Убиецът на Александра е с болна психика

/Поглед.инфо/ Каквато и да е мотивацията за подобно престъпление, убиецът на Александра е с болна психика. Не може едно дете да бъде убито по този начин. Това коментира пред Нова телевизия криминалистът Ботьо Ботев.

Форум Заедно: „Приятели на бежанците“ за естествената човешка реакция да помогнеш

Лекторите на Форум Заедно 2014: ПРИЯТЕЛИ НА БЕЖАНЦИТЕ

„Приятели на бежанците“ се оформят като група граждански активисти и доброволци във Facebook. Обединяват силите и сърцата си, за да помагат на едни напълно непознати хора, изпаднали в бедата да се озоват на неподходящо място в неподходящо време. Събират дрехи и обувки, тенджери и лъжици, памперси и четки за зъби. Търсят квартири. Преподават български, осигуряват медицинска и правна помощ. Обикалят бежанските лагери и раздават грижа и топлина, чисто човешка. Помагат семейство по семейство, човек по човек.

Когато Български хелзинкски комитет връчи на тях и на бежанците наградата за Човек на годината 2013, причината не беше само защото в тази безумна година на нашето недоволство нямаше друга група като бежанците, чиито права да са толкова брутално стъпкани. А защото момчетата и момичетата от „Приятели на бежанците“ донесоха смисъл и вяра, че промяната е възможна. И когато държавата не си върши работата, те, без да се замислят, отиват. И са там.

На сцената на Форум Заедно ще излязат двама от Приятелите – Мария Черешева и Еманюел дьо ла Усей.

Освен активист за човешки права Мария е журналист, занимава се също с медийни комуникации и, като цяло, с общуване по всички точки и алинеи. Майка й специално би казала, че никога не се знае с какво тази нейна дъщеря ще реши да се бори в следващите няколко месеца.

Еманюел е творчески директор в създаденото от него и базирано в София дизайнерско студио Lekub. Преди това е навъртял 16 години в бранша, предимно в големи международни агенции. Силата му е в опаковките, клиентите в портфолиото му са от сериозни по-сериозни, а това, че училището по дизайн, в което кандидатствал първоначално, в прав текст го уведомило, че той, Еманюел дьо ла Усей не става за тази работа, е една съвсем друга история. Емо е пътувал ужасно много (още от съвсем малък), минал е през 14 училища, живял е в пет държави и е посетил още трийсетина. Днес би казал за себе си, че е „активист по неволя, който не може да приеме провала на системата и търси доброволци за създаване на по-човечна общност.

––

Каква история ще ни разкажете на Форум Заедно?

Мария: Аз ще разкажа историята на най-вдъхновяващия процес, в който съм участвала досега. Нарочно наричам групата „Приятели на бежанците“ процес, защото за мен тя е много повече от една Facebook общност. Тя е процес на промяна на обществените нагласи към повече човечност, отговорност, толерантност, мисъл и непримиримост. Може би като цяло времето в България е такова…

Еманюел: Историята на един несправедлив свят, в който цветът на кожата или произходът ви определя колко обществена помощ ще получите. Историята на това как България и Европа не се справиха със спазването на поетите ангажименти. Историята на хора, които са загубили всичко и които никой не желае да погледне. Историята на доброволци, които вярват в една по-добра система, в която всеки има своето място.

Какво сте оставили зад гърба си?

Мария: Най-вече страха какво ще стане след това и какво ще кажат хората. И притеснението от това да живееш в пълен хаос.

Еманюел: Когато навремето училището по дизайн ме отпрати, бях напълно смазан. Но успях да си намеря стаж, после и работа като асистент и ето че осем години по-късно бях творчески директор на агенция номер 1 в Европа. По ирония на съдбата, училището по дизайн ме покани в журито за дипломирането на своите ученици – същото училище, от което ме бяха изгонили 10 години по-рано! Това, което ми е останало от този период, е, че всичко е възможно и че човек трябва да умее да се вслушва в сърцето си и да следва убежденията си. Иска ми се да съумея да предам това на всички, които бягат от войната и от геноцида.

Къде ви намираме?

Мария: В период на тотален рестарт.

Еманюел: Мисля, че съм по средата на пътя, но най-важното е пред мен. Доста съм разтревожен от глобалния контекст, който се влошава. Днешните системи – икономическа и социална – са крехки, а хората се затварят все повече в себе си.

Какво правите, когато не знаете какво да правите?

Мария: Продължавам да не знам какво правя и обикновено ми се получава. Амин.

Еманюел: Винаги има решение. Въпросът е да намериш най-доброто – това, което взима под внимание съвкупността от всички технически параметри и личностни качества. Важното е да имаш скромни амбиции и да надграждаш малко по малко, като в същото време подобряваш постоянно самата концепция.

Кое е първото правило, което бихте написали в „Ръководство как да живеем заедно“?

Мария: Забравете за страха и предразсъдъците и не очаквайте твърде много.

Еманюел: Първото правило ще бъде: Събирай! Възрастните хора например бързо биват изключени от активния живот и разполагат с достатъчно време. От друга страна, има много сираци, които се нуждаят от внимание. Защо да не съберем тези две групи така, че те да се обогатяват взаимно? Сираците ще донесат младостта и живеца си, възрастните – вниманието, знанията, мъдростта. Ето това според мен е да знаеш да живееш заедно – да се организираш така, че никой да не остане настрана.

Кое е камъчето, което обръща каруцата?

Мария: Несправедливостта, монотонността и примирението.
Еманюел: Ще отговоря с цитат от Далай Лама: „Ако ти се струва, че си твърде малък, за да промениш нещо, опитай да спиш с комар и ще видиш кой от двамата пречи на другия да спи“.

Какво трябва да загубиш, за да намериш себе си?

Мария: Егото си.
Еманюел: Човек разбира кой е и какъв е чрез другите.

Коя поговорка бихте пренаписали?

Мария: Много хубаво не е за хубаво. Мразя тази поговорка, тотално контрапродуктивна е и убива щастието от живота. Когато ти е хубаво – радвай му се!

Еманюел: „Не съди дървото по неговата кора!“ Ще стане: „Не съди човека по неговия произход“. Струва ми се, че живеем в свят на етикети и предразсъдъци, усилени от държавите, които са обещали в миналото да се погрижат за всички проблеми на обществото. В резултат имаме пълна липса на връзка между гражданите.

На кого бихте влезли буквално в кожата?

Мария: Искам да бъда Делян Пеевски за един ден. Или Бареков. За да видя какво, по дяволите, движи и мотивира хора като тях и наистина ли всичко е само до пари и власт. Защото все ми се струва, че не е възможно нещата да са толкова прости!

Еманюел: На Жан Мермоз. Той е един от пионерите на Aéropostale, заедно с Антоан дьо Сент-Екзюпери. Създал е авиолинии, които не са съществували дотогава – в Африка, Южна Америка. Това е била последната голяма епоха на пионерите. Този приключенски дух ми подхожда добре. Погледнати отвисоко, всички проблеми изглеждат нищожни и суетни, но човек все пак е доволен да кацне на земята. Да свързваш различни народи заедно може да бъде единствено обогатяващо. Изисква много смиреност и уважение, но отплатата е огромна.

Заедно сме…?

Мария: По-смислени.
Еманюел: По-малко сами.

––

Форум Заедно
27 април 2014

Регистрирай се >>

Нелепата смърт на 18-годишната Габриела хвърли в траур Перник

/Поглед.инфо/ Нелепа смърт хвърли в траур Перник. 18-годишната Габриела Христова от Перник е момичето, което загина при катастрофа в събота.

Съсипаната Евалина: Александра винаги поемаше вината заради другите деца

Майката на убитата 8-годишна Александра от Поморие – Евалина Тодорова – даде интервю за сайта Флагман.бг. Съсипана от скръб, тя дори нямаше сили да остане права по време на разговора с главния редактор Катя Касабова. Вижте разтърсващото интервю тук.

Всеки пътник от ''Боинг''-а е под съмнение

Малайзия отрече твърденията на вестник от вчера, че помощник - пилотът на изчезналия на 8 март самолет е звънял по мобилния си телефон,...

На полувремето: Черно море - Лудогорец 0:0

Отборите на Черно море и Лудогорец завършиха 0:0 първото полувреме от мача в топ 7 на "А" група на стадион „Тича“. Прави впечатление, че в...

Васил от Черниче остава на лечение, обвиниха го в хулиганство

снимка: БулФото 40-годишният Васил Митков, който в продължение на 21 часа се бе барикадирал в дома си, остава на лечение в психиатричното...

Леко завишено е броят на болни от вирусни заболявания във Варна

За периода от 28 март до трети април, регистрираната в РЗИ-Варна остра заразна заболяемост се движи в характерните за сезона граници,...

Вестник Правда: След Украйна, нахлуване в България и Балканите става следваща цел за Русия

В статията си  “Запад проиграл вторую Крымскую войну” от 24 март 2014 година, руският вестник Правда обявява, че една от следващите цели на завоевателната политка на Русия след Украйна, че бъде България и Балканите. В България , идеята за влизане в СССР е широко обсъждана в средата на шестдесетте години . В днешната икономическа ситуация.

The post Вестник Правда: След Украйна, нахлуване в България и Балканите става следваща цел за Русия appeared first on ExtremeCentrePoint.

Бойко Борисов ми открадна милиони!

/Поглед.инфо/ Интервю на Ивайло Крачунов с Волен Сидеров Опасната игра на Вашингтон може да предизвика ядрен пожар! България не трябва да иска санкции за Русия, защото ще загуби

Румяна Чеков – Угърчинска, независим кандидат за евродепутат

Румяна Чеков - Угърчинска е френски разследващ журналист, писател и български общественик. Родена е през 1963 г. в София, от доста години живее и работи в Париж. Гимназия завършва в Париж, Френска филология - в СУ “Св. Климент Охридски”, а магистратурата по информация и комуникации защитава в Сорбоната, под ръководството на Пиер Пеан. Тя е основател и заместник-председател на българското сдружение „ДА“ - Демократична алтернатива, организация, в която членуват български граждани в и извън пределите на страната.

Нов гаф на 112: Пратиха екип в Благоевград за лице със счупен нос, а там няма никой

Телефон 112 прати линейка на Спешен център на адрес в района на СИ Банк в Благоевград след оплакване на лице със счупен нос и пострадало...

„Патриарх Евтимий“ първи на турнира на ДФК „Делфините“

Учениците от „Патриарх Евтимий“ се класираха на първо място в 11-ия футболен турнир, огранизиран от ДФК „Делфините“. В мачовете, които се...

Рене Българката взривява италианските дискотеки

Виолина Христова, "24 часа" Да слушаш вечерното парти на италианското радио М2О и след това да превключиш на която и да е друга станция, е...

Първо полувреме: Черно море - Лудогорец 0:0

Черно море и Лудогорец  играят първото полувреме на мача от топ 7 в "А" група на „Тича“. Прави впечатление, че в 11-те на домакините липсват...

По-топло и по-слънчево по морето в първия ден от седмицата

Утре ще преобладава слънчево време. Около и след обяд, главно над планинските райони, ще се развива по-значителна купеста облачност, но...

Опорни точки: Гласувайте за Симов, защото изнервя Асенча тъпото и Цона!

/Поглед.инфо/ Преди изборите ще споделя някои опорни точки. Сега е малко рано, но е добре за затвърждаване на матряла:

Млад мъж насили мащехата си в Русе

Млад мъж от Русе е блудствал с втората си майка, съобщава местната полиция. Сигналът е подаден от 55-годишната М.А. във Второ РУП....

Гранд Про и Черно море-Мания на 1/2-финал в държавното по футзал

Варна ще има два отбора на 1/2-финалите в държавното първенство по футзал. Това са шампионът Гранд Про и Черно море – Мания, които завършиха...

4 смъртни случая за 1 година в семейството на убитата Алекс

снимка: "Флагман" Проклятие надвиснало над семейството на убитата Александра през последната една година. Майката на детето - Ивалина,...

Снимки: Погребаха малката Алекс с куклата й

снимки: БулФото Семейство, близки и роднини се простиха днес с 8-годишната Александра Веселинова в гробищният парк на Поморие. Хора от...

Сидеров, ти помниш ли, че те арестувах през 1986 г. с белязани пари за рекет?!

/Поглед.инфо/ Сидеров, ти помниш ли книжарницата на Магурата през 1986 г.?! Помниш ли, че те арестувах с белязани пари за рекет и откраднати фотообективи, бе?!

От ДОПГ с любов

1. Гласувайте за БСП! За петдесетте социални милионера в ръководството на партията-майка. За схемите от типа „Батко и Братко”, заменки на чукари за плажове и червени шамани. За незаменимата Моника – най-великата пиарка на всички времена и специалистът по ролята на шинелите в съветската армия Сергей. 2. Гласувайте за ГЕРБ! За обещавача на справедливост Бойко и милиардния рекет. За Цецо – шестте апартамента, постната пица Дянков, обилно гарнирана с бонуси за милиони, ама за нашите хора. Не за вас. За безкрайния апетит на Цветелина Бориславова и злоядата Фидосова. 3. Гласувайте за ДПС! За тежките хонорари на хидролога Доган, тесните специалисти Данчо Ментата, Христо Бисеров и обръчите от фирми...

Студентите на ИУ шампион по футбол. Вижте и други призьори от Универсиадата (снимки)

Студентите на първия отбор на Икономически университет станаха шампион по футбол на на юбилейната Варненска Универсиада. Във финала ИУ I...

Убийцата удушила малката Александра, защото обидила племенниците й

Съседката, която живеела на таванския етаж в блока на детето, причакала момичето във входа и го подканила да я последва в дома й. Детето е...

Бащата на загиналия моторджия Юлиян: Поне умря в страстта си!

Денят, в който Юлиян Георгиев умира, е 92-ият в годината според Грегорианския календар. Денят, в който 20-годишното момче си отива, вече е...

Проруски активисти превзеха кметството в Мариупол

Проруски активисти са окупирали кметството в източния украински град Мариупол, предаде Ройтерс, предаде "Труд". Градът е разположен на...

В. "Уикенд" цитира Зуека: Телевизията ме ограби

Актьорът споделя, че се прави на маймуна на сцената, от което би следвало да получава много повече, научи HotArena.net. „Роден съм на 30 април,...

Документ-менте може да обрърне делото Луканов

/Поглед.инфо/ Документ-менте може да доведе до обрат по делото за убийството на Андрей Луканов. Документите, според които един от обвинените преди години по делото Луканов Юри Ленев е бил изтезаван и самопризнанията от него били изтръгнати със сила, били менте, гласи прокурорско постановление. Прави се предложение до главния прокурор Сотир Цацаров наказателното дело да бъде възстановено.

"Доброжелатели" нарязаха гумите на колата на Цветанка Ризова и я изпонадраскаха

/Поглед.инфо/ Водещата на "Лице в лице" по bTV Цветанка Ризова била заплашвана, а наскоро нарязали гумите и изпонадрали цялата й кола.

Футболни таланти на Черно море пердашат наред в Добрич

Футболистите на Черно море, родени през 2003 година, спечелиха трите си мача от втория турнир „Футбол 9“ в Добрич. Водените от Станислав...

Кери отново плаши Русия с нови санкции

/Поглед.инфо/ В разговор с руския външен министър Сергей Лавров държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че руската страна е застрашена от нови санкции, ако не се вземат мерки за деескалация на политическата криза в Украйна, съобщи „Франс прес".

Станишев: 4 години ГЕРБ хвърляше всичко за София, Пловдив и Бургас, а всички останали бяха неглижирани

Трябва да се установи справедливост в развитието на различните региони в България, защото предишните 4 години целият ресурс се струпваше...

Стотици изпратиха убитата Алекс в Поморие

Майката на убитата Александра – Евалина, държа пръстите на дъщеря си до последно по време на поклонението, предаде "Блиц". Стотици се...

Да те освободи Русия или как руските варвари нахлуха в Украйна през 2014 година

След Грузия и Крим руските варвари нахлуха в Украйна. В Славянск между специалните части на Русия и Украйна се водят сражения. Москва отказва да има пръст, но всички данни и снимки говорят за обратното. Зелени човечета с руски униформи, но без опознавателни знаци, оръжия от руската армия и методи употребявани само във варварска Русия. Виж […]

The post Да те освободи Русия или как руските варвари нахлуха в Украйна през 2014 година appeared first on ExtremeCentrePoint.

Вкараха в затвора най-якия българин, защото накълцал гуми на ТИР

Истинска загадка се оказа местоположението на най-якия мъж у нас – Димитър Димитров – Митко Културиста. Мистерията започна да се заплита...

Тризначките от Тишевица трогват хора с добри сърца

Чаровните тризначки от врачанското село Тишевица, които не могат да си играят навън, защото нямат обувки, трогнаха много българи, пише...

Малайзия отрича помощник-пилотът на изчезналия самолет да е звънял от телефона си

Малайзия отрече твърденията, чепомощник-пилотът на изчезналия малайзийски самолет е звънял по мобилния си телефон, след като машината се...

Лора Караджова бременна и много влюбена. Сватба може да има, след като роди

Снимки 24 часа Лора Караджова е бременна от четири месеца, но за сегашното състояние никой не подозира, пише 24 часа. Защото на сцената...

Майката на убитата Алекс: Все се надявах да е отвлечена

"Все се надявах да е отвлечена, да поискат някакъв откуп, а са я убили", изплака майката на 8-годишната Александра - Евелина, пред близък на...

Стрелбата в Славянск взе първи жертви сред въоръжените сепаратисти, 3 ранени командоси (Снимки)

В Славянск, където украинските сили за сигурност провеждат спецоперация, се чува стрелба, а във въздуха кръжат хеликоптери. Това съобщи...

В Китай: Жоро Илиев вкара третия си гол, отборът му взе четвърта победа

Георги Илиев продължава със силните си изяви в Шъдзяджуанг Йонгчанг. Халфът вкара втория гол при успеха на своите с 3:1 като гост на...

Българка пребори рак и роди здраво бебе, след като в съня й Св. Николай й посочил лечебен извор

Жена от Благоевград на 38 г. с тежка мигрена и тумор на хипофизата стана майка през миналия уикенд. След като  поставили диагнозата, тя...

Рецепта на деня: Кекс със слънчогледови семки и моркови

Необходими Продукти брашно - 2 1/2 ч.ч. (375 г), обикновено бакпулвер - 2 1/2 ч.л. джинджифил - 1 ч.л. индийско орехче - 1 ч.л. сода - 1/2 ч.л.,...

България е минирана с даровете на задунайците

Ние не знаем какво точно си е говорил два дни в София с българските си събеседници генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, но можем да си представим, след като публично заяви пред БТВ достатъчно откровената истина, че Русия очевидно има амбицията да възстанови своята сфера на влияние в постсъветско пространство.

 

Станишев на практика му отговори, че за България това няма значение, защото тя не е излизала от постсъветското пространство поради спецификата да сме различни от своите бивши сълагерници в съветския лагер.

 

Оставям настрана нахалството на Станишев да говори от името на всички българи ( както се вижда от цитата по-долу). В това няма нищо ново, нахалството на тоталитарния рефлекс е основна характеристика на рожбите на вълците в червени овчи кожи- проблемът е на овцете, които продължават да благогоблееят пред тях.

 

По-интересно е друго: Станишев с едно изречение потвърждава моите дългогодишни твърдения, че тъкмо отношението към Русия е разделителната линия между нас и откъсналите се от руската котва народи на континента.

 

“Ако поляците, унгарците и прибалтийците имат основания да се притесняват от Русия, за нас тя носи друга символика, защото Освобождението на България идва с цената на много руски войни”. Така коментира случващото се в Украйна лидерът на БСП Сергей Станишев, на среща с партийния актив в Белоградчик, предаде БГНЕС.

 

Макар да е брутално ясно какво съобщава Станишев, нека все пак да си преведем още малко дълбокият подтекст на плиткото обобщение за въпросното освобождение като генератор на безкритично отношение към каквото и да било безобразие, извършвано близо век и половина по-късно от руския режим. Защото не става дума само липсата на солидарност с Украйна, която в по-голям мащаб напомня на България като енергийно зависима и шантажирана от агресивната Русия „славянска” и (частично поне) православна държава ( нали така- не Украйна праща войски на руска територия, за да ги анексира, а обратното, все пак!).

 

Става дума за самата България, на която руският посланик в София Исаков вече публично предлага да се присъедини към маниакалната мечта на Путин да възстанови СССР под формата на евразийски съюз. Това е интервю, в което  руският посланик ругае българския президент, единствения управляващ фактор в България, който очевидно оказва съпротива срещу руската мечешка прегръдка, но после превъзходителството Исаков решава да „спести” тази част от истината за неговия начин на мислене на слушателите, обажда се в радиото и то удовлетворява искането му, вместо да излъчи записа в автентичния му вид и да помогне на българите да прогледнат!

 

Междувременно самото радио мълчи- би могло да ме нарече лъжец, защото информацията за цензурирането на „неудобната” част от интервюто е моя и засега отлежава единствено в ivo.bg.

 

Втори ден от Дарик отказват да ме нарекат лъжец, но ако ме познават поне малко, не бива да се заблуждават- няма да ме накарат да млъкна ( като тях).

 

Колеги от Дарик, ами ако моят източник реши да проговори?

 

В крайна сметка Станишев е прав да обобщава, че сме различни от останалите сълагерници от времето на съветския лагер, подклаждайки концлагеристката носталгия. Той е достатъчно циничен да си го каже публично.

 

Тук става това, което нареди руският посланик- това не би могло да се случи нито в прибалтийските републики, нито в Полша и Чехия. У нас стана пак така през 1993-та, когато едно обаждане  на тогавашния наместник на Кремъл в София Авдеев спря в последния момент на подготовката за демонтирането на главния пилон на съветското монументално напомняне за принадлежността на България към постсъветската сфера на влияние. И България се примири.

 

Въпросният паметник в центъра на София по дефиниция също е обобщение и не случайно така яростно го бранят от нас, българите, пожелали той да отиде в музея на колониализма ( както би трябвало да се нарича Музеят на социалистическото изкуство).

 

Защото това не паметник- каква памет съхранява, че да се нарича така?

Паметта за избитите хиляди българи с ръцете ( и с краката- има и такива случаи) на местните надзиратели на съветския концлагер?

Или паметта за убити от българи червеноармейци- каквито просто няма?

Или паметта за една война, в която има близо 40 000 загинали български войници и офицери, но за тях няма паметник, докато такъв изниква цели 10 години след войната в прослава на държавата, пледирала България да си остане със статут на победена и унизена страна под крилото на СССР?

Или паметта за скулптора професор Любомир Дачев, който избяга в САЩ и оттам нарече подобен род паметници „жалони на окупацията”, създавани с участието му на голям творец под натиска на онова време, настоявайки те да бъдат „преместени някъде другаде”?

Или дори паметта за самата Червена армия, която в благодарствения надпис в основата му е наречена „съветска”,  макар тя да възниква под това име доста по-късно?

 

Не, това е маркировката на границите н една империя. Това е паметник на безпаметността, който цели да я увековечи, за да може и днес мандатоносителят на властта Станишев да говори от името на всички българи по същия начин, по който със златни букви са изписани благодарности към „съветската армия” от името на целия български народ.

 

Същата тази армия, която днес се нарича руска, се прояви в Крим и дрънка оръжие по границата на Украйна. Но Станишев не намира думи за грам съчувствие към по-слабия, към застрашената Украйна, а намира индулгенции за руската агресия в освобождаването на България от 19-ти век.

 

Нека Расмуен е спокоен в чисто военния аспект на проблема. Едва ли, дори и Станишев и компания официално да пожелаят руската армия да заповяда отново да ни освобождава, този път от НАТО, ще приеме подобна покана. Защото целта на Кремъл в България друга.

 

За Москва България е по-важна не като поредното парче земя, което да погълне след Абхазия, Южна Осетия и Крим ( макар че тук, както подсказва на Путин и Станишев, също се е ляла руска кръв- чудесно основание да станем втори Крим).

 

България е по-важна за Путин като верен диверсант срещу западния му враг, който да бъде активиран в критични моменти, като сегашния, когато една малка държава в рамките на НАТО и ЕС може да блокира големите си съюзници с демократичното си право на вето, за каквото и дума не можеше да става в рамките на СИВ или Варшавския договор.

 

И както виждаме диверсантът си върши работата съвестно. Русия се позовава на „правото” си върху Крим от последните 200 години, а местният й адвокат Сакскобургготски , доведен от Мадрид да разбива непокорните на Москва сини управници ( нещо като оранжевите в Украйна) уточнява в България във вестникарско интервю, че това право датира от Екатерина Велика. Какво да кажем по тази логика за България и „правото” на Русия да я притежава на същите права, базирани на силата на оръжието от 19-ти век?

 

Ето какви подаръци ни завеща доведеният син ( не на Борис Трети) на Кремъл.

 

Преди всичко Сакскобургогготски разчисти терена на БСП и ДПС, а после и на ГЕРБ, от зловредните „русофоби”. Днес единствената издънка на онази синя „русофобия”, бившият министър на външните работи в „русофобското управление” на България (1997-12001 г.) Надежда Нейнски, се бори самотно за доверието на ( казват социолозите) около процент от българските граждани. Но след като из България русофилите се разходиха с подкованите ботуши върху кълновете на онова „русофобско” синьо управление, доверието в окаляното минало е трудно за реанимиране.

 

За начало през 2001-ва руският гастрольор Сакскобургготски, представян в афиша на спектакъла за повече престиж като мадридски, свали от власт напълно демократично политиците, които напълно патриотично вбесиха Русия с отказа си да предоставят въздушен коридор на руските десантни самолети за Косово през юни 1999 г. и по този начин предопределиха две неща: приемането на България в НАТО и ЕС и мобилизирането на руската пета колона за превръщането на този факт в предимство за Русия, сдобила се със свой шпионин и саботьор в двата западни съюза.

 

България току-що беше прогонила трима руски шпиони, маскирани като дипломати. Това уникално събитие се случи през март 2001-ва. След това на зелената морава пред двореца във Врана на 6 април поникна Сакскобургготски, който ни обеща да ни оправи (  да ни вкара в правия път след безобразието да се заяждаме с Русия) за 800 дни. Спази обещанието си за по-малко време дори – дойде времето за реванша срещу „русофобска” дързост на предшествениците му във властта. Един от руските шпиони беше заловен с доказателства, че създава прототипа на „Атака” , обикаляйки България почти като руски поп от 19-ти век, градейки структури за влияние.

 

При Сакскобургготски, който се напъваше да похлупи всички тайни служби с прогонения от предишното пробългарско управление Бриго Аспарухов ( и бе спрян в това упорито намерение само след публичната намеса на западните държави), руската агентура не просто си отдъхна- тя разцъфна. От цъфтежа се роди „Атака”, която нахлу триумфално с крясъците на своя фюрер в парламента в края на мандата на Сакскобургготски през 2005-та , изникнала уж от нищото с цели 8 процента добре организирана електорална подкрепа.

 

Следващият подарък, който Сакскобургготски ни завеща е реанимираният на партиен конгрес на НДСВ АЕЦ „Белене”. Този стратегически поклон беше висшата му публична форма на изразяване на благодарност към онези, на които днес адвокатства за агресивната им политика с позоваване на своята далечна роднина Екатерина Велика и с абсурдното ( доказано абсурдно от разгрома на Германия и разпада на СССР! ) известно твърдение на баща му за парадигмата на българската карма „Винаги с Германия, никога против Русия”.

 

Малък, сравнимо с другите големи подаръци, но също от сърце, е издигането на Меглена Кунева за министър, еврокомисар и кандидат за евродепутат днес.

 

Сред подаръците на задунайците, довели тук троянския кон Сакскобургготски, има и по-замаскирани. Като финансовият му министър Милен Вълчев, който върти местните дела на руската Външотърговска банка- майка и покровителка на най-едрата българска олигархично-корпоративна структура.

 

И да не забравим- самият Бойко Борисов е негова (тяхна) рожба също.

 

Защо да се чудим, че той вдъхна живот на любимия проект на Путин „Южен поток”, замислен като примка за Украйна и примамка за лакомите търбуси на корумпираните адепти на руската корупционна щедрост, каквито има не само в България?

 

Не се чудим. Но се маем. Защото май друго не ни остава.

 

Не ни остава друго,освен да се надяваме бащицата Путин така да загази в блатото, в което вече е нагазил, че да се задави и това да отслаби най-после въпросната примка от нашия врат, както вече веднъж се случи през първите години в периода на разпадането на СССР в началото на 90-те години на миналия век. Тогава всеки българин беше свободен да отиде и да изрази отношението си към съветската окупация върху главния жалон на съветския колониализъм без страх да бъде арестуван и заплашван от прокурори, както се случва днес.

 

 

 

 

След дни откриват летния сезон във Варна с нова атракция на плажа

Ако времето позволи, в края на април ще бъде открит новият летен сезон по централните варненски плажове. Това съобщи за Дарик Андрей...

Априлското въстание и Балканската война на изпита по история

Темите за кандидатстудентския изпит по История на България, който се провежда днес, са "Априлското въстание 1876" и "България в навечерието...

Внимавайте със солариумите! Бум на рак на кожата в България

Бум на рак на кожата регистрират онколозите у нас. Пет пъти са се увеличили случаите на малигнен меланом за последните 50 г. Това показват...

Майката на удушената Алекс: Не харесвах съседката Атанаска, тя го знаеше, но защо посегна на най-скъпото ми?!

Flagman.bg 8-годишната Александра Веселинова Тодорова от основното училище „И.Вазов” в Поморие, дъщеря на един от най-известните поморийци...

Малката Алекс убита от лудост, омраза, завист или алчност

/Поглед.инфо/ Психическо заболяване, омраза, завист или алчност. Това са четирите версии на полицията и прокуратурата за мотивите, довели до смъртта на 9-годишната Александра от Поморие.

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване