Метеоролозите обещават слънчево и топло време, идеално за разходка

През деня ще е слънчево и топло. В Източна България ще духа слаб източен вятър. След обяд от запад ще се появи висока облачност, която няма...

Спагети с кюфтенца

Разбираш, че здраво си загазил нагазил в материята, когато започнеш да сънуваш, че готвиш с Джейми Оливър. Всъщност, не беше точно заедно готвене, а беше изпит. Аз бях на изпит. Трябваше да приготвя някакво месо, което да покрия с панчета или нещо такова (признавам, слабата ми страна), а после един приятел (?) на Джейми Оливър поиска да му приготвя кюфтенца. Такива мънички и топчести. Тогава моят изпитващ ме попита на 120 грама свинска кайма колко телешка трябва да добавя, че да се запази стандартната пропорция на кайма смес. 80 грама – веднага отвърнах аз.

Спагети с кюфтенца

Събудих се преди да съм направила кюфтенцата. Гледам, Даниел и Вальо спят до мен. Ставам объркана и се запътвам към банята. После отивам в кухнята и зареждам кафе машината. Разнася се ароматът на кафе, а слънцето е все още ниско, огрява цялата стая. Докато чакам да стане ободрителната напитка отивам в другия край на плота, където стои калкулаторът. Той винаги стои там. Както и ножицата винаги стои на едно и също място. И ако не е там – побеснявам. Но това е друга история. Все още сънена взимам калкулатора и започвам да смятам дали съм отговорила правилно в съня си. Не че е трудно да се сметне и на ум пропорцията 60:40, но рано сутринта е все пак, дайте ми малко време. Смятам, даже и записвам. Вярно е! Аз наистина полудявам.

Не този сън ме провокира да приготвя тази рецепта. Тя вече беше направена, че даже и изядена. Но кюфтенцата! Заради кюфтенцата ще да е всичко. Не бях правила по-добри кюфтенца. Никога досега. Но ето на! Останали са ми в глава и си ги прехвърлям дори в съня. Какво правеше Джейми Оливър там, не знам. Може би защото гледам много негови видеа напоследък. Той е майстор на бързите и вкусни ястия. Но това тук не е особено бързо. Обаче е вкусно. Повече, отколкото може да предположиш. И не е заради добре сварените спагети, нито заради соса, който всъщност е много семпъл и приготвен с консервирани домати, които предпочитам, когато пресните не са в сезона си. Не е и заради екстра пармезана, с който обичам да поръсвам за финал всяка една паста. Да, досещаш се вече. Кюфтенцата са!

Обикновено купувам поотделно свинска и телешка кайма и обикновено си избирам месото и моля да ми го смелят на място. После у дома си ги смесвам както сметна за добре. Този път, обаче купих готова кайма смес в стандартната пропорция. Забравих да купя магданоз или не намерих добър – вече не си спомням, но още в магазина, докато поръчвах каймата на щанда за месо си мислех, че така и така в хладилника има прясна салвия и мащерка, ще добавя тях към кюфтенцата. Получи се отличен вкус, но тези подправки не бяха това, което ме накара да сънувам. Има нещо в рецептата, което никъде не бях срещала досега и това е лимонова кора. О, Боже! Не знаеш какъв аромат и свежест придава тя на малките топчета от кайма. Прясно настърганата лимонова кора бе най-обсебващото нещо и мисля, че чрез нея изпъкнаха всички останали съставки – салвията, мащерката, пармезанът. Натрапчивия аромат на чесън омекна. Доматения сос придоби други измерения. Спагетите вече не са това, което бяха (в моята кухня). Дайте им лимон!

Аз разбира се не можах да остана просто ей така – бездействаща и веднага след сметките с калкулатора потърсих варианта на спагети с кюфтенца на Джейми Оливър. Да, както се очакваше, неговата рецепта е малко по-бърза или поне така изглежда. Има розмарин в телешките му кюфтенца и босилек в доматения сос. Как иначе! Всичко се приготвя бързо и сръчно. Или поне така изглежда. Това е Джейми Оливър все пак! Някой ден ще опитам и неговата рецепта. Трябва да му благодаря.

Спагети с кюфтенца

Спагети с кюфтенца

Адаптирано от epicurious.com

Бях затруднена в откриването на произхода на това ястие. Но от всичко, което прочетох за него, става ясно, че е американско, въпреки, че може да се срещнат и италиански варианти, в които кюфтенцата са много по-малки. Каквото и да е, това тук е отлична версия, в която включих запържена салвия за по-интензивен аромат и любимата ми мащерка. Лимоновата кора в сместа за кюфтенцата е забележителен момент от крайния вкус в комбинацията с доматения сос и пастата.

И при най-лекия вариант на ястието трябва да се направят три стъпки – приготвяне на кюфтенцата, приготвяне на соса и сваряване на пастата. Със сигурност това ястие не е от онези, които могат да се приготвят навреме за вечеря през седмицата, но си заслужават времето от късния неделен следобед, до момента когато ще бъдат сервирани горещи и допълнително поръсения пармезан ще се разтопи от горещината на пастата. Наливам си вино и това е всичко, което искам в края на една неделя.

Посочените дози са за 4-6 порции.

За кюфтенцата (около 30 броя):

  • 4 супени лъжици зехтин
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 2 супени лъжици ситно нарязана прясна салвия
  • 2 филии стар хляб, накиснати в прясно мляко или вода
  • 1 яйце
  • 30 г прясно настърган пармезан
  • 1 стрък мащерка, ситно нарязана
  • 1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
  • 600 г кайма смес (60% свинско и 40% телешко)
  • сол и прясно смлян черен пипер

За доматения сос:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 800 г нарязани домати от консерва
  • 400 мл вода
  • 1 чаена лъжица захар
  • сол и прясно смлян черен пипер

За спагетите и за сервиране:

  • 500 г спагети
  • допълнително прясно настърган пармезан

За кюфтенцата в тиган се загряват две супени лъжици от зехтина и в него се сотира лукът за 3-4 минути докато омекне. Добавя се чесънът и салвията, и се разбъркват за 1-2 минути. Тиганът се отстранява от огъня и сместа се оставя да се охлади.

Хлябът за кюфтенцата се накисва

Хлябът се накисва в прясно мляко или вода. Отцежда се добре и се натрошава с пръсти.

Всички съставки за кюфтенцата се смесват

В купата се смесват каймата, сотираните лук, чесън и салвия, хлябът и всички останали съставки за кюфтенцата. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Омесват се добре.

Оформят се кюфтенца

Оформят се кюфтенца с големина на орех.

Кюфтенцата се запържват в зехтин

В тиган се загрява останалия зехтин и кюфтенцата се запържват на порции от всички страни. Тиганът се разклажа енергично или кюфтенцата се обръщат внимателно с лъжица докато се запекат навсякъде. Изваждат се от тигана и се оставят настрана.

Продукти за соса

За соса в тенджера се нагрява зехтинът, изсипва се лукът и се сотира за 3-4 минути. Добавя се чесънът и се разбърква 1-2 минути. Към тях се изсипват доматите и водата. Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Сосът се вари докато се сгъсти

Сосът се вари на умерен огън без капак докато започне да се сгъстява – 25 минути.

При соса се добавят кюфтенцата

Тогава в соса се изсипват кюфтенцата и се варят на слаб огън, покрити с капак за 10-15 минути или докато станат напълно готови.

Спагетите се сваряват според упътването на опаковката. Отцеждат се и се добавят към соса с кюфтенцата. Разбъркват се хубаво, така че спагетите да се покрият със сос. Сервират се веднага, поръсени с пармезан.

Спагети с кюфтенца

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Спагети с кюфтенца е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване