Жителите на кв. "Виница" в паника - тигрови комари хапят децата!

http://petel.bg/ZHitelite-na-kv--Vinitsa-v-panika---tigrovi-komari-hapyat-detsata-__81647

За нашествие от комари в кв. "Виница" и съмнение, че става дума за опасните тигрови комари, сигнализираха наши читатели.  "В квартала няма...

200 от "Пиринска мура" на протест за заплати: Камъни ли имат тези хора вместо сърце

http://petel.bg/200-ot-Pirinska-mura-na-protest-za-zaplati--Kamani-li-imat-tezi-hora-vmesto-sartse__81651

Над 200 работници от завода за мебели "Пиринска мура" в Банско днес излязоха на протест, за да си получат заплатите за месеци назад. Всички...

Лиляна Павлова плаши: През януари може да се окажем в ликвидна криза

http://petel.bg/Lilyana-Pavlova-plashi--Prez-yanuari-mozhe-da-se-okazhem-v-likvidna-kriza__81653

„Това е нашето сериозно притеснение и то е базирано не на някакви измислици, а на доклада, който изнесе служебния министър на финансите....

Кличко бяга от Кобрата

http://sporten.pogled.info/news/57451/Klichko-byaga-ot-Kobrata

/Поглед.инфо/ Украинецът бил контузен, няма нова дата за мача

НЛО в Лудогорието ни предава странни послания

http://bulgarski.pogled.info/news/57450/NLO-v-Ludogorieto-ni-predava-stranni-poslaniya

/Поглед.инфо/ Мистериозните житни кръгове се появяват между 2 и 4 сутринта Добруджа е "контактна зона" на извънземните, вярват БГ уфолози

Украинският президент разпусна парламента

http://svetoven.pogled.info/news/57449/Ukrainskiyat-prezident-razpusna-parlamenta

/Поглед.инфо/ Украинският президент Петро Порошенко взе решение за предсрочно прекратяване на правомощията на Върховната Рада на Украйна /парламента/ и провеждане на предсрочни избори на 26 октомври.

В лагерите подготвиха изолатори за бежанци с ебола

http://petel.bg/V-lagerite-podgotviha-izolatori-za-bezhantsi-s-ebola__81648

Заради новата световна опасност – ебола, в два от фургоните в лагера в Харманли има обособени изолатори, които да влязат в употреба при...

Психолог: В семейството на младежа, посегнал на родителите си, е имало насилие

http://petel.bg/Psiholog--V-semeystvoto-na-mladezha--posegnal-na-roditelite-si--e-imalo-nasilie__81649

18-годишният Димитър Балабанов, който уби баща си и преби майка си, остава в ареста. Лекарите трябва да установят и дали Димитър има...

Първолаците с вечерен час и по-леки раници

http://petel.bg/Parvolatsite-s-vecheren-chas-i-po-leki-ranitsi__81650

Първокласниците да лягат не по-късно от  21 ч., за да получават необходимата им доза сън за възстановяване и растеж. Такава препоръка ще...

Смъртта на животните в столичния зоопарк може да е умишлена

http://bulgarski.pogled.info/news/57448/Smartta-na-zhivotnite-v-stolichniya-zoopark-mozhe-da-e-umishlena

/Поглед.инфо/ Шефът на Столичния зоопарк д-р Иван Иванов не изключва вероятността смъртта на животните, която днес хвърли в паника софиянци, да е умишлена. Той допуска, че е възможно някой да ги е отровил. Това става ясно от негово интервю за Дарик радио.

Сивият сектор в страната клони към 50%

http://bulgarski.pogled.info/news/57447/Siviyat-sektor-v-stranata-kloni-kam-50

/Поглед.инфо/ Сивият сектор в страната клони към 50%. Това каза Мика Зайкова, независим финансов експерт, КТ „Подкрепа”, пише агенция "Фокус".

Горещото лято се завръща

http://bulgarski.pogled.info/news/57446/Goreshtoto-lyato-se-zavrashta

/Поглед.инфо/ Горещото лятно време се завръща до края на делничната седмица. От утре до петък ще е топло и слънчево, с малко облаци единствено в планините, но без валежи.

НЛО ни оставя послания в полята на Лудогорието

http://petel.bg/NLO-ni-ostavya-poslaniya-v-polyata-na-Ludogorieto__81645

Разказите и свидетелствата за мистериозните житни кръгове, които периодично се появяват в нивите с избуяла пшеница, обикновено звучат...

Феноменът Вера Кочовска: През 2015 г. народът ни ще линчува управляващи

http://petel.bg/Fenomenat-Vera-Kochovska--Prez-2015-g--narodat-ni-shhe-linchuva-upravlyavashhi__81646

„Трета световна война е пред прага ни, а служебното правителство още за постове се пазари. Както сме я подкарали, май наистина ще има...

Внимавайте! Следваканционна депресия тресе децата ни!

http://bulgarski.pogled.info/news/57445/Vnimavaite-Sledvakantsionna-depresiya-trese-detsata-ni

/Поглед.инфо/ Момичетата са по-податливи и по-непредсказуеми, в училищата има групи за натиск, страдат слабите

Асансьори самоделки ни дебнат в старите блокове

http://bulgarski.pogled.info/news/57444/Asansori-samodelki-ni-debnat-v-starite-blokove

/Поглед.инфо/ За 2/3 от асансьорите в България липсват качествени резервни части. Това важи за съоръженията, произведени преди края на 80-те години на миналия век, които са около 80 000 от общо близо 120 000. Оригинални части за тях вече не се произвеждат, а ремонтите се правят с детайли, изработени в работилници и леярни, пише "Труд".

Пътуване до замъка Твикел, Холандия (1)

http://patepis.com/?p=49484

Янита отдавана не ни беше водила из Х0оландия – днес тя ще ни покаже замъка Твикел.

Приятно четене:

Пътуване до замъка Твикел, Холандия

Замъкът Твикел се намира близо до град Делден в провинция Оверайсел, Холандия. За ориентир към него някои посочват Хенгело, друг по- голям град в региона, който е отдалечен от Твикел на няколко километра. Заради това, че мястото е една от забележителните туристически атракции в региона, който почти няма с какво друго да се хвали, до Твикел може да се стигне с автомобил, с велосипед или пеша, в зависимост от предпочитанията и разбира се от мястото, на което се намирате. Местността е обозначена на всички карти.

Твикел, Холандия Твикел, Холандия

 

От Алмело до замъка Твикел ние стигнахме с велосипеди за около 40 минути по маршрут през Борне, Борнербрук и Делден.

Kasteel Twickel, Twickelerlaan 7, 7495 Ambt Delden, Нидерландия

 

Късната пролет в Холандия беше суха, топла и слънчева. По небето се гонеха меки и бели облачета, които се опитваха да се слеят, за да предизвикат дъжд. Над пътя, който се губеше в далечината между фермите се вдигаха вихрушки прахоляк. В делничните дни движението между селищата е неинтензивно, което предразполага към спокойствие и релакс.

Твикел, Холандия Твикел, Холандия

 

Замъкът се намира в покрайнините на Делден,

скрит е в гора, около него е прокопан по обичаен за холандската инфраструктура канал, който го опасва от всички страни и се разлива в широко изкуствено езеро. Каналът или този дълбок ров около замъка пълен с кална вода, прави достъпа до сградата невъзможен.

Твикел, Холандия Твикел, Холандия

 

 

В древността това е било едно естествено укрепление, над което се протяга само един малък мост, отвеждащ до замъка или по точно до централната му порта. От двете страни на портата стопаните на имението предвидливо са разположили топове за посрещане на неканени гости. И до днес те са там, единствено с атракционна цел, разбира се.

Твикел, Холандия Твикел, Холандия Твикел, Холандия

 

Сградата на замъка няма общо с обичайната ни представа за замъци, изградени с разточителен разкош, с издигнати високи кули в небето или с бойници. Твикел е изграден в стила на ранния Ренесанс, както почти всички замъци в Холандия. Над парадния му вход е разположен герба на фамилията, построила сградата в средата на 14 век. Над него е изобразено библейското Дърво на познанието с увита около стеблото му змия, а в ляво и дясно от парадния вход има статуи на Адам и Ева.

Твикел, Холандия Твикел, Холандия

 

По- голям интерес обаче представлява едно друго дърво, изрисувано в предверието на сградата и това е родословното дърво на замъка. То започва от изграждането му през 1347 година и проследява през вековете до днес собствениците на имението, които са се раждали и умирали във времето, на което ням свидетел 7 века е била тази каменна обител. Замъкът Твикел е бил собственост на семейство Ван Твикело от 14 до 16 век. До 17 век- на семейство Ван Рейсвелт. В епохата на класицизма през 17 и 18 век собственици на имението вече са семейство Ван Васернеер Обдам. В Твикел през 19 и 20 век живеят семейство Ван Хеекерен ван Васернеер. В наши дни за собствеността на имението се грижи една едноименна фондация „Твикел”. Последният аристократ и собственик на замъка Граф Рюденхаузен умира през 2010 година.

Твикел, Холандия Твикел, Холандия

 

Във вътрешността на замъка индивидуално посетители не се допускат. Това е възможно само при предварителна уговорка и след събирането на група хора, която посещават замъка с определена културна или изследователска цел: концерт, благотворителен търг, исторически възстановки на миналото, изследователи на бита и обичаите в региона и т.н. Снимането във вътрешността на сградата също не е позволено.

Твикел, Холандия

 

Старинната сграда остава встрани от интереса на туристите и фотообективите поради още една причина: това са градините, принадлежащи на имението и разположени от всичките му страни. И точно заради своите градини и паркове замъкът Твикел е придобил славата на едно от най- известните аристократични имения в Холандия.

Твикел, Холандия Твикел, Холандия Твикел, Холандия Твикел, Холандия Твикел, Холандия

 

Постепенно от средата на 17 век е започнало изграждането на красивия зелен околен свят и така за няколко века са създадени градините и парковете, които могат да бъдат разгледани днес в цялата им прелест всекидневно от месец май до месец октомври от 10 до 17 часа. За целта се плаща такса от 5 евро.

Твикел, Холандия Твикел, ХоландияТвикел, Холандия

 

 

Очаквайте продължението

Автор: Янита Николова

Снимки: авторът 

 

Други разкази свързани с Холандия – на картата:

 Холандия

 

Водачи на листите на ГЕРБ

http://bulgarski.pogled.info/news/57443/Vodachi-na-listite-na-GERB

/Поглед.инфо/ На предсрочните парламентарни избори ГЕРБ ще номинира четирима политици за водачи на по две кандидат-депутатски листи.

Мъж падна в казан за ракия, получи 40% изгаряния

http://petel.bg/Mazh-padna-v-kazan-za-rakiya--poluchi-40--izgaryaniya__81639

59-годишен мъж от Банско получи 35-40 % изгаряния, след като падна във врялата ракия, която варял, съобщи БГНЕС. Инцидентът е станал малко...

Бразилец възкръсна в морга, позира за снимки на медиите

http://petel.bg/Brazilets-vazkrasna-v-morga--pozira-za-snimki-na-mediite__81640

Обявен за мъртъв бразилец "възкръсна" в моргата в град Салвадор, щат Баия news.com.au, цитиран от 24chasa.bg. 54-годишният Валделусио Оливейра...

ООН: Епидемията от ебола е война

http://petel.bg/OON--Epidemiyata-ot-ebola-e-voyna__81641

Борбата с епидемията от ебола в Западна Африка е война, която не е спечелена и може да отнеме шест месеца. Това предупреди координаторът...

Учени открили диамант в Чепеларе през 2011-а

http://petel.bg/Ucheni-otkrili-diamant-v-CHepelare-prez-2011-a__81642

“Микродиамантът, който бе открит край Чепеларе, е 100% доказан. Той се намира в университета в Лийдс”, казва д-р Иван Савов, преподавател по...

Шивачки и строители се жалват от жега на работа

http://petel.bg/SHivachki-i-stroiteli-se-zhalvat-ot-zhega-na-rabota__81643

Работниците по строежите и в шивашките предприятия най-често се оплакват, че се трудят при високи температури. Това съобщава "Монитор",...

Авиотуризъм с МиГ-29 срещу 11 500 евро, скоро и разходка до ръба на Космоса

http://petel.bg/Avioturizam-s-MiG-29-sreshhu-11-500-evro--skoro-i-razhodka-do-raba-na-Kosmosa__81644

Една от детските мечти на всеки - да полети с изтребител, вече е осъществима. Срещу 11 500 евро и един месец чакане може да пилотирате МиГ-29....

15 мъртви делфини са открити в Бургаския залив

http://petel.bg/15-martvi-delfini-sa-otkriti-v-Burgaskiya-zaliv__81634

15 са случаите на открити мъртви делфини от началото на годината до сега в Бургаския залив. Това съобщиха от Регионалната инспекция по...

18 катастрофи от началото на деня, жена е настанена в болница

http://petel.bg/18-katastrofi-ot-nachaloto-na-denya--zhena-e-nastanena-v-bolnitsa__81635

18 пътнотранспортни произшествия са регистрирани във Варна и региона от началото на деня. Това съобщи за Радио „Фокус” –...

Нафта потече от чешмите в Главиница

http://petel.bg/Nafta-poteche-ot-cheshmite-v-Glavinitsa__81636

Вода с мирис на нафта е потекла от чешмите в пазарджишкото село Главиница. Заради нестандартния аромат от Регионалната инспекция за...

Почина най-високият човек на света

http://petel.bg/Pochina-nay-visokiyat-chovek-na-sveta__81637

Най-високият човек в света с ръст 2,57 м - Леонид Стадник от село Подолянец в Житомирска област, е починал в Украйна на 44-годишна възраст от...

Единствените британски магистърски програми, предлагани във Варна

http://petel.bg/Edinstvenite-britanski-magistarski-programi--predlagani-vav-Varna-__81541

Единствената британска МВА програма, предлагана съвместно между Висше училище международен колеж (ВУМК) и Университетът Кардиф...

Руснаците се отказват от БГ имоти

http://petel.bg/Rusnatsite-se-otkazvat-ot-BG-imoti__81638

Чакат спад до 35% в търсенето на български имоти от братушките По-бедните предпочитат Турция и Гърция, богатите избират Дубай Турция и...

Спестяванията бавно се връщат в банките

http://petel.bg/Spestyavaniyata-bavno-se-vrashhat-v-bankite__81629

Гражданите и фирмите постепенно възстановяват спестяванията си в банките след паниката през юни, става ясно от статистиката на БНБ за...

БСП решава окончателно водачите на листи за изборите през октомври

http://petel.bg/BSP-reshava-okonchatelno-vodachite-na-listi-za-izborite-prez-oktomvri__81630

На пленум на партията социалистите трябва окончателно да подредят листите с кандидат-депутатите, с които ще се явят на предстоящите...

ГЕРБ иска сливане на данъчни и митници

http://petel.bg/GERB-iska-slivane-na-danachni-i-mitnitsi__81631

Да се слеят данъчни и митници, за да се пълни по-ефективно хазната. Това е един от проектите на ГЕРБ за стабилизиране на държавните...

КАТ глоби 4306 столичани за неправилно пресичане

http://petel.bg/KAT-globi-4306-stolichani-za-nepravilno-presichane__81632

Столичният КАТ е глобил за неправилно пресичане 4306 души в София от началото на годината досега, пише „Преса”. За същия период глобените...

70% повече секции в Турция за вота през октомври

http://petel.bg/70--poveche-sektsii-v-Turtsiya-za-vota-prez-oktomvri__81633

Рекорден брой изборни секции ще бъдат разкрити в Турция за парламентарния вот на 5 октомври, пише "Репортер", позовавайки се на...

80 000 асансьора с части самоделки

http://petel.bg/80-000-asansora-s-chasti-samodelki__81624

Променят наредби, забраняват използването на части втора ръка За 2/3 от асансьорите в България липсват качествени резервни части. Това...

Порошенко разпуска парламента в Украйна

http://petel.bg/Poroshenko-razpuska-parlamenta-v-Ukrayna__81625

Украинският президент Петро Порошенко взе решение за предсрочно прекратяване на правомощията на Върховната Рада на Украйна /парламента/...

Щети за над 1 млрд. долара след труса в Калифорния

http://petel.bg/SHHeti-za-nad-1-mlrd--dolara-sled-trusa-v-Kaliforniya__81626

170 ранени и щети за над един милиард долара. Такава е равносметката от земетресението, което разлюля Северна Калифорния, съобщи бтв....

Израел порази 15-етажен блок в Газа

http://petel.bg/Izrael-porazi-15-etazhen-blok-v-Gaza__81627

Двама палестинци загинаха, над 20 са ранени след пореден израелски въздушен удар, при който беше разрушена е една от най-високите сгради в...

Ето я бременната приятелка на Владимир Кличко (Снимки)

http://petel.bg/Eto-ya-bremennata-priyatelka-na-Vladimir-Klichko--Snimki--__81628

Тя и приятелят й Владимир Кличко скоро ще станат родители на момиченце. Бременната Хейдън Панетиер уви своето бременно коремче в...

През живота вместо на война

http://georgi.kodinov.net/?p=1056

Снощи гледах филма „Taking Chance„. И плаках. Да, наистина. Понякога плача на филми. Филма ме накара да се замисля. Явно вътре някъде в себе си винаги съм искал да стана военен. Да служа на някаква кауза. Да защитавам идеалите и честта. Да знам кое е черно и кое е бяло. Така явно са ме възпитали. […]

НЛО ни оставя послания в полята на Лудогорието

http://petel.bg/NLO-ni-ostavya-poslaniya-v-polyata-na-Ludogorieto__81618

Разказите и свидетелствата за мистериозните житни кръгове, които периодично се появяват в нивите с избуяла пшеница, обикновено звучат...

Излекувай си аурата - новата мода сред родните звезди

http://petel.bg/Izlekuvay-si-aurata---novata-moda-sred-rodnite-zvezdi__81619

Терапевти коригират излъчването ни, бг звезди луднаха по метода Бялото издава духовния учител, тъмночервеното е за агресия В...

Георги Пеев: Да ти сложат ново сърце, е скъпо удоволствие

http://petel.bg/Georgi-Peev--Da-ti-slozhat-novo-sartse--e-skapo-udovolstvie__81621

- Г-н Пеев, в неделя - 24 август, се навърши година от вашата сърдечна трансплантация. Празнувахте ли? - То хем е за отбелязване, хем не е....

Ядем повече хайвер и миди

http://petel.bg/YAdem-poveche-hayver-i-midi__81622

Българите са започнали да ядат повече хайвер, скариди и миди, показва анализът на пазара на риби и аквакултура на земеделското...

Земетресение с магнитуд 4.4 близо до Токио

http://petel.bg/Zemetresenie-s-magnitud-4-4-blizo-do-Tokio__81623

В централната част на Япония близо до Токио бе регистрирано земетресение с магнитуд 4.4 по Рихтер. Към момента информация за жертви и разрушения не се съобщава, пише блиц.

Очаква ни слънчев ден и лек ветрец

http://petel.bg/Ochakva-ni-slanchev-den-i-lek-vetrets__81616

Днес ще преобладава слънчево време. След пладне ще има временни увеличения на облачността, по-значителни на североизточните и...

Хороскоп за деня - ето какво съветват звездите

http://petel.bg/Horoskop-za-denya---eto-kakvo-savetvat-zvezdite__81617

Овен  Днес на Вашия любим човек няма да му се иска да Ви обвинява в каквото и да било, даже и действително да бъдете виновни. Какво пък -...

Пичи в сметаново-чеснов сос с трюфел

http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/Shml5gwQVk0/

Нямах намерение да се занимавам с пичи или поне не в скоро време, защото килерът ми е претрупан с градинска продукция от бабата на Никоела, а зрели домати, чушки и червено цвекло не биха издържали дълго време. По-голямата част от тях съм складирала в килера, защото в хладилника ми пък се борят за място (по-точно аз се боря да намеря място) на буркани с кисело мляко, кора с дребни яйца и една голяма тенджера пълна с буябес. И с буябес не мислех да се занимавам, но докато чета най-увлекателната книга за вино, която някога ми е попадала (може би защото Яна все още не е написала своята, а от леко парливите понякога публикации в блога ѝ и краткия разказ в „Истории от кухнята“ може да предположим, че има какво да каже и то непредубедено) ми се дояде нещо много морско, ако може от южен Прованс. Така в пристъп на вдъхновение, озовавайки се пред рибния щанд купих от всичко, което си харесах, даже и това, което не присъстваше в рецептата. Затова сега имам голяма тенджера с морска супа.

Пичи в чесново-сметанов сос с трюфел

Въпреки, че доматите продължават да зреят в килера с риск да започнат да се разтичат, а зелените чушки да стават червени, аз се захванах да правя пичи с чесново-сметанов сос, защото притежавах нещо капризно и деликатно, за което доматите можеше да почакат. Пичи е традиционната за региона около Сиена прясна паста, която обикновено се приготвя само от брашно, сол и вода. С други думи в пастата няма яйца, но съвременни варианти с тях и малко зехтин в тестото не са чужди. В няколко ресторанта в Сиена поръчвах пичи с надеждата, че ще ми сервират прясно приготвена паста, както обещаваше текстът в менюто. Една вечер направих поредния опит като си поръчах пичи със сос от артишок, гъби и трюфел. Пастата отново не беше прясно приготвена, но друга по-приятна изненада започна още когато сервитьорката приближаваше към мен с моята порция. Аромат на трюфел се разнесе отдалече и се засили, когато чинията с пичи се озова под носа ми. Очаквах, че пастата може и да не е прясна, очаквах да бъде овкусена с трюфелово олио, паста с трюфели или нещо такова, но не очаквах да бъде поръсена с пресен трюфел и смея да твърдя доста богато. Вкусът му остана в устата ми дълго след вечерята.

Пресни трюфели

Все още не вярвам на това, което ми се случи. Не, не на богато поръсената порция с трюфел, а на едно съобщение от непознат човек, в което се казва, че иска да ми сподели малко пресни трюфели. Моля? Да не би да съм слънчасала! Докато препрочитах съобщението си мислих, че това може би е някаква шега. Но не беше. Не че исках да бъде, но нали разбираш, не ти се случват такива неща всеки ден. Отвърнах на съобщението и си уговорихме среща за получаване на малкото черно богатство. Така се запознах с Анна, която сподели, че следи блога ми от 3-4 години и просто искаше да ме зарадва с подаръка си. Определено успя да го направи.

Пресни трюфели

Трюфелите, които ми подари са изровени от обученото куче на неин приятел, някъде към варненския край и са неочаквано големи. За доказателство не ми стигна само един предмет за мащаб, затова сложих до трюфелите монета от един лев и едно средно голямо яйце. Всъщност яйцето беше едно от най-големите от онези в кората в хладилника. Сега може би разбираш защо заразях доматите и започнах да меся тестото за пичи. Исках да си върна онзи вкус от Сиена.

Приготвяне на пичи

Приготвяне на пичи

Стана доста бързо. Оформянето на пичи имам предвид. Е, все пак говорим само за две не големи порции. Но толкова е лесно и даже си мисля, че ако има по-големи деца покрай теб, те с удоволствие биха се включили в навиването на фитили от еластичното тесто. Пичи нямат нужда от специални уреди, от машинка за паста и придобити професионални умения за оформяне на спагети. Те са точно това – дебели спагети, които могат да се оформят на ръка. Начините са няколко и мисля, че всеки трябва да открие своя метод. Ето например, за да се направят дебелите фитили, от тестото може да се откъсне топче, което да се оформи между дланите на фитил или тестото да се разточи и от него да се нарежат ленти, които да се направят на фитили. Има и още няколко по-обиграни движения за разтягане на фитила като той се постави на работния плот и единият край се придържа с едната ръка, а с другата се оформя и изтегля докато се изтъни до желаната дебелина. Може да погледнеш как става от четвъртата минута в това видео:

Това движение, забелязах, ти идва спонтанно след десетия фитил. После, пей сърце.

Пресните пичи като всяка една прясна паста се сваряват за сравнително кратко време – три до пет минути. Междувременно се приготвя също толкова бърз сос, но може да се направи и нещо предварително като доматен сос или рагу. Това сега не е толкова важно, защото искам да си използвам трюфелите по възможно най-семплия начин. Затова направих лек сметанов сос с чесън и добавих пармезан. Почти си върнах онзи вкус от ресторанта в Сиена.

Междувременно започнах сериозно да се притеснявам за зеленчуците в килера. Но така е било винаги в този сезон от годината – имаш толкова много, че ако не живееш в многолюдна фамилия или не започнеш да консервираш, ще ти се наложи да започнеш да изхвърляш. Което не е приемливо, затова си купих „Голямата книга на домашното консервиране“ и запечатах няколко буркана с чушки, домати и лук и още няколко с мариновано червено цвекло. Обаче не ми се иска да говоря повече за това, докато не мине зимата и се уверя, че няма нито един изгърмял буркан.

Пресен трюфел

Пресен трюфел

За вкуса на пресните пичи обаче мога да говоря веднага. Бях забравила колко е лесно да си оформиш някаква паста и колко бързо е да я поднесеш вряла-вряла на масата. Сосът към пичи, който направих е също много лесен и бърз, но овкусява добре пастата, а с трюфела вече съм едно ниво нагоре. Но какво да се прави, днес имам трюфел, утре нямам. И когато нямам, има една прилична съставка, с която повярвай ми може да се постигнат зашеметяващи за обонянието и вкуса резултати – паста от трюфели. Може да се намерят разнообразни варианти в специализираните деликатесни магазини (с френски и италиански хранителни продукти). Такава паста според мен е много по-добър вариант от бурканче с маринован цял трюфел, който е изгубил много от очарованието си.

Това е четвърта поредна публикация с рецепта за и от Тоскана (другите една, две, три) и въпреки, че има какво още тосканско да готвя чак до Коледа, може би ще е редно да направя кратка почивка (дано не си забравя мислите), преди да съм те отегчила докрай. Нямам никаква идея с какво ще продължа, може би доматите ще ми подскажат, но вероятно не е и важно в този сезон, когато всички са „на три морета“, както се изрази веднъж една приятелка. Където и да си, запази си тази лесна рецепта за прясна паста и ако се наложи импровизирай със соса към нея. Защото вкусът не е само спомен, той е преди всичко удоволствието, което се случва сега.

Пичи в чесново-сметанов сос с трюфел

Пичи в сметаново-чеснов сос с трюфел

За 2 порции.

За тестото:

  • 200 г бяло брашно
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • около 100 мл вода, със стайна температура

За соса:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 големи скилидки чесън, обелени и смачкани с плоската страна на ножа
  • 100 мл животинска сметана
  • 50-100 мл от водата, в която се вари пастата
  • 20 г прясно настърган пармезан + допълнително за сервиране
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • фино нарязан или настърган пресен трюфел[1] или 1-2 чаени лъжици паста от трюфели или трюфелово олио

Тестото се приготвя като в купа се смесват брашното и солта. Добавя се толкова вода, че да се замеси стегнато тесто. Прехвърля се върху работен плот и се омесва за 8-10 минути докато стане гладко и еластично. Тестото се покрива с кухненска кърпа и се оставя за десетина минути да се отпусне.

Тестото се разточва на дебелина 5-6 мм. Изрязват се ленти. От лентите се оформят фитили, чиито диаметър трябва да бъде около 5 мм.

Пастата се слага във вряща подсолена вода и се вари 3-4 минути.

Междувременно се приготвя сосът. В широк и дълбок тиган се загрява зехтинът. Добавят се скилидките чесън и се запържват за 2 минути докато започнат да променят цвета си и ароматизират зехтина. Изваждат се и се изхвърлят. Към зехтина се изливат сметаната, един малък черпак от водата, в която се вари пастата и пармезанът. Посолява се със сол (да се има предвид, че водата от пастата също е солена) и прясно смлян черен пипер. Сосът се оставя да поври около минута.

Готовите пичи се отцеждат от водата и се изсипват в тигана със соса. Ако се добавя паста от трюфели тя се слага сега. Пастата се разбърква със соса и тиганът се маха от огъня. Ако се добавя пресен трюфел, първо тиганът с пастата се маха от огъня и част от трюфела се настъргва върху врялата паста и се разбърква в нея. (На трюфела му трябва топлина за да разгърне аромата си, но не бива да се готви или да се подлага на директен огън. Добавя се в самия край на готвенето във или върху топлото ястие, а поръсването му отгоре е за радост на очите.) Разпределя се в две чинии и се поръсва с няколко капки зехтин, пресен трюфел и пармезан. Ако се използва трюфелово олио, зехтинът се пропуска и сервираната паста се поръсва с него.

[1] Не споменавам количество за трюфела, защото то може да варира според интензивността на аромата му, големината на самия трюфел и личния вкус.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Пичи в сметаново-чеснов сос с трюфел е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване