Гърция е в шок: Ученички се правят секс като зайци в тоалетните

Сексуалната революция сред гръцките подрастващи заема все по-застрашителни измерения, съобщава Прототема, цитиран от „Български...

Три български деца загинаха при пожар в Манхайм

Три български деца – на 2, 3 и 7 години, загинаха при пожар в жилищна сграда в центъра на Манхайм, предаде ДПА. Две от тях са починали в...

Почина варненският общински съветник Петър Тодоров

След дълго боледуване вчера почина общинският съветник Петър Тодоров, съобщи Дарик Варна. Петър Тодоров бе местен депутат от „Промяна...

С Опел за кристал и порцелан (1): Фабриката за кристал в Уотъфорд в Ирландия

Днес с опела на Валентин ще стигнем до ирландския Уотърфорд, за да посетим местната фабрика за кристал. Приятно четене:

 

С Опел за кристал и порцелан

част първа

Фабриката за кристал в Уотъфорд – Ирландия

Една от основните туристически атракции в Ирландия е разглеждането на фабриката за производство на изделия от кристал в Уотъфорд (Waterford). Градът е разположен в южната част на Република Ирландия при устието на река Сюър (Suir), преди вливането й в Атлантическия океан.  Световната известност на това място се дължи на изработваните произведения от кристал.

Сред музейните експонати във фабриката за кристал могат да се видят най-разнообразни и много красиви предмети, изработени от кристал.

Фабрика за кристал, Ирландия

Кристална каляска

 

Фабрика за кристал, Ирландия

Морско конче

 

Впечатляват кристалните вази с най-разнообразна форма и различни орнаменти.

Фабрика за кристал, Ирландия

Кристална ваза

 

Фабрика за кристал, Ирландия

Кристална ваза

До

фабриката за производство на кристал (Crystal Factory)

се стига лесно. От центъра на Уотъфорд се потегля в западна посока по пътя за град Корк. След близо 3 километра ясни указателни табели те насочват да завиеш надясно и веднага следва паркинга на фабриката. Той не е достатъчно голям, поради което в най-натоварените часове трудно се намира място за всичките леки автомобили и автобуси с туристи.

Срещу паркинга е туристическия център, където си купуваш билет за 10 евро и те записват в първата свободна група. Групите за разглеждане на фабриката са организирани с екскурзоводи и тръгват на половин час. Туристите се качват на автобус и той ги откарва в далечния край на завода, където е началото на производствения цикъл. Първо се влиза в зала с голям екран, на който се прожектира филм за историята на кристала, за производствените процеси, за разпространението и използването на предметите от кристал.

След това екскурзоводът развежда групата из производствените цехове, музейните експонати и склада с готова продукция. Обиколката завършва в магазина за сувенири, където също са подредени най-разнообразни изделия от кристал. Туристите с „дебели портфейли” имат голям избор – от обикновени кристални вази за 100 евро до полилеи, струващи 5 000 евро.

Произведенията от кристал, които се продават в магазина за сувенири са по-разнообразни и по-красиви отколкото тези в музейните експозиции на завода.

Фабрика за кристал, Ирландия

Луксозната купа за плодове с морски кончета струва „само” 1000 евро

 

Фабрика за кристал, Ирландия

Часовник за 155 евро

 

Фабрика за кристал, Ирландия

Скъп кристален полилей

Фабрика за кристал, Ирландия

Цигулката от кристал е продадена

 

Изработката на изделията от кристал е ръчна –

от нагряването на стъклената маса в пещта, през оформянето на изделието чрез въртене и духане през тръба, до направата на различни фигури на шмиргел. Очевидно тази трудоемкост, изискваща голяма квалификация на работниците, определя и високата цена на готовите изделия.

Уотърфорд, Република Ирландия

Самата фабрика е построена през 1783 година. През 1851 година тя е затворена, но в средата на миналия век производството е възобновено. Днес тази фабрика за кристал е един от главните обекти за индустриален туризъм в Европа. Разглеждането й може да достави огромно естетическо удоволствие на всеки посетител.

Първо стъклената маса се нагрява в пещи с висока температура докато придобие мек вид, подобно на тесто. Това нагряване става на върха на дълъг кух прът.

 

Фабрика за кристал, Ирландия

Нагряване на стъклената маса в пещи

След това дългия прът се върти бързо за да могат центробежните сили да придадат нужната кръгла форма на изработвания предмет.

Фабрика за кристал, Ирландия

Центробежните сили придават нужната кръгла форма на изделието

На следващия етап, чрез духане с уста в тръбата с цел вкарване на въздух в стъклената заготовка, работникът оформя вътрешното пространство на изделието (ваза, кана и т. н.).

Фабрика за кристал, Ирландия

Работникът оформя вътрешното пространство на изделието

След неколкократно повтаряне на операциите с нагряване, въртене и духане изделието придобива завършен вид.

Фабрика за кристал, Ирландия

Изделието придобива завършен вид

Дръжката на каната се оформя като разтопената стъклена маса провисва, а вторият работник я отрязва с ножица. След това, той чрез ловко завъртане оформя дръжката и я залепва за корпуса на каната.

Фабрика за кристал, Ирландия

Оформяне на дръжката на каната

 

Фигурите върху изделията се оформят чрез издълбаване върху кристала със шмиргел.  За това се изисква пълна съсредоточеност и голямо внимание.

 

Фабрика за кристал, Ирландия

Оформяне на фигурите на шмиргел

Този висок над 5 метра полилей е в процес на производство. Кой е клиента и каква е цената му е информация, която представлява фирмена тайна.

Фабрика за кристал, Ирландия

Огромният полилей е в процес на производство

 

Екскурзоводката води групата из завода и разяснява производствените процеси. Сред музейните експонати тя разказва за историята на фабриката, производствената номенклатура и основните клиенти.

 

Фабрика за кристал, Ирландия

Екскурзоводката

 

Самият

Уотъфорд

не е впечатляващ – спокоен пристанищен и търговски град с 45 хиляди жители. Създаден е преди единадесет века от Викингите, които тогава са владеели Ирландското крайбрежие. През ранното средновековие градът се оформя като мощен политически и военен център на Ирландия.

Измежду останките от средновековието най-добре запазена е кръглата кула Reginald’s Tower. Тя е построена през 1003 година.  От 1463 г. тук е разположен монетния двор. В продължение на повече от четири века на това място се секат монетите, използвани в южната част от страната. През 19-ти век кулата е преустроена в затвор. Днес тя е исторически музей, чиято експозиция не впечатлява с нищо особено.

Входната такса за кулата с музея е 2 евро.

Фабрика за кристал, Ирландия

Кръглата кула

Разходката по улиците на Уотъфорд е приятна и отпускаща.   

Фабрика за кристал, Ирландия

По улиците на Уотъфорд

 

Фабрика за кристал, Ирландия

По улиците на Уотърфорд

 

Следващата част от разказа ще ни запознае с производството на порцелан и с музея на порцелана в Майсен. Ще разгледаме и средновековната част на този очарователен германски град.

 

Ирландия, Август 2007 година

Автор: Валентин Дрехарски (град Перник, България)

Снимки: авторът

E-mail: valentin.dreharski@besttechnica.bg

Други разкази свързани с Ирландия – на картата:

Ирландия

Заместник на Йовчев е фаворит за началник на НСО

/Поглед.инфо/ Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов е фаворит за шеф на Националната служба за охрана (НСО), след като цялото й досегашно ръководство изненадващо подаде оставка, съобщи в. "Сега".

Те успяха, а ти ?

Сертификати на Кеймбридж с Училища ЕВРОПА – по-бързо, по-изгодно, най-сигурно! След като през 2013 година 1 130 възпитаници на Училища...

Вижте как феновете на Лацио викат за "Левски"

Агитката на Лацио скандира "Левски", "Левски" по време на реванша с Лудогорец, който завърши 3:3 и разградчани се класираха на 1/8-финалите в...

Лудогорец разби Лацио

/Поглед.инфо/ Лудогорец продължава своята наказателна акция в турнира Лига Европа, след като завърши наравно с Лацио с 3:3 в драматичен реванш от 1/16 финалите на надпреварата, игран на Националния стадион "Васил Левски". Тимът от Разград имаше предимство от първия мач в Рим (1:0) и продължава напред с общ резултат 4:3.

Борисов иска подписката да бъде отхвърлена

/Поглед.инфо/ Бойко Борисов заяви, че вече са събрани 500 000. Скоростта на събирането на тези подписи е направо забележителна.

ПРОГРАМА на учредителни районни събрания на ПП „България без цензура“

На събранията ще присъстват заместник-председателите на партията Росен Петров и Ангел Славчев  ПП „България без цензура“ кани всички...

Парламентът няма кворум. Миков поздрави „Лудогорец“ за отстраняването на „Лацио“

Парламентът няма кворум за откриване на заседанието, обяви председателят на парламента Михаил Миков. Тя обяви почивка от 25 минути, след...

Гришо взе своя реванш и е на полуфинал в Акапулко

Не особено качествен тенис и красива игра, но пък здрава битка, обрат и първи полуфинал за Григор Димитров през новия сезон - това е...

Хиляди си искат парите от КАТ

Хиляди шофьори, глобени от КАТ с електронен фиш за превишена скорост от мобилни камери от патрулки, ще заведат колективен иск в Софийския...

Тe успяха, а ти?

Сертификати на Кеймбридж с Училища ЕВРОПА – по-бързо, по-изгодно, най-сигурно! След като през 2013 година 1 130 възпитаници на Училища...

Гърция е в шок: Ученички се чукат като зайци в тоалетните

Сексуалната революция сред гръцките подрастващи заема все по-застрашителни измерения, съобщава Прототема, цитиран от „Български...

Двойка от Кърджали печели по 2000 лв от секс по интернет

/Поглед.инфо/ Секс пред платежоспособни „зрители“ по интернет носи по 2000 лева на месец на охранител и любимата от Кърджали, съобщава изданието „Родопи войс".

Всички ЕРП-та искат токът да поскъпне

Всички доставчици на ток искат електроенергията от юли да поскъпне. Другият вариант е производителите на ток да намалят цените си. Вчера...

17-годишен дава онлайн уроци по каба гайда

Поглед.инфо/ 17-годишен ученик от Мадан дава онлайн уроци по каба гайда. Единадесетокласникът Костадин Терзиев набира мераклии чрез обяви в интернет.

Русия пази Янукович

/Поглед.инфо/ Молбата на Виктор Янукович за обезпечаване на личната му сигурност е била удовлетворена на територията на Русия. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на източници.

ПРОГРАМА на Учредителни районни събрания с участието на Николай Бареков и Росен Петров

На събранията ще присъстват председателят на партията Николай Бареков и заместник-председателят Росен Петров ПП „България без...

Отказаха финансиране на бебе, защото имало пари

Фондът за лечение на деца отказа финансиране на изпадналото в будна кома бебе Филип Славков от Пловдив, съобщава "Монитор". Операцията за...

„БЕЗ ПОЗИЦИЯ“ СЪЩО Е ПОЗИЦИЯ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian/

/Фили/ Развитията в Украйна предизвикват силен отзвук и в България. Управляващите в София са предпазливи, а всички останали са разделени на две – и граничната линия минава колкото през отношението към самата Украйна, толкова и през това към Русия. Българските реакции на украинските събития днес коментираме с Пламен Асенов.

- Пламен, как се приема създаването на новото украинско правителство – дали като доказателство, че в Киев наистина се случва демократична революция, какъвто е коментарът на президентът Росен Плевнелиев в Туитър?

- Погледнато глобално, според мен безспорно е така, Фили. Всичко в Киев започна и завърши като битка на украинците за европейското им бъдеще и отказ да се примирят с проруския режим на Янукович. Главните стъпки на новите власти там, включително промените във Върховната Рада, назначаването на президент и правителство, насрочените избори, разпускането на спецчастите „Беркут”, убили десетки украинци, освобождаването на опозиционния лидер Юлия Тимошенко от затвора, разговорите за извеждане на Украйна от икономическата криза – тези стъпки в правилната посока сочат ориентация към промяна, свързана с демократизация на страната.

- Как се съчетава обаче това с информациите, които има, за силните антиеврейски настроения в Киев например, за наличието там на групи неонацисти…..

- Разбира се, Фили, не всичко в Украйна е еднозначно, затова подчертах, че говоря за главните стъпки, за общата посока. Тепърва предстои да се овладее ситуацията и да не се допуснат действия, които компрометират демократичното развитие. Освен другото, подобни действия биха имали стойност на подарък за Русия, която не иска да изпусне Украйна от ръцете си. За какво всъщност говорим? В Украйна наистина има и, разбираемо, точно в тези времена се проявяват, силни националистически настроения. Те в голяма степен са израз на непримиримост с руското присъствие и руското влияние в страната. Говоря основно за тъй наречените „бандеровци”, които мнозина, поне в България,  асоциират с неонацистки групи. Всъщност истината е различна. Степан Бандера е украински националист и се бори за независимост на страната още след 1922 година, когато болшевиките правят Украйна част от СССР. Седмица след нападението на Германия над Съветския съюз, организацията на Бандера обявява създаването на независима украинска държава, но само дни по-късно той е арестуван от германците и прекарва години в концлагера Заксенхаузен. През декември 1944 го освобождават, предлагат му да се бие с тях против руснаците, но той отказва. Организацията му обаче създава нелегална мрежа и дълго води собствена партизанска война срещу Съветите. Всичко свършва през 59-та година, когато Бандера е убит в Мюнхен от КГБ. Не казвам, че неговата Организация на украинските националисти е демократична, нито, че е водила борбата си с чисти ръце. Просто казвам, че тезата „бандеровец” значи нацист”, е пропагандно клише, сътворено още навремето от КГБ. Да, както във всеки краен национализъм, и в украинския има отвратителни неща – антиеврейски чувства и действия, има двойни стандарти – да не признаваш правото на другия, а да искаш той да признава същото право за теб и така нататък. Това наистина няма място в демократична и европейска Украйна, но се надявам то да бъде овладяно.

- Всъщност, Пламен, не е ли именно това повод за колебливата позиция на официална България към ставащото в Украйна?

- На мен ми се струва, че то се използва повече като претекст, Фили, зад който лявото управление тук крие нежеланието си да заеме ясна проукраинска, тоест, в края на краищата – проевропейска, позиция. Управляващите знаят, че тя не просто би могла, а със сигурност ще се изтълкува от руснаците като антируска и затова се опитват да лавират с обтекаеми фрази. Например в Брюксел, точно след разстрела на мирни граждани в Киев, запитан за българската позиция, лидерът на БСП Сергей Станишев, който, впрочем, е и лидер на ПЕС, каза само – нека съберем повече информация. Вече седмица я събират, затова и досега карат без позиция. Подобно е отношението и на външния министър Кристиян Вигенин. Да, в даден момент той призна, че властите в Киев са отговорни за разстрела на невинни хора, но в първата официална българска декларация от 19 февруари такова нещо нямаше и насилието се осъждаше абстрактно, като нещо, току-що паднало от небето. Неслучайно Илиян Василев, бивш посланик в Москва и експерт по постсъветското пространство, каза – „не може правителствената позиция на България за Украйна да е без цвят, без акцент и без гръбнак”. Мисля, че това е наистина точна характеристика, Фили.

- Но, Пламен, не е ли тази предпазливост оправдана, дори като се има предвид само, че една от първите стъпки на новата власт в Киев бе отмяна на Закона за малцинствените езици, стъпка, която засегна пряко и българското малцинство?

- По официални данни в Украйна има около 250 хиляди етнически българи, Фили, по други сметки са двойно повече. Да, те са засегнати от отмяната на закона, според който, ако в даден регион живее над 10 процента малцинство, езикът му може да се използва като официален на местно ниво. България уж възрази на тази отмяна, но не го направи категорично, защото може да бъде обвинена в двойни стандарти – ако искаме това право за българите там, то какъв официален регионален език трябва да разрешим в Кърджали и Разград, където процентът турци е не 10, а над 50. Освен това, ясно е, че правата на малцинствата биха намерили много по-трайно и положително решение в една европейска Украйна, отколкото в Украйна, в която руснаците продължават да разиграват сценария „разделяй и владей”, както личи и от последните развития в Крим.

- Такива аргументи обаче не се коментират, налага се повече пропагандната позиция, че украинските власти са недемократични и тормозят българското малцинство.

- Е, така става, Фили, в уж демократичната джунгла често побеждава медийно по-силният. Но този тип пропаганда все пак не може да промие всички мозъци на всички българи. Ясно и категорично доказателство за това дойде от тъй нареченият паметник на съветската армия в София. Онзи ден той осъмна боядисан в цветовете на украинското знаме и с надпис „Слава на Украйна”. С нота Русия веднага поиска от България да залови и накаже авторите на „вандалския акт”, както те го наричат. Това става в момент, когато самата Русия поставя в повишена бойна готовност войските си от Западния район и показва мускули, а може би се кани да извърши и нещо наистина много вандалско в нова Украйна. Чудя се само каква ли ще бъде тогава позицията на българските социалисти.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Намаляваме с над 60 000 души на година

/Поглед.инфо/ Българите ще наброяваме едва 5,5 млн. души през 2060 година, твърдят учени от БАН.

Партията на Матео Ренци ще бъде приета за пълноправен член на ПЕС

/Поглед.инфо/ Демократическата партия на новия премиер на Италия Матео Ренци ще бъде приета за пълноправен член на ПЕС днес в Рим.

"Енерго Про": Токът трябва да поскъпне със 7 до 9 процента

Всички доставчици на ток искат електроенергията от юли да поскъпне. Другият вариант е производителите на ток да намалят цените си. Вчера...

6 години от трагедията с влака София-Кардам

снимка: БулФото 6 години се навършват от трагедията в горящия влак София-Кардам. Огненият ад, при който загинаха девет души, а други девет...

САЩ подкрепиха новото украинско правителство

САЩ изразиха подкрепата си за новото украинско правителство. В телефоне разговор с премиера Арсений Яценюк вицепрезидентът на САЩ Джо...

Компютрите вече ще ни готвят

/Поглед.инфо/ Познавателните компютри - машините, способни да се учат, а не просто да следват програмен код, в бъдеще може би ще имитират човешкия мозък. Преди това обаче ще бъдат използвани, за да изобретят шоколадови буритос и швейцарско-тайландски киш с аспержи, пише The Verge.

Данъчните разказват играта на Прокопиев - правят му тотална ревизия

/Поглед.инфо/ Служителите на НАП проверяват здраво приходите и разходите на редица фирми, свързани с Иво Прокопиев, както и самия него като физическо лице. Това научи заяви говорителят на институцията Росен Бъчваров.

Главата на Коджейков хвръкна заради задните входове

/Поглед.инфо/ Премиерът Пламен Орешарски е в дъното на решението на началника на НСО ген. Тодор Коджейков да подаде оставка. Това заявиха пред ПИК от обкръжението на министър-председателя.

За Лудогорец: Истинските шампиони се борят докрай

/Поглед.инфо/ Министър-председателят Пламен Орешарски поздрави отбора на Лудогорец, който днес се класира за осминафиналите в турнира Лига Европа, съобщиха от правителствената информационна служба.

Кърджалийци печелят по 2000 лева на месец от секс по интернет

Секс пред платежоспособни „зрители“ по интернет носи по 2000 лева на месец на охранител и любимата от Кърджали, съобщава изданието...

ЕВН иска нощният ток да поскъпне с 14,8%

Всички доставчици на ток искат електроенергията от юли да поскъпне. Другият вариант е производителите на ток да намалят цените си. Вчера...

Бойко в Комисията по дискриминация заради носа на Росен Петров

/Поглед.инфо/ Езиковеди ще консултират Комисията за защита от дискриминация как трябва да се тълкува значението на израза "Да водиш някого за носа", за да се произнесе органът дали той е обиден.

Заснеха бивша милионерша да продава мартеници (снимка)

Съпругата на един от най-богатите пловдивчани до преди няколко години - строителния предприемач Димитър Бекриев, продава мартенички пред...

Българи купуват хипермаркети /преглед на печата/

„Новинар": Потвърдиха доживотните присъди на "Килърите" Трима от „Килърите" получиха доживотни присъди от Варненския апелативен съд...

Вашият хороскоп за днес

horoscope.com Овен – 21.03 до 20.04 Последният ден на февруари ще бъде значително спокоен за вас. Само не се подавайте на провокации и обещания за...

Наследниците на Октомври и Февруарската революция

Majdan2Андрей Пионтковски

През последния четвърт век се осъществиха всички златни мечти на партийно-кагебистката номенклатура. Същата която замисли в средата на 80-те години перестройката в СССР. В Русия и в съседните криминални Паханати (от „пахан“ = „батюшка“, бандитски главатар  в руския престъпен сленг – б.пр.) възникнали на мястото на бившата свръхдържава тя постигна същата концентрация на политическата власт, както и по-рано; нейните членове притежават грамадни лични състояния, каквито преди бяха немислими за тях, наслаждават се на съвършено друг стил на живот (в Куршавел, Майами, Сардиния).

И най-главното – като управници те се отърваха от каквато и да е социална и историческа отговорност. Вече не им е нужно да нареждат протяжно в хор: „Целта на нашия живот е щастието на обикновените хора“. Още по онова време им прилошаваше от това лицемерие.

А сега те просто сухо си повтарят, че цел на живота им е „продължаването на пазарните реформи“ и „величието на Русия“, въпреки, че никой от тях самите не само, че не вярва в това, но дори не знае какво е то. Вече трето десетилетие подред на народа се обещават „непопулярни мерки“ от един режим, който за същите тези години реализира съвсем даже популярни в неговия тесен кръг мерки по лично обогатяване.

За без малко сто години великите злодеи на Революцията (Ленин, Троцки, Сталин) отначало се превърнаха в смешни безпомощни старци (Брежнев, Андропов, Черненко), а след това, оросени от живителната вода на номенклатурната приватизация се превърнаха в млади, спортни, сексапилни нефтени брокери (Путин, Абрамович, Тимченко). Точно тези много печени копелета са истинските наследници на Октомври, последното поколение негови вождове, закономерен и неизбежен резултат от еволюцията на „новата класа“.

Животът им сполучи. Те са, заради които десетките милиони жертви на столетния експеримент (лузъри по тяхната терминология) наториха почвата. Те няма какво повече да желаят. За тях личният фукуямов край на Историята е настъпил. Те нямат и не могат да имат проект за бъдещето. Те са вече в своята паралимпийска вечност.

Всемирно-историческото значение на Февруарската антикриминална революция в Украйна е в това, че тя за пръв път през последния четвърт век отправи сериозно предизвикателство  на системата на уж вечните Паханати. Поради редица исторически и етнически причини Украйна се оказа слабото звено в тяхната верига.

Украинската революция представлява особена опасност за Саpo di tutti capi и неговата бригада  като заразителен пример за руския етнос, не кой знае колко страстно отдаден днес, но изключително близък по своя манталитет до украинския.

Ето защо Кремъл започна да оказва огромно давление върху своя васал Янукович, изисквайки от него кървава разправа с протестиращите. В медиите висши държавни сановници се надпреварваха да предлагат Майданът да бъде обкръжен и защитниците му ликвидирани физически.

Душичката на системните либерали Медведев открито поиска от Янукович повече кръв, за същото призоваха и родните ни руски дейци на културата и изкуството. Духовните наставници на опозицията, на лявата и либералната, майсторите на художественото слово Прилепин и Биков с еднакво увлечение и с еднаква имперска надменност заругаха Украйна, прекрасно разбирайки, че заедно с лакейската интелигенция те участват в кремълската пропагандистка подготовка на кървавата „зачистка“ на Майдана.

Под най-тежко давление на Кремъл Янукович подписа с трепереща ръка указ за антитерористична операция и изпрати в нощта на 18 срещу 19 февруари частите на “Беркут” с бронетранспортьори срещу защитниците на Майдан.

Чудеса на героизъм и самоотверженост се случиха в онази нощ. Майданът устоя. По хората стреляха в упор, а те не си тръгваха. И тогава колективният Янукович трепна. Той разбра, че ще му се наложи да убива до един всеки от хилядите украинци, готови да умрат, защищавайки своето гражданско достойнство. А ще се намерят ли толкова изпълнители, готови да убиват и, ако се наложи, да умират те самите за Янукович?

В безсилна ярост Янукович, и, най-вероятно, неговите кремълски покровители, хвърлиха на 20 февруари професионални снайперисти за безнаказано отстрелване на демонстранти. В този ден загинаха десетки хора, включително пет беркутовци, убити с професионални изстрели в главата и в шията, единствената непокрита част от тялото на бойците, защитени от каски и бронежилетки. (Същото, което се случи и с руските миротворци, чиито трупове бяха тъй необходими за обосноваване операцията в Грузия през 2008 година). Но това бе вече агонията.

Путин загуби в Украйна на 18-20 февруари. Но той безусловно няма да се откаже от опитите да дискредитира, да размива, да подкопава, да потушава Февруарската антикриминална революция, както това му се удаде с Оранжевата революция пред 2004 година. Пожизненият диктатор в никакъв случай не може да допусне свободна Украйна да стане вдъхновяващ пример за Русия.

Нека пожелаем успех на победоносния Майдан в декриминализацията на олигархичната украинска власт, в създаването в Украйна на конкурентна политическа и икономическа среда, в преодоляване задушаващата хватка на путинския Паханат.

Нека се надяваме, че „Небесната сотня” на героите няма да позволи на политиците отново да спазарят и пропилеят плодовете на народната революция.

А на руското общество му предстои да си тегли много важен извод от украинския Февруари и от ролята на Кремъл: Путин няма да се спре пред никаква кръв за да запази своята пожизнена власт. Колкото и хора да излязат на площада, ако те реално застрашат властта му, в тях ще се стреля. Именно това искаха Capo di tutti capi и хорът на неговите  лакеи от нещастния Янукович.

Тук не е излишно да си припомним характеристиката, която даде на Путин нашият гениален съвременник, културологът и енциклопедист Вячеслав Иванов:

Putin4В неговото лице чета смес от страхливост, малък ум, бездарност и някакви потиснати комплекси, които го правят много опасна личност.

Разговарях с него за малко – веднага след ареста на Ходорковски. Казах му, че  според мен Ходорковски заслужава добри думи, защото той разбира, че науката трябва да се финансира. Путин тогава беше президент и ми връчваше медал. Тоест това бяха още времената, когато той не беше свалил маската. Но когато произнесох името на Ходорковски Путин просто позеленя. Реакцията му беше биологическа. Пред мен вече нямаше никаква маска, а стоеше страшен, кървав човек. Това го видях със собствените очи. Затова и нищо от случващото се след това вече не можеше да ме учуди.

Путин е пахан в една огромна бандитска шайка.

От него не очаквам нищо хубаво, а очаквам само лошо – като се изплаши силно, може да почне да стреля, да хвърля в тъмница.

Единствен ограничител за пахана може да бъде, както и в украинския случай, дефицитът на готови да убиват и да умират за него изпълнители.

Какво може и какво е длъжна да върши опозицията в тази постфевруарска реалност, когато Путин много силно е уплашен от последствията лично за него от Украинската антикриминална революция?

Лидерите и идеолозите на опозицията трябва да са готови във всеки момент да умрат за своите убеждения.

Непрекъснато, с всички достъпни средства, те са длъжни да водят просветителска работа за престъпния курс на бандитската власт, която води към национална гибел руския народ. Над половината от руските граждани вече не се съмняват в тази заплаха. Необходимо е  осъзнаването на престъпността и нелегитимността на управляващата върхушка да стане всеобщо, да го споделят и т.н. „силовики“, деца на своя народ, които в часа Х ще получат престъпната заповед на върховния вожд.

В никакъв случай да не се участва в мръсните гаври, които путинската камарила организира за да се легитимира в очите на поданиците:  обществени съвети, палатки, избори. Този режим никога няма да си отиде в резултат на организирани от него самия избори. Това с основание напомни неотдавна деятелят на опозицията Алексашенко: „Кремъл като истински мошеник постоянно сменя правилата. Той въвежда ту едни, ту други филтри. Фокусникът Чуров, шеф на ЦИК има карт бланш да зачертава всички неугодни кандидати от избирателните списъци. Ето защо за формирането на нова власт на Русия ще й се наложи да заплати висока цена”.

Народът е по-мъдър от опозиционерите, увлечени да оглозгват лукаво подхвърлените им от властта  кости на партийното строителство. Народът в своята маса отдавна престана да ходи на тези нечестиви сборища. Минималното участие на избори в цялата страна е много по-силна плесница на режима и по-голямо свидетелство за неговата нелегитимност, отколкото заветните 5% на някоя от десетките неотличими една от други миниатюрни партийки на някои съдбоносни избори в градското събрание я на Мухосранск, я на Москва.

Маратонците, разпускащи хилавите си партийни мускулчета в зоната, оградена от шефа на президентската администрация Володин преди старта на всенародните избори на В.В. Путин през 2018, 2024, 2030 година не са никакви опозиционери, а са или клоуни, или васали на режима.

Бойкотът на безчестните избори, бойкотът на политическия дневен ред на властите трябва да стане съставна част от една все по-разширяваща се общонационална кампании на гражданско презрение към обитателите на бандитския путински бункер.


Превод от руски: © Милен Радев


Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване