НАП: Столичанин е номер едно по доходи за 2013 г. – 4 млн. лева

Общо 44,4 млн. лв. са заработили първите двадесет и пет граждани по доходи в страната според обработените до този момент данъчни декларации...

Президентът на Украйна Виктор Янукович обяви предсрочни избори

/Поглед.инфо/ Украинският президент Виктор Янукович обяви, че ще инициира предсрочни президентски избори, съобщи РИА Новости.

Новите вареннски тролеи пристигат в средата на май

Веселин Златков След като получи нови полски автобуси по европейския проект за интегриран градски транспорт, общинския превозвач...

Пирин удари Черно море с 1:0, 17-годишен дебютира за "моряците"

Пирин (Гоце Делчев) победи Черно море с 1:0 в първия мач от пролетния дял на първенството на "А" група. Тимът, който се намира на...

Coloured macaroni martenitsa

  Have a look at this wild idea of the “Pillow Concer”workshop (Modo Bulgaria EOOD) You will need:...

Отдел "Закрила на детето" в Белоградчик отне децата от майката, снимала порно

/Поглед.инфо/ Отдел "Закрила на детето" в Белоградчик е извел от семейството им двете непълнолетни момичета, чиито порнографски снимки се появиха в интернет.

Обесиха чучело на Янукович пред украинското консулство във Варна (видео)

news7.bg Акцията е протест срещу насилието в Киев и несъгласие с политиката на президента В сградата на украинското консулство във Варна...

Евромайдана като прикритие на геополитическите сражения /Рус. ез./

/Поглед.инфо/ Сейчас, когда в кровавом тумане, взрывах канонады и от бешенстве рыскающих боевиков и невменяемых толп, мародерствующих на улицах украинских городов охватывает отчаяние. Кажется что Украина брошена всеми и отдана на растерзание. Что начинается ужасное и необратимое. Но именно сейчас, в апофеоз переживаемой смуты мы нуждаемся в особо ясном понимании и выдержке, в вере в конечную победу. В взгляде над ситуацией, а не наполнении внушением ужаса. Об попытке такого взгляда, об аргументах противодействия гражданской войне и предлагаемая ниже статья.

Евромайдана като прикритие на геополитическите сражения

/Поглед.инфо/ Сейчас, когда в кровавом тумане, взрывах канонады и от бешенстве рыскающих боевиков и невменяемых толп, мародерствующих на улицах украинских городов охватывает отчаяние. Кажется что Украина брошена всеми и отдана на растерзание. Что начинается ужасное и необратимое. Но именно сейчас, в апофеоз переживаемой смуты мы нуждаемся в особо ясном понимании и выдержке, в вере в конечную победу. В взгляде над ситуацией, а не наполнении внушением ужаса. Об попытке такого взгляда, об аргументах противодействия гражданской войне и предлагаемая ниже статья.

Пирин и Черно море не си вкараха през първото полувреме

Фото: Румен Сарандев Първото полувреме на двубоя от първия пролетен кръг на "А" група между отборите на Пирин (Гоце Делчев) и Черно море...

Пуснаха в интернет разговори между снайперисти в Киев (видео)

Аудиозапис, за който се твърди, че съдържа прихванати разговори по радиостанции между снайперисти в Киев, бе публикуван вчера в Youtube. Ако...

Соченият за убиец на Хюлия е в Холандия, не е ясно кога ще ни го предадат

Соченият за убийството на красавицата Хюлия Маджар от село Белоградец - Иван Тодоров, продължава да се намира в арест в Холандия, след...

Олигарсите произвеждат управляващите в Украйна

Да се мисли, че украинците могат да се оправят сами, е илюзия. Украйна е много голяма, много богата и много, много зависима. Нейният външен дълг надхвърля 30 милиарда долара. Корупцията е на всички етажи на администрацията и беззаконието е на власт. Всички избори са манипулирани. Правосъдната система не работи. След Ялта на нейната територия остават поляци и етнически руснаци. Има католици, има и православни. Има спорове за езика. Обща е само измамата. Украинският народ е един измамен народ. Олигарските са тези, които произвеждат управляващите, и които ги сменят като носни кърпи.

Отмениха заповедта за екстрадация на Брендо в Румъния

Софийският апелативен съд отмени заповедта за екстрадация на Евелин Банев - Брендо, съобщи "Фокус". На 21 януари 2014 г. Софийският градски съд разреши екстрадацията му в Румъния по дело, което се води там срещу него. /Труд

Никоя болница не иска най-тежкия българин

Най-тежкият българин е оставен на произвола, никоя болница не иска да го приеме за лечение, оплака се пред "24 часа" съпругата му Димитринка...

Янукович насрочва президентски избори

Президентът на Украйна Виктор Янукович обяви, че за разрешаването на кризата в страната ще инициира връщане на конституцията от 2004...

Янукович клекна малко след Вигенин

„Разрешение за бунт” е като „подстрекателство към самоуважение”. Защото бунтът и самоуважението могат да бъдат истински само ако са лична инициатива.

Надежда Нейнски посочи тази сутрин за зрителите на БНТ „невидимия” факт, че на партийно ниво българските управляващи чакат разрешение от Москва, за да заемат проевропейска позиция за събитията в Украйна.

Да, след дълго увъртане и „провинциално миекане” в проруската ни провинция, външният министър Кристиян Вигенин най-после склони да артикулира европейското становище, че за ескалацията на украинската криза има виновен и това е именно управляващият Янукович. На намека обаче, че БСП няма подобна позиция, Вигенин бързо и твърде неубедително побърза да замаже от екрана на БНТ тази сутрин истината, че „всяка партия” ( сякаш не става дума именно за неговата, управляващата!) си имала собствени съображения.

„Съображенията” бяха извадени вчера на показ от факта, че депутатите от управляващите партии, сред които и напусналите „Атака” ( но не и нишата на русолюбящия български национализъм) евродепутати не искат или не просто не бива да гласуват предложената от Надежда Нейнски неудобна за Путин декларация на българските евродепутати, макар де факто, чрез заетата от Вигенин по същото време позиция, София всъщност вече им позволява подобен демарш.

София, под влиянието ( или натиска?) на Брюксел, може и да позволява, обаче Москва не дава да се леят сълзи за украинския проевропейски стремеж и това се оказва по-важно за руските троянски евроконе с българска регистрация на паркинга на Европарламента.

Тази „случка” с разделението на българските евродепутати е до момента най-ярката демонстрация на факта на противопоставянето на прозападните и проруските българи. Не го търсете под лупа в семейството, при съседа или където и да било в битовото ви обкръжение, където виждаме това разминаване на манталитета всекидневно. Разделението по линията изток-запад, което преодоля вчера вътрешнополитическите различия между сини, гербаджии и царисти, обединявайки ги в Брюксел под декларацията на бившия министър на външните работи от времето на българското прозападно правителство ( 1997-2001 г.) Надежда Нейнски, вече марширува открито на върха на европейската политика!

Оказва се това, което твърдя отдавна: нищо не може да обедини разделената по безброй признаци и причини прозападно настроена политическа половина, освен самата прозападна кауза в сблъсък с проруската у нас. Путинската пета колона стана видима и за упорито незрящите нашенци, а невъзможното във вътрешните ни спорове обединение на прозападните сили на българите получи първия си сертификакт за годност, макар и катализиран от нещастието на украинците да се окажат под по-силен руски натиск от нас. Засега.

Истината е тъкмо тази: БСП, ДПС и „Атака” са до такава степен производна на руските интереси в България, че продължават да се държат точно така, както по време на грузинската криза през август 2008 г., когато Русия разгърна пълномащабна война на отсрещния черноморски бряг срещу малката, православна, традиционно русофилска Грузия, превръщайки я трайно, ако не завинаги вече, в свой враг и антипод.

Малката, черноморска, православна, русофилска България, управлявана от проруската тройна коалиция със Станишев начело, мълча солидарно с огромната Русия, проявила се като брутален побойник, който на настъпване по мазола отговаря с кървав побой с цялата си мощ.

София изчака тогава близо три седмици общата позиция на ЕС, за да се присъедини с възможно най-мека формулировка към осъдителната спрямо Москва позиция на Брюксел. След което София отново млъкна и мълчи по темата в угода на Русия и до днес.

Нямам съмнение, че взимайки със скърцане ( на зъби) европейския завой, Вигенин е имал вчера предварителна информация накъде клонят везните, които принудиха Янукович да отстъпи днес.

“Обявявам стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да се възстанови спокойствието и да се избегнат следващите жертви на конфронтацията. Ще свикам предсрочни президентски избори. Ще инициирам връщане към конституцията от 2004 година с преразпределяне на пълномощията в полза на парламента”, се казва в изявление на Янукович, публикувано днес на сайта на украинския държавен държавния глава.

Възможно е обаче този път да се натъкваме и нещо повече от обичайното хитруване на столетницата и нейните чеда във властта. За да разберем контекста, трябва да се върнем малко назад.

От края на 2008-ма та чак до последния момент до края на април 2009-та президентът Първанов и покорната му българска пропаганда рекламираха месеци наред предстоящо благоволение на Путин да присъства на специално организирания като за негова регионална трибуна енергиен форум в София (през април 2009-та). Тогава обаче руският премиер царствено зашлеви своя васал Първанов с отсъствието си.

Лъжите от този род, по една вече наложена традиция ( никой да не смееше да проверява дали президентът има подарени мезонети на един ясно посочен и издайнически охраняван от полиция адрес, например), бяха приети на вяра от медиите в България. Така и Путин си остана сит и битият ( Първанов) бит.

След императорския шамар се наложи външният министър Ивайло Калфин да лъже ( това е точната дума!) на пресконференция, че изненадващият отказ на всесилния руски министър-председател бил причинен от липсата на готовност от българска страна да подпише за „Южен поток”. Иначе казано, Калфин призна все пак, че става дума за наказание, но не посочи истината, която пък беше замазвана в Москва от говорителя на правителството Дмитрий Песков с друга издаваща надменността на имперска Русия „полуистина”: нямало смисъл Путин да идва в София броени дни преди там да кацне българският премиер Сергей Станишев ( и тази „липса на смисъл” осени Путин в последния момент, унижавайки др. Първанов да се надява публично да го уважи в София!).

А истината, за която съм намеквал и друг път, ще прочетете тук и сега: Путин наказва тогава своя васал Първанов с отсъствието си от провалената „световна” енергийна конференция в София заради присъствието на грузинеца Михаил Саакашвили. За да не го „правят” велик и тържествуващ, че е накарал Путин да отмени едно отдавна планирано турне за рекламиране на любимите му енергийни проекти, обслужващите Путин руски и български чиновници лъгаха целия свят, въвличайки малка България в големите си мерзости.

Това „малко отклонение” е необходимо като предисловие за проясняване на сегашната мъгла, от която бавно изпълзява позицията на Вигенин, най-близкия министър на Станишев в днешния кабинет ( забележете, че Вигенин често се произнася и по доста вътрешни проблеми, като уличните протести в София).

Важно е да помним, че премиерът Станишев два пъти беше принуждаван демонстративно да чака за аудиенции в Русия: веднъж вися с часове в предверието на вилата на Путин в Сочи през есента на 2008-ма и втори път –цял ден в предверието на президента Медведев в Москва през пролетта на следващата година.

Днес Станишев и Вигенин са във вътрешнопартийна война с Първанов и Калфин, включително по въпроса кой да е първа писта на путинизма в България. Първанов и Румен Петков, ползвайки предимството да не са принудени в момента да се мазнят на Брюксел, постоянно накисват пред Кремъл Станишев и четата му, че не служат достатъчно вярно на Москва, като се помайват за проекта АЕЦ „Белене”. Сложна обстановка, нали!

Станишев не може да си позволи лукса да настрои срещу себе си по русофилска линия партията си, наежена и без това от конфликта с АБВ, седи на двата стола по класическия за столетницата начин. От една страна пуска напред и за пред Брюксел външния министър Вигенин ( стоейки лично в сянка), но си запазва ролята на русофил за пред другарите и другарките по съборите с партизани и ятаци.

Примерът с Грузия в цялата тази бъркотия е поучителен, защото след измъкването си от руската орбита тази откровено прозападна страна се разви като една от най-малко корумпираните държави в СВЕТА. И обратното, попадналите под пряко руско управление нейните земи в Южна Осетия изглеждат жалко спрямо съседна Грузия. Контрастът е като между Северна и Южна Корея.

Това е доста поучително за малката, православна, черноморска, ( прозападна по документи) русофилски управлявана България.

Прихванат е разговора между снайперистите на покривите на Майдана в Киев/Видео/

/Поглед.инфо/ В интернете опубликована запись радиоперехвата снайперов, которые 20 февраля работали на крышах над Майданом. /Вижте видеото и записа/

Спасиха жена, опитала да се самоубие

Опит за самоубийство са предотвратили полицейски служители, съобщиха от областната дирекция на МВР в Силистра. Инцидентът станал...

Треперете! Идва звярът! (В. Найденов за страха от мажоритарния вот)

...И накрая - общото между професор Драгомир Драганов, Иван Костов, Лютви Местан е, че и тримата ни плашат със звяра на олигархията, тя отдавна си мечтаела за мажоритарен вот. Но ако беше така, сега нямаше да ги пишем тези статии. Защото всички знаем, че мечтите на олигархията се сбъдват първи.

Екшън с гонка, престрелка и бой в Селановци

Сцена, достойна за екшън филм, се разиграла вчера в Селановци, информира tribali.info. Полицейски служители преследвали товарен камион по...

Заснеха НЛО над Елисейна

Жителите на Елисейна наблюдават светещ обект на небосклона. Това разкрива пред „Конкурент“ 64-годишният пенсионер Любен Кунчев. По...

„Спартак 1918“ очаква нов защитник, Владо Мирчев подписа договор

В „Спартак 1918“ очакват нов универсален защитник другата седмица, с който селекцията приключва. Това обяви Атанас Атанасов на редовната...

Деян Христов надъхан за победи

Новото попълнение на спартаклии Деян Христов иска да е полезен и да помогне на тима да изпълни целите си напролет. „Искам „Спартак“ да...

Седем отбора щe се борят за оцеляване в "Б" група

Шест или седем отбора ще се борят за оцеляване в „.Б“ група напролет, прогнозира Атанас Атанасов. Най-вероятно той визира „Спартак 1918“,...

Футболист призна на треньора си, че не става за отбора

Напусналият „Спартак 1918“ Десислав Дяков е признал сам пред Атанас Атанасов, че не става за отбора. „Каза ми, че не може да ни свърши...

Детето-чудо Крисия разплака България за победата в „Шоуто на Слави” - печели в дует с Орлин Горанов? (видео)

Крисия Тодорова заслужи напълно да бъде наречена детето-чудо на България след като снощи отново разплака всички зрители на Би Ти Ви,...

Искам думата @ TEDxMladostWomen

microfon
Случвало ли ви се е да отидете на събитие, за да слушате вдъхновяваща жена, и да си мислите “Ах, как искам някой ден да се кача на сцената и да[...]

Искане до главния прокурор относно делото “Иван Тодоров”

Текстът, поместен по-долу, е обръщение на Ивайло Зартов до Главния прокурор на Р. България, свързано с казуса "Иван Тодоров", за чийто случай нашето издание е публикувало материали неведнъж.

Да не се чудите ако скоро "Козлодуйски бряг б@м ...".

Както се пее в революционната песен. Само че тогава няма да почувствате душевен подем, а точно обратното. Сърцето ви ще падне в петите, което ще ги направи толкова тежки, че ще ви е трудно да ги отлепяте от земятя, а много ще ви се иска....

Хванаха банковия обирджия, ограбил ПИБ?

35-годишният перничанин Валентин Кирилов-Пуйката, заподозрян за обира на ПИБ в София от 19 февруари е задържан снощи на главен път Е-79 край...

Две деца откраднаха питбул от паркинга на ДКС във Варна

Две деца са откраднаха питбул. Кучето е било завързано със синджир на паркинга на Дворец на културата и спорта. Скоро крадците били открити. Те са от Каменар и са криминално проявени. По случая е образувано досъдебно производство.

Всеки варненец с кола

На всеки жител на морския град се пада най-малко по един автомобил. 300 000 коли са регистрирани в КАТ - Варна, съобщи шефът на „Общински...

880-килограмови риби-убийци населиха Дунав

880-килограмови чудовища дебнат в река Дунав. Гигантските моруни са готови да убият всеки, който се изпречи на пътя им. Хващани са риби,...

Днес изтича срокът за кандидатстване с проекти за фестивали и конкурси, предвидени до май

Днес изтича крайният срок на общинския фонд „Култура” за набиране на проектни предложения за фестивали и конкурси, които се провеждат в...

KidsMall – магазини за маркови детски дрехи втора употреба

Днес детското облекло е представено от много богат асортимент, но това не винаги може да улесни избора на родителите, защото често цените...

Изверги тровят кучета в "Изгрев" с антифриз

Изверги тровят домашни и бездомни кучета в бургаския комплекс "Изгрев", алармираха местни жители. Хората са в паника и се страхуват да...

„Щастливото прасе“ – първият пъб, в който не ти трябват пари

1389878990-IMG_1782

Обикновено регулярните посетители в питейни заведения си стават близки – и помежду си, и със заведението. Но защо да не си станат още по- близки, толкова, че всъщност отношенията помежду им да бъдат на изцяло доброволни начала, рекли си купчина приятели в един мрачен  и дъжделив ден. А денят бил мрачен и дъжделив, защото действието се случва в Галуей, Ирландия, а там, знаем, просто почти няма друг вид дни.  Което и обяснява защо пият толкова, мда.

И така решили да създаде първият в света пъб, в който всичко ще е безплатно. Храна, пиене, забавления – без пари. Само че с усилия, кой каквото може. Смени зад бара, дърводелски услуги, бояджийство, готвене, свирене и пеене… всичко, което се прави в един пъб тук ще трябва да бъде на доброволни начала. Идеята е да се роди място, тясно обвързано с енергията и ресурсите на хората и земята, които го поддържат. Храната, виното и сайдерът ще идват от 3-те акра земя, с които собствениците на бъдещия пъб разполагат и ще бъдат отглеждани, спазвайки принципите на пермакултурата. По този начин, ако земята или хората по някаква причина не се справят добре, цялото начинание ще страда. Момчетата си представят как в развит вид пъбът събира хора от цял свят, обединени около идеята за преминаване към култура от нов тип, холистична и по-здрава от сегашния модел, в който живеем.

Безплатният пъб все пак изисква пари, обаче. За реализиране на идеята са необходими 9,500 паунда и над половината от тях вече са събрани, благодарение на доста успешна crowdfunding кампания.

Основен двигател на проекта е Марк Бойл, човекът, който съумява да живее изцяло без финикийски знаци, така че със сигурност предстоят интересни новини. Можеш да следиш развитието на фейсбук страницата му, пъбът засега си няма своя.

Чудесна идея, мислим си, ясно демонстрираща всеобщата обвързаност на нещата в, около, под и над нас. По социалния си заряд ни напомня на новото Монополи, в което всички печелят, защото се играе на кооперативни начала.

Супер ще е, ако ирландското Щастливо прасе направи връзка със софийския едноименен ресторант и отворят безплатен пъб и тук, представяш ли си:)

The Happy Pig

Взеха децата от майката, която пусна техни голи снимки в нета

на снимката: дядото на двете деца снимка: Нова ТВ Отдел "Закрила на детето" в Белоградчик е извел от семейството им двете непълнолетни...

5 400 души в община Варна попадат в забранителния списък за гласуване на евроизборите

В община Варна е предоставен списък от Главна Дирекция ГРАО на 5400 души, за които има данни, че са напуснали страната. Ако тези хора не...

Хейтъри, жалки сте пред героите от „Лудогорец”

Недко Петров Какъв по-вдъхновяващ спектакъл от това един национален шампион да се сбори с гранд на Италия и да го тръшне в Рим? На фона на...

Четирима ранени в катастрофи във Варна

Четирима души са ранени в катастрофи във Варна и региона през изминалото денонощие. Пострадали са двама водачи и двама пътници, които са...

Момичетата с порнографски снимки нета са в кризисен център

на снимката: дядото на двете деца снимка: Нова ТВ Отдел "Закрила на детето" в Белоградчик е извел от семейството им двете непълнолетни...

22-годишна вдовица мечтае за работа, за да не умира от глад детето й

flagman.bg 22-годишна българка остана вдовица и е принудена да живее с 35 лева на месец. Теодора Георгиева от Добрич загубила съпруга си на 4...

Затруднено е движението по бул. "Цар Освободител" във Варна

снимка: Христо Гинев Сериозни задръствания са се образували по бул. "Цар Освободител" във Варна, съобщи Радио Варна, позовавайки се на...

САЩ отказаха да подкрепят искането на опозицията за оставка на Янукович

/Поглед.инфо/ Във Вашингтон не подкрепят искането на опозицията за оставка на президента Виктор Янукович, заяви американския посланик в Украйна в интервю за CNN./рус. ез./

Кратка история на Сочи

Случи се така, че в седмицата на откриването на Олимпиадата пътувах и нямаше как да не отразя нюанса в начина, по който медиите в България и англоезичните такива насочват вниманието към Сочи. Разбира се, и в двете присъстват колосалните инвестиции в инфраструктурни проекти, целящи да превърнат град със субтропичен климат в столица на зимните спортове, и битовите неуредици на първите гости в недовършените хотели. В търсене на източна екзотика обаче чуждите медии се обръщат към историята на региона - сюжет, който тотално липсва в българския поглед натам, дали заради вродената несъвместимост на други теми в главите на родните спортни журналисти, дали заради спуснатата опорна точка за нова вечна дружба с матушка Русия. А историята е не само любопитна сама по себе си, но и по странен начин повтаря и обяснява последвали и последващи събития. Историята на Черкезкия геноцид - 50 години преди Арменския от другата страна на границата, 70 години преди първите изселвания на български турци и сталинските репресии, 80 години преди Холокоста, 150 години преди днес.

Черкезите, заедно с абхазците, чеченците, ингушите, осетинците, абазините, аварците, андийците, балкарите, ногайците са част от пъстрата палитра народи, населяващи Северен Кавказ от векове. Етнонимът черкези е с тюркски произход и не е съвсем коректен - основната етническа група нарича себе си адиги (делящи се освен това на 12 племена), към черкезите се числят и кабардинците, шапсугите, бесленеевците и убъхите. Повечето от тях са сунити, но се спазва и традиционното местно вярване хабзе, езикът им, или по-точно езиците им, принадлежат към абхазо-адигейската група и, грубо казано, не приличат на никой друг. Въобще, сложно е. Важното е, че през 18. век кавказките държавички образуват нещо като буфер между Русия на север и Османската империя и Персия на юг, а Черкезия, с излаза си на Черно море, е особено апетитна за руснаците.

С името Кавказка война се наричат поредица от военни действия, водени с различна интензивност в периода 1817 - 1864 г. В началото на века на Русия са се подчинили царство Картли-Кахетия (т.е. Грузия) и няколко азерски ханства, империята води две войни с Персия, освен това районът е арена и на бойни действия от множеството конфликти с Турция. На фона на всичко това няколко планински племена в Северен Кавказ, обединени в Кавказки имамат, отказват да се преклонят пред царя. Не желая да изпадам в изброяване на битки и броене на жертви - самата продължителност на войната е показателна за ожесточеността й. След пленяването на лидера на планинците имам Шамил при Гуниб през 1859 г. съпротивата им е пречупена.

Е, сигурно се досещаш какво следва - всички знаем как сибирската империя решава проблемите си. На прясно изпечения военен министър Дмитрий Милютин му хрумва идея, по-бляскава от косите на Василиса Прекрасна, огрявани от сутрешното слънце над Ладожкото езеро - да разчисти Кавказ от проблемните планинци. Цар Александър II (същият - "Освободител", ама не заради България, а заради крепостничеството) одобрява. Милютин предоставя избор на черкезите - а) да бъдат изтребени, бе) да бъдат изтребени, це) да се ометат или де) "порода дългокосмести китайски котки". Адигите се обаждат на приятел, ползват 50 на 50 и помощ от публиката и в крайна сметка почти единодушно избират пътя. Шегувам се - никой не им дава да избират, много ясно. Още преди да са инстаграмнали последния си обяд на родна земя, биват качени на всичко, което вероятно може да плава, и засилени към турския бряг.

600 000. Шестстотин хиляди черкези измират по време на така нареченото мухаджирство - удавени в потънали препълнени кораби, умрели от обезводняване, глад, епидемии, убити... Убъхите, които населяват точно района около Сочи, на практика изчезват. "По пътя станахме свидетели на умопомрачителни гледки - трупове на жени, деца, възрастни хора, разкъсани на парчета и полузиядени от кучета; изселници, измършавели от глад и болести, твърде слаби за да движат краката си, се строполяват от изтощение и стават плячка на кучетата", описва преживяното руски войник. Николай Евдокимов, генералът отговарящ за операцията, се сърди на граф Сумароков за постоянните напомняния да се погрижи за "замръзналите трупове, които покриват пътищата".

В Истанбул бива сформирана специална комисия, отговаряща за преселението - бежанците, които се добират до Мала Азия, няколкостотин хиляди, първоначално биват настанявани в лагери, а после разселвани из всичките краища на Османската империя, в това число Балканите. През 1870 г. Северен Кавказ е дом на не повече от 10% от черкезкото население отпреди войната. В България адигите не се адаптират добре, мнозина се отдават на грабежи. Верни поданици на султана, участват и в башибозушките отряди, потушили Априлското въстание. Смята се дори, че Христо Ботев е убит от черкезина Джамбулет.

Днес в Кавказ адигите и най-вече споменът за тях живеят в имената на няколко административни области, местности и реки. Самият Сочи е кръстен на река Шъаче, други, всъщност по-дълги реки, които минават през града, са Шахе и Мзимта. 21. май е денят, в който се отбелязва Черкезкия геноцид. А Олимпиадата? "Ще се пързаляте върху масови гробове", това предупреждение отправя организацията на черкезите в Америка преди няколко години.

Масови гробове.

Снимки от катастрофата пред хотел "Димят": "Лада Нива" се заби в преградата между платната

Снимки Румен Сарандев "Лада Нива" е автомобилът, който катастрофира тази сутрин пред хотел "Димят" във Варна. Колата се е врязала в...

Метеорологът Симеон Матев: Валежите спират във вторник

снимка: News7 Днес очакваме понижение на температурите, но въпреки това те ще продължат да бъдат над обичайните за този месец - между 10 и 17...

Без парламентарен контрол, заседание на НС е удължено до приемането на Изборния кодекс

Днес няма да има парламентарен контрол, реши парламентът по предложение на Петър Курумбашев от левицата, след като след втора...

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване