03/30/14 08:17
(http://greentech-bg.net/)

Mazda с ново поколение супер икономични бензинови двигатели

mazdatalksup

Японският автомобилен гигант Mazda разработва следваща версия на своя икономичен бензинов двигател SkyActiv, при която въглеродните емисии ще бъдат по-ниски дори от тези на електрическите автомобили. Въпреки че електрическите автомобили не отделят директно СО2, електричеството, което те ползват за зареждане, е с различен произход, най-често от изгаряне на изкопаеми горива.

Mazda разработват SkyActiv-G Generation 2 като подобряват предшественика му SkyActiv-G Generation 1. При SkyActiv-G Generation 2, Mazda ще използва запалване чрез компресия (homogeneous charge compression ignition (HCCI) при съотношение 18:1, за разлика от първото поколение, където компресията е 14:1.

На сайта си Mazda посочват, че увеличаването на нивото на компресия значително подобрява топлинната ефективност. По това новият икономичен двигател напомня принципа на работа на дизеловия двигател, като се използва бутално запалване на сместа в горивната камера вместо запалване с искра от свещи.

Амбициите на Mazda са до 2020 година да имат двигатели с 30% по-добра икономия на гориво от сегашната генерация Skyactiv и емисии от 80g/km, като вече има разработени прототипи за изпитания. Mitsuo Hitomi, който ръководи разработките на двигателите, казва:  „За да се подобри значително икономичността, единственият начин е да се постигне пълно изгаряне“.
Според Joachim Kunz, старши мениджър в Европейския R&D център на Mazdа системата HCCI „обединява предимствата на дизеловия и бензиновия двигател“. Така подобреният бензинов двигател ще има ефективност подобна или даже по-добра от тази на дизеловия, но без вредните емисии от NOx.

Според Mitsuo Hitomi не по-късно от 2025 година ще е готово и трето поколение Skyactiv 3, което напълно ще покрива стандартите за ниски емисии – 60g/km. При тях ще се използва адиабатно изгаряне, което означава нулева загуба на топлина.

“Това е теоретичният максимум“ – според Kunz. Горивната камера и главата на цилиндъра ще бъдат изолирани, така че цялата топлина да се използва за задвижване на автомобила.

По материали от: phys.org

Публикувана на 03/30/14 08:17 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/jMgGgjxiQDY/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване