за себе си казвам, че след публичното приемане на благодарствена грамота от въпросния източник и в сегашния точно момент от високопоставено държавно лице, като гражданин и като човек изказвал се от месеци в полза и с определена надежда за партията ГЕРБ, аз днес се чувствам осрамен.

Виждам, че не съм единствен. Впечатлен съм от вчерашните реакции на много хора, които като мен от почти година изразяват своето положително отношение и определени очаквания към ГЕРБ като голяма проевропейска и патриотична сила, можеща да спре плъзгането на България към евразийската кочина, чиито врати Русия гостоприемно отваря. Разочарованието и гневът им са силни.

ГЕРБ трябва да решава. В полза на европейския избор, в полза привличането на хора, истински държащи на този избор, в полза на категорична позиция, отхвърляща заиграването с Москва, с московските “търговски пътници”, с “купувачи на имоти” и техните ребьонки.

Надеждата е, че днешният опит с руската грамота и с руския официоз ще припомни на бургаския кмет, за когото чувам, че бил едно от най-положителните лица на ГЕРБ, думите на стар Строител на съвременна България: “Не ви щем нито меда, нито жилото!”

Не ги щем.

Защото времето ни научи, че са отровни! Страната ни от десетилетия не може да се освести от тази отрова!


Данайци, дръжте си даровете!

trojanisches pferdМилен Радев

В тези дни, пред очите ни Русия показва най-грозното си лице и брутално, подло, безмилостно се опитва да си възвърне реални позиции на Изток и на Юг.

В нашия дребен български контекст вчерашният ден ще се запомни с това, че руската машина чрез свои явни и сенчести сили отправи сериозен удар срещу реномето на основната опозиционна и проевропейска партия ГЕРБ.

В типично за руските традиции специално мероприятие по дискредитация и злепоставяне Русия скрои номер на изтъкнат представител на тази партия, потенциален опасен противник за нейните интереси на Балканите.

Току що избраният за заместник-председател на ГЕРБ и ползващ се с всеобщ авторитет и добро име кмет на Бургас Димитър Николов бе подмамен да приеме на публична церемония благодарствен адрес, изпратен му за нещо си от самия руски президент Путин, Владимир Владимирович.

Връчването на грамотата с всичките й салтанати извърши играещия ролята на софийски генерал-губернатор руски посланик. Това се случи не кога да е, а в момента, в който Украйна стене от проруските тамошни сатрапи, в който гордите украинци жертват живота и здравето си за да се противопоставят на засмукващата ги в евразийската месомелачка стихия от Изток.

Наместо гласно или тихомълком, тактично или пък с достойнство да откаже отличие от човека, провел знаков телефонен разговор с Янукович само часове преди удавянето в кръв на Киевския Евромайдан, бургаския кмет, вероятно от учтивост, се решил да приеме грамотата от ръцете на самия руски генерал-губернатор в София Исаков.

Той вероятно не е помислил в този момент за мъдростта на древните, които учеха “Бой се от данайците, даже когато носят подаръци”. Но ето че руският подарък се превърна по-бързо от очакваното в тежък и опасен товар за партията на бургаския кмет. Преди всичко за онези симпатизанти на ГЕРБ, за които достойнството на страната им и устояването пред руския натиск имат не по-малко значение отколкото са значили за дедите им.

Още вчера московският официоз Российская газета побърза да излезе със специално съобщение за церемонията в “болгарския курортен город”, което може да се прочете тук.

Вместо оповестената предварително благодарност за спасяване на затрупано от пясъка на плажа руско дете, според официоза се оказва, че отличието било дадено заради заслугите на кмета по развиване на “българо-руската дружба”. Нещо повече – грамотата му се връчвала за заслуги в защита на “памятника советским воинам, бургасского Алёши” от опитите на някакви си “недоброжелатели” да го преместят…

Четем и недоумяваме. Не написа ли самият г-н Николов в свое обяснение пред симпатизантите си във Фейсбук, че ставало дума просто за израз на благодарност от руски туристи, които той спасил я от слънчево изгаряне, я от мазоли по стъпалата и че той се грижел както за своите съграждани, така и за всеки чужд гост на Бургас…

Неужели, господин кмете, и каменният Альоша от армията-окупаторка е такъв бургаски гост, за който смятате да се грижите и занапред?!

Руският официоз обаче не се задоволява само с миналото. Оказва се, че в интервю за вестника кметът се бил уж (подчертаваме това “уж”, защото не желаем да вярваме, че кметът на българския град Бургас наистина може да се хвали с нещо подобно!) похвалил, че когато поел мандата си в Бургас се учели само три ребьонки от Русия, а сега ребьонките били станали вече 550 (!)

Кметът обещава също, че в скоро време в Бургас той ще отвори и руско школо, навярно за да могат руските ребьонки да се учат там направо на езика на Иван Грозни, Петър Първи, Владимир Улянов и някой друг Владимир…

С това кампанията по дискредитацията на една от водещите фигури на ГЕРБ придобива кристално прозрачни очертания.

За мен и немалко приятели, общуващи си в мрежата, изглежда очевидно, че бургаският кмет попадна вчера в капан, поставен от опитна чекистка ръка. Не ни е на нас работа да му даваме акъл как елегантно, тактично или пък гласовито и с достойнство е можел да си спести тази ситуация на себе си и на нас – като симпатизиращи и свързващи с партията му определени надежди граждани.

На себе си и на нас… Защото лично за себе си казвам, че след публичното приемане на благодарствена грамота от въпросния източник и в сегашния точно момент от високопоставено държавно лице, като гражданин и като човек изказвал се от месеци в полза и с определена надежда за партията ГЕРБ, аз днес се чувствам осрамен.

Виждам, че не съм единствен. Впечатлен съм от вчерашните реакции на много хора, които като мен от почти година изразяват своето положително отношение и определени очаквания към ГЕРБ като голяма проевропейска и патриотична сила, можеща да спре плъзгането на България към евразийската кочина, чиито врати Русия гостоприемно отваря. Разочарованието и гневът им са силни.

ГЕРБ трябва да решава. В полза на европейския избор, в полза привличането на хора, истински държащи на този избор, в полза на категорична позиция, отхвърляща заиграването с Москва, с московските “търговски пътници”, с “купувачи на имоти” и техните ребьонки.

Надеждата е, че днешният опит с руската грамота и с руския официоз ще припомни на бургаския кмет, за когото чувам, че бил едно от най-положителните лица на ГЕРБ, думите на стар Строител на съвременна България: “Не ви щем нито меда, нито жилото!”

Не ги щем.

Защото времето ни научи, че са отровни! Страната ни от десетилетия не може да се освести от тази отрова!


bTV като товарен вагон на БДЖ

/Поглед.инфо/ Ефирът си течеше като по мед и масло. Почти цяла седмица бяхме „предпазвани“ от поредната заплаха от трансмазнини. С други думи, маргаринът пак беше обявен за убиец. По БНТ обявиха, че поколението на прехода е „маргариново поколение“. Д-р Емилова огря bTV и кръвоносните съдове бяха подробно разнищени. Но и тоя път оживяхме, а от Сочи идваха само новини кой български олимпиец има настинка, кой е със здрав зъб.

Данайци, дръжте си даровете!

trojanisches pferdМилен Радев

В тези дни, пред очите ни Русия показва най-грозното си лице и брутално, подло, безмилостно се опитва да си възвърне реални позиции на Изток и на Юг.

В нашия дребен български контекст вчерашният ден ще се запомни с това, че руската машина чрез свои явни и сенчести сили отправи сериозен удар срещу реномето на основната опозиционна и проевропейска партия ГЕРБ.

В типично за руските традиции специално мероприятие по дискредитация и злепоставяне Русия скрои номер на изтъкнат представител на тази партия, потенциален опасен противник за нейните интереси на Балканите.

Току що избраният за заместник-председател на ГЕРБ и ползващ се с всеобщ авторитет и добро име кмет на Бургас Димитър Николов бе подмамен да приеме на публична церемония благодарствен адрес, изпратен му за нещо си от самия руски президент Путин, Владимир Владимирович.

Връчването на грамотата с всичките й салтанати извърши играещия ролята на софийски генерал-губернатор руски посланик. Това се случи не кога да е, а в момента, в който Украйна стене от проруските тамошни сатрапи, в който гордите украинци жертват живота и здравето си за да се противопоставят на засмукващата ги в евразийската месомелачка стихия от Изток.

Наместо гласно или тихомълком, тактично или пък с достойнство да откаже отличие от човека, провел знаков телефонен разговор с Янукович само часове преди удавянето в кръв на Киевския Евромайдан, бургаския кмет, вероятно от учтивост, се решил да приеме грамотата от ръцете на самия руски генерал-губернатор в София Исаков.

Той вероятно не е помислил в този момент за мъдростта на древните, които учеха “Бой се от данайците, даже когато носят подаръци”. Но ето че руският подарък се превърна по-бързо от очакваното в тежък и опасен товар за партията на бургаския кмет. Преди всичко за онези симпатизанти на ГЕРБ, за които достойнството на страната им и устояването пред руския натиск имат не по-малко значение отколкото са значили за дедите им.

Още вчера московският официоз Российская газета побърза да излезе със специално съобщение за церемонията в “болгарския курортен город”, което може да се прочете тук.

Вместо оповестената предварително благодарност за спасяване на затрупано от пясъка на плажа руско дете, според официоза се оказва, че отличието било дадено заради заслугите на кмета по развиване на “българо-руската дружба”. Нещо повече – грамотата му се връчвала за заслуги в защита на “памятника советским воинам, бургасского Алёши” от опитите на някакви си “недоброжелатели” да го преместят…

Четем и недоумяваме. Не написа ли самият г-н Николов в свое обяснение пред симпатизантите си във Фейсбук, че ставало дума просто за израз на благодарност от руски туристи, които той спасил я от слънчево изгаряне, я от мазоли по стъпалата и че той се грижел както за своите съграждани, така и за всеки чужд гост на Бургас…

Неужели, господин кмете, и каменният Альоша от армията-окупаторка е такъв бургаски гост, за който смятате да се грижите и занапред?!

Руският официоз обаче не се задоволява само с миналото. Оказва се, че в интервю за вестника кметът се бил уж (подчертаваме това “уж”, защото не желаем да вярваме, че кметът на българския град Бургас наистина може да се хвали с нещо подобно!) похвалил, че когато поел мандата си в Бургас се учели само три ребьонки от Русия, а сега ребьонките били станали вече 550 (!)

Кметът обещава също, че в скоро време в Бургас той ще отвори и руско школо, навярно за да могат руските ребьонки да се учат там направо на езика на Иван Грозни, Петър Първи, Владимир Улянов и някой друг Владимир…

С това кампанията по дискредитацията на една от водещите фигури на ГЕРБ придобива кристално прозрачни очертания.

За мен и немалко приятели, общуващи си в мрежата, изглежда очевидно, че бургаският кмет попадна вчера в капан, поставен от опитна чекистка ръка. Не ни е на нас работа да му даваме акъл как елегантно, тактично или пък гласовито и с достойнство е можел да си спести тази ситуация на себе си и на нас – като симпатизиращи и свързващи с партията му определени надежди граждани.

На себе си и на нас… Защото лично за себе си казвам, че след публичното приемане на благодарствена грамота от въпросния източник и в сегашния точно момент от високопоставено държавно лице, като гражданин и като човек изказвал се от месеци в полза и с определена надежда за партията ГЕРБ, аз днес се чувствам осрамен.

Виждам, че не съм единствен. Впечатлен съм от вчерашните реакции на много хора, които като мен от почти година изразяват своето положително отношение и определени очаквания към ГЕРБ като голяма проевропейска и патриотична сила, можеща да спре плъзгането на България към евразийската кочина, чиито врати Русия гостоприемно отваря. Разочарованието и гневът им са силни.

ГЕРБ трябва да решава. В полза на европейския избор, в полза привличането на хора, истински държащи на този избор, в полза на категорична позиция, отхвърляща заиграването с Москва, с московските “търговски пътници”, с “купувачи на имоти” и техните ребьонки.

Надеждата е, че днешният опит с руската грамота и с руския официоз ще припомни на бургаския кмет, за когото чувам, че бил едно от най-положителните лица на ГЕРБ, думите на стар Строител на съвременна България: “Не ви щем нито меда, нито жилото!”

Не ги щем.

Защото времето ни научи, че са отровни! Страната ни от десетилетия не може да се освести от тази отрова!


Данайци, дръжте си даровете!

Милен Радев

В тези дни, пред очите ни Русия показва най-грозното си лице и брутално, подло, безмилостно се опитва да си възвърне реални позиции на Изток и на Юг.

В нашия дребен български контекст вчерашният ден ще се запомни с това, че руската машина чрез свои явни и сенчести сили отправи сериозен удар срещу реномето на основната опозиционна и проевропейска партия ГЕРБ.

В типично за руските традиции специално мероприятие по дискредитация и злепоставяне Русия скрои номер на изтъкнат представител на тази партия, потенциален опасен противник за нейните интереси на Балканите.

Току що избраният за заместник-председател на ГЕРБ и ползващ се с всеобщ авторитет и добро име кмет на Бургас Димитър Николов бе подмамен да приеме на публична церемония благодарствен адрес, изпратен му за нещо си от самия руски президент Путин, Владимир Владимирович.

Връчването на грамотата с всичките й салтанати извърши играещия ролята на софийски генерал-губернатор руски посланик. Това се случи не кога да е, а в момента, в който Украйна стене от проруските тамошни сатрапи, в който гордите украинци жертват живота и здравето си за да се противопоставят на засмукващата ги в евразийската месомелачка стихия от Изток.

Наместо гласно или тихомълком, тактично или пък с достойнство да откаже отличие от човека, провел знаков телефонен разговор с Янукович само часове преди удавянето в кръв на Киевския Евромайдан, бургаския кмет, вероятно от учтивост, се решил да приеме грамотата от ръцете на самия руски генерал-губернатор в София Исаков.

Той вероятно не е помислил в този момент за мъдростта на древните, които учеха “Бой се от данайците, даже когато носят подаръци”. Но ето че руският подарък се превърна по-бързо от очакваното в тежък и опасен товар за партията на бургаския кмет. Преди всичко за онези симпатизанти на ГЕРБ, за които достойнството на страната им и устояването пред руския натиск имат не по-малко значение отколкото са значили за дедите им.

Още вчера московският официоз Российская газета побърза да излезе със специално съобщение за церемонията в “болгарския курортен город”, което може да се прочете тук.

Вместо оповестената предварително благодарност за спасяване на затрупано от пясъка на плажа руско дете, според официоза се оказва, че отличието било дадено заради заслугите на кмета по развиване на “българо-руската дружба”. Нещо повече – грамотата му се връчвала за заслуги в защита на “памятника советским воинам, бургасского Алёши” от опитите на някакви си “недоброжелатели” да го преместят…

Четем и недоумяваме. Не написа ли самият г-н Николов в свое обяснение пред симпатизантите си във Фейсбук, че ставало дума просто за израз на благодарност от руски туристи, които той спасил я от слънчево изгаряне, я от мазоли по стъпалата и че той се грижел както за своите съграждани, така и за всеки чужд гост на Бургас…

Неужели, господин кмете, и каменният Альоша от армията-окупаторка е такъв бургаски гост, за който смятате да се грижите и занапред?!

Руският официоз обаче не се задоволява само с миналото. Оказва се, че в интервю за вестника кметът се бил уж (подчертаваме това “уж”, защото не желаем да вярваме, че кметът на българския град Бургас наистина може да се хвали с нещо подобно!) похвалил, че когато поел мандата си в Бургас се учели само три ребьонки от Русия, а сега ребьонките били станали вече 550 (!)

Кметът обещава също, че в скоро време в Бургас той ще отвори и руско школо, навярно за да могат руските ребьонки да се учат там направо на езика на Иван Грозни, Петър Първи, Владимир Улянов и някой друг Владимир…

С това кампанията по дискредитацията на една от водещите фигури на ГЕРБ придобива кристално прозрачни очертания.

За мен и немалко приятели, общуващи си в мрежата, изглежда очевидно, че бургаският кмет попадна вчера в капан, поставен от опитна чекистка ръка. Не ни е на нас работа да му даваме акъл как елегантно, тактично или пък гласовито и с достойнство е можел да си спести тази ситуация на себе си и на нас – като симпатизиращи и свързващи с партията му определени надежди граждани.

На себе си и на нас… Защото лично за себе си казвам, че след публичното приемане на благодарствена грамота от въпросния източник и в сегашния точно момент от високопоставено държавно лице, като гражданин и като човек изказвал се от месеци в полза и с определена надежда за партията ГЕРБ, аз днес се чувствам осрамен.

Виждам, че не съм единствен. Впечатлен съм от вчерашните реакции на много хора, които като мен от почти година изразяват своето положително отношение и определени очаквания към ГЕРБ като голяма проевропейска и патриотична сила, можеща да спре плъзгането на България към евразийската кочина, чиито врати Русия гостоприемно отваря. Разочарованието и гневът им са силни.

ГЕРБ трябва да решава. В полза на европейския избор, в полза привличането на хора, истински държащи на този избор, в полза на категорична позиция, отхвърляща заиграването с Москва, с московските “търговски пътници”, с “купувачи на имоти” и техните ребьонки.

Надеждата е, че днешният опит с руската грамота и с руския официоз ще припомни на бургаския кмет, за когото чувам, че бил едно от най-положителните лица на ГЕРБ, думите на стар Строител на съвременна България: “Не ви щем нито меда, нито жилото!”

Не ги щем.

Защото времето ни научи, че са отровни! Страната ни от десетилетия не може да се освести от тази отрова!


Бареков с двама депутати в този парламент

/Поглед.инфо/ „България без цензура влиза в парламента до дни. Формацията ще има двама депутати от следващата седмица", заяви лидерът на движението Николай Бареков в Пловдив.

Нови ограничения за българи на Острова

/Поглед.инфо/ Минимален доход от 150 лири дава достъп до социалната система

Меката зима може да позлати земеделците

/Поглед.инфо/ Меката зима може да позлати земеделците. Заради топлото време през последните месеци и валежите от сняг житните култури са се развили добре.

Руснаците: Много ни липсват вашите консерви, компоти, зеленчуци

/Поглед.инфо/ Русия все още тъгува за България. В това се убедих от самото начало на игрите в Сочи.

Би Би Си: Янукович постигна примирие с опозицията

/Поглед.инфо/ Киев. Президентът на Украйна Виктор Янукович постигна примирие с опозицията по време на преговорите между двете враждуващи страни, предаде Би Би Си.

АБВ няма никакви шансове да стане член на ПЕС

/Поглед.инфо/ АБВ няма никакви шансове да стане член на Партията на европейските социалисти (ПЕС), дори и да с регистрира като партия. Това обяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в Брюксел.

ЕС да убеди украинската опозиция да сътрудничи

/Поглед.инфо/ Руският външен министър Сергей Лавров призова ЕС да убеди опозицията в Украйна да сътрудничи с властите и да се дистанцира от радикалните сили, които искат да извършат "държавен преврат".

Полицията изтласка представители на антиправителствения протест

/Поглед.инфо/ След яростния сблъсък между "Атака" и протестиращи срещу кабинета към 20:00 часа около около паметника на Васил Левски ситуацията се успокои.

Волен се нахвърли срещу протестиращите около паметника на Левски

/Поглед.инфо/ Лидерът на "Атака" Волен Сидеров налетя срещу протестиращите около паметника на Васил Левски, съобщава "24 часа".

Обир: Служител на банката е подал информация на крадците

/Поглед.инфо/ Тази сутрин България се събуди с обир като на кино - четирима маскирани с нахлузени черни чорапи отмъкнаха 200 000 лева от клон на Първа инвестиционна банка в столичния квартал "Хаджи Димитър".

Истински транспортен ад преживяха днес софиянци

/Поглед.инфо/ Истински ад преживяха днес гражданите и гостите на София, които искаха да се приберат вкъщи след уморителния работен ден.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване