Ще върна БСП на пътя на победата!

http://bulgarski.pogled.info/news/56465/SHTe-varna-BSP-na-patya-na-pobedata

/Поглед.инфо/ Скъпи приятели социалисти, Споделям с вас проект на моята платформа като кандидат за председател на Националния съвет на БСП. Очаквам вашите предложения и коментари. Благодаря ви!

Стоп на взривното нарастване на дълговете на България

http://bulgarski.pogled.info/news/56463/Stop-na-vzrivnoto-narastvane-na-dalgovete-na-Balgariya

/Поглед.инфо/ Умерен оптимист съм за изхода от сегашната изкуствено предизвикана криза в банковата ни система. За разлика от първата и втората финансови войни, ненапразно не ги наричам кризи, през 1990-1991 г. и 1996-1997 г., подстрекателите на сегашната няма да успеят да заметат следите си.

Няма разрив в отношенията между правителството и мандатоносителя

http://bulgarski.pogled.info/news/56462/Nyama-razriv-v-otnosheniyata-mezhdu-pravitelstvoto-i-mandatonositelya

/Поглед.инфо/ Не очаквам забавяне на оставката на правителството, стига с този драматизъм. Това заяви председателят на парламента Михаил Миков пред централата на БСП на влизане за заседание на ИБ на партията.

Донецка народна република се опасява от ракетен удар на мястото на катастрофата

http://petel.bg/Donetska-narodna-republika-se-opasyava-ot-raketen-udar-na-myastoto-na-katastrofata__78000

Властите на самопровъзгласената Донецка народна република се опасяват от ракетен удар от страна на украинските сили за сигурност по...

Фейсбук гръмна: На борда на самолета е имало 80 деца (видео)

http://petel.bg/Feysbuk-gramna--Na-borda-na-samoleta-e-imalo-80-detsa--video-__78001

На борда на самолета е имало 80 деца, съобщава УНН, позовавайки се на неуточнени потребители на Фейсбук. Информацията не е потвърдена. Междувременно в Youtube бе публикувано видео с кадри с паспорти на деца. /"Труд"

Първият полет на разбилия се самолет бил на 17 юли преди 17 години

http://petel.bg/Parviyat-polet-na-razbiliya-se-samolet-bil-na-17-yuli-predi-17-godini__78002

Разбилият се в Украйна Боинг на малайзийските авиолинии е извършил първия си полет точно преди 17 години на същата дата 17 юли 1997 г.,...

Нова информация от украинското МВР: Загиналите в малайзийския самолет са над 300!

http://petel.bg/Nova-informatsiya-ot-ukrainskoto-MVR--Zaginalite-v-malayziyskiya-samolet-sa-nad-300-__77998

Малайзийски самолет се разби в Донецка област в Украйна на 60 км от руската граница. По предварителни данни на борда е имало 280 пасажери и 15...

Нова версия: Боингът бил свален от украински щурмови самолет

http://petel.bg/Nova-versiya--Boingat-bil-svalen-ot-ukrainski-shhurmovi-samolet-__77999

Малайзиският Боинг 777 е бил свален от украински щурмови самолет, информира РИА Новости, циктирайки съобщение на пресслужбата на...

Разтърсващи снимки: Вижте отломките от падналия в Украйна Боинг (галерия)

http://petel.bg/Raztarsvashhi-snimki--Vizhte-otlomkite-ot-padnaliya-v-Ukrayna-Boing--galeriya-__77996

"Ройтерс" разпространи снимки, които показват как специализирани работници разчистват отломките от разбилия се в украинската Донецка...

Лидер на проруските бойци: Опълченците нямат оръжия, за да свалят самолет на такава височина

http://petel.bg/Lider-na-proruskite-boytsi--Opalchentsite-nyamat-orazhiya--za-da-svalyat-samolet-na-takava-visochina__77997

Опълченците на самопровъзгласилата се Донецка народна република нямат оръжие, което да може да свали пътнически самолет на височина 10...

Рашистите позабравиха да се оправдават с фашистите ( в Украйна)

http://ivo.bg/2014/07/17/%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b4%d0%b0%d0%b2/

Три дни след анексирането на Крим публикувах в ivo.bg следното (по повод една от най-грозните пропагандни оправдателни версии на гузните пестъпници от Кремъл):
 
Опорните точки на Путинизма в България се клатят
 
Иво Инджев ⋅ март 21, 2014 ⋅
 
Случката с агресивното поведение на украински противници на Москва, които нахлуха в телевизионно студио и малтретираха журналист, моментално се превърна в новата опорна точка на защитниците на Москва. Както се бяха умълчали за безобразията на проруския режим на Янукович, изведнъж видяха възможност да пийнат един коктейл Молотов и с радостна възбуда да очернят всичко, което има нещо общо с оранжевата революция в Украйна, боядисана в червено с кръвта на жертвите на режима.
Номерът е стар като болшевизма.
Загрижените  за украинското свободно слово местни пропагандатори мълчаха, когато техният парламентарен съюзник налиташе на бой на граждани и полицаи в Бургас. Мълчаха и преди, когато той се беше проявил по подобен начин и срещу журналист недалеч от Народното събрание, където буташе и полицай, опитващ се да ограничи агресията му.
Същият Сидеров нееднократно е нахлувал в разни редакции с бандата си, състояща се от имунизирани срещу ухапванията на закона с депутатски серум негови дежурни придружители в подобни набези. Тормозил е по този начин БТВ, Нова тв, дори и БНТ – да не говорим за  някакъв си в. „168 часа”.
Не си спомням червената пропаганда да е ронила сълзи за нетърпимо явление Сидеров, чиято парламентарна кариера през 2005-та започна още от първия миг на победоносната му пресконференция в НДК в София със заплахи към журналистите.
Все пак другарят им по оръжие е върл русофил и в днешно време дори е сочен за пример от самия генерал Решетников, директор на гьобелсовия руски институт за пропаганда РИСИ ( Руския институт за стратегически изследвания) като най-милия на Москва политик в България.
Същият институт бълва помия срещу България и я поднася за кльопане под формата на клипчета, в които нашата страна се о(т)писва като пример за европейски провал, пъшкащ под европейското иго. Това също не възмущава другарите български русофили. Напротив, те участват дейно със свой принос в тази наистина антибългарска кампания, давайки в тези клипчета под наем своите физиономии в заклеймяването на българската бедност, която била  резултат от съвременния западен колониализъм.
Невръстен червен коментатор днес си къса рубашката за поруганото свободно слово в Украйна и изригва с предположението,че при подобен случай на насилие в едно телевизионно студио западните медии биха писали много повече ( от самия него) по въпроса, ако ставаше дума за Русия.
Е, щом иска да става дума за Русия, нека да е така.
Понеже коментаторът е невръстен и вероятно си мисли, че това му дава право да е неосведомен, но легитимен в обобщенията си, уведомявам го: в Русия на Путин не просто притискат силово журналистите със заплахи, но и ги убиват като псета ( използвам израза на Николай Малинов, вожда на русофилското движение, в което въпросният коментатор членува,  опониращите на русофилството в България са псета).
Русия е сред световните рекордьори по убийства на журналисти- при това не във фронтови условия. От десетилетие-две империята е не слиза от водещите места в световната класация по този показател.
Да, това възмущава Запада. Уверих се лично в Брюксел, където преди две години бях поканен на конференция на Европейски парламент, посветена на проблемите на свободното слово в Русия и гравитиращите около нея малки подобия на постсъветски демокрации.
Нещо повече, ако има в съвременния свят държава, която да се е опозорила не просто със силови, а с масови полицейски акции срещу медии, това е тъкмо Русия. Специалните части на Путин ОМОН буквално превзеха в началото на това хилядолетие с брутална сила офисите и студията на руските телевизионни канали, които не се харесваха на господаря на Кремъл. След това отнетата собственост бе връчена на послушни негови протежета.
Изобщо, новата опорна точка на пропагандистите у нас, възмутени от протиповоставянето на украинците на Путин, е поредната им издънка в отчаяния опит да защитят изпадналия в световна изолация агресивен руски режим. Но поне не е фалшификация самият факт, документиран от камерите. Което не може да се каже за другите им опорни точки.
Днес укринските власти съобщиха например, че е установена самоличността на маскираните снайперисти, за които руската агентура организира слух с внушението, че били някакви западни провокатори. Засега се знае вече, че са украински граждани. Какво ще правят другарите у нас, които така се бяха вкопчили в подхвърлената им от руските специалисти по масовите заблуди лъжа, когато тя се спука окончателно, както лъжата на Путин с немигащ поглед, че маскираните войници ( и кораби, самолети, и т.н.) не били руски, а били местни, самоотрбаняващи се ( макар никой да не ги е нападал) сили.
Как какво ще правят- ще си лъжат пак, както СССР лъжеше десетилетия за масовото зверство срещу поляците в Катин, приписвайки го на германците.
Като става дума за нацизма и за аналогиите с него, използвани като опорна точка лично от Путин срещу Украйна, забележително е как се прероди в първи антисемит самият Волен Сидеров, който започна русофилската си публична кариера с антисемитски телевизионни изстъпления, издадени после и на хартия с претенция за литература.  Насилих се да изгледам негов безкраен монолог по собствения му телевизионен канал в деня на т.н. референдум в Киев- повярвах на очите си, това си беше той! Но на ушите ми не им се вярваше, защото беше възмутен от нечии чужд антисемитизъм- мним или не, но антисемитизъм, какъвто Сидеров изповядваше толкова невъздържано до неотдавна.
Впрочем, има хора, чиято загриженост за проявите на  антисемитизъм по дефиниция не подлежи на съмнение. Наричт се евреи. Ето какво мислят те в САЩ за пропагандната теза, внушаваща антисемитски характер на украинския бунт срещу корумпирания проруски режим на Янукович.
В писмо на председателя на International Council of Jewish Parliamentarians (ICJP), американският конгресмен Елиът Енгел, се опровергават руските обвинения, че украинската опозиция била антисемитска и заплашвала местните рускоговорящи, включително евреите.
 
 

 

Washington, D.C. ― Eliot L. Engel, a member of the U.S. House of Representatives (D-NY), chairperson of the International Council of Jewish Parliamentarians (ICJP), today released an open letter to his ICJP colleagues to dispel any rumors of the anti-Semitic nature of the Ukrainian opposition.

Dear Colleagues,

Like you, I have been following the events in Ukraine with great concern.  The Russian military conquest of Crimea has sent a chill throughout Europe, and I know we all stand with the people of Ukraine during these difficult times.

As Chair of the International Council of Jewish Parliamentarians, I have paid particularly close attention to the situation facing the Jewish community in Ukraine.   With that, I would like to bring to your attention a few items I feel are important and may illuminate our understanding of Ukraine’s still large Jewish community.  The first is an  open letter to Russian President Vladimir Putin from an array of respected Ukrainian Jewish leaders debunking Mr. Putin’s accusations that the rights of the Russian speaking community, including the Jewish community, have been trampled on.  The second is  a similar statement signed by several religious leaders in Ukraine, including a Rabbi.  Third  is a pair of updates from the NCSJ, a leading organization that advocates on behalf of Jews in Russia, Ukraine, and throughout Eurasia, stating that there has not been a pattern of violence against Jews during the current crisis in Ukraine, but that monitoring must continue.

As Jewish parliamentarians, it is important that we continue to advocate on behalf of Jewish communities around the world, especially now in Ukraine, and I look forward to working with you to ensure that concerns of Jews in the countries we represent and elsewhere are heard.

Sincerely,

Eliot L. Engel
Chairman, ICJP

 

Американският парламентарист декларира, че организацията на евреите, която оглавява, ще продължава да наблюдава обстановката в Украйна, но до момента няма основания да смята, че там се оказва натиск върху еврейската общност.
Тук на лъжците обаче краката може да са къси, но езиците им ще се скъсат да лъжат, за да се изкарат повече евреи и от евреите, ако така иска от тях бащицата от Кремъл.”
Днес любимата само преди няколко месеца опорна точка на рашизма и путинизма- претендиращи да са антиподи на антисемитизма ( в Украйна) гузно е поизоставена. Поради което е добре да си осъвременим информацията за какво става дума.
 
А става дума за доброволци от Израел- украинци(!), изявили готовност да се бият на страната на Украйна въпреки лъжите на Кремъл за “фашисткия” характер на украинската съпротива срещу рашизма.

Jewish Ukrainian Volunteer Battalion Matilan

Posted on July 13, 2014 by chervonaruta

By Maxim Neyman
07.12.2014 Kyiv
Translated and edited by Voices of Ukraine

10527705_587038641412218_7430789042492676697_n

A Jewish volunteer battalion for the liberation of Ukraine from terrorists and invaders is being created.

The administrator of this group was an IDF soldier, and asks all Jews living in the country where they were born, raised and live to join the battalion “Matilan.”

Ukraine – this is our country, our home, and we have a duty to protect it.

–from the Volunteer Battalion Matilan VKontakte page description

M19dx0QgiCI

MATILAN – special unit of the Israeli Border Police. The Matilan name means “intelligence, observation, interception, mobile warfare. Matilan unit was established in 1996, its purpose is combating terrorism and counter crime by ambush, and camouflage observations.

Дете с велосипед се натресе във "ВАЗ", удари главата си

http://petel.bg/Dete-s-velosiped-se-natrese-vav-VAZ--udari-glavata-si__77994

Дете с велосипед контузи главата си, след като не пропусна и блъсна "ВАЗ" на кръстовщието на улиците "Д-р Липов" и "Тракийска" в с. Тополи,...

23-ма американци са били на борда на самолета (снимки)

http://petel.bg/23-ma-amerikantsi-sa-bili-na-borda-na-samoleta--snimki-__77995

Вече са открити телата на най-малко 100 от загиналите 280 души при катастрофата на Боинга в Украйна. Сред тях са 23-ма американци, има и много...

Атентатът в Бургас: Последните секунди от живота на шестима души

http://petel.bg/Atentatat-v-Burgas--Poslednite-sekundi-ot-zhivota-na-shestima-dushi__77993

Видеокадри от атентата в Бургас са запечатали последните секунди от живота на терориста и шестте му жертви. Кадрите бяха излъчени в...

Организаторите на маратона „Галата-Варна” направиха дарение за Аспарухово

http://petel.bg/Organizatorite-na-maratona----Galata-Varna----napraviha-darenie-za-Asparuhovo__77991

Организаторите на плувния маратон „Галата-Варна“ направиха страхотен жест към пострадалите от водното бедствие в квартал...

Общинските съветници в Перник се бият, обиждат се като хамали (снимки и видео)

http://petel.bg/Obshhinskite-savetnitsi-v-Pernik-se-biyat--obizhdat-se-kato-hamali--snimki-i-video-__77990

До ръкопашна схватка стигнаха на днешното заседание съветниците в Перник, пише mirogled.bg. Раздорът предизвикаха изборът на нови...

Украйна потвърди: Малайзийският Боинг е свален, всички 295 души на борда са мъртви

http://petel.bg/Ukrayna-potvardi--Malayziyskiyat-Boing-e-svalen--vsichki-295-dushi-na-borda-sa-martvi__77989

Пътнически самолет Боинг 777 на Малайзийските авиолинии е свален с ракета над Източна Украйна, потвърди министърът на вътршените работи...

"Ройтерс": Падналият в Украйна Боинг 777 е свален с ракета?

http://petel.bg/Royters--Padnaliyat-v-Ukrayna-Boing-777-e-svalen-s-raketa-__77988

Падналият в Украйна Боинг 777 на Малайзийските авиолинии е летял по линията от Амстердам до Куала-Лумпур, съобщи "Ройтерс". Самолетът...

В препирня се обърна обсъждането на „Българско Черноморие”

http://petel.bg/V-prepirnya-se-obarna-obsazhdaneto-na----Balgarsko-CHernomorie----__77984

фото: Румен Сарандев В обикновена препирня се превърна обсъждането на проекта „Българско Черноморие” в община Варна, организиран от...

Итар Тасс: Боинг 777 на "Малайзиските авиолинии" се разби в Украйна. Очаквайте подробности!

http://petel.bg/Itar-Tass--Boing-777-na-Malayziskite-aviolinii-se-razbi-v-Ukrayna--Ochakvayte-podrobnosti-__77986

"Боинг 777" на "Малайизийските авиолинии" падна на територията на Украйна на 60 километра от руската граница. Това предаде преди минути...

Ядосан татко промени името на бебето си

http://petel.bg/YAdosan-tatko-promeni-imeto-na-bebeto-si__77987

Заплетена семейна драма влезе за решение във врачанския районен съд. В основата на всичко се оказа пеленаче, което не било кръстено...

Роми от „Максуда” излизат на протестно шествие

http://petel.bg/Romi-ot----Maksuda----izlizat-na-protestno-shestvie__77982

Недоволни от предстоящото събаряне на незаконни постройки роми от „Максуда" ще протестират в петък. Те ще се съберат на ул. "Георги...

2500 са блокираните руски туристи в България

http://petel.bg/2500-sa-blokiranite-ruski-turisti-v-Balgariya__77983

Около 2500 летовници са блокирани в България след фалита на руския туроператор „Нева”. Компанията дава гаранции, че ситуацията от преди...

Моторист загина при челен сблъсък с кола край Пловдив

http://petel.bg/Motorist-zagina-pri-chelen-sblasak-s-kola-kray-Plovdiv__77979

Пореден смъртен случай при катастрофа бе регистриран от Пътна полиция в Пловдивска област днес. Моторист е загинал при челен удар между...

Изненада! КТБ И ДСБ са регистрирани на един и същ адрес

http://petel.bg/Iznenada--KTB-I-DSB-sa-registrirani-na-edin-i-sashh-adres__77980

снимка: Actualno.com Скандалите около Корпоративна търговска банка продължават. Оказва се, че адресът на централния клон на източената банка,...

Почина легендарният блусар Джони Уинтър

http://petel.bg/Pochina-legendarniyat-blusar-Dzhoni-Uintar__77981

Легендарния американски блус китарист и певец Джони Уинтър, станал известен в края на 60-те години на миналия век с енергичните си...

Изберете си криза

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0

Да не осмисляме кризите е толкова българско. Преди години, когато се разрази глобалната криза тогавашният премиер просто я игнорира. После обясни, че няма да ни засегне, а после….. не беше премиер. Неговият наследник пък я обяви за неподвластна на контрол, един вид природно бедствие, което просто те връхлита и чакаш да отмине.

Гришо и Маша в битка за най-елегантен спортист

http://petel.bg/Grisho-i-Masha-v-bitka-za-nay-eleganten-sportist__77976

Най-актуалната тенис двойка Мария Шарапова и Григор Димитров изгря в цялата си прелест не къде да е, а на червения килим в Лос Анджелис,...

Отмениха бедственото положение в Бяла, има значителни щети

http://petel.bg/Otmeniha-bedstvenoto-polozhenie-v-Byala--ima-znachitelni-shheti__77977

Бедственото положение в Бяла е отменено, съобщиха от общината. Обстановката се нормализира, бедстващи хора няма. Приключило е...

Фаталната Владимира стана зъболекар, заминава в Англия за 60 000 паунда заплата

http://petel.bg/Fatalnata-Vladimira-stana-zabolekar--zaminava-v-Angliya-za-60-000-paunda-zaplata__77978

Фаталната Владимира Карастоянова от два дни е на практика в кабинета на дядо си - Владимир Карастоянов. Най-известният стоматолог в...

Шареният мост бил място за екзекуции

http://petel.bg/SHareniyat-most-bil-myasto-za-ekzekutsii__77975

Мястото около Лъвов мост е заселено от дълбока древност. По време на османското иго реката, минаваща под него, е наричана със зловещото...

Падна банковата тайна за сметките на 41 фирми в КТБ

http://www.eurochicago.com/2014/07/padna-bankovata-tayna-za/

Софийският районен съд (СРС) разреши безпрецедентно да отпадне банковата тайна за 41 фирми и за едно физическо лице, които имат сметки в Корпоративна търговска банка (КТБ). Всеки от тези субекти имал в банката средно по 4 сметки. Решението на СРС е изключително любопитно, тъй като обикновено прокуратурата иска разкриването на тайната по движението по сметките на определен субект във всички трезори в страната. В случая обаче искането е било само за сметките в КТБ. Според запознати става дума за фирми, приближени до мажоритарния собственик на банката, поставена под специален надзор - Цветан Василев.

Варна изпрати своите участници в младежката олимпиада в Китай (снимки)

http://petel.bg/Varna-izprati-svoite-uchastnitsi-v-mladezhkata-olimpiada-v-Kitay--snimki-__77959

Фото Румен Сарандев Варна изпрати своите участници в младежките олимпийски игри в Китай. На специална церемония в общината тримата...

Борислав Гуцанов: Няма разрив с правителството

http://petel.bg/Borislav-Gutsanov--Nyama-razriv-s-pravitelstvoto__77970

Няма разрив в отношенията между правителството и мандатоносителя, коментира депутатът Борислав Гуцанов. Помолен да характеризира...

Pfb vanish-премахва враснали косми само за 48 часа

http://petel.bg/Pfb-vanish-premahva-vrasnali-kosmi-samo-za-48-chasa__77858

Врасналите косми са неприятно явление, които се появяват вследствие на бръснене, кола маска, епилация и представляват косми, които растат...

10 бебета от зоопарка във Варна са осиновени

http://petel.bg/10-bebeta-ot-zooparka-vav-Varna-sa-osinoveni__77971

снимка: Нова ТВ Успешно завърши кампанията под мотото „Осинови бебетата на зоопарк Варна!”, която цели да се подпомогне дейността на...

Видео: Мистериозен гигантски кратер се появи в Сибир

http://petel.bg/Video--Misteriozen-gigantski-krater-se-poyavi-v-Sibir__77972

Мистериозен гигантски кратер бе заснет от хеликоптер, прелитащ над Сибир. Според данните от камерата на пилотите дупката е с диаметър 79 метра, информира "Стандарт".

"Черно море" освободи Атанас Петров

http://petel.bg/CHerno-more-osvobodi-Atanas-Petrov__77973

Нападателят Атанас Петров вече не е част от "Черно море". Днес Сашо Станков освободи футболиста, тъй като е преценил, че няма да му свърши...

Станислав Тодоров свири на Черно море под Аязмото

http://petel.bg/Stanislav-Todorov-sviri-na-CHerno-more-pod-Ayazmoto__77967

Станислав Тодоров от Шумен ще свири на Черно море при гостуването му на Берое в първия мач от новия сезон в „А“ група в неделя. Срещата е...

В памет на Лора: Приятели раздават стикери на шофьори

http://petel.bg/V-pamet-na-Lora--Priyateli-razdavat-stikeri-na-shofori__77968

Приятели и близки на Лора Казанлиева, която бе пометена от моторист на пешеходна пътека, организираха специална акция в нейна памет по...

Патрулки и линейки в центъра на София след фалшив сигнал

http://petel.bg/Patrulki-i-lineyki-v-tsentara-na-Sofiya-sled-falshiv-signal__77969

Фалшив сигнал за срутена стена вдигна на крак столичната полиция и Спешна помощ. В обаждане на телефон 112 бе съобщено за тежък инцидент в...

Снимки от ужасяващата катастрофа с три жертви край плевенското село Гривица

http://petel.bg/Snimki-ot-uzhasyavashhata-katastrofa-s-tri-zhertvi-kray-plevenskoto-selo-Grivitsa__77961

снимки: БулФото Tрима души - дете и двама мъже, са загинали при тежката катастрофа край плевенското село Гривица.  Сигнал за тежък...

Иззеха спортни обувки менте за 50 000 лв от магазин във Варна

http://petel.bg/Izzeha-sportni-obuvki-mente-za-50-000-lv-ot-magazin-vav-Varna__77962

Спортни обувки на стойност 50 000 лева иззеха служители на Икономическа полиция към ОДМВР – Варна от магазин на улица „Д-р Пискюлиев“. При...

Нова серия гръмотевици над София

http://petel.bg/Nova-seriya-gramotevitsi-nad-Sofiya__77963

снимка: архив Юли продължава да се държи като април и всеки ден поднася порция гръмотевици и дъждове. Метеоролозите прогнозираха и за...

Шахматист е споритст №1 на Варна за юни

http://petel.bg/SHahmatist-e-sporitst----1-na-Varna-za-yuni__77965

Шахматистът Минко Шишков стана спортист №1 на Варна за юни. Той спечели световната титла на работническите игри във Финландия, а заедно с...

Скандал в Каварна: Полицията гони русначета от хотел

http://petel.bg/Skandal-v-Kavarna--Politsiyata-goni-rusnacheta-ot-hotel__77966

Полицията в България гони 31 възпитаници на подмосковската Одинцовска спортна школа, които почивали на нашето море по линията на руския...

Ако правителството не подаде оставка, БСП ще търси други начини да го свали!

http://bulgarski.pogled.info/news/56460/Ako-pravitelstvoto-ne-podade-ostavka-BSP-shte-tarsi-drugi-nachini-da-go-svali

/Поглед.инфо/ Председателят на Народното събрание Михаил Миков допусна, че е възможно Пламен Орешарски да не подаде оставка, както е обещал, но БСП щяла да направи необходимото правителството да бъде свалено навреме, така че да има предсрочни избори през есента.

Горчивината на сладките череши

http://www.eurochicago.com/2014/07/gortchivinata-na-chereshite/

Седяхме си с Гаргата, моят най-добър приятел по онова време, на тротоара и дъвчехме кисели джанки. Бяхме напълнили джобовете си от сливата на баба Мица. Те бяха току-що узрели, но не достатъчно. Беряхме ги, като единствения витаминозен плод за бедните деца, и дъвчехме с усилие и мъка. Плюехме костилките на паважа, а сетне отново протягахме ръка към джоба. - Лепка, знаеш ли, че черешата в двора на енергото е узряла? – каза между другото Гаргата. - Бъзикаш се! - Няма бъзикане, бе, Мозъка ги е опитвал…

Вижте снимки от ужасяващата катастрофа с три жертви край плевенското село Гривица

http://petel.bg/Vizhte-snimki-ot-uzhasyavashhata-katastrofa-s-tri-zhertvi-kray-plevenskoto-selo-Grivitsa__77961

снимки: БулФото Tрима души - дете и двама мъже, са загинали при тежката катастрофа край плевенското село Гривица.  Сигнал за тежък...

Не сме предлагали Искров, само го прегласувахме за шеф на БНБ

http://bulgarski.pogled.info/news/56459/Ne-sme-predlagali-Iskrov-samo-go-preglasuvahme-za-shef-na-BNB

/Поглед.инфо/ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се покая за назначението на Иван Искров за управител на БНБ. Той говори пред журналисти в Народното събрание днес.

Eдин живот около света

http://www.eurochicago.com/2014/07/edin-zhivot-okolo-sveta/

За книгата та Евгени Ерменков "Един живот около света" (Издателство "Българи", София, 2013). Истински истории, подредени по хронологичния ред на случили се с автора събития, в различни години и в различни страни по света; спомени за смешното, тъжното и красивото в един живот, в които се оглежда всичко

18-годишният Мюмюн, който скочи от 8-я етаж, се променил през последните десетина дни

http://petel.bg/18-godishniyat-Myumyun--koyto-skochi-ot-8-ya-etazh--se-promenil-prez-poslednite-desetina-dni__77960

18-годишният Мюмюн Ходжа, който загина на място, скачайки от 8-я етаж на блок в Карнобат, е бил в криза през последните десетина дни,...

Борисов кармелизира вината си за опита за криминализирането на слуховете

http://ivo.bg/2014/07/17/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82/

“Моите вчера цопнаха веднага и приеха закон за цензура в говоренето за банки в ангажимент на всички точки, около които имаше съгласие на консултациите при президента”, обясни пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента. След това той се извини от името на парламентарната група за подкрепените поправките в Наказателния кодекс, които криминализират всяването на смут и страх в банковата система.Поправките в НК, отнасящи се за банковата системаq бяха приети вчера с гласовете на ГЕРБ и ДПС в пленарна зала.

“По никакъв начин, а то няма да има и парламент, такава точка няма да бъде вкарана или подкрепена от нас, категорично”, обяви Борисов. Подкрепихме я и за това се извинихме, настоя той.

Партията на Бойко Борисов гласувала предложението на БНБ за промени в Наказателния кодекс, предвиждащи разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, да се наказват със затвор между 2 и 5 години, само заради „духа на закона” и за да спазят споразумението от консултативния съвет. ГЕРБ обаче няма да подкрепи текстовете на второ четене, тъй като „не стават”. (Faktor.bg)

На младежки форум на ГЕРБ лидерът Борисов, които явно е податлив на емоцията аплодисментите от пълните зали, се похвали миналата седмица с отличните експерти на партията и дори призова потенциалните си партньори в едно бъдещо управление ( част от които откровено излъга за подобно партниране през 2009 г.) да дойдат и да се уверят сами в богатството на експертния му екип.

Възможно е да има и супер експерти около Борисов- в крайна сметка амбицията за кариера е сред човешките слабости, които са трудно укорими на принципа „веднъж се живее, сега ми е паднало“.

Въпросът е обаче дали експертите смеят да противоречат на вожда в партията му. Защото и без да са експерти, например юристи, за доста „обикновени“ хора беше беше ясно, че позицията на ГЕРБ в борбата със слуховете ( около банковия сектор) е меко казано уязвима.

Въпросът има три основни аспекта: юридически, политически и още един, който е труден за формулиране, но лесен за усещане с демократичните рецептори, ако ги има човек.

Юридическият оставям на юристите.

Политическият беше доловен ( със закъснение) от ГЕРБ, които чрез интервю на Лиляна Павлова за БТВ дадоха тази сутрин сигнал, че май няма да подкрепят готвения закон за криминализиране на слуховете в банковата сфера на второ четене именно заради колаборацията по този въпрос с ДПС. ГЕРБ вдигнаха по този начин топката на БСП, които се оттеглиха тактически и оставиха ГЕРБ да понесе негативите от гласуването заедно с ДПС.

Най-важен обаче е третият аспект от въпроса, по който БСП дръпнаха доста речи и килимчето на ГЕРБ- говоренето по темата за свободата на словото. Изведнъж социалистите застанаха в позата на бранител на свободното слово от цензурата и го изиграха достатъчно добре, за да може да им се възрази на тезата, че забраната на слуховете е битка с призраци. Не може да се дефинира що е това слух и е опасно за духа на демокрацията да се въвеждат забрани от този род, които могат да доведат по аналогия до нови подобни забрани в други области.

На БСП никак не им отива да застават в тази фалшива поза, но Борисов им поднесе подарък и те се възползваха от него в максимална степен- при това в навечерието на партийния си конгрес. Неформалният лидер на лявото крило в левицата Янаки Стоилов употреби парламентарната трибуна с реч, в която се изяви като демократичен ангел хранител на свободата на словото и медиите. Това беше отлична възможност за предизборна изява на кандидатурата му за партийния връх  в края на месеца.

Борбата със слуховете ( срещу паниката) е военновременна мярка и е особено добре известна от практиката на върхушката в СССР, воювала на първо място със собствените си граждани. За всяване на паника чрез разпространяване на слухове в СССР са разстрелвали.

Параноичната съветска система е забранявала каквато и да било лична инициатива за споделяне на истината за състоянието на страната и по тази причина в архивите практически отсъстват например частни фотографии как е изглеждал отвътре СССР по време на Втората световна война. Да вдигнеш фотоапарт на улицата и да снимаш каквото и да е в онези години е било равносилно да си подпишеш смъртната присъда. Ето защо за фронта и обстановката там знаем или от официалната съветска пропаганда или от безбройните германски фотодокументи, голяма част от които са любителски кадри на въоръжените с фотоапарти германски завоеватели.

Манията за борбата със слуховете в родината на „победилия социализъм“ беше толкова абсурдна, че си изпроси сатирична песен от народният любимец Владимир Висоцки. В нея той се подиграваше, че в СССР  „ходят слухи словно мухи, а беззубые старухи их разносят по домам” ( ако цитирам вярно по памет).

Сега Борисов се покайва, но след като запореден път показа, че му липсва елементарния демократичен рефлек, докато се хвали със “свои” юристи и други експерт. Защото е виц да си представим, че депутатите ( му) са гласували на първо четене за криминализирането на слуховете без това дса отразява личното мнение на вожда.

От кримининализиране сега преминават към кармелизиране на въпроса. Горчилката остава за “неговите” депутати, а от Борисов ще очакваме поредното самохвалство, че е спрял лично едно …лично негово тъпо решение.

Бившият ковчежник на ДСБ: Радан Кънев е лъжец, ще го съдя

http://petel.bg/Bivshiyat-kovchezhnik-na-DSB--Radan-Kanev-e-lazhets--shhe-go-sadya__77957

Радан Кънев позорно лъже. Такава липса на базова почтеност просто не може да бъде подмината. Ще предприема действия за доказване...

Варна изпрати своите участници в младежката олимпиада в Китай

http://petel.bg/Varna-izprati-svoite-uchastnitsi-v-mladezhkata-olimpiada-v-Kitay__77959

Варна изпрати своите участници в младежките олимпийски игри в Китай. На специална церемония в общината тримата състезатели – Душко...

De Profundis: ЗА ФИНАНСОВАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ ПРОСТИТЕ И СЛОЖНИТЕ ЖИТЕЙСКИ УДОВОЛСТВИЯ

http://asenov2007.wordpress.com/2014/07/17/de-profundis-%d0%b7%d0%b0-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82/

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg 

Когато човек зареже простите житейски удоволствия като добрия тютюн, редовното пиене и красивите девойки, а, вместо това, се вторачи в зеленчука, бразилските орехи и дихателните упражнения сутрин, следват неприятни трансформации. Първо, орехите му се смаляват и се превръщат наистина в бразилски по размер, второ – задникът му придобива формата на седалка от „Мерцедес” и трето – мозъкът му превключва на вампирски режим.
С други думи – човекът започва от сутрин до вечер да мисли глупости, свързани с пари, чрез които да си купи власт, от която да изкара още пари.
Например 200-300 милиона и нагоре. А някои – много нагоре. Такива неща.
И какво ги правите тези пари, бе, майни? Нали не можете да си купите правото да пренесете земното си имане в отвъдното? Това даже и с много голям подкуп не става. А може пък да искате да купите самото отвъдно, де да знам докъде се простира богатата ви фантазия?
На мен ми е бедна фантазията да предположа.
Ето какви мисли ме налягат напоследък, докато чета за българската банкова афера. От многото противоречиви информации и неясни мнения на специалисти за нея, все повече ми се затвърждава впечатлението, че тя не е нито само българска, нито само банкова. Дето вика вчера Иван Костов – „става дума за апетити за придобиване на КТБ на безценица, както и за намеса на външни сили, опитващи се да дестабилизират страната”.
Кратко, ясно и разбрано. Дори се знае коя е външната сила, която се опитва и да придобия банката на безценица, и да дестабилизира страната – независимо, че Иван Костов не я споменава.
`Ма не ми викайте – Костов такъв или Костов – онакъв. Може да е всякакъв, но той е сред малцината люде в тази страна, които имат наистина добра представа от материята, за която говорим, защото носът му много години е бил дълбоко наврян както в българското банково дело като такова, така и в българската държавна политика. И той със сигурност може да събере два и две.
От друга страна – не е необходимо човек да бъде чак такъв експерт, за да разбере за какво става дума. Веднага давам пример. Преди повече от две седмици, на 30 юни, в един текст за лондонския сайт kafene.net, аз, пълен лаик в банковите работи, написах следното по повод изгряващата тогава банкова криза: „По чисто логически път ако тръгнем, в момента в света съществува една единствена сила, която има едновременно интерес, желание и възможности да организира подобно нещо в България и да причини подобно нещо на България. И за всички е ясно, че това е Русия. Дали като отмъщение за нереализирания „Южен поток”, дали като форма на натиск към някого за бъдещи услуги, дали като предупреждение за нещо си, дали просто като опресняване на периодично създавания тук хаос, с цел да си поддържат руснаците влиянието на Балканите и в Европа – това не е ясно. Може да е и с всички тези цели едновременно, но това няма и толкова значение. Важното е, че няма кой друг, освен тях.”
Така че призовавам всички индианци в тази страна да спрат да се правят на индианци и никога повече да не започват пак да се правят.
Много са лоши изводите, до които стигаме обаче покрай развитието на българската банкова криза. Те водят обществения ни дух към пълна безнадеждност, защото сочат, че всички фактори в тази страна, които би трябвало да са отговорни, не са отговорни, напротив, играят за лошите. Или са самите лоши.
В нормалния свят конфликтът между такива двама тюмбели като Василев и Пеевски би довел първо до спешната намеса на главния прокурор, който да разпореди на полицията да арестува и двамата докато изтънко се изяснят поне три основни въпроса – кой от тях е лошият и кой е още по-лошият, за колко години затвор говорим и най-вече – къде са парите. Второ, към изясняването биха били привлечени и данъчните власти. Или те даже биха сами дотърчали. Трето, в кризата би се намесила и централната банка, която да защити интереса на невинните вложители и да издири недобросъвестните кредитополучатели, виновни за източването на банката, като ги предаде на съответните органи за налагане и изпълнение на съответното наказание.
В ненормалния ни свят обаче какво се оказва? Централната банка ломоти нелепици как някакви хора в продължение на дни ли, на седмици ли, изнасяли от една банка едни черни чували с кеш, разнасяли ги, сигурно с жестоко скърцащи трудовашки колички, посред центъра на столицата, минавали си спокойно с тях покрай всякакви български ДАНС-овци, както и през твърде бдителните ни иначе европейски граничари и митничари и ги качвали на самолети.
А някъде в Европа, например във Виена, очевидно е следвала обратната помпозна и внушителна процедура – имам предвид най-вече участието на трудовашките колички в цялата работа.
Така, макар без да го казва пряко, БНБ на практика обвинява всички български и европейски специални служби, че са пропуснали голямото шоу с парите. Но, да, както става ясно после, това косвено обвинение очевидно се отправя, за да се отклони вниманието от факта, че самата БНБ не просто е проспала същото това шоу, но явно с бездействието си по надзора е създала всички необходими условия то да се състои и да бъде толкова ефектно.
Второто, което не се случва в този случай тук, е намесата на данъчните. Доколкото следя темата, те продължават да се държат така, сякаш самите те не съществуват, макар да е сигурно, че не е така. Защото иначе, в нормалното работно всекидневие, те бръмчат като комар край ухото на всеки дребен данъчен нарушител, а в този случай явно не могат да уцелят едрите.
Твърде едрите, ако съдим поне по фасадата им.
Междувременно на сцената изскача полицията, която арестува пет души. Или седем. Или колкото си иска. Великата ни полиция твърди, че те са предизвикали българската банкова криза чрез есемеси до познати и непознати да се пазят от банките и от една конкретно. Как и защо тия пък пичове в един и същи момент решиха да нарочат една и съща банка и да я съборят – това от полицията не изясняват.И никога няма да изяснят, защото и тяхната работа по този случай е само вдигане на пушилка, за да се замажат следите. Дотук, колкото и зле да изглежда ситуацията, човек все пак може да си каже – е, имаме си главен прокурор, той ще се намеси, ще се свърже със здравите сили в полицията, ще арестува и едните, и другите, и третите, и четвъртите, ще ги сложи на детектора на лъжата и работата скоро ще се изясни.
Но не би.
Не, че си нямаме главен прокурор, имаме си. Можем да познаем това по заплатите, които плащаме на него и неговите хора, както и по властта, която сме им дали. Но главният прокурор, вторичните му прокурори и цялата тяхна компетентна прокуратура този път дотолкова очевидно се замотаха да играят в единия отбор, че горкият страничен зрител без да иска започна да се пита – ами кой тогава ще арестува самия главен прокурор.
Няма да ви кажа кой ще го арестува, защото ще трябва да ви кажа, че никой няма да го арестува. Не искам, защото това може да предизвика пристъп на паника у хората с по-слаби нерви, като им отнеме и последната надежда на този български свят – че някъде някога в него ще настане справедливост.
Честито откритие – справедливост няма да има!
И в този случай логиката сочи, че, за да оцелеем всички ние, нормалните хора в тази страна, остава ни един единствен ход – да зарежем простите житейски удоволствия като уискито, дрогата и курвите, да превключим бързо на вампирски режим и да вопием през цялото време за пари и власт.
Но тогава пък няма да сме нормални, нали.
Но ще имаме пари.
Но няма да сме нормални.
Но ще има…..
Но ня…..

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Окончателно: Пускат под домашен арест шофьора, убил двама студенти

http://petel.bg/Okonchatelno--Puskat-pod-domashen-arest-shofora--ubil-dvama-studenti__77954

Апелативният съд в Търново пусна под домашен арест 30-годишния Хуриет Сюлейманов, който уби с колата си двама студенти по право от Плевен,...

В Медея демонстрираха най-новият апарат за грижа за лице HydraFacial

http://petel.bg/V-Medeya-demonstriraha-nay-noviyat-aparat-za-grizha-za-litse-HydraFacial__77955

Във връзка с дните на отворени врати, които се проведоха в Медея на 9,10,11 и 12-ти юли се демонстрира най-новият апарат за грижа за лице -...

Арх. Бузев: Към момента няма инвестиционни намерения към "Максуда"

http://petel.bg/Arh--Buzev--Kam-momenta-nyama-investitsionni-namereniya-kam-Maksuda__77956

Към момента инвестиционни намерения към терена на „Максуда“ няма, тъй като има тежест върху него и ограничения в ползването заради...

Отмениха забраната за къпане на Офицерския плаж

http://petel.bg/Otmeniha-zabranata-za-kapane-na-Ofitserskiya-plazh__77952

Забраната за къпане в морето край Офицерския плаж е отменена, съобщавот от Регионалната здравна инспекция. При извършения регулярен...

Киев в шок: Руски изтребител свали с ракетен удар наш Су-25

http://petel.bg/Kiev-v-shok--Ruski-iztrebitel-svali-s-raketen-udar-nash-Su-25__77950

Руски изтребител е свалил вчера около 19.00 часа украински самолет Су-25, предаде УНН, позовавайки се на съобщение на говорителя на Службата...

Аквариумът във Варна отбелязва 82 години от своето откриване

http://petel.bg/Akvariumat-vav-Varna-otbelyazva-82-godini-ot-svoeto-otkrivane__77951

Аквариумът във Варна отбелязва 82 години от своето откриване. Пред Радио „Фокус” – Варна зам.-директорът на Института по рибни ресурси...

Има ли обещания в Библията за помощ от небето?

http://petel.bg/Ima-li-obeshhaniya-v-Bibliyata-za-pomoshh-ot-nebeto-__77948

Има книги, които не остаряват. Между тях е Книгата на книгите – Библията, коята е най- скъпия дар даден на човечеството. От възприемане на...

Араби пращат своя сонда до Марс

http://petel.bg/Arabi-prashhat-svoya-sonda-do-Mars__77949

ОАЕ основаха своя космическа агенция, чиято цел ще бъде изпращането на сонда до Марс през 2021 година, съобщиха световните информационни...

НАП Варна напомня: Бъдещите студенти да не забравят да платят здравните си вноски

http://petel.bg/NAP-Varna-napomnya--Badeshhite-studenti-da-ne-zabravyat-da-platyat-zdravnite-si-vnoski__77946

Всички ученици от Варна, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага,...

Защо Меркел е толкова могъща?

http://petel.bg/Zashho-Merkel-e-tolkova-mogashha-__77942

Германската канцлерка Ангела Меркел празнува днес 60-ия си рожден ден. И определено може да се гордее с достиженията си - тя е...

Децата на Спартак 1918 ще подкрепят Живко Господинов. Излизат на терена с номера на легендата - 10

http://petel.bg/Detsata-na-Spartak-1918-shhe-podkrepyat-ZHivko-Gospodinov--Izlizat-na-terena-s-nomera-na-legendata---10-__77943

Детският тим на Спартак 1918 с футболисти, родени през 2002-ра година, ще засвидетелства подкрепата си към Живко Господинов с мач срещу Юнак...

Варненец накарал приятел да убие бившето му гадже

http://petel.bg/Varnenets-nakaral-priyatel-da-ubie-bivsheto-mu-gadzhe__77944

СДВР е задържало 38-варненец за подбуждане към убийство, информират от пресцентъра на полицията. Служителите на Първо РУП са го задържали...

Борисов ще може да прави коалиция с всяка партия в следващото Народно събрание

http://bulgarski.pogled.info/news/56458/Borisov-shte-mozhe-da-pravi-koalitsiya-s-vsyaka-partiya-v-sledvashtoto-Narodno-sabranie

/Поглед.инфо/ ГЕРБ получава лек бонус от победата на европейските избори и единствена от партиите показва лек ръст при подкрепата. Това обяви в студиото на Би Ти Ви Юлий Павлов на базата на данни от ново проучване на електоралните нагласи.

С 1,7 млрд. лв. от фискалния резерв вместо с дълг плащат за гарантираните депозити в КТБ

http://petel.bg/S-1-7-mlrd--lv--ot-fiskalniya-rezerv-vmesto-s-dalg-plashhat-za-garantiranite-depoziti-v-KTB__77939

С пари от фискалния резерв ще се попълни недостига във фонда за гарантиране на влоговете, за да се платят защитените депозити до 100 000 евро...

"Адата" в Пловдив - първи частен остров в България!

http://petel.bg/Adata-v-Plovdiv---parvi-chasten-ostrov-v-Balgariya-__77941

Остров Адата на река Марица в Пловдив става първият частен в България. Това следва от решението на Конституционния съд, пише "Марица". Във...

Няма да влезем в пленарна зала

http://bulgarski.pogled.info/news/56457/Nyama-da-vlezem-v-plenarna-zala

/Поглед.инфо/ Направихме каквото можахме, но няма пропорционално поведение от другата страна.

Незнаен варненец обезопаси дупка убиец на тротоара! Това, което написа отгоре ще ви изуми

http://petel.bg/Neznaen-varnenets-obezopasi-dupka-ubiets-na-trotoara--Tova--koeto-napisa-otgore-shhe-vi-izumi__77938

Дупка на тротоара във Варна може да осакати за цял живот някой минувач. Незнаен гражданин е взел мерки за обезопасяването на трапа на...

Триъгълничета с колбасчета

http://www.babapena.com/?p=6423

Продукти:
3 яйца
1ч.л сол
1ч.л. захар
4- 5с.л. кисело мляко
¾ ч.ч. стопена свинска мас/ краве масло
1 бакпулвер
2ч.ч. брашно
2 кремвирша

Приготвяне:
Брашното се пресява. Бакпулверът се смесва с киселото мляко. Двете яйца се разбиват със сол и захар. Маста се разтопява. Тя се добавя заедно с шупналото мляко. Съставките се объркват до еднородност. Постепенно се усвоява брашното. Тестото се събира на топка. Трябва да е меко и еластично. Оставя се двадесетина минути в хладилник да стегне. Разточва се на кора с дебелина половин пръст. Реже се на квадрати. Във всеки се слага по кръгче кремвирш. Прегъват се на триъгълници. По края се притискат с вилица. Намазват се с яйце. Пекат се на умерена фурна до порозовяване.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Оставката на правителството може да се забави

http://petel.bg/Ostavkata-na-pravitelstvoto-mozhe-da-se-zabavi__77933

Има вероятност да се забави оставката на правителството заради евентуалната актуализация на бюджета. Това заяви народният представител...

Трагедия в Карнобат: 18-годишен младеж се хвърли от петия етаж

http://petel.bg/-Tragediya-v-Karnobat--18-godishen-mladezh-se-hvarli-ot-petiya-etazh-__77934

 Флагман.бгСъседка открила случайно безжизненото тяло на Мюмюн Ходжи18-годишен младеж са самоуби като се хвърли от блок в кв. Възраждане в...

Миро Манолов се завърна на „Тича“

http://petel.bg/Miro-Manolov-se-zavarna-na----Ticha---__77935

Нападателят Мирослав Манолов се завърна в Черно море. Днес предобед той се разбра с шефовете и подписа договор. Както е известно, Миро...

Вузовете ни стигнаха дъното - приемат с тройки

http://bulgarski.pogled.info/news/56456/Vuzovete-ni-stignaha-danoto-priemat-s-troiki

/Поглед.инфо/ С оценка среден 3 са успели да се класират кандидат-студентите в някои специалности в Алма матер на първо класиране.

Сергей Станишев ще номинира Михаил Миков за лидер на БСП

http://bulgarski.pogled.info/news/56455/Sergei-Stanishev-shte-nominira-Mihail-Mikov-za-lider-na-BSP

/Поглед.инфо/ Сергей Станишев ще предложи Михаил Миков за лидер на БСП, като обединителна фигура, твърдят депутати от левицата. Слухът за тази кандидатура стигнал и до други партийни централи, пише "Преса".

Конкурс на МВнР за стажат-аташета

http://www.eurochicago.com/2014/07/vanshno-konkurs-stazhat-atasheta/

Българското Министерство на външните работи обяви общ конкурс за назначаване на 16 служители на длъжност „стажант-аташе”. Минимални изисквания за заемане на длъжността е кандидатите да са български граждани и да нямат друго гражданство, освен на държава - членка на Европейския съюз; да имат висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър”; да владеят най-малко два чужди езика, единият от които да е официален за Организацията на обединените нации или процедурен език, използван от Европейската комисия; да притежават компютърна грамотност; да не страдат от хронично психическо заболяване; да отговарят на другите изисквания за заемане на държавна служба по чл. 7, ал. 1 и 2 от Закона за държавния служител.

Специално нает убиец е удушил Алекс от Поморие

http://bulgarski.pogled.info/news/56454/Spetsialno-naet-ubiets-e-udushil-Aleks-ot-Pomorie

/Поглед.инфо/ Специално нает убиец е удушил Алекс от Поморие. Той е получил 50 000 лева, за да бъде отмъстено на бащата на момиченцето Веселин Тодоров-Германеца.

Оградата по границата ще започне да функционира на 20 юли

http://petel.bg/Ogradata-po-granitsata-shhe-zapochne-da-funktsionira-na-20-yuli__77931

Защитното съоръжение на българо-турската граница е почти готово и ще бъде завършено до 20 юли, обяви шефът на Комисията по отбрана в...

Официално предупреждение: Възможни са локални и поройни наводнения днес в Югоизточна България

http://petel.bg/Ofitsialno-preduprezhdenie--Vazmozhni-sa-lokalni-i-poroyni-navodneniya-dnes-v-YUgoiztochna-Balgariya__77932

По горното течение на река Тунджа, Рило–Родопския масив и Югоизточна България са възможни локални, поройни наводнения. По прогноза на...

Катастрофа до базар „Левски”. Две коли са намачкани

http://petel.bg/Katastrofa-do-bazar----Levski-----Dve-koli-sa-namachkani__77929

Катастрофа е станала преди малко на базар „Левски”, научи „Петел”. В ПТП-то са участвали две коли, които по думите на очевидци са доста намачкани. Няма информация за пострадали.   Очаквайте подробности! снимката е илюстративна 

Кампания във Фейсбук: Да забраним БМВ-тата! Само ненормалници ги карат!

http://petel.bg/Kampaniya-vav-Feysbuk--Da-zabranim-BMV-tata--Samo-nenormalnitsi-gi-karat--__77930

Кампания с идеята да се забрани марката БМВ започна в България с амбицията да се разпространи и в другите европейски страни. Според...

Черно море срещу кошмарна серия под Аязмото

http://petel.bg/CHerno-more-sreshhu-koshmarna-seriya-pod-Ayazmoto__77925

Кошмарна серия преследва Черно море преди неделното гостуване на Берое в Стара Загора. За последно „моряците“ победиха на този стадион...

Меркел на 60 години, журналисти й пеят за ЧРД (видео)

http://petel.bg/Merkel-na-60-godini--zhurnalisti-y-peyat-za-CHRD--video-__77927

Днес Ангела Меркел става на 60 години, съобщават медиите в Германия.  По специалния повод журналист от Би Би Си изпя на канцлера "Честит...

Здравко от "Биг брадър": В Приморско имаше вълни по 2 метра

http://petel.bg/Zdravko-ot-Big-bradar--V-Primorsko-imashe-valni-po-2-metra__77928

В Приморско ситуацията вече се нормализира след наводненията. Все още остава бедственото положение, но най-вероятно то ще бъде отменено...

Общественият нихилизъм ни е превърнал в колективен убиец

http://bulgarski.pogled.info/news/56453/Obshtestveniyat-nihilizam-ni-e-prevarnal-v-kolektiven-ubiets

/Поглед.инфо/ Че безхаберието и нехайството са ни превърнали в боклуджийско общество го виждаме едва ли не на всяка крачка по улиците или на всеки километър по повечето пътища. Сега обаче стана явно, че безхаберието, нехайството плюс развилнялото се боклуджийство са ни превърнали и в колективен убиец.

Кристалина: Орешарски я предложи, но не я избраха!

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/56452/Kristalina-Oresharski-ya-predlozhi-no-ne-ya-izbraha

/Поглед.инфо/ Европейските ръководители не успяха да постигнат тази нощ споразумение за номинациите за висшите постове в ЕС и ще направят нов опит в края на месец август.

Стоянка се сбогува със сцената

http://bulgarski.pogled.info/news/56451/Stoyanka-se-sboguva-sas-stsenata

/Поглед.инфо/ Голямата Стоянка Мутафова скоро ще каже „Сбогом" на театъра, на който отдаде близо 70 години от живота си. Актрисата навърши преди няколко месеца 92 години, но все още намира сили да играе в спектакли и да участва в празнични концерти и шоупрограми, пише "Всеки ден".

Съветници решават дали 15 август да е почивен за Варна

http://petel.bg/Savetnitsi-reshavat-dali-15-avgust-da-e-pochiven-za-Varna-__77923

Съветниците от комисията по култура ще разгледат предложението на кмета Денят на Варна - 15 август, да бъде обявен за празничен и...

Калин Вельов видял как светкавица разцепва дърво в къмпинг „Смокиня”

http://petel.bg/Kalin-Velov-vidyal-kak-svetkavitsa-raztsepva-darvo-v-kamping----Smokinya---__77921

Бяхме с много сериозна палатка и лагер от три каравани, но това не ни спаси от пороя в къмпинг „Смокиня”. Това разказа пред bTV Калин...

С Опел по фиордите на Норвегия

http://patepis.com/?p=48625

Не знам дали ви е жега – при нас със сигурност настъпва захлаждане: заминаваме заедно с Валентин и неговия опел към фиордите на Норвегия. Приятно четене:

 

С Опел по фиордите на Норвегия

Фиордите представляват дълги десетки километри заливи, които навлизат зигзагообразно дълбоко в сушата. Всеки такъв залив има множество по-малки разклонения (заливчета) като по този начин се получава нещо като паяжина от заливи, вътре в сушата. Най-големите фиорди са дълги повече от 100 километра, навлизайки по този начин дълбоко в континента.

Фиорд

Фиорд

Пристанище на фиорд

Пристанище на фиорд

Югозападната, западната и северната част на Скандинавския полуостров е осеяна с фиорди. Най-красиви са

фиордите в западна и северна Норвегия

Романтичен поглед към норвежки фиорд

Романтичен поглед към норвежки фиорд

Стръмен бряг и спускащи се водопади към фиорд

Стръмен бряг и спускащи се водопади към фиорд

Фиордите са се образували когато е започнало топенето на ледниците. Спускайки се към морето, те са прорязвали земята с U-образна форма. След стопяването на ледовете, тези дълбоки долини остават запълнени с вода. Дълбочината на водата във фиордите достига няколко стотин метра. Но при съединяването им с морето те стават плитки – няколко десетки метра. Откъм сушата, там където свършват, фиордите също са плитки. Тяхното продължение нагоре в планината са дълбоки долини.

След края на този фиорд откъм сушата, виждаме дълбока U-образна долина

След края на този фиорд откъм сушата, виждаме дълбока U-образна долина

Бреговете на фиордите са стръмни и на много места почти отвесни. Често от отвесните скали се спускат водопади към фиордите.

В края на август на 200 метра над морското равнище снегът не се беше стопил.

Сняг над фиорда през август

Сняг над фиорда през август

Фиорд с романтични къщички по брега

Фиорд с романтични къщички по брега

Пътуването по норвежкото крайбрежие и покрай фиордите

е доста емоционално преживяване. Защото фиордите представляват тесни и дълбоки заливи с много извивки и разклонения, като в повечето случаи шосето следва крайбрежната линия. Обикновено пътищата са тесни, с много завои и средната скорост на придвижване е 40-50 км/ч. На някои места пътното платно е широко само 3 метра и насрещните автомобили трябва да се изчакват при разминаване. Доста са и тунелите, през които пътят минава под скалите.

По-късите фиорди

и техните разклонения се обикалят по шосето. Например, пътува се десетина километра от началото към края на фиорда, а после още толкова в обратна посока. И така, изминавайки двадесетина километра се оказваш на 500 метра от началната точка, но от другата страна на фиорда.

По-големите фиорди

се пресичат обикновено с фериботи. Просто пътят свършва на кея, пристига ферибота и колите се качват на него. При качването, „кондукторите” събираха таксите от автомобилите и от пътниците като ползваха специални чанти за парите и билетите. За разстояние от няколко километра средната фериботна такса за автомобил и шофьор беше около 100 норвежки крони (13 евро).

Автомобилът на автора, качен на малък ферибот, пресичащ фиорд

Автомобилът на автора, качен на малък ферибот, пресичащ фиорд

Автомобилът на автора, качен на по-голям ферибот, пресичащ фиорд

Автомобилът на автора, качен на по-голям ферибот, пресичащ фиорд

При пресичането на фиордите с фериботи се разкриват красиви гледки.

Поглед от ферибот, с който авторът пресича фиорд

Поглед от ферибот, с който авторът пресича фиорд

Поглед от ферибот, с който авторът пресича фиорд

Поглед от ферибот, с който авторът пресича фиорд

Поглед от ферибот, с който авторът пресича фиорд

Поглед от ферибот, с който авторът пресича фиорд

Поглед от ферибот, с който авторът пресича фиорд

Поглед от ферибот, с който авторът пресича фиорд

На някои места фиордите се пресичат от големи мостове.

Мост над фиорд в далечината

Мост над фиорд в далечината

Кораб минава под моста над фиорда при град Тромсьо

Кораб минава под моста над фиорда при град Тромсьо

Lysefjord, Forsand, Норвегия
Поглед под ъгъл към фиорда Лисефьорде и издигащата се на 600 м. над него скала Прекестолен

Поглед под ъгъл към фиорда Лисефьорде и издигащата се на 600 м. над него скала Прекестолен

Авторът на брега на Залива на тюлените, близо до град Алта в Северна Норвегия

Авторът на брега на Залива на тюлените, близо до град Алта в Северна Норвегия

Август 2006 година

Автор: Валентин Дрехарски (град Перник, България)

Снимки: авторът

E-mail: valentin.dreharski@besttechnica.bg

 

 

Други разкази свързани с Норвегия – на картата:

Норвегия

 

Осъдиха и глобиха българин в Гърция заради джобно ножче в колата

http://petel.bg/Osadiha-i-globiha-balgarin-v-Gartsiya-zaradi-dzhobno-nozhche-v-kolata__77919

Гръцки полицаи задържаха българиха и го осъдиха след като при проверка на колата на младежи от Гоце Делчев е открито джобно ножче....

Църквата почита празника на Света велокомъченица Марина. Ето кой има имен ден

http://petel.bg/TSarkvata-pochita-praznika-na-Sveta-velokomachenitsa-Marina--Eto-koy-ima-imen-den-__77920

Именници: Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела, Марин, Марчо.   Днес българската православна църква почита Св. Марина. Света...

Какво каза мъжът, който заколи питбул във Варна, за да спаси съпругата си

http://petel.bg/Kakvo-kaza-mazhat--koyto-zakoli-pitbul-vav-Varna--za-da-spasi-saprugata-si-__77918

„Ако инцидентът беше днес, пак щях да постъпя по същия начин – изборът бе между жена ми и животното”, коментира вчера, ден след кървавата...

Земетресение разтърси Смолянско тази нощ

http://petel.bg/Zemetresenie-raztarsi-Smolyansko-tazi-noshh-__77917

Земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център....

Обща декларация на Делян-пеевското Народно събрание: „Офцете ще платят сметката“

http://www.eurochicago.com/2014/07/obshta-deklaratsiya-na-delyan-peevskoto-narodno-sabranie-voftsete-shte-platyat-smetkatav/

Днес вие блеете, че няма да платите и вашият офчи мозък се насира от кеф, като си мисли, че е изблеял нещо много умно. Че кой друг ще плати бе? Нали ние пишем сметките, не вие! Която и сметка да изберете, вие ще я платите, но понеже сте офце не го разбирате. Няма вариант овчаря да плати, защото той определя правилата и пише сметката, докато офцете блеят и пасат трева. Ние няма да платим, може да понесем загуби, но няма да платим – ще плащате вие.

Стоичков жени малката си дъщеря

http://petel.bg/Stoichkov-zheni-malkata-si-dashherya__77916

Сватба се задава в семейството на Христо Стоичков. Малката дъщеря на Камата - Христина, се е сгодила за хърватския си приятел Лука Белич....

Вашият хороскоп за днес

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-dnes__77915

Овен  Днес трябва да проявите максимум топлата и съпричастност към своя любим човек, защото и едното и другото ще са му необходими в...

Миро снима новия си клип на пристанището във Варна

http://petel.bg/Miro-snima-noviya-si-klip-na-pristanishheto-vav-Varna__77914

Миро от няколко дни е в морската ни столица. Тук той снима видеото към новата си песен, която прави с рапъра Димчо - "Скочи над мен". В клипа...

Равиния-2014 (Ravinia festival, пригород Чикаго Хайленд-парк, концерты 17-23 июля)

http://www.eurochicago.com/2014/07/raviniya-2014-ravinia-festival-prigorod-tchikago-haylend-park-kontsert-17-23-iyulya/

17 и 18 июля, 8.00 pm. Павильон. Равиния приглашает нас на киносеанс! Смотрим легендарный фильм Роберта Уайза “Вестсайдская история” с Натали Вуд в главной роли. Картина, снятая по одноименному мюзиклу композитора Леонарда Бернстайна, поэта Стивена Сондхайма и хореографа Джерома Роббинса, идет под музыкальное сопровождение Чикагского симфонического оркестра (далее – ЧСО) под управлением дирижера и композитора Дэвида Ньюмана (это его дебют на фестивале). Мюзикл “Вестсайдская история” – первый настоящий классический мюзикл. Родившийся под влиянием драмы Шекспира “Ромео и Джульетта”, он создан по пьесе Артура Лорентса “История западной окраины”. Действие пьесы происходит в ...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване