Откъс от "Сексът и комунизмът" - моят нов роман



Това е роман върху който все още работя, може да се каже, че е написан, но тепърва ще го редактирам, а последната глава ще оставя ненаписана докато не завърша първата редакция. Все още не съм решила какво да се случи с главната героиня. Тя има два избора, така че ще изчакам да видя накъде ще наклони везната. 
Благодаря на София Несторова за редактирането на този откъс, който излиза утре в "Гранта", а целия роман ще излезе през есента. Вероятно доста неща ще се променят до тогава.


Сексът и комунизмът
(роман)
Милена Фучеджиева


Сексуална соцперсона
(нещо като предговор)
Лола обичаше да ходи без сутиен. Имаше най-красивите гърди в София, ако не и в България, и в Източна Европа, а дори и в целия свят. Косата й беше вълнà, спряла на дупето й твърде високо за преодоляване, гледаше студено и ранимо със сиво-сините си очи, ходеше изправена, винаги недостатъчно отнесена, за да не знае какво се случва на улицата. На врата й висяха талисмани, беше обута понякога в черно сабо или в сандали танк, през зимата – с ботуши поне до коляното, през лятото – с еспадрили, и носеше индийски блузи, под които се виждаха митичните й гърди. Беше на 15 години, когато усети властта си над мъжете, без да има нужда от каквито и да било обяснения от тяхна страна. Когато я заговореха, никой не я гледаше в очите. 
Не беше секс-символ (тогава секс-символи не съществуваха), не беше и плеймейтка; „Плейбой“ беше забранен, нямаше списания, само слухове и страх от слуховете. Сексът  беше разрешен, макар и без символи, но имаше строги граници, а всичко извън приетото от високоморалното комунистическото общество, беше наказуемо и бързо квалифицирано като порок, порнография, извратеност, девиация. Порнографията съществуваше само в един несправедлив свят, в който жените бяха третирани като стока, както и в частните колекции на партийните лидери, които събираха порнографски списания, за да изучават слабостите на империалистическия враг.
Едно лято се беше запознала с похотливия син на държавния глава на Монголия, Юмжамгийн Цеденбал, който носеше типичното монголско име Сергей – Серьожа Цеденбал. Влюбеният в Лола Серьожа Цеденбал киснеше в барчето на станцията, където Лола летуваше, с надеждата, че някой ден тя ще се съгласи да я заведе на дискотека в станцията на ЦК на „Златни пясъци“. Беше грозен монголец с очила с огромен диоптър, шофьорът му винаги чакаше в паркираната пред станцията „Чайка“, и Лола не му обръщаше абсолютно никакво внимание. Легендата беше, че монголският държавен глава има огромна колекция от порнография. Според Лола, това си личеше от начина, по който младият Цеденбал я гледаше. Да, тя беше различна, и не, нямаше намерение да става монголска принцеса.
В комунизма жените бяха уважавани другарки и Лола бързо разбра, че никога няма да отговаря на описанието за другарка. Самочувствието й на нещо по-близо до врага, отколкото до другарката, както и властта на гърдите й над мъжете, се изгради благодарение на това, което й се случваше ежедневно по улицата. Тротоарите тогава бяха в идеално състояние, държавата плащаше добре за поддръжката им, но когато тя излезеше на улицата, мъжете започваха да се спъват в обсесивното си желание да я имат.
Единствените звезди бяха червени, като изключим тези, които бяха на небето, и просто нямаше как да бъдат плод на бесния империализъм. Лола се чувстваше точно като звезда, обаче като онези в другия, забранения свят. Тя беше парче червено бонфиле от добро семейство, разхождащо се по определен градски маршрут, който не излизаше от центъра на София. Всеки, който я беше срещал, беше я пожелал не като другарка, а като това, което феминистките на запад през тази 1977 г., по време на тъй наречената втора вълна на феминизма, биха нарекли парче месо.
Лигите на другарите се влачеха след презрително гледащата ги Лола, а другарките носеха найлонови чорапогащници, под които се виждаха небръснатите им – не по феминистки причини – косми, разплескани в черни облаци. Соцжените обличаха за празник полиестерни костюми с втвърдени от пот подмишници, тържество на хигиената беше поздравът „Честита баня“, т.е. изкъпването беше повод за празник, а на главите им имаше сложни и високи конструкции от тупирана коса, вкаменена от лак, който можеше да залепи и спукана гума. Те бяха като червена женска армия, която готвеше, переше, чистеше, гледаше деца, миеше съдове и ходеше на работа. Вечер вдигаха и слагаха масата, докато другарите висяха пред телевизорите и гледаха новини за поредната предсрочно изпълнена петилетка. А след това беше време за любене.
Никоя от тях не беше чела „Страх от летене“ на Ерика Джонг, излязла през 1973 г. – паметна година, в която ЦК на БКП взима решение да се създаде втора телевизионна програма, нито знаеше, че съществува такава морално разложена американска авторка, която разказваше напълно освободено и невероятно увлекателно не за любене, а за „безцип-ебане“. Мис Джонг обсъждаше размера на мъжките атрибути (вж. курове) и пишеше напълно безсрамно за путките на жените.
Дори и сега появата на думата „путка“ в българско писмено произведение довежда до дълбок ужас и ненавист повечето български мъже.
Българката е жена без путка.
Тя има вагина, въпреки че и вагината е срамна и неприятна дума. А путката пък е нещо, за което се шепне задъхано само на ухо, докато я чукаш. Защото е вулгарна. И путката, и думата, и тази, която си е позволила да изкаже прошепнатото на глас. Всичките бяха вулгарни през 70-те, през 80-те, вулгарни са и досега.
Нямаше дамски превръзки, нито тампони, а само памук и лигнин, а преди памука и лигнина жените пъхаха между краката си сгънати парчета плат. Противозачатъчните бяха само един вид, от който често се получаваха кръвоизливи. Презервативи Лола не беше виждала доста време след като започна активен сексуален живот. На гинеколозите беше забранено да слагат противозачатъчна спирала, освен ако не си раждала или не си с връзки. Ако нямаш дете, не разполагаш с тялото си. Задължена си да дариш развитото социалистическо общество с нов гражданин, който да работи за светлото му бъдеще. Няма значение дали обичаш, или не обичаш, дали мъжът, от който си забременяла, се държи добре с теб, или не, и дали изобщо искаш да имаш деца. Партията казва, че първото ти дете е задължително и принадлежи на нея. 
Социалистическата другарка беше не човек, а желязо, тя правеше секс без предпазване и ако забременееше извънбрачно, правеше аборт. Статистики и изследвания като това, в което се твърдеше, че абортите увеличават риска от рак на гърдата, нямаха значение. Всяка жена, живяла в соца, беше правила поне по няколко аборта, които костваха на много жени възможността да имат деца впоследствие, а на други създаваха редица здравословни проблеми в бъдеще. Мъжете нямаха нищо общо с това, те „пазеха“ жените, когато се „любеха“, и ако станеше беля, белята си беше за сметка на жената – никой от тях не искаше и да чуе за „гума“.
Жените търпяха, без да знаят, че търпят. Смятаха, че такъв е редът на нещата, така е устроен социалистическият свят – малко несправедливо, но като цяло всички бяха равни, в детайли беше по-добре да не се влиза.
Разбира се, соцжените бяха такива, защото им беше забранено да бъдат други. Имаше едно социалистическо модно списание, два телевизионни канала, никакви западни стоки, забрана за всякаква западна музика, кино и литература (освен тази, която по някакъв начин осъждаше грубия капитализъм), психоанализата беше вредно западно учение, и всичко беше руско. А най-голямата фешън икона беше някоя руска комбайнерка, героиня на социалистическия труд, заснета или нарисувана как е яхнала комбайна с широка усмивка и забрадка на главата.
Лола нямаше нищо общо с нищо от това, както и сексуалното й самосъзнание нямаше нищо общо с изискванията да си скромна, зле изглеждаща и безропотна жена. За добро или зло, всеки мъж разбираше това на секундата, в която я видеше. Много бързо нещата станаха взаимни, тя остро осъзна властта си над мъжете, без да съзнава, че тази власт  нямаше как да бъде безопасна в подобно затворено общество и неминуемо щеше да се превърне в неин враг.

Софи
1977 г., София, Френската гимназия

Опитваше се да не мисли никога за това, макар да знаеше, че е невъзможно. Винаги щеше да си представя нещо, което не можеше, а и не искаше, да си представи – нежната, кротка Софи, големите й топли черни очи, извинителният израз на лицето, който като че ли беше причина за това, което й се случи. Според някои световни автори, нежността винаги се наказва, но Лола не беше Достоевски. Не разбираше защо София беше толкова добра и беззащитна и защо позволи да й се случи подобно нещо.
Дълги години не се беше сещала за тази история, по-скоро я избутваше дълбоко в подсъзнанието си, но тя беше там, за да остане завинаги безмълвна, счупена, съкрушена и по някакъв начин обвинителна. Беше част от биографията й, както и от биографията на съучениците й от Френската гимназия. Когато порасна, разбра, че историята на София е част от биографията на всяка жена на планетата, дори и без да й се беше случвала лично; насилието над жени беше част от женската колективна памет. Иначе всичко си изглеждаше съвсем наред, дори беше приятно да си жена, но само ако не знаеш, че такива истории винаги ще има. Мъжкото животно срещу физически по-слабия пол.
Стенли, Стенли Бичето, набит, заплашително мускулест по природа пич с поглед черен като бездна, се влюби в Лола още когато се запознаха в един двор с две пейки една срещу друга. Там се събираха да пушат след училище. Далече от Френската гимназия, в двора на сиропиталището, където никога нямаше сираци, а само разглезени деца от центъра на София. Тя си имаше гадже, но това не спираше Бичето да я изгаря с очите си. Лола никога не разбра как се беше озовал в този двор, при положение че не живееше наоколо. Нямаше представа и в коя гимназия учеше. Със сигурност обаче той не беше като съучениците й. Имаше странна сексуална власт над всички, дори и над момчетата. Те му се подчиняваха като на негласно излъчен лидер. Въпреки че по някаква причина тъмните очи се смятаха за топли, неговите излъчваха безапелационен, студен контрол, на който ако не се подчиниш, беше ясно, че можеше да те разкъса и разруши. Миришеше на скрито насилие. Лола внимаваше с Бичето и въпреки че той я привличаше сексуално, инстинктът й за самосъхранение все пак не й разреши да спи с него. Той просто беше животно, способно да чупи кости и психики.
Така и никога не разбра КОИ са били другите момичета на организирания от него купон, и имало ли е изобщо други. Беше сутрин като всяка сутрин във Френската. Лола пак беше дошла обута с джинси, нарочно разбира се, и се оглеждаше за директора, за да може да се скрие от него, когато другарят Кирилов изведнъж изскочи буквално под носа й, без тя да го е забелязала.
Очите на другаря Кирилов бяха другите тъмни, „топли“ очи, от които Лола изпитваше тих ужас. Те се втренчваха в нея хипнотично, когато Кирилов тръгнеше към Лола със самочувствието на мъж с власт, и тя започваше да отстъпва назад, докато гърбът й опреше до стената. Кирилов взимаше нежно кичур от косата й и започваше да го навива леко около пръста си, гледайки я усмихнато. Краката на Лола се разтреперваха. Той й правеше поредната забележка, че или е дошла с джинси, или под престилката й се подава тениска със западен надпис, или нещо друго, но Лола беше винаги виновна. А тя просто не желаеше да спазва правилата. Мразеше униформите, мразеше това, че трябва да учи физика, химия и математика, мразеше, че западната музика беше забранена, мразеше, че не може да носи косата си на конска опашка, а само на плитка. Нямаше случай, в който да е напълно „изрядна“, както се очакваше от една 15-годишна социалистическа ученичка, и Лола живееше в постоянен страх от другаря Кирилов.
Тази конкретна декемврийска сутрин Лола отново се стресна ужасно от Кирилов, поздрави го гузно, но за нейна изненада той я подмина забързан, кимайки й разсеяно. Пред класната стая момчетата се бяха събрали в групичка, която моментално се разпръсна при появяването му. Съученичките на Лола бяха с опънати лица, не се чуваха обичайните крясъци и хилеж, явно нещо се беше случило.
„Какво става?!“ – попита Лола най-добрата си приятелка Ева-Мария.
Ева я изгледа с уплашен поглед и й направи знак да отидат настрани. Тогава Лола отбеляза, че момичетата всъщност изглеждаха уплашени. Страхът беше правило, не изключение, но този път беше различно. Нейната предимно мъжка групичка, на която тя беше негласен лидер, също изглеждаше нетипично тиха. В момента, в който я бяха видели да се приближава, Коко и Мони се бяха измъкнали, Тони дори не я беше погледнал, другите двама бяха от съседния клас и си бяха тръгнали, оставяйки я в недоумение по средата на коридора. Във въздуха витаеше някаква гадна тайна.
Години по-късно Лола се опита да възстанови сцената в паметта си. Беше трудно. Човек инстинктивно заличава неприятните спомени, за да може да продължи живота си максимално невредим психически, особено когато миналото му изцяло е било подчинено на страха от невидимия Голям Руски Брат и на дебнещите отвсякъде тайни и явни български подчинени.
Купонът беше организиран от Стенли Бичето, не от човек от гимназията – това Лола помнеше със сигурност. Сценарият на историята изглеждаше така:
Интериор – Апартамент на Коко – Нощ
Дължина на сцената – часове.
Апартаментът на Коко е празен, родителите са заминали някъде, Коко е поканил приятелите си на купон. Поканени са и момичета, но идват само две – Софи и приятелката й Неда. Единственият външен човек, който не учи във Френската гимназия, е Стенли Бичето.
(Участващи: Коко, Стенли Бичето, Митко, Стоян, Светльо, Тони, Владо, Мони, Кико, Неда, Софи)
Момчетата пристигат превъзбудени, с чанти пълни с алкохол. Тази вечер ще се пие много. Вино, бира, водка. Идват директно от следобедни часове, облечени в сини ученически костюми, бели ризи, червени вратовръзки. Бързо махат вратовръзките и ги набутват в грозните си чанти, изписани с „Deep Purple“, „Uriah Heep“, „Led Zeppelin“, „Pink Floyd“, „Grand Funk Railroad“, хипи-знаци и всевъзможни абстрактни рисунки.
Бичето не е в униформа, а е в обичайното си черно облекло, тениска по тялото, подчертаваща мускулите му, черни впити джинси, черни обувки, черна като смола коса, черен бляскав поглед. Той води със себе си Неда и София, незабележими съученички на Лола от съседната паралелка, които са известни с това, че не са известни с нищо. И двете са от добри софийски семейства, скромни, добре възпитани и разбира се – отлични ученички. Софи е много срамежлива и деликатна.
Животинският поглед на Бичето, съчетан с мекия му, леко безразличен глас, явно е успял да ги омае. Целува ръка на София и двете с Неда влизат смутено в апартамента на Коко, държейки по един бял карамфил, който Бичето им е купил от близката цветарница. Цветята са решили събитията в негова полза – никой не подарява цветя освен на рожден ден.
Двете момичета са наивни до болка, до зверската болка, която София ще изпита по-късно.
Влизат срамежливо в хола. Бичето е страхотен кавалер – съблича палтата им, въвежда ги в стария, мрачен апартамент, каквито са повечето апартаменти около Френската. Уредбата е надута яко, цепи Stormbringer на Дийп Пърпъл“. Неда прави физиономия от високата музика.
БИЧЕТО (крещи): Коко, намали веднага! Дамите обичат по-спокойна музика!
Коко се подчинява безропотно, но Митко явно вече доста е пил и надува музиката обратно. Бичето отива и я намалява, онзи я засилва отново. Бичето така стисва ръката му, че Митко пребледнява от болка и отстъпва. Слага плоча с „Назарет“ и отива в кухнята унизен. Неда и София се споглеждат, София измънква, че май трябва да си ходят. Бичето я поглежда в очите така, че тя разбира, че това няма как да стане. Краката й омекват, без да разбира защо. Между краката й става необяснимо топло. София е девствена, Неда – също. Пристигат Мони и Кико; с тях мъжете стават девет, а момичетата са само две. Бичето ги наблюдава внимателно, улавяйки веднага поредното притеснено споглеждане между двете.
БИЧЕТО: Момичета, ще дойдат и другите, не се притеснявайте! Софи, какво ще пиеш?
СОФИЯ: А, нищо... аз не пия... благодаря! Може една оранжада...
Бичето вади от чантата си бутилка „Балантайнс“, скъпо и рядко питие в соца. Никой не знае кой е баща му, но явно е „някой“, за да може синът му да носи такъв алкохол. Сяда на дивана, отвъртайки капачката с пукот, докато другите момчета гледат жадно. Прави властен знак на Коко за чаши, Коко носи, той налива на себе си, на Софи и Неда. Подава чашата на Софи. Тя мило клати глава. Всяко движение на Бичето излъчва власт.
СОФИЯ: Не, благодаря...
БИЧЕТО (изключително мило, гледа я в очите): Изпий едно питие с мен, моля те...
Навежда се към нея и шепти в ухото й.
БИЧЕТО: Ти си много хубаво момиче и много те харесвам, нека да е много хубаво тази вечер...
София не знае какво става с нея, изчервява се, той плъзва ръка към нея и за секунда я слага на бедрото й. За нейна изненада, не й е неприятно. Това я плаши, но и я привлича.
БИЧЕТО: Наздраве!
Другите не се впечатляват особено от сцената, Бичето си е такъв. Наливат си от техния алкохол – българска водка и българско вино, чукат се и говорят страшни тъпотии на висок глас. Гласовете им в момента мутират, някои са пъпчив

Русия и Украйна се споразумяха да не се обръщат към Арбитражния съд в Стокхолм

/Поглед.инфо/ Русия и Украйна се споразумяха, че нито една от страните няма да се обръща към Арбитражния съд в Стокхолм. Това изявление бе направено шефа на "Газпром" Алексей Милер. По думите му следващата тристранна среща Русия-Украйна-ЕС по газовия въпрос все още не е определена, но тя може да се проведе на 9 юни.

Генералният секретар на ООН призова Порошенко да започне диалог с Путин

/Поглед.инфо/ Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова новия президент на Украйна Петро Порошенко да започне диалог с руския си колега Владимир Путин.

Костадинка – бялата лястовица на последната бг-надежда…

Димо Райков Една обикновена чистачка, работничка от най-ниското съсловие на гръцкото общество, днес е… евродепутат!? Внимание – земята как не се е срутила! И то българка. И то емигрантка. Костадинка е историк по образование, тръгнала преди години за съседната ни страна заради сина си. Имал тежко заболяване, у нас искали огромна сума, тя се принудила да търси спасение за детето си в Гърция… И ето – днес Костадинка е … евродепутат. Я ми кажете дали тази жена днес щеше да бъде такава, ако бе останала в България? Я си представете как емигрантка у нас, ...

За майката и брата на Левски

...И не изтрая майчиното сърце! Не можеше повече мълчаливо да преглъща нещастията, оскърбленията, униженията, неимоверната нищета, връхлитащи като разбеснели се вълчи глутници върху семейството на злочестата карловка. И въз- ропта тя в душата си срещу своята жестока съдба, и прокле мига, в който беше се родила на белия свят. “Прости ме, Господи!” – изхлипа сподавено клетницата и почти в несвяст от глад, който раздрусваше тялото й в мъчителни, агонизиращи конвулсии, залюшната от мътния въртоп на непоносима безнадежност, със сетно усилие се прекатури през пармаклъка на кладенеца и тутакси изчезна в тъмната паст. На другия ден, след обед,трупът бе изваден от герана и погребан надве-натри, без църковни обреди, в дерето, рахитично хлътнало встрани от българските гробища, погълнали тленните останки на получилите попско опрощение миряни, преди хрисимо и овчедушно да сдадат Богу дух. Лобното място на Гина Кунчева не е запазено и днес никой не знае къде почиват костите на тази пресвята българка.

Активисти четат имената на 100 000 убити в Сирия пред централата на ООН

Вчера, 2 юни, пред централата на ООН активисти започнаха четенето на имената на 100 000 души, загинали в Сирия с надеждата, че това ще е началото на глобален протест. Десетина сирийци, родени в САЩ започнаха инициативата в Ню Йорк.  Имената на 100 000 жертви, убити по време на гражданската война, ще бъдат прочетени в продължение на 24 часа в градове в цяла Северна Америка, Европа и в Сирия. Демонстранти държаха транспарант пред ООН с текст: "Над 160 Повече [...]

Вижте как украинските "евродемократи" убиват хората в Луганск! Къде са САЩ, ЕС и българските телевизии?!

ЗАЩО БЪЛГАРСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ НЕ ОТРАЗЯВАТ ГЕНОЦИДА, КОЙТО СЕ ИЗВЪРШВА В УКРАЙНА? Телевизия RT разпространи видеорепортаж с изключително...

Българска европейска евтаназия на път към Евразия

Европейският съюз даде днес месец на българските власти да се определят дали България е лоялен член на тази ( доказано мечтана от мнозинството българи) организация.

 

Тава е смисълът на днешното писмо на Европейската комисия, според което София трябва да се определи дали да продължава да нарушава разпоредбите на организацията в заиграването си с Москва за „Южен поток” или да рискува България да бъде подложена на наказателна процедура от Брюксел.

 

Детайлите в спора около безспорния факт, че Кремъл се опитва да наложи своя проект срещу правилата на ЕС, оставям на осведомения читател, който може да намери тези подробности навсякъде в интернет.

 

Тук искам да акцентирам върху една единствена страна от пропагандния арсенал на войнолюбивите съветофили, които по стар болшевишки навик се крият избирателно ( дори) зад западния гръб, когато трябва да обосноват слугуването си на Москва .

 

Както много често се случва, доказателството е на първа линия. Само трябва да бъде откроено за желаещите да го забележат на общия заслепяващ фон от словесни илюминации.

 

Факт е, че Европейската комисия не заплашва днес Италия, Австрия или която и да е друга държава от схемата на крайните евентуални потребители на руското корупционно изкушение „Южен поток”.

 

Заплашена е България не само като очевиден руски диверсант в ЕС, но и като шлюз на въпросния „Южен поток”. Ако му бъде позволено да се отприщи в черноморското начало, замисълът на Путин да накаже Украйна чрез заобикаляне на нейната територия ще стане необратим.

 

Повтарям: всички пропагандни приказки за прикритие, според които България била само една от много европейски държави с еднаква роля по трасето на „Южен поток”, не струват нищо пред реалния факт на изключителното значение замисълът на Путин да бъде спрян на изходната му точка: на входа на България.

 

Открай време слушаме българските политици да се упражняват по въпроса за необходимостта България да се възползва от географското си положение на кръстопът между Азия и Европа.

 

Настъпи моментът на избора.

 

С приемането на България в ЕС изборът беше в ръцете на европейците от клуба на богатите. През 2007-ма можеха и да ни разочароват, като ни откажат членство и ние нямаше да можем да направим нищо, освен да си бършем сълзите. Не ни караха, натискаха или молеха- ние бяхме просителите.

 

Днес ни предупреждават, че от нас зависи дали искаме за себе си повече Азия или повече Европа.

 

България в момента е Босфора между Изтока и Запада. Решението кой бряг да предпочетем сами е именно цивилизационен избор.

Европейската комисия отправя шест препоръки към България

/Поглед.инфо/ Европейската комисия отправя шест препоръки към България за периода 2014-215 г. в областта на бюджета, пенсионната реформа, заетостта, образованието, бизнес средата и енергийния сектор.

МВР укрило доказателства за убийството на ямболската адвокатка

Полицията е укрила доказателства за смъртта на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, която бе зверски убита в столичния квартал...

Орешарски обяви, че е готов с критериите за оставане на министрите

/Поглед.инфо/ Министър-председателят Пламен Орешарски обяви, че е готов с критериите, на които трябва да отговарят министрите, за да останат в кабинета.

Александър Златанов поема временно Спешна помощ в София

Ще бъдат осигурени допълнителни екипи за спешна помощ в София, обяви Таня Андреева. Тя назначи временен шеф на спешния център и получи...

Клиенти откриват мухъл и изпражнения от мишки и хлебарки в хляба!

Хлебопроизводителите се гаврят с хората, като им слагат в любимия хляб пръчки, примеси със стар хляб. Намирала съм напоследък и мухъл,...

Бургаският Ориндж Каунти тъне в мизерия, воня се носи между тузарските къщи (снимки)

Купчини вонящи боклуци затрупват един от най-луксозните бургаски квартали – „Сарафово”. На места между тузарските къщи на морето...

Масови нарушения на колонката, продават ни опасно гориво

Бензиностанциите допускат масови нарушения, като продават некачествено гориво, което може и да унищожи двигателя на колата ви. Това...

ЕСПЧ: за академичната свобода и правото да се критикуват решения на съда

boyko_boev

Бойко Боев (Софийски университет, 2000 u  Columbia University School of Law, New York 2004) е юрист, старши експерт в Article 19. Специалист по медийно регулиране, обществени медии, клевета и прозрачност на собствеността на медиите. Анализира медийни закони от около 20 страни от Европа, Близкия Изток, Африка и Азия за тяхното съответствие с международното право и стандартите в областта на свободата на изразяване.  Има опит като адвокат в областта на  правата на човека.


*

На 27 май 2014 г. втори състав на Европейският съд за правата на човека се произнесе по дело Mustafa Erdoğan and others v Turkey , касаещо академичната свободата и правото да се критикуват решения на съда. Решението обяснява връзките между „академична свобода“ и „свобода на изразяване“ и подчертава, че „академичната свобода“ са ползва с най-голяма защита дори когато става дума за споделяне на мнения пред широката аудитория. Макар че Съдът отново подчерта, че защитата на доброто име на съдиите е важно за функционирането на правовата държава, в това дело е защитено правото на мнение на професор по конституционно право, който счита, че конституционните съдии в Турция са некомпетентни и политически зависими.

Делото

Жалбата в Страсбург е подадена от турски професор по конституционно право и от редактора и издателя на списание, които се оплакват от осъждане за клевета и обида. Поводът е публикация на професора, в която той критикува решението на конституционния съд за закриване на политическата партия на Добродетелта.
Припомняме, че въпросната партия беше парламентарно представена в края на деветдесетте. Тъй като тя беше ислямистка, участието й в политиката беше възприемано като предизвикателство за светските устои на турската държава. Някои изказвания на нейни членове и отказът на заместник-председателката й да заседава в парламента без забрадка имаха силен обществен отзвук.

През 2001 г. по искане на прокуратурата Конституционният съд закри партията и ограничи правото на нейни членове да участват в политическия живот, намирайки противоречия с разпоредбите на конституцията, които защитават светската власт в страната.
Решението на Конституционния съд, което било очаквано с нетърпение от обществото в продължение на няколко години, предизвиква широко обсъждане. Професорът по конституционно право се включва в този дебат като пише статия, в която критикува решението като излага правни и политически аргументи за това, позовавайки се включително на практиката на Европейския съд. След публикацията всички конституционни съдии подават граждански иск срещу автора, редактора и издателя на списанието, твърдейки, че статията е засегнала честта и достойнството им като съдии.
Първоинстанционният съд в Анкара намира, че правото на добро име на конституционните съдии е било нарушени, посочвайки части в статията, в които авторът говори за натиск върху съда от страна на военните в Турция и поставя под въпрос професионалните качества и интелектуални възможности на съдиите. Ответниците са осъдени да платят обезщетение. Тази присъда е потвърдена от второинстанционния съд.

Решение

Европейският съд намира, че е налице вмешателство в правото на жалбоподателите на свобода на изразяване и че то е основано на закона и преследва законосъобразна цел – защита на достойнството и правата на другите.
Въпросът, който съдиите изследват, е дали въпросното вмешателство е било „необходимо в демократичното общество“. Съдът изтъква, че свободата на изразяване е една от главните основи на демократичното общество и едно от основните условия за неговия прогрес и за личното развитие на всеки човек. Това право се прилага към идеи и информация, които са обидни, шокиращи или смущаващи. Съдът подчертава, че трябва да се прави разлика между фактически и оценъчни твърдения. Признавайки свободата на националните органи на преценка, европейските съдии изследват доколко първите са установили справедлив баланс между правото на свобода на изразяване и достойнство.

Съдът отбелязва, че критерият за баланс между двете права е установен в делото Axel Sringer AG v Germany. От значение са:

1.) допринася ли словото към дебат от обществен интерес?,

2.) колко познато е засегното лице и какъв е предметът на публикацията?,

3.) какво е било поведението на засегнатото лице?,

4.) какъв е бил методът за получаване на информацията и нейната проверка?,

5.) какви са съдържанието, формата и последиците от публикацията?,

6.) каква е тежестта на наложената санкция.
Съдът намира, че предметът на публикацията – функционирането на съдебната система – е от обществен интерес. Статията допринася за съществуващия обществен дебат. Засегнати са правата на съдии, чиято професионална компетентност и независимост са поставени под въпрос. Едновременно с това Съдът отбелязва, че авторът на публикацията е професор по право и като такъв е изразил академичната си свобода. Съдът посочва:
„. . . [A]кадемичната свобода на изследвания и обучение трябва да гарантира свободата на изразяване и на действие, свободата на разпространение на информация и свободата на провеждане на изследвания и разпространение на знания и истина без ограничения. . . .Затова практиката на Съда изисква всяко ограничение да бъде подложено на щателно и критично разглеждане. . . Тази свобода обаче не се ограничава само до академични или научни изследвания, а включва също и правото на академичните дейци на свобода да изразят свободно своите възгледи и мнения, дори когато те са спорни или непопулярни, в сферата на техните изследвания, професионални знания и компетенции. Това може да включва и разглеждането на функционирането на обществените институции на определена политическа система или критики срещу тях.” [aбз. 40]
Съдът приема, че възможностите за критиката срещу служебните действия на представителите на съдебната система са по-големи от тези на обикновените граждани. Едновременно с това, с оглед значението на съда в правовата държава, те трябва да бъдат защитени от атаки, които са неоснователни. Съдът отбелязва, че трябва да се направи разлика между критика и обида. Анализирайки използваните изрази, европейските съдии приемат, че те могат да бъдат възприети като обидни, но едновременно с това намира, че същите са оценъчни твърдения и се основават на факти – анализа на решението на Конституционния съд.
Съдът намира, че националните съдии не са направили разлика между фактически и оценъчни твърдения и не са оценили дали жалбоподателите са действали с оглед на своите задължения и отговорности и дали статията е публикувана добронамерено. Те не са изследвали въпросните изрази в контекста им – забраната на Партията на Добродетелността и разпаления дебат, който последвал от това – и по този начин са пропуснали да оценят правилно стиловите особености на речта. Съдът не намира, че е налице произволна лична атака над съдиите. С оглед това, европейските съдии заключават, че не са налице достатъчни основания за това, че вмешателството в свободата на изразяване е било необходимо в демократичното общество и приемат че е налице нарушение на член 10 от Конвенцията.
Съдиите Sajó, Vučinič и Kūris представят свои мотиви. Според тях, мнозинството не е изяснило концепцията и принципите на академичната свобода. Те отбелязват, че правото на академична свобода се отнася не само до дебати в научни издания, дебати в учебните институции и обучение. Тъй като това право е защитено от член 10 на Конвенцията, то обхваща както мненията, които академичните дейци разменят помежду си, така и тези, които те споделят пред широката публика.
Съдиите признават, че степента на защита на академичната свобода, особено по отношение на изразяването й пред широка публика, не може да бъде напълно обяснено чрез някое от известните основания за защита на свободата на изразяване. Значението, основанието и обхвата на академичната свобода като правна концепция не са установени, макар традиционно тя да се възприема като важен елемент на университетската автономия и автономията на учените.
Според тези съдии, гарантирането на академична свобода за споделяне на мнения пред широка публика не се обуславя само от нуждите на демократичното общество, но и заради развитието на познанието, знанието и науката. Тримата съдии посочват:

Няма “китайска стена” между науката и демократичното общество. Точно обратното, няма демократично общество без свободна наука и свободни учени. Тази взаимовръзка е особено силна в контекста на социалните науки и правото, където научният дискурс спомага за информирането на обществото за отнасящи се до него теми, включително тези, които се отнасят пряко до управлението и политиката. . . Принципно погледнато, приносът на социалните и правните изследвания към обществения дебат и мненията, които университетските дейци споделят пред широката публика на основата на своите изследвания, професионални познания и компетентност, изисква най-висока степен на защита от член 10.

Съдиите смятат, че защитата на свободата на изразяване зависи от това дали съществува “академичен елемент” в коментарите или изявленията, които засягат лични права. Тъй като до този момент Европейският съд не се е произнасял как да бъде определяно дали се касае за упражняване на академична свобода или свобода на изразяване, тримата съдии предлагат тест за оценка. Той включва следните елементи: а) дали изявлението е направено от университетски деятел?, b) дали изявленията се отнасят към изследванията на въпросното лице?, c) дали заключенията или мненията са основани на професионалните познания и компетентност на конкретното лице?. Ако са налице тези условия, спорното твърдение се ползва с най-голяма защита от страна на член 10. Къде и как е била направено твърдението има вторично допълнително значение и понякога това не е от решително значение.
Тримата съдии отдават значение на фактът, че изявленията са направени от професор по конституционно право в негов научен анализ на решение на конституционния съд. Професорът е изразил мнението си за личността на някои съдии на основата на своя професионален анализ. Според съдиите това е информирано мнение – не в смисъл, че е фактически правилно, а бе почива на изследване и факти. Националните съдилища са направили грешка като не са взели предвид тези особености при анализа на пропорционалността на вмешателството.

Коментар

Европейският съд доразвива концепцията за академичната свобода, приемайки, че тази свобода се отнася не само до обмяна на мнение между академични дейци, но и в случаите, когато последните споделят професионалното си мнение пред широката публика. Всички съдии са на мнение, че академичната свобода се ползва с най-висока защита от член 10. В мотивите на трима от съдиите предлага тест за разграничение между академична свобода и свобода на изразяване.
Макар Съдът да препраща към теста от делото Axel Sringer AG v Germany за баланс между правото на свобода на изразяване и правото на добро име, анализът на решението показва, че акцентът е върху характера на речта, а не върху частите на въпросния тест. Ако речта е израз на академична свобода, Съдът счита, че балансът между правото на свободата на изразяване и правото на добро име клони към първото. Ако е налице оценъчно твърдение, за Съда е от значение дали то почива на факти. В този смисъл е налице потвърждаване на теста от делото Лингенс срещу Австрия.
По отношение на академичната свобода заслужават да бъдат споменати препратките на Съда към Препоръка CM/Rec (2012)7 на Комитета на Министрите на Съвета на Европа, отнасяща се до отговорността на публичните органи по отношение на академичната свобода и университетската автономия и Препоръка R (2000) 8 на Комитета на Министри на Съвета на Европа за изследователската мисия на университетите и Препоръка 1762 (2006) на Парламентарната Асамблея на Европа за академичната свобода и университетска автономия.
За отбелязване е, че академичната свобода е гарантирана от член 13 от Хартата за Основни права на Европейския съюз, която за разлика от член 10 от Конвенцията изрично защитава свободата на изкуствата и на науките: “Изкуствата и научните изследвания са свободни. Академичната свобода се зачита.”

Изследване на понятието и значението на академичната свобода вижте също:
J. VRIELINK, P. LEMMENS, S. PARMENTIER and the LERU working group on Human Rights, Academic Freedom as a Fundamental Right

League of European Research Universities, Leuven, 2010.


 

Материалът е предоставен от автора за блога Медийно право.

Боев, Б. ЕСПЧ: за академичната свобода и правото да се критикуват решения на съда. (2 юни 2014). в: Медийно право:  https://nellyo.wordpress.com/2014/06/02/echr-15/




ЕСПЧ: за академичната свобода и правото да се критикуват решения на съда

boyko_boev

Бойко Боев (Софийски университет, 2000 u  Columbia University School of Law, New York 2004) е юрист, старши експерт в Article 19. Специалист по медийно регулиране, обществени медии, клевета и прозрачност на собствеността на медиите. Анализира медийни закони от около 20 страни от Европа, Близкия Изток, Африка и Азия за тяхното съответствие с международното право и стандартите в областта на свободата на изразяване.  Има опит като адвокат в областта на  правата на човека.


*

На 27 май 2014 г. втори състав на Европейският съд за правата на човека се произнесе по дело Mustafa Erdoğan and others v Turkey , касаещо академичната свободата и правото да се критикуват решения на съда. Решението обяснява връзките между „академична свобода“ и „свобода на изразяване“ и подчертава, че „академичната свобода“ са ползва с най-голяма защита дори когато става дума за споделяне на мнения пред широката аудитория. Макар че Съдът отново подчерта, че защитата на доброто име на съдиите е важно за функционирането на правовата държава, в това дело е защитено правото на мнение на професор по конституционно право, който счита, че конституционните съдии в Турция са некомпетентни и политически зависими.

Делото

Жалбата в Страсбург е подадена от турски професор по конституционно право и от редактора и издателя на списание, които се оплакват от осъждане за клевета и обида. Поводът е публикация на професора, в която той критикува решението на конституционния съд за закриване на политическата партия на Добродетелта.
Припомняме, че въпросната партия беше парламентарно представена в края на деветдесетте. Тъй като тя беше ислямистка, участието й в политиката беше възприемано като предизвикателство за светските устои на турската държава. Някои изказвания на нейни членове и отказът на заместник-председателката й да заседава в парламента без забрадка имаха силен обществен отзвук.

През 2001 г. по искане на прокуратурата Конституционният съд закри партията и ограничи правото на нейни членове да участват в политическия живот, намирайки противоречия с разпоредбите на конституцията, които защитават светската власт в страната.
Решението на Конституционния съд, което било очаквано с нетърпение от обществото в продължение на няколко години, предизвиква широко обсъждане. Професорът по конституционно право се включва в този дебат като пише статия, в която критикува решението като излага правни и политически аргументи за това, позовавайки се включително на практиката на Европейския съд. След публикацията всички конституционни съдии подават граждански иск срещу автора, редактора и издателя на списанието, твърдейки, че статията е засегнала честта и достойнството им като съдии.
Първоинстанционният съд в Анкара намира, че правото на добро име на конституционните съдии е било нарушени, посочвайки части в статията, в които авторът говори за натиск върху съда от страна на военните в Турция и поставя под въпрос професионалните качества и интелектуални възможности на съдиите. Ответниците са осъдени да платят обезщетение. Тази присъда е потвърдена от второинстанционния съд.

Решение

Европейският съд намира, че е налице вмешателство в правото на жалбоподателите на свобода на изразяване и че то е основано на закона и преследва законосъобразна цел – защита на достойнството и правата на другите.
Въпросът, който съдиите изследват, е дали въпросното вмешателство е било „необходимо в демократичното общество“. Съдът изтъква, че свободата на изразяване е една от главните основи на демократичното общество и едно от основните условия за неговия прогрес и за личното развитие на всеки човек. Това право се прилага към идеи и информация, които са обидни, шокиращи или смущаващи. Съдът подчертава, че трябва да се прави разлика между фактически и оценъчни твърдения. Признавайки свободата на националните органи на преценка, европейските съдии изследват доколко първите са установили справедлив баланс между правото на свобода на изразяване и достойнство.

Съдът отбелязва, че критерият за баланс между двете права е установен в делото Axel Sringer AG v Germany. От значение са:

1.) допринася ли словото към дебат от обществен интерес?,

2.) колко познато е засегното лице и какъв е предметът на публикацията?,

3.) какво е било поведението на засегнатото лице?,

4.) какъв е бил методът за получаване на информацията и нейната проверка?,

5.) какви са съдържанието, формата и последиците от публикацията?,

6.) каква е тежестта на наложената санкция.
Съдът намира, че предметът на публикацията – функционирането на съдебната система – е от обществен интерес. Статията допринася за съществуващия обществен дебат. Засегнати са правата на съдии, чиято професионална компетентност и независимост са поставени под въпрос. Едновременно с това Съдът отбелязва, че авторът на публикацията е професор по право и като такъв е изразил академичната си свобода. Съдът посочва:
„. . . [A]кадемичната свобода на изследвания и обучение трябва да гарантира свободата на изразяване и на действие, свободата на разпространение на информация и свободата на провеждане на изследвания и разпространение на знания и истина без ограничения. . . .Затова практиката на Съда изисква всяко ограничение да бъде подложено на щателно и критично разглеждане. . . Тази свобода обаче не се ограничава само до академични или научни изследвания, а включва също и правото на академичните дейци на свобода да изразят свободно своите възгледи и мнения, дори когато те са спорни или непопулярни, в сферата на техните изследвания, професионални знания и компетенции. Това може да включва и разглеждането на функционирането на обществените институции на определена политическа система или критики срещу тях.” [aбз. 40]
Съдът приема, че възможностите за критиката срещу служебните действия на представителите на съдебната система са по-големи от тези на обикновените граждани. Едновременно с това, с оглед значението на съда в правовата държава, те трябва да бъдат защитени от атаки, които са неоснователни. Съдът отбелязва, че трябва да се направи разлика между критика и обида. Анализирайки използваните изрази, европейските съдии приемат, че те могат да бъдат възприети като обидни, но едновременно с това намира, че същите са оценъчни твърдения и се основават на факти – анализа на решението на Конституционния съд.
Съдът намира, че националните съдии не са направили разлика между фактически и оценъчни твърдения и не са оценили дали жалбоподателите са действали с оглед на своите задължения и отговорности и дали статията е публикувана добронамерено. Те не са изследвали въпросните изрази в контекста им – забраната на Партията на Добродетелността и разпаления дебат, който последвал от това – и по този начин са пропуснали да оценят правилно стиловите особености на речта. Съдът не намира, че е налице произволна лична атака над съдиите. С оглед това, европейските съдии заключават, че не са налице достатъчни основания за това, че вмешателството в свободата на изразяване е било необходимо в демократичното общество и приемат че е налице нарушение на член 10 от Конвенцията.
Съдиите Sajó, Vučinič и Kūris представят свои мотиви. Според тях, мнозинството не е изяснило концепцията и принципите на академичната свобода. Те отбелязват, че правото на академична свобода се отнася не само до дебати в научни издания, дебати в учебните институции и обучение. Тъй като това право е защитено от член 10 на Конвенцията, то обхваща както мненията, които академичните дейци разменят помежду си, така и тези, които те споделят пред широката публика.
Съдиите признават, че степента на защита на академичната свобода, особено по отношение на изразяването й пред широка публика, не може да бъде напълно обяснено чрез някое от известните основания за защита на свободата на изразяване. Значението, основанието и обхвата на академичната свобода като правна концепция не са установени, макар традиционно тя да се възприема като важен елемент на университетската автономия и автономията на учените.
Според тези съдии, гарантирането на академична свобода за споделяне на мнения пред широка публика не се обуславя само от нуждите на демократичното общество, но и заради развитието на познанието, знанието и науката. Тримата съдии посочват:

Няма “китайска стена” между науката и демократичното общество. Точно обратното, няма демократично общество без свободна наука и свободни учени. Тази взаимовръзка е особено силна в контекста на социалните науки и правото, където научният дискурс спомага за информирането на обществото за отнасящи се до него теми, включително тези, които се отнасят пряко до управлението и политиката. . . Принципно погледнато, приносът на социалните и правните изследвания към обществения дебат и мненията, които университетските дейци споделят пред широката публика на основата на своите изследвания, професионални познания и компетентност, изисква най-висока степен на защита от член 10.

Съдиите смятат, че защитата на свободата на изразяване зависи от това дали съществува “академичен елемент” в коментарите или изявленията, които засягат лични права. Тъй като до този момент Европейският съд не се е произнасял как да бъде определяно дали се касае за упражняване на академична свобода или свобода на изразяване, тримата съдии предлагат тест за оценка. Той включва следните елементи: а) дали изявлението е направено от университетски деятел?, b) дали изявленията се отнасят към изследванията на въпросното лице?, c) дали заключенията или мненията са основани на професионалните познания и компетентност на конкретното лице?. Ако са налице тези условия, спорното твърдение се ползва с най-голяма защита от страна на член 10. Къде и как е била направено твърдението има вторично допълнително значение и понякога това не е от решително значение.
Тримата съдии отдават значение на фактът, че изявленията са направени от професор по конституционно право в негов научен анализ на решение на конституционния съд. Професорът е изразил мнението си за личността на някои съдии на основата на своя професионален анализ. Според съдиите това е информирано мнение – не в смисъл, че е фактически правилно, а бе почива на изследване и факти. Националните съдилища са направили грешка като не са взели предвид тези особености при анализа на пропорционалността на вмешателството.

Коментар

Европейският съд доразвива концепцията за академичната свобода, приемайки, че тази свобода се отнася не само до обмяна на мнение между академични дейци, но и в случаите, когато последните споделят професионалното си мнение пред широката публика. Всички съдии са на мнение, че академичната свобода се ползва с най-висока защита от член 10. В мотивите на трима от съдиите предлага тест за разграничение между академична свобода и свобода на изразяване.
Макар Съдът да препраща към теста от делото Axel Sringer AG v Germany за баланс между правото на свобода на изразяване и правото на добро име, анализът на решението показва, че акцентът е върху характера на речта, а не върху частите на въпросния тест. Ако речта е израз на академична свобода, Съдът счита, че балансът между правото на свободата на изразяване и правото на добро име клони към първото. Ако е налице оценъчно твърдение, за Съда е от значение дали то почива на факти. В този смисъл е налице потвърждаване на теста от делото Лингенс срещу Австрия.
По отношение на академичната свобода заслужават да бъдат споменати препратките на Съда към Препоръка CM/Rec (2012)7 на Комитета на Министрите на Съвета на Европа, отнасяща се до отговорността на публичните органи по отношение на академичната свобода и университетската автономия и Препоръка R (2000) 8 на Комитета на Министри на Съвета на Европа за изследователската мисия на университетите и Препоръка 1762 (2006) на Парламентарната Асамблея на Европа за академичната свобода и университетска автономия.
За отбелязване е, че академичната свобода е гарантирана от член 13 от Хартата за Основни права на Европейския съюз, която за разлика от член 10 от Конвенцията изрично защитава свободата на изкуствата и на науките: “Изкуствата и научните изследвания са свободни. Академичната свобода се зачита.”

Изследване на понятието и значението на академичната свобода вижте също:
J. VRIELINK, P. LEMMENS, S. PARMENTIER and the LERU working group on Human Rights, Academic Freedom as a Fundamental Right

League of European Research Universities, Leuven, 2010.


 

Материалът е предоставен от автора за блога Медийно право.

Боев, Б. ЕСПЧ: за академичната свобода и правото да се критикуват решения на съда. (2 юни 2014). в: Медийно право:  http://nellyo.wordpress.com/2014/06/02/echr-15/




Проф. Миланов: Аутопсията ще изненада много от говорещите за смъртта на фотографката

Много от говорещите за смъртта на фотографката ще останат изненадани от аутопсията. Само това ще кажа на този етап, защото се чуха какви...

ЕК: препоръки за икономическата политика на държавите от ЕС 2014

 

Днес Европейската комисия публикува  препоръки към отделните държави от ЕС във връзка с икономическата политика, за да се укрепи започналото преди година възстановяване. Препоръките се основават на подробни анализи на положението във всяка от държавите от ЕС.

България:

Електронното управление. Качеството и независимостта на съдебната система. Реформата в енергетиката. Реформата в образованието. Реформата на политиката за заетост. Реформата на здравеопазването.

 

ЕК: препоръки за икономическата политика на държавите от ЕС 2014

 

Днес Европейската комисия публикува  препоръки към отделните държави от ЕС във връзка с икономическата политика, за да се укрепи започналото преди година възстановяване. Препоръките се основават на подробни анализи на положението във всяка от държавите от ЕС.

България:

Електронното управление. Качеството и независимостта на съдебната система. Реформата в енергетиката. Реформата в образованието. Реформата на политиката за заетост. Реформата на здравеопазването.

 

Свобода по руски или как руснаците в Домбас разграбиха магазин на МЕТРО

Свободните руски граждани на Домбас освободиха магазинът на МЕТРО от стоките му. След като въстанаха срещу “киевската хунта”, веднъж освободили се от властта на бандеровците и почувствали се без окови, москалити си го подкараха така както си зная – грабежи, кражби и бандитизъм.

The post Свобода по руски или как руснаците в Домбас разграбиха магазин на МЕТРО appeared first on ExtremeCentrePoint.

Кратер в центъра месеци наред тормози варненци (снимки)

Огромна тормози изключително голям поток от автомобили на варненската улица "Иван Вазов", сигнализира наш читател, пожелал анонимност....

Що за безахаберие! Стадион „Спартак“ заприлича на джунгла (снимки)

Теренът на стадион „Спартак“ е заприличал на джунгла по време на лятната пауза на отбора. Тревата вече стига почти до коленете и няма кой...

През деня слънце, вечерта дъжд и гръмотевици до края на седмицата

Утре ще има променлива облачност, на места отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд,...

Доктори държали психично болна вързана, гола и със смъкнати гащи

"В психодиспансера в Русе са държали майка ми вързана, обърната по очи, гола и със смъкнати гащи. Когато видях това, сестрата ми обясни, че...

Приятели на таксиджията, прегазил полицай насред София: Страхуваме се, че колегите на загиналия ще опорочат разследването

Притеснение, че полицията ще пробва да подмени фактите за зверската катастрофа на  кръстовището на столичните булеварди "Сливница" и...

"Пик": Ани Цолова и Виктор в ужас от конкуренцията на Антон Хекимян

Смут е настанал в Нова тв заради новата двойка водещи на Би Ти Ви Антон Хекимян и Биляна Гавазова, които от днес поеха „Тази сутрин” от...

Евангелисти подслониха майката на стрелеца от Лясковец

Майката на стрелеца от Лясковец е получила подкрепа от представители на Евангелската църква в Горна Оряховица. Това стана ясно от...

Клисарова: Въвеждаме един учебник по всеки предмет

Просветното министерство ще върви към въвеждане само на един учебник по всеки предмет в основното образование. Това обяви днес в...

Расте броят на варненчетата със зрителни проблеми през последните години

Броят на варненчетата със зрителни проблеми се увеличава през последните години. Това споделиха специалисти в областта по време на...

Избори през есента и широка коалиция, или удар в стената

Това правителство и Парламент няма да паднат сами нито сега, нито по-късно през тази година - корпоративният контрол върху тях е прекалено силен, за да позволи разпадането на Парламента без нов договор, който да му гарантира интересите на задкулисието. Политиката вече не е нищо друго, освен бизнес проект. Проблемът на този корпоративен интерес е, че той паразитира върху държавния бюджет и способността да контролира финансови потоци от държавните дружества или чрез държавата. А те вече не са в състояние да генерират устойчиви постъпления. Нали не се заблуждаваме, че някой иска да укрепи държавните дружества в енергетика за алтруистичната цел да спечелят потребителите, а не за да продължават да ги източват?

Сензационен обрат: Полицай се отметна от показания срещу Лъчезар Братоев

"С ръка на сърце този път казвам истината", призна пред съда полицай Юри Юриев от II РПУ във Варна. Той се извини и се отрече от дадените от...

Гъркът, прегазил 16-годишна пловдивчанка, е напуснал България

Гръцкият студент, който прегази 16-годишно момиче на спирка в Пловдив, е напуснал страната. Това съобщи пред Дарик говорителят на...

Орешарски отрече слуховете за оставка на здравния министър

снимка: БулФото, архив На фона на проблемите в здравеопазването, премиерът отрече слуховете за оставка на здравния министър Таня...

Портних иска демонтаж и пренареждане на паветата в центъра

Участъкът от 215 м от централната пешеходна зона, която в момента е покрита с нови павета, да бъде пренареден. Не може да се правят...

На 2 юни сирените в родния град на Ботев отказаха (видео)

На 2 юни точно в Калофер сирената система отказа. Причината се оказа технически проблем, заяви кметът на подбалканския град Румен Стоянов....

Портних ще настоява за демонтаж и пренареждане на паветата в центъра

Участъкът от 215 м от централната пешеходна зона, която в момента е покрита с нови павета, да бъде пренареден. Не може да се правят...

Тончо Токмакчиев изригна: Нямам общо с ГЕРБ

Тончо Токмакчиев реагира разгорещено на обвиненията от страна на Атанас Зафиров. В края на миналата седмица депутатът от БСП обвини...

Полиция нахлу в мол "Парадайс"!

Засилено полицейско присъствие има в търговски център „Парадайс” в София заради подаден сигнал за кражба. Това потвърдиха от...

Младежи показват пози от Кама Сутра на дансинга в дискотека в Слънчев бряг (видео)

Пиянските изцепки на туристите в Слънчев набират бясна скорост. Млади мъж и жена демонстрираха на дансинга на известна дискотека секс...

Ето къде няма да има ток утре във Варна

ЕНЕРГО-ПРО разпространи информационния бюлетин за планови прекъсвания на електрозахранването във Варна и областта. В него е...

Болният ат

По онова време, за което ще ви разкажа, Иларион все още не беше станал главен лекар на ветеринарната лечебница в Дупница, ами се разхождаше млад двадесет и три годишен левент, с мустачки и черни, все усмихнати очи. Колчем минеше по нашата улица, ми обаждаше що става по света - по морето, в големите градове. Беше висок, строен, тичането му се удаваше с лекота, а още по-добре му се удаваше да цери болни животни. Аз пък имах дъщеря - дълго я чаках, три момчета родих, едно след друго като зърна на броеница, добри синове излязоха, ама приказката ми беше за щерка ми Сия.

Много изненади предвижда стартиралият театрален фест "Варненско лято" 2014

Британски съвет посреща в България Шекспировия театър „Глобус” в рамките на дългогодишно партньорство с МТФ „Варненско лято”. Това е...

Украйна плати част от дълга си за газ

Руското Министерство на енергетиката потвърди, че украинската компания "Нафтогаз" е превела 786,4 млн. долара по фактурите за газ за...

Започват протестите заради убитото пред „Бирхале“ дете

От утре започва протестът в памет на жестоко убития Николай Димитров от Враца, съобщава tribali.info. Близки и приятели на 16-годишното момче,...

Британски астрофизик пак вся паника. Прогнозира нов край на света съвсем скоро

През започналия месец юни трябва да се разбере ще се сбъдне ли поредният край на света. Според британския астрофизик Алберт Шервински в...

Ченге с 20 награди арестувано за измама с gsm-и във Варна

Полицай от Специализираното подразделение за опазване на обществения ред във Варна, отличен с 20 награди за залавяне на опасни...

Postcard – summer time

The summer – so longed for, so unique Let’s make a postcard with the scent of sea and...

Сипват още барут в Черно море

В отговор на руските действия спрямо Украйна военното ръководство на САЩ и НАТО поддържат поетия курс към милитаризация. Генералният...

Почина оперната прима София Иванова

Тази сутрин почина известната българска оперна певица София Иванова. Оперната прима е последната ученичка на големия български педагог,...

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване