Пържоли на скара и задушен праз с гъби

Продукти за 4 порции:
4 вратни пържоли
1с.л. сол
1ч.ч. тъмна бира

За задушен праз:
1 стрък праз
300г пресни гъби
щипка сол
1с.л. краве масло

Приготвяне:
Пържолите се редят в тава. Поливат се с бира. Оставят се за няколко часа да се мариноват. Включва се скара. Решетката й се маже със сланина. Маринованите пържоли се осоляват. Пекат се на грила и от двете страни. Готовите пържоли се съхраняват в йенска купа с капак. Така се запазват сочни и топли. Стръкът праз се почиства и измива. Реже се на колелца. Гъбите се запазват цели. Премиват се на течаща вода. В тенджера с капак се поръсва сол и се добавя супена лъжица краве масло. Съдът се поставя на загрят котлон. Добавят се зеленчуците. Пробъркват се да се позапържат. Похлупват се и се оставят да се задушат на много тих огън. Продуктите си пускат собствения сок. Задушават се около половин час. Поднася се шарена пържола, гарнирана с лук и гъби.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Три снайпера от американското посолство стрелят по милицията и по протестиращите

/Поглед.инфо/ Три снайпера от американското посолство стрелят по милицията и по протестиращите в Украйна

Нова катастрофа на същото място пред хотел "Димят". Очаквайте подробности!

снимка: архив Втора катастрофа в рамките на около 24 часа е станала преди малко пред хотел "Димят", научи "Петел". Все още няма информация...

Публично-частното строителство - възможност за нови приходи в общината

Граждани припомнят инициативата, стартирала преди 2010-а, и ползите от нея Новата вълна от публично-частно строителство би могла да...

Общинските власти изкарват глупаци всички, които се возят с градски транспорт

/Поглед.инфо/ Продължават опитите в София общинските власти да изкарат глупаци всички, които се возят с градски транспорт.

Премиерът Орешарски навършва днес 54 години - Честито!

/Поглед.инфо/ Премиерът Пламен Орешарски празнува рожден ден днес и става на 54 години.

Споразумение за уреждане на кризата в Украйна

снимка: Десислава Ризова, bTV На преговорите в Киев е било договорено споразумение за уреждане на кризата в Украйна. Очаква се то да бъде...

Грозна гавра с Левски във Фейсбук

Грозна гавра с Левски във Фейсбук раздразни десетки интернет потребители. Страница, направена от неизвестен мъж, разпространява нелепи...

Регистрацията на коли в КАТ спира временно

снимка: БулФото, архив Заради оптимизиране на системата на пътна полиция в страната днес и в понеделник ще има затруднения в...

Събитие: Плевнелиева на ски с Президента

/Поглед.инфо/ Юлияна Плевнелиева може да се покаже за пръв път официално пред хората като първа дама. Причина за това може да станат дипломати със семействата им, съобщава "Всеки ден".

Шейхове шетат по нашето Черноморие

/Поглед.инфо/ Родните казина по Черноморието са превзети от богаташи от Дубай и Египет, става ясно на една от най-големите туристически борси - EMITT в Истанбул, информира "Стандарт".

Баба се оплака от световъртеж, откриха в утробата й вкаменено бебе на 44 години

Бразилска пенсионерка на 82 години от Нативидад се оплакала от болки в стомаха и виене на свят, а на рентгеновата снимка лекарите видяли в...

Баба се моли: Малолетната ми внучка проституира в Германия, върнете я!

17 годишната ми внучка беше завлечена в германия и принудена на проституира. Аз съм баба й и не знам как да си я върна. Ходих в полицията, но...

Преференциален вот, но не съвсем!

/Поглед.инфо/ Нови правила в Изборния кодекс вдигнаха районите от 28 на 32

Тръгвай сине! Напред, и… късмет!

Тръгвай сине! Напред, и... късмет! Тук надежда за теб не остана. Скътах тези пари за билет и поплаках си малко зарана... Все си вярвах, че мойто момче в тоз несигурен свят ще сполучи. Но животът надолу тече и напомня помия за куче. Някой вече ни сложи черта. Като мъртви дори ни посече. Щом преминеш след тази врата - не се връщай тук никога вече.

ПОЛИТИКА НА СЧУПЕНИТЕ СТЪКЛА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ През последните дни в България изригна вълна от националистически страсти и дебати. Това изглежда като поредното изостряне на политическата ситуация, с основен ориентир – изборите за европарламент през май. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

- Пламен, защо точно Пловдив, град, чиято етническа и религиозна толерантност е известна, този път стана арена на националистически страсти?

- Разбираем въпрос, Фили. Да се чупят прозорците на красивата централна джамия, която, освен действащ храм, е и паметник на културата, наистина не е в характера на пловдивчани. Градския фолклор казва, че стандартният пловдивчанин е сеирджия, ако ми позволиш тази цветиста турска дума. Тоест, в подобна ситуация той предпочита да стои отстрани и да гледа как другите се излагат, отколкото да участва и други да гледат как той се излага. Така че правилно се изрази, Фили – градът стана арена. А агитката, която буйстваше миналия петък на площада, би се с полицията и троши прозорци, беше основно от хора, дошли, по-точно – доведени, от други места. Например имаше голяма група протестиращи от Карлово, а най-активни бяха футболните фенове, онези винаги полупияни момчета с качулки, докарани от София.

- Но всъщност срещу какво беше протестът и защо ескалира?

- Ако трябва да обобщя, протестът беше срещу справедливостта, тоест, срещу възможността съдът да разгледа един спор. Става дума за отнети при комунизма и още невърнати имоти на мюсюлманската общност. Преди време Главно мюфтийство предяви правата си и на първа инстанция спечели, но има несъгласни с това. Те настояват въпросът изобщо да не се гледа от съда, защото, цитирам, не може да се допуска турци да притежават българска земя. И организират в Пловдив протеста си, тъй като втората съдебна инстанция е тук.  Но това е официалната версия, Фили. Аз ще кажа и неофициалната, която смятам за по-точна. Има силни политически интереси, които търсят нагнетяване на обстановката в България, за да заемат по-добри позиции за изборите през май. А националистическите страсти са най-лесният път за това.

- Значи, Пламен, смяташ, че случаят не е изолиран?

- Не, Фили. Докато в Пловдив се чупеха прозорците на храма, в София, в храма на демокрацията, Народното събрание, също имаше силни националистически страсти. Повод стана избирателният закон, според който предизборната кампания се води само на официалния български език. От ДПС предложиха допълнение, че това може да става и на майчин език, но с осигурен превод. Гръмна скандал, Атака и ГЕРБ напуснаха Парламента, БСП се раздвои – изобщо, стана твърде напечено.

- Добре, Пламен, но няма ли логика в идеята на ДПС? Нали граждани на европейски страни могат да се кандидатират в България? Те длъжни ли са да знаят български?

- Ами да научат български – точно такава реплика подхвърли не Волен Сидеров, както може би очакваш, Фили, а Бойко Борисов, лидерът на уж европейската българска десница. Иначе си абсолютно права – тук могат да се кандидатират всички европейци и не виждам как ще ограничим това право с измислици. Това беше и един от резонните аргументи на ДПС, но той беше неглижиран с обвинението, че единственото, което те искат, е да узаконят възможността да водят собствената си кампания изцяло на турски. На което, пак напълно резонно, ДПС отвърна, че каквото България иска за своите малцинства навън, трябва да го осигурява и за чуждите малцинства вътре. След което, Фили, парламентарният цирк стана пълен и ехото му продължава да отеква.

- И как отеква това ехо?

- Отеква в стъпки, от които става все по-видима истинската му природа и факта, че пикът на националистическите страсти не е случаен, а целенасочен – и е ориентиран към предстоящите евроизбори. Всъщност излезе така, че, покрай парламентарния скандал за езика и вълненията в Пловдив, Атака се радикализира още повече, само че в неочаквана за мнозина посока, вече свързана с общия политически процес. Те първо казаха, че при това положение се замислят дали е добре този Парламент да продължи да съществува. А в сряда излязоха с ултиматум от десет точки и предупредиха, че ако исканията им не започнат да се превръщат в законодателни решения, ще напуснат Парламента. Това означава съответно падане на правителството и предсрочни избори, нещо, от което сегашните ръководства на БСП и ДПС бягат като дявол от тамян.

- Пламен, а изпълними ли са исканията на Атака?  

- Десетте точки на Атака, Фили, повтарят абсурдните им предизборни обещания. Какво да кажем например за идеята минималната пенсия да стане 500 лева, а минималната заплата – средноевропейска? Или за настояването да се развалят приватизационни и концесионни договори с големи европейски фирми в златодобива  и енергетиката?

- Добре, но поставянето на абсурдни искания не означава ли, че Атака вече е решила да събори Парламента и да предизвика предсрочни избори?

- Повечето коментатори са предпазливи, Фили. Тъй като проучванията показват голям отлив от Атака, смята се, че те няма да влязат в следващия Парламент и са загрижени да пазят местата си в този – а ултиматумът е за помпане на мускули и за нови позиции в пазарлъка с управляващите. Може и така да е. Но има и друг вариант. Атака е партия, която живее само от конфликти. Нищо чудно да са преценили, че ще спечелят в едни извънредни избори, ако бутнат това ненавиждано от хората правителство и разпуснат измъчения Парламент. Тогава ще могат да кажат – виждате ли, десницата не успя, въпреки месеците протести, а ние само щракнахме с пръсти и всичко стана в полза на хората. Такива неща са възможни. Освен това, Фили, в тази ситуация всички сякаш забравят новия играч, който се появи на политическата сцена – АБВ на бившия президент Георги Първанов. Това е формация, която има пряк политически интерес от точно такова развитие на нещата, има достатъчно финансов ресурс да използва Атака като маша за своите политически цели, а през общите им руски приятели има и достатъчно технологичен, нека го наречем, ресурс, да ги принуди да играят тази роля, ако само с пари не става. Така че, Фили, буквално не се знае утре какво ще стане в политическия живот на България, но аз лично няма да се учудя на каквото и да било, дори на най-фантастичното развитие на ситуацията.  

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Над хижа Иван Вазов в Рила

Малко ни е топла зимата, въпреки това на Рила си е сняг – там днес ще ни води Оги. Приятно четене:

Над хижа Иван Вазов в Рила

Четвъртък, след работа – тръгвам с Велко Мариянов от Младост през Железница, Ковачевци, Сапарева баня към х. Пионерска. Слушаме Оратница, на макс. След Клисура, на спускането – притеснено ми е, пътя е усоен и замръзнал. В 21 часа сме вече в Рила, точно под лифта. Безветрие и тишина. Преход по блуза и на тъмно. В 23:30 сме вече на новата хижа, последен контакт с Интернет. Започва да вали сняг. Имаме си компания – две кучета се качват с нас.Петък след полунощ. Палим печката на старата хижа, вътре е 2ºС. Топлим боба и хапваме. Сън.Петък – вече сутрин. Събуждане в 8:30 часа, жадуван петък! Закуска и тоалет. Изгрев и гледки към Витоша и наоколо. Копаем дупка в езерото – за загрявка и за вода. Около обяд Иван пристига със Стела и

потегляме към х. Иван Вазов

Времето е с нас, катерим покрай вр. Харамията, Стела „прохожда“ със снегоходки. Минаваме Раздела, вече гледаме хижата – почти 2 часа. Прекрасен залез. Кабир ме посреща първи, после Веско. В кухнята Деси и Стани правят зелеви сърми и леща. Мирише вкусно.

Сядаме на маса, всеки вади от раницата, сърмите са леко пикантни, лещата с картофи. Пристигат хора. Калоян Славов на вратата, добра среща. Планината събира хората. Започнаха да се разменят реколти ракия, китарата засвири, 4-та струна се скъса, музиката продължи. Пяхме по моята песнопойка от 1987 г., песента Мальовица е много хубава. Ще се заучава. Запознах се с Митко Михайлов, той имаше богата колекция от балкански ритми, неусетно продължихме до 1 часа след полунощ.

Рила, Национален парк „Рила", 2011, България

Събота си е ден за поспиване. Мусака за закуска, тръгваме около 11 часа към Мальовица, само 4мата със Стани, Деси и Иван. Денят е прекрасен с красиви облаци нависоко и силен вятър по билото. Стигнахме само до вр. Голям Мраморец, точно преди вр. Мальовица. Нямахме екипировка за слизане по стръмното. Бързо хапване, малко време за хвърчилото и обратно.

В хижата всички на свободна програма. Очакваме групите за вечерта, около 15-20 човека. Сред тях се появиха и Влади, Нина, Рекс Мария и Майк. Столовата е пълна. Песните бяха още по-силни тази вечер.

Доядохме лютивите сърми. Прогнозата за сняг се реализира. Мъгла и вятър. Пред хижата е отрупано със ски и снегоходки. Това не попречи на песните и усмивките да бъдат още по-силни.

Неделя е, трябва да тръгваме. Всички групи вече са готови. Ние планираме да тръгнем в 10:30, но окъсняваме с 30 минути. Последни сме. Сбогуване с хижаря Андрей Стоянов. Опитваме се да се движим по следите на вече тръгналите. Снегът не ни дава да видим стълбовата маркировка.

До Раздел стигаме

лесно, дори изпреварваме две от групите. Вятърът горе е със скорост 50-60 км/ч. Иван ни води и на билото е критично. Падаме, ставаме и се спасяваме – кой както може, помагаме си, продължаваме. Леко загубване, няма видимост, за първи път не си взимам GPS-а, а е трябвало. Ориентираме се с малко връщане. Намерени сме. Сами. Групата на Влади се чува на близо. Събираме се.

Спускаме се. Вече сме спокойни. Пием чай, ядем замръзнали шоколади. Спускаме се по улея под вр. Харамията. Вече имаме видимост, небето се разтваря.

Вече ходим по езерото, замръзнало и напукано. Велко ни посреща с чай. Щастието си подслаждаме с парченце белгийски шоколад, който ходи на Кукерсия сбор в Перник и се качи до Рила. Продължаваме към х. Пионерска. Веско се спуска с борда до паркинга. Свалям снегоходките, олекна ми.

Ще ядем на Сапарева баня,

ресторантът е Седемте рилски езера. Всички включват телефоните, поглед върху няколко снимки. Живи сме!

Тръгваме на път,кой накъде е. Аз – сам, към София, през Ковачевци и Железница. Пускам си Оратница. На баира към Клисура, примигват ми насреща. Виждат се полицейски патрули. Има ПТП, по онова стръмно и усойно място, където в четвъртък ме бе страх.

Опел на покрива, всички са живи! Полицаят ме моли за помощ, че съм първа кола. Да преобърнем колата на гуми, че да я качат на пътната помощ. Няколко човека и хоп, готово. Изтича антифриза.

Закачаме колата, човека от пътна помощ ме моли да управлявам лебедката с ръчките на камиона, а той да следи въжето да се навие правилно на макарата. Колата се движи на горе, аз отивам да помагам на шофьора, трябва да навива волана, да дърпа ръчната. колата вече е осигурена. Тръгвам към София, преди Витоша започва да вали. Карам леко, но омразните ми завои на Бистрица ме плашат, леко се подхлъзнах, но съм вече в София. Измих колата.

Топло е. Къде е зимата?!

 

Автор: Огнян Ковачев

Снимки: авторът

Други разкази свързани със Рила– на картата:

Рила

300 хиляди българчета не са завършили гимназия

За последните 10 години между 250 и 300 хиляди българчета до 17 години са напуснали образователната система по едни или други причини,...

Виктор Янукович се съгласи да се проведат предсрочни избори

/Поглед.инфо/ Украинският президент Виктор Янукович се съгласи да се проведат предсрочни избори тази година, макар че думите му трудно могат да се вземат на сериозно. Това заяви днес полският премиер Доналд Туск след обсъждане на ситуацията в Украйна с бившия президент Александър Квашневски, политици и експерти.

Блестящо! Лудогорец победи Лацио с 1:0

/Поглед.инфо/ Блестящ Лудогорец победи Лацио с 1:0 в първия мач от 1/16-финалите на Лига Европа на "Стадио Олимпико".

Те са незаобиколими

/Поглед.инфо/ Въпреки стремежа си партията на Борисов си остава от лидерски тип.

НЕК с понижен рейтинг от „Стандарт енд Пуърс“

Рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс“ намали оценката на Националната електрическа компания (НЕК) до B+ от досегашния BB-. Така...

ОЛАФ погва Плевнелиев и Павлова

Монитор Службата за борба с измамите с евросредства (OЛАФ) погва президента Росен Плевнелиев и строителния ексминистър Лиляна Павлова...

Изборният кодекс изпоти депутатите - днес продължават

/Поглед.инфо/ Пленарното заседание приключи след почти 15 часа работа на депутатите.

Българи правят детектор на лъжата във фейсбук и туитър

Български учени и специалисти разработват програма, която ще определя дали даден туит или статус във фейсбук предава слух или истина....

Араби идват да залагат по морето

Богаташи от Дубай и Египет търсят оферти за почивки в родните курорти, които да съчетаят с посещение на казина. Това стана ясно на една от...

Бесят Янукович

/Поглед.инфо/ Чучело на президента на Украйна Виктор Янукович е обесено пред украинското консулство във Варна тази нощ, съобщиха организатори на акцията.

Гавра с Левски

/Поглед.инфо/ Фейсбук се възпламени, след като неизвестен се изгаври с Васил Левски. Създадена е специална страница за Апостола, на която са пуснати негови колажи с тъмни очила.

Интерпол издирва рапъра Играта, сърбин откраднал самоличността му

24 часа Преди 2 дни Ивайло Иванов, по-известен като рапъра Играта, шофира към дома си в квартал "Възраждане" с приятел. На кръстовището на...

До 11 градуса днес във Варна, идват дъжд и застудяване

Днес ще бъде предимно облачно, без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Ще започне да нахлува по-хладен въздух....

Покойници "навъртали" сметки за ток - ЧЕЗ им издава фактури

/Поглед.инфо/ Мъж от плевенското село Староселци, който е починал преди 4 години, получи сметка от 600 лева за ток. Снимка на фактурата е изпратена от дъщерята на покойника Мариела Лазарова за рубриката „Моята новина“ по Нова тв.

Заснеха последните мигове на застреляната Кралица на красотата (видео)

Молитвите не спасиха Хенезис Кармона, която издъхна в болница във Валенсия, след като беше простреляна по време на митинг. От кадрите се...

Обесиха Янукович пред Украинскот​о консулство във Варна

Съпричастни със случващото се в Украйна варненци обесиха чучело на Виктор Янукович пред украинското консулство в морската столица....

Вашият хороскоп за днес

horoscope.bg Овен – 21.03 до 20.04 Денят може да ви поднесе доста интересни изненади. Не бързайте да приемате всичко като провал на плановете си....

На тази дата в историята - Роден е Пламен Орешарски

1848 г. — Карл Маркс и Фридрих Енгелс публикуват Комунистическия манифест. 1864 г. — Вселенският патриарх Софроний III свиква...

The world’s best place to live

2014 Quality of Living worldwide city rankings – Mercer survey Vienna, the home of Mozart and Freud, has held on to its title as the city with the highest quality of life, according to the 2014 rankings of the best places to live and work by management consultancy Mercer. Vienna was followed by Zurich, Switzerland, and Auckland, New Zealand. In fourth place was Germany's Munich while Vancouver, Canada, was in fifth -- the highest-ranked city in North America.

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване