Пълнени есенни картофи

http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/afspsV3CekU/

Ако има нещо като сатурнова дупка за майки преди рождения ден на децата им, то мисля, че аз много ловко я заобикалям. Това не отменя малка доза суматоха по организиране на първия рожден ден на Даниел, ако изобщо в момента мога да нарека действията си „организация“. Имах идея партито да се случи на открито с много хора и с още по-много деца, но ето, че започвам да включвам думата есен в публикациите си, затова нищо не се знае до последния момент. Ще бъде ли топло, ще вали ли, ще духа ли вятър….. все неща, които дори прогнозите за времето не биха могли да ми обещаят със сигурност, така че да знам какво да предприема. Двамата с Даниел все по-често стоим на прозореца и съзерцаваме капките дъжд, които се лепят по стъклото, а той се опитва да ги оближе с език. Все по-рядко слънцето се показва на залез, така че да освети прозорците на отсрещните сгради, които заблестяват като златни камъчета и предизвикват възклицание „Аа!“ от Даниел, посочвайки към тях. Все по-уютно е и на двама ни да играем на новото червено килимче пред дивана. Дали пък да не си направим торта и да я изядем сами?

Пълнени есенни картофи

Шегувам се, разбира се. Но да ти кажа, да прочетеш на 33 от начало до край историите на Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова, за по-кратко Пипи Дългото чорапче може да бъде много полезно за щуротиите, които да правите с детето си. (Даниел е твърде малък все още, така че в моя случай, аз правя щуротиите, а Даниел се залива от смях.)  Че ще има торта за рождения му ден, това е сигурно. Да я изядем сами – няма да можем и това е сигурно. Кой ще ни помага в изяждането зависи напълно от настроението на слънцето. Не, съвсем сериозно. Нямам никакво намерение да се занимавам (поне засега) с детски клубове, а много хора, с още по-много деца няма как да събера у дома без да се катерим един върху друг, така че, ако ти се яде торта, моли се на боговете да пуснат малко повече слънце към 19 септември над Борисовата градина.

Продукти за пълнени есенни картофи

Но добре, нека оставим тази тема засега. Плановете вече не са това, което бяха. Импровизациите в последния момент започват да ми харесват – нещо, което преди Даниел не ми се нравеше особено. Едно от най-трудните изпитания за човек като мен, е да се науча да бъда търпелива. В крайна сметка нямам за цел нещо да се случи на всяка цена, затова ще се нагодя според ситуацията и желанията си на момента. Това важи особено много, когато настъпи време за приготвяне на вечерята. Нейното приготвяне обикновено е на пресекулки и може да започне от обяд с няколко часови интервала на застой, през което време или сме на прозореца, или играем на килимчето, или ако имаме късмет да не вали и да не духа студен вятър сме на разходка в квартала. В такива дни, когато подготовката на продуктите за вечерята започва отрано, могат да се случат много неща до края на приготвянето, които коренно да променят замисленото от мен.

Пълнени есенни картофи

Ето например тези пълнени картофи. Реших да изпека малко цели картофи във фурната за да имам основна съставка за пюрето на Даниел и нещо с което да допълня нашата вечеря. След разходката през деня, на която се отбихме до пазара си харесах няколко кочана царевица, които определиха какво да се случи по-нататък с останалите печени картофи. Случи се пъстра картинка. Есенна. И много вкусна. Дали сега не пия една от последните чаши с охладено бяло вино за този сезон?

Пълнени есенни картофи

Пълнени есенни картофи

Печените червени чушки и царевицата правят тези картофи есенни. Добавих в плънката продукти, с които разполагах без да следвам рецепта. Същото може да направиш и ти във всеки един сезон от годината. През пролетта пресен грах, зелен лук и копър биха били съвсем на място. Ако желаеш може да добавиш нарязана на ситно шунка или прошуто. Направи като мен и следвай сезона и вкуса си. Тази рецепта е от онези, които могат да се ползват за идея и да не се следват непременно дословно. Още повече частта, в която изпичам картофите на обяд и ги довършвам преди вечерята. Но това може да бъде хубава новина! Ако плануваш вечеря с няколко блюда, тези картофи може да се сервират отделно от основното ястие, а хубавата новина е че могат да се подготвят предварително и преди сервиране да се запекат, така че да бъдат топли с точещи се сирена в плънката. Ммм, кой ще им устои?!

За 4-6 порции.

Продукти:

  • 6 броя средно големи картофа
  • 1 голяма или 2 по-малки печени червени чушки
  • 1 кочан сварена царевица
  • 120 г настъргано жълто сирене като грюер, ементал, чедар или смес от тях
  • 2 супени лъжици нарязан пресен босилек (използвам зелен и лилав)
  • 1 супена лъжица нарязан пресен магданоз
  • 1 чаена лъжица нарязан пресен риган
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • зехтин

Картофите се измиват хубаво и се подреждат в тава върху алуминиево фолио. Слагат се да се пекат в предварително нагрята фурна на 220°C за около 1 час или докато станат готови. Ако не разполагаш с печени чушки, заедно с картофите може да се сложат и 1-2 сурови чушки да се изпекат. Следят се и се обръщат когато се запекат от едната страна. Обикновено стават готови преди картофите, така че се изваждат преди тях и се слагат в тенджерка с капак да се задушат или в найлонов плик. Обелват се и семките се отстраняват. Нарязват се на ситно.

Когато картофите се изпекат се охлаждат докато могат да се пипат с ръце и се разполовяват по широчина. Сърцевината им се издълбава с помощта на лъжичка, като се оставят по 5-6 мм по периферията. Издълбаването става най-лесно с лъжица за пъпеш.

Издълбаната вътрешност на картофите се поставя в купа. Към тях се добавят нарязаните печени чушки, отстранените от кочана царевични зърна, по-голямата част от сирената, пресните подправки, сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Объркват се хубаво.

Издълбаните картофи се подреждат в тава върху хартия за печене. Напълват се с приготвената смес. Всяка половинка картоф се поръсва с малко зехтин и по-малко от заделените сирена. Пекат се в предварително нагрята фурна на 180°C с включен вентилатор за 10-15 минути докато сирената започнат да се топят и да придобиват златист цвят. Сервират се топли.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Пълнени есенни картофи е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Ще разкъсам Кличко

http://sporten.pogled.info/news/57840/SHTe-razkasam-Klichko

/Поглед.инфо/ "Ще разкъсам Кличко", това е казал Кубрат Пулев пред президента на българската федерация по бокс Красимир Инински по повод боя за световната титла срещу украинеца на 15 ноември.

Лъжа е, че на 21 септември ще има нов доклад за КТБ

http://bulgarski.pogled.info/news/57839/Lazha-e-che-na-21-septemvri-shte-ima-nov-doklad-za-KTB

/Поглед.инфо/ Председателят на УС на БСК и изпълнителен директор на "Овергаз Инк." Сашо Дончев не е упълномощаван за говорител на БНБ.

Смъртоносен грип ни атакува

http://zdraven.pogled.info/news/57838/Smartonosen-grip-ni-atakuva

/Поглед.инфо/ Три грипни щама ще ни атакуват тази година, съобщи за „Преса“ националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Това ще са „Калифорния“, популярен като свински грип, „Тексас“ и „Масачузетс“.

Правителството на Орешарски даде 127 млн. лв. за хората с увреждания

http://bulgarski.pogled.info/news/57836/Pravitelstvoto-na-Oresharski-dade-127-mln-lv-za-horata-s-uvrezhdaniya

/Поглед.инфо/ Нашите намерения и програмата ни е, след като, дай Боже, спечелим изборите, са да продължим с това, което през изминалата година сме показали като отношение към вас.

Миков подписа меморандум с хора с увреждания

http://bulgarski.pogled.info/news/57835/Mikov-podpisa-memorandum-s-hora-s-uvrezhdaniya

/Поглед.инфо/ Миков и кандидат-депутати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ първи се отзоваха за подписване на меморандум с хора с увреждания

Мутри и съветски фанатици се опитаха да провокират сблъсъци на митинг срещу МОЧА

http://ivo.bg/2014/09/09/%d0%bc%d1%83%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%84%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b4/

IMG_2141
Снимка: ivobg
 
Днес Москва благодари господарски на своите български подчинени за арестуването на българи, дръзнали на 7 септември да напишат истината за съветската окупация на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) в центъра на българската столица.
Клишетата на съветската пропаганда, повтаряни папагалски и у нас от нейните проводници, преливат от тази кремълска декларация с лъжите за „освобождението” от фашизма на една държава, която е поддържала дипломатически отношения със СССР до самия ден на едностранното им скъсване от Сталин на 5 септември 1944 г. Съответно под московското и(нди)го на лъжата отново пъшка грозната спекулация за столетията на дружбата и падналите съветски войници за освобождението на България, макар на българска територия да няма такива.
Кремъл строго спуска за употреба на петата си колона в България поредните опорни точки, наричайки (явно по аналогия с Украйна) „десни радикали” българските патриоти, които са против монументалната демонстрация на лъжата за съветската окупация като форма „освобождение” на България.
Същевременно на разрешения от властите митинг пред МОЧА с искане за неговото демонтиране, придружено от снимки на бележити български жертви на „дружбата” с Русия и СССР, провокатор посегна тази вечер на плаката с надпис „Свобода или СССР”, с който пишещият тези редове повече от година насам участва в многобройни демонстрации в София. Екзалтираният съветофил, който успя да счупи плаката, се опита да спре реагиралия на неговата вандалска акция участник в митинга Манол Глишев, който в отговор също се качи върху фундамента на монумента и започна да пише със спрей истината: „ОКУПАТОРИ”.
 
Охраняващите митинга полицаи отведоха фанатизирания нападател, който правеше опити да се бие с реагиралите на акцията му граждани и да попречи на Манол Глишев. Полицаите обаче не сложиха белезници на буйстващия индивид, както са постъпили в нощта на 7 септември спрямо арестуваните на същото място български патриоти, макар те да не са показали агресивност.
За сметка на това полицаите се опитаха да смъкнат участника в разрешения митинг заради спрея в ръката му- явно той им се видя по-опасен от налитащия на бой провокатор.
Само решителната намеса на гражданите срещу поредния опит на полицията да употреби сила срещу противници на съветската окупация не позволи той да бъде свален от полицаите, които се опитваха да го дърпат за краката. Така под позлатените букви на благодарността за съветската окупация отново се появи истината: ОКУПАТОРИ.
Мутра, украсила туловището си с лика на терориста Че Гевара, също се опита да провокира митинга, а групичка подвикващи от разстояние чернорубашници едвам изчакаха края на разрешеното време, за да окупират освободеното пространство.
Така премина протестът срещу съветската окупация на 9 септември тази година.
Ето какво до края на деня можеше да се намери като медийна реакция в държавата, в която и до днес доминира благодарността за нейното окупиране и насилствено съветизиране.
 
Dir.bg
9 септември 2014

Русия призова властите на България “решително да пресекат проявите на вандализъм и гаврене с паметта на съветските воини, паднали за освобождението на България”

Това се казва в изявление на руското външно министерство по повод на опит за оскверняване на паметника на Съветската армия в центъра на София в нощта на 7 септември, предаде БТА и ИТАР-ТАСС.

Участниците в последната акция около Паметника на Съветската армия в столицата са получили обвинение за хулиганство.

Четирима души бяха арестувани в събота срещу неделя за 24 часа докато изписват “Окупатори” в основата на монумента. Една от тях – Марта Георгиева е кандидат-депутат на Реформаторския блок и председател на ДСБ в столичния район Средец, съобщи “Дневник”. Тя е останала в ареста осем часа, въпреки че като кандидат-депутат има имунитет. Заради това и тя ще получи обвиненията след края на кампанията.

Останалите – Валентина Маринова, Константин Божилов и Георги Петров са били освободени в неделя късно вечерта.

Георгиева беше сред задържаните активисти на ДСБ преди година, когато бяха изписали върху паметника пред централата на БСП на ул. “Позитано” в София “Кой? БКП – Позор!”. Досега за повечето акции с изрисуване на паметници, прокуратурата повдигаше обвинения за хулиганство. Досега няма нито един случай, стигнал до съд.

Руското външно министерство е възмутено от “поредния опит на представители на крайнодесните кръгове в България да осквернят паметника на Съветската армия”.

“Особено цинично е, че тази проява на вандализъм е била запланувана в навечерието на 9 септември – 70-годишнината от освобождаването на България от фашизма. Благодарение на своевременните и високопрофесионални действия на българските правоохранителни органи тази поредна враждебна постъпка на десните радикали бе успешно пресечена “, отбелязва руското дипломатическо ведомство.

“Налага се с огорчение да констатираме, че определени сили в България не се отказват от усилията си всячески да преиначат ролята на Русия в историята на България, твърдейки, че османското иго е било заменено от “съветска окупация”, и да представят в негативна светлина многовековната руско-българска дружба и нашата помощ и подкрепа за българския народ”, се казва още в изявлението.

От руското ведомство са убедени, че намеренията да се изопачи историята до неузнаваемост, никога нямат да срещнат съчувствие и разбиране сред “широките слоеве на братския български народ, който е свързан с Русия с духовно родство, дружба, сътрудничество и взаимопомощ в продължение на столетия”.

Въпреки реакцията на Русия днес в столицата се проведе митинг под надслов “70 години от окупацията на България от Съветската армия”, съобщи Офнюз.

Пред паметника на съветската армия агресивен младеж скъса един от издигнатите плакати с надпис “Свобода или СССР”, а след това се нахвърли и върху Манол Глишев – в момента, в който Глишев изписваше със спрей “Окупатори” в основата на паметника. Провокорът бе арестуван.”

Клуб Z

 

Протест пред Паметника на съветската армия завърши с арест

Младеж със спрей написа “Окупатори” върху монумента
Клуб Z

Митинг- протест под надслов ” 70 години от окупацията на България от Съветската армия” се проведе в Борисовата градина. Пред Паметника на съветската армия се събраха младежи с плакати и снимки на репресирани от соцрежима.

Журналистът Иво Инджев също присъстваше на демонстрацията. Той се опита да постави върху паметника плакат с надпис “Свобода или СССР”, но младеж с очила скъса постера с думите “Вие няма да ми цапате паметника”.

Манол Глишев, който беше активен участник в окупацията на Софийския унивеситет и протестите ДАНСwithme,  се опита да напише “Окупатори” с жълт спрей върху монумента. Мъжът, който скъса постера, започна да го блъска и последва спор. Стигна се до намесата на полицаи, които опитаха да свалят младежите от паметника. Неизвестният мъж с очилата беше аресуват, а на Глишев беше поискана личната карта.

 

 

 

Тръгнахме с важна победа срещу Азербайджан към Евро 2016

http://petel.bg/Tragnahme-s-vazhna-pobeda-sreshhu-Azerbaydzhan-kam-Evro-2016__83372

Пътят на националния отбор по футбол на България към класиране на Евро 2016 във Франция започна с гостуването на Азербайджан в Баку от...

Световната банка: Идва глобална криза на заетостта

http://petel.bg/Svetovnata-banka--Idva-globalna-kriza-na-zaetostta__83355

Светът е изправен пред глобална криза заради недостиг на работни места, което намалява шансовете за икономически растеж. Това...

Нужни са силни хора, за да защитят перспективите на България

http://bulgarski.pogled.info/news/57833/Nuzhni-sa-silni-hora-za-da-zashtityat-perspektivite-na-Balgariya

/Поглед.инфо/ Основното качество, което трябва да се търси в хората, които се борят за народното доверие, е тяхната доблест.

Бизнесът ще наема по-малко хора в края на годината

http://petel.bg/Biznesat-shhe-naema-po-malko-hora-v-kraya-na-godinata--__83352

Работодателите в България значително ще намалят темповете на наемане на персонал през последното тримесечие на годината, сочат...

Районът около Окръжна болница без вода до 22 часа

http://petel.bg/Rayonat-okolo-Okrazhna-bolnitsa-bez-voda-do-22-chasa__83371

Поради възникналa авария, без вода ще останат абонатите зад Окръжна болница.  Водоподаването в района ще бъде възстановено до 22 часа, уточняват от ВиК.

Ако Русия затвори небето си, България ще напълни кесията

http://petel.bg/Ako-Rusiya-zatvori-nebeto-si--Balgariya-shhe-napalni-kesiyata__83354

Руският премиер Дмитрий Медведев не изключи възможността да бъдат наложени ограничения върху прелитането на самолети на западни...

Откриват кампания за половин милион лева, а след това се "откупуват" с бригади

http://bulgarski.pogled.info/news/57832/Otkrivat-kampaniya-za-polovin-milion-leva-a-sled-tova-se-otkupuvat-s-brigadi

/Поглед.инфо/ Не разбирам откриването на кампания за около половин милион лева в зала „Арена Армеец”, а след това изкупуването й с бригади. Нека хората да преценят тази постъпка. Тези неща трябва да се правят малко по-кротко. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред журналисти в град Брегово. Повод на коментара му бе изпращането на кандидат-депутати от ГЕРБ в бедстващите райони.

Предизборно министър Евгения Раданова раздава пари на фирми без търг

http://bulgarski.pogled.info/news/57831/Predizborno-ministar-Evgeniya-Radanova-razdava-pari-na-firmi-bez-targ

/Поглед.инфо/ Предизборно спортното министерство раздава пари без търг за изграждане на спортни площадки и футболни игрища по села и паланки, твърди BPost.bg.

Етикетите на храните ще дават много повече информация

http://petel.bg/Etiketite-na-hranite-shhe-davat-mnogo-poveche-informatsiya__83351

По-добра четливост на информацията върху етикетите. Посочване на страната или мястото на произход на месото. Отличително оформление на...

Плевнелиев се обяснява за получените 1 млн. лв от неговото правителство

http://bulgarski.pogled.info/news/57830/Plevneliev-se-obyasnyava-za-poluchenite-1-mln-lv-ot-negovoto-pravitelstvo

/Поглед.инфо/ За 2014 година бюджетът на Администрация на президента (АП) бе намален с 767 000 лева в сравнение с предходната година.

На 12 септември СГС решава за ареста на банкера Цветан Василев

http://bulgarski.pogled.info/news/57829/Na-12-septemvri-SGS-reshava-za-aresta-na-bankera-TSvetan-Vasilev

/Поглед.инфо/ Софийски градски съд ще заседава в петък – 12 септември за ареста на банкера Цветан Василев, съобщиха от съда.

Адвокатът на Цв. Василев: На главния прокурор не му е точно това работата

http://bulgarski.pogled.info/news/57828/Advokatat-na-TSv-Vasilev-Na-glavniya-prokuror-ne-mu-e-tochno-tova-rabotata

/Поглед.инфо/ "Мисля, че на главния прокурор не му е точно това работата". Така отговори адвокатът на банкера Цветан Василев Константин Симеонов на въпрос защо главният прокурор се занимава с въпроса за оздравяване на банката и свиква срещи на съпричастни към проблема институции и личности.

Вашият хороскоп за сряда

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-sryada-__83360

Овен  Противоречията между Вас и другите хора може да се изострят поради Вашата собствена амбициозност и самонадеяност. Не е изключено...

Съпричастието с ботушите в калта закъсня фатално

http://bulgarski.pogled.info/news/57827/Saprichastieto-s-botushite-v-kalta-zakasnya-fatalno

/Поглед.инфо/ Докато пиша това, по десния бряг на язовир "Кърджали" току под къщите на село Тополчане трети ден бръмчат дърворезачки, а приятели са преброили над 40 отрязани дъбови дървета. И това не е за пръв път, от години в района върви безконтролната сеч и те сигнализират институциите.

Азербайджан - България на живо тук

http://petel.bg/Azerbaydzhan---Balgariya-na-zhivo-tuk-__83368

В 19:00 часа започна първата квалификация за европейското първенство през 2016 година срещу Азербайджан. Дв Гледайте мача ТУК  ТУК  ТУК...

Варненските антифашисти почетоха 70 години от 9-ти септември пред вечния огън на Пантеона

http://petel.bg/Varnenskite-antifashisti-pochetoha-70-godini-ot-9-ti-septemvri-pred-vechniya-ogan-na-Panteona-__83366

Последователи на антифашистката идея и привърженици на БСП от всички възрасти се събраха пред Пантеона в Морската градина на Варна, за да...

Варненци се събраха на Пантеона: Управляващите никога няма да убедят България, че Русия е враг

http://petel.bg/Varnentsi-se-sabraha-na-Panteona--Upravlyavashhite-nikoga-nyama-da-ubedyat-Balgariya--che-Rusiya-e-vrag__83367

Последователи на антифашистката идея и привърженици на БСП от всички възрасти се събраха пред Пантеона в Морската градина на Варна, за да...

Защо му е на президента 1 млн. лева отгоре в бюджета?

http://petel.bg/Zashho-mu-e-na-prezidenta-1-mln--leva-otgore-v-byudzheta-__83362

Невъзможността да се изпълни международната програма на президента и вицепрезидента, която се изготвя около година по-рано, и свързаните...

Рекорд: Заловиха хероин за 20 млн. лева във Видин

http://petel.bg/Rekord--Zaloviha-heroin-za-20-mln--leva-vav-Vidin__83364

Рекордна пратка от близо 200 килограма хероин хванаха митничарите във Видин! На 6 септември 2014 г. в района на ГКПП-Дунав мост 2 мобилен екип...

Какво ни припомня търсачката на Google днес?

http://petel.bg/Kakvo-ni-pripomnya-tarsachkata-na-Google-dnes-__83365

нес търсачката на Google ни напомня за един от най-обичаните и четени класици в литературата - Лев Николаевич Толстой. Днес се навършват 186...

Районите без ток за утре във Варна

http://petel.bg/Rayonite-bez-tok-za-utre-vav-Varna-__83359

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 10 септември - сряда, без...

Още няма и следа от затворниците Шатката и Хосе. МВР: Няма да спрем да ги търсим

http://petel.bg/Oshhe-nyama-i-sleda-ot-zatvornitsite-SHatkata-i-Hose--MVR--Nyama-da-sprem-da-gi-tarsim__83361

Все още няма никаква следа от двамата затворници Николай Николов-Шатката и Хосе Мартинез, разкриха пред ПИК от полицията. Двамата...

Образцов цинизъм

http://reduta.bg/v2/article/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%86%D0%BE%D0%B2-%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

Резюме: Докато половин България е залята от вода и тъне в тиня, служебният премиер Георги Близнашки асфалтира улица в родното село на майка си. Подобно безочие не се е срещало от времената на соца, когато Григор Стоичков облицова в мрамор Горна Малина. Най-нагло е обаче увеличението на субсидията за Президенството, назначило служебния кабинет.

Паднало дърво уби актриса от хитов сериал

http://petel.bg/Padnalo-darvo-ubi-aktrisa-ot-hitov-serial__83358

Актрисата от хитовия американски сериал "Чикаго файър" (Chicago Fire) Моли Глин загина трагично, след като бе премазана от паднало...

Водолаз откри най-старата българска монета

http://petel.bg/Vodolaz-otkri-nay-starata-balgarska-moneta__83357

Водолаз от Созопол откри на морското дъно уникална антична монета, която е най-старата у нас. Според археолози находката е изключително...

Ето как да скриете дома и колата си от Google Street View!

http://petel.bg/Eto-kak-da-skriete-doma-i-kolata-si-ot-Google-Street-View--__83353

Веселин Златков Да се намери определен адрес по цял свят с помощта на Гугъл, вече е повече от лесно. Нещо повече – ако използваш Google Street...

Шумахер е изписан от болницата

http://petel.bg/SHumaher-e-izpisan-ot-bolnitsata__83350

Седемкратният шампион във Формула 1 Михаел Шумахер е изписан от швейцарската клиника, в която се лекуваше, и ще продължи възстановяването...

Искаме победа, за да реализираме мащабните проекти

http://bulgarski.pogled.info/news/57826/Iskame-pobeda-za-da-realizirame-mashtabnite-proekti

/Поглед.инфо/ На тези избори ние ще се борим за победа и заедно с нашите коалиционни партньори ще направим всичко възможно да реализираме крупни национални проекти като „Южен поток”, АЕЦ „Белене”, АМ „Хемус”, които са полезни за страната и хората.

Това е "цар Борис", който стреля по детска градина в Карлово

http://petel.bg/Tova-e-tsar-Boris--koyto-strelya-po-detska-gradina-v-Karlovo-__83348

Борис Гъджаров заяви пред БЛИЦ, че куршумът, който прониза две стъкла на детската градина в карловския квартал Сушица, е бил произведен...

ЕС възнамерява да сътрудничи с Русия

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/57825/ES-vaznameryava-da-satrudnichi-s-Rusiya

/Поглед.инфо/ Новата "студена война" не е от интерес за никой и Брюксел има намерение да сътрудничи с Москва за уреждане на конфликта в югоизточна Украйна, каза председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозо в интервю, предаде «Гласът на Русия».

Алфа рисърч: ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ и "България без цензура" влизат в парламента

http://bulgarski.pogled.info/news/57824/Alfa-risarch-GERB-BSP-DPS-RB-i-Balgariya-bez-tsenzura-vlizat-v-parlamenta

/Поглед.инфо/ Пет партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Реформаторският блок" и "България без цензура", са най-вероятните участници в следващия парламент след предсрочните избори на 5 октомври. АБВ и "Патриотичният фронт" пък са на изборния праг от 4%. Водената от Бойко Борисов формация бележи ръст в подкрепата, докато партията на бившия тв водещ Николай Бареков сериозно губи доверие.

БНР сваля от ефир предаването "Деконструкция" на Петър Волгин

http://bulgarski.pogled.info/news/57823/BNR-svalya-ot-efir-predavaneto-Dekonstruktsiya-na-Petar-Volgin

/Поглед.инфо/ Предаването на Петър Волгин "Деконструкцията" пада от ефир по време на предизборната кампания. "Деконструкция" стана популярно с яростната си критика към ГЕРБ и т.нар."протестъри".

Проектът за пристанището и новия облик на Варна не трябва да бъде спиран

http://petel.bg/Proektat-za-pristanishheto-i-noviya-oblik-na-Varna-ne-tryabva-da-bade-spiran__83345

Водачът на листата на Коалиция „БСП лява България“ и Борислав Гуцанов се срещнаха с ръководството на Българска морска камара Проекът...

Съдът решава в петък за ареста на Цветан Василев

http://petel.bg/Sadat-reshava-v-petak-za-aresta-na-TSvetan-Vasilev__83346

Софийският градски съд ще заседава в петък – 12 септември, за ареста на банкера Цветан Василев, съобщиха от СГС. Производството е по текст...

"Извънземно" край село Каялоба лекува

http://petel.bg/Izvanzemno-kray-selo-Kayaloba-lekuva__83344

Част от скалния феномен Слона, намиращ се край село Каялоба, община Кирково, наподобява извънземно същество, съобщава 24rodopi.com. На скалата...

Смущаващо: Ето какво написа във фейсбук Гергана, малко след смъртта на Робин Уилямс

http://petel.bg/Smushhavashho--Eto-kakvo-napisa-vav-feysbuk-Gergana--malko-sled-smartta-na-Robin-Uilyams__83341

За мнозина смъртта на обичания актьор Робин Уилямс беше истински шок. Повечето не искахме да повярваме, че това е истина. Някои сигурно до...

Георги Илиев излиза титуляр срещу Азербайджан

http://petel.bg/Georgi-Iliev-izliza-titulyar-sreshhu-Azerbaydzhan__83342

Бившият капитан на Черно море Георги Илиев ще излезе титуляр за България при гостуването на Азербайджан днес в първата ни...

Ще остане ли Пловдив без таксита?

http://petel.bg/SHHe-ostane-li-Plovdiv-bez-taksita-__83343

Таксиметровите шофьори в Пловдив настояват за въвеждането на минимален праг на цените. "Имаме подписка, в която се обявяваме за 0,65 лв....

Кобляков е на свобода, но България успя да се прояви като слуга на Путин

http://ivo.bg/2014/09/09/12715/

IMAG0717

 

 

Николай Кобляков, на снимката с моя милост днес, беше освободен тази сутрин от Софийския градски съд, който промени домашния му арест на “подписка” и се разходи по централния софийския булевард “Витоша”.

 

Предстои му утре да чуе и решението на българския съд по искането на руските власти да бъде екстрадиран в Русия .

 

Междувременно България, в която руският опозиционер все пак беше поставен под домашен арест, е посочена днес като страна, която сътрудничи с Кремъл- ако номерът на Путин мине в България, той ще може да преследва и други жертви по света, пише едно от най-авторитетните британски издания.

How Bulgaria and Interpol are helping Vladimir Putin imprison European citizens

Vladimir Putin

This article is written by Richard Heller and Peter Oborne (additional research by Clarissa Agnew)

Today an innocent man called Nikolay Koblyakov will appear in front of a Bulgarian judge in a desperate effort to fend off an unscrupulous attempt by Vladimir Putin to deport him to Russia.

The world knows very little of Koblyakov, but his story gives us a terrifying glimpse into how Putin is opening another front in his campaign of intimidation against the states of eastern Europe.

His latest target is Bulgaria. None of its territory has ever belonged to Russia. It has no common frontier with Russia, and there is no Russian-speaking population there in need of Putin’s “protection”.

His designs on it are based on naked power. Bulgaria is part of Nato and of the EU, but it is the poorest member and totally dependent on Russian energy.

In May several fellow EU members expressed fears that Bulgaria was about to make a decisive and irrevocable tilt towards Russia. The BND (the German Foreign Intelligence Service) has voiced similar concerns that Russia is increasing its influence in Bulgaria so as to use it as a “political beachhead” to penetrate the European bloc.

Of late, Bulgaria has opposed the EU’s increasing sanctions on Russia and has passed a law to enable Russia’s Gazprom to avoid long-established EU competition law for the Bulgarian segment of its new pipeline.

The Koblyakov case gives new substance to these fears.

Koblyakov is a graduate of the London School of Economics. On returning to Russia he started a chain of care homes for the elderly which seem to have been both compassionate and profitable. As so often happens in Russia, competitors with the backing of the regime forced him out of business.

Since then, Mr Koblyakov has lived in Paris, where he was a founding member of Russie-Libertés, an NGO that campaigns for Russian democracy. He participated in protests involving Free Pussy Riot, the controversial 2014 Winter Olympics in Sochi and a demonstration under Ukranian flags outside the National Assembly in Paris on the night of Putin’s D-Day anniversary dinner with President Hollande.

On 1 April this year an Interpol Red Notice* for his arrest was internally published at the request of Russia. The charge was “swindling”, a crime that allegedly took place between December 2004 and September 2005 in France concerning a company called Stankimport.

The debt claimed by this company, which is the sole basis of his alleged crime, was rejected by the French courts. All evidence points to his innocence. Russia was nonetheless able to secure the Red Notice for a supposed offence, which was ten years old, on non-Russian soil.

Interpol’s involvement in episodes of this sort has become depressingly commonplace. There is mounting evidence that it collaborates in efforts by governments to put dissidents in jail.

According to Fair Trials International, some the worst offenders are Russia, Sri Lanka, Turkey, Belarus, Indonesia, Iran and Venezuela. (This case mirrors that of activist Baha Kimyongür, the victim of a Turkish Red Notice that resulted in a six-month imprisonment in three different European countries before he was eventually released when Interpol recognised it was “abusive”.)

Fair Trials told us that “it does Interpol’s reputation no favours to be repeatedly caught up in political cases. Interpol alerts can give credibility to accusations from the world’s most oppressive regimes, meaning exiled activists are getting arrested and are having to fight against extradition to the countries they thought they’d escaped.”

After his Red Notice was issued in April, Mr Koblyakov lived peacefully in Paris, and travelled to Portugal, France, Latvia, Germany, the Czech Republic, Greece and the UK with no attempts made to arrest him.

Yet, immediately upon arrival in Bulgaria in late July, he was taken into police custody and held in detention.

Russian authorities have now filed for his extradition from Bulgaria. His first hearing took place on 1 August, when he was told to remain in Bulgaria and await a formal extradition order. Last Monday his second hearing took place in which he was sentenced to house arrest in Sofia.

Events are now moving forward with horrifying speed. Today he faces a third hearing appealing the decision to place him under house arrest. Tomorrow a fourth hearing will give a verdict on his extradition.

It is highly probable that the Bulgarians will accept the Russian request. If and when that happens, Nikolay will face a rigged trial and sentence to a Russian prison. He could well die there in agony, as happened to Sergei Magnitsky, the anti-corruption investigator who gave his name to the American Magnitsky Act.

The West should sit up and take a careful look at what is happening here.

The fears of EU member states and of the German Foreign Intelligence Service have come to fruition. The pin of Bulgaria’s political compass is straining eastwards and the effect is an abuse of very basic human rights.

It now appears that Bulgaria is aiding Putin in imprisoning European citizens guilty of nothing other than dissenting against Putin’s regime, and extraditing them back to Russia, where prison camps await. The parallels with 20th century Soviet dishonesty and brutality are frighteningly clear.

Karinna Moskalenko is Russia’s leading human rights lawyer and a member of Moscow Helsinki Group. When asked about the Koblyakov case she replied, “In a ‘normal’ country there is no way he would be extradited. But what has happened to date with Nikolay Koblyakov in Bulgaria demonstrates that it is not a normal country.” Against this background, his request for asylum in Bulgaria stands almost no chance.

The fear is that if Vladimir Putin intimidates Bulgaria into yielding up Nikolay Koblyakov, he will soon grab other innocent victims and throw them into his prisons, to face deprivation, torture and death.

*Interpol Red Notices are a high-priority system of alerts often used as a means of detecting suspected terrorists. In theory, these Red Notices should be welcomed by everyone, because they hasten the identification and arrest of desperate men and women who are a danger to us all. In practice, they have been perverted again and again to assist unpleasant regimes in persecuting domestic opposition.

 

 

Социален експеримент Русия vs Америка, как във всяка от тях се отнасят към човек паднал на пътя. Видео

http://www.extremecentrepoint.com/archives/15518

Варварщината в Русия е пуснала корени и в отношенията между хората. Руснаците спокойно наблюдават лежащ на улицата младеж. Никой не се интересува, никой не спира да го попита какво става. Екип от млади журналисти симулират здравословен проблем на оживена улица в голям град в Русия и засичат времето, за което някой им се притичва на […]

The post Социален експеримент Русия vs Америка, как във всяка от тях се отнасят към човек паднал на пътя. Видео appeared first on ExtremeCentrePoint.

След 8-часово търсене откриха изчезналия гъбар

http://petel.bg/Sled-8-chasovo-tarsene-otkriha-izcheznaliya-gabar__83339

След повече от осем часа издирване спасителният екип откри изчезналия гъбар в местност край Мугла. 73-годишният Велин Балийски е открит...

Малайзия задържа варненски треньор до 2020 година

http://petel.bg/Malayziya-zadarzha-varnenski-trenor-do-2020-godina__83340

Варненецът Стефан Стефанов получи предложение за нов договор до 2020 година като треньор на националните отбори по вдигане на тежести на...

Проверки на ИАРА - Варна завършиха с актове

http://petel.bg/Proverki-na-IARA---Varna-zavarshiha-s-aktove__83336

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА - Варна са извършили проверки на лодкостоянка "Черно море" и водите на канала на ТЕЦ...

Пиргов ще пази на Черно море срещу Левски

http://petel.bg/Pirgov-shhe-pazi-na-CHerno-more-sreshhu-Levski__83337

Вратарят на Черно море Илко Пиргов ще пази за втори път поред на дубъла на клуба, този път в официален мач. Илко ще застане на вратата в...

"Летящ“ „Мерцедес“ събори дърво и се преобърна по таван, трима са ранени

http://petel.bg/Letyashh-------Mertsedes----sabori-darvo-i-se-preobarna-po-tavan--trima-sa-raneni__83338

снимка: БулФото, архив*снимката е илюстративна Трима са пострадали при пътно произшествие тази нощ на около 2 км след изхода на Кърджали...

Нападател на Спартак се контузи в дупка на терена. Аут е за Монтана

http://petel.bg/Napadatel-na-Spartak-se-kontuzi-v-dupka-na-terena--Aut-e-za-Montana__83330

Лошият терен на Спартак изкара от състава основен футболист. Това е централният нападател Огнян Стефанов, който изкълчи глезен на...

Рожден ден и морска изложба събраха гости в галерия „Ларго“

http://petel.bg/Rozhden-den-i-morska-izlozhba-sabraha-gosti-v-galeriya----Largo---__83331

Варненската галерия “Ларго“ снощи отвори врати за две събития в една вечер. Ръка за приятелство си подадоха известният живописец...

Йорданка Христова и Евгени Минчев са сигурните съквартиранти в новия Соц Брадър

http://petel.bg/Yordanka-Hristova-i-Evgeni-Minchev-sa-sigurnite-sakvartiranti-v-noviya-Sots-Bradar__83332

снимка: БулФото Евгени Минчев и певицата Йорданка Христова влизат в новия сезон на "ВИП брадър", който започва на 15 септември в ефира на...

Пловдивският съд остави в ареста турски трафикант на хероин

http://petel.bg/Plovdivskiyat-sad-ostavi-v-aresta-turski-trafikant-na-heroin__83333

снимка: БулФото Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража", взета от Хасковския окръжен съд...

Златко Янков: Трябват ни трима, за да има Спартак отбор

http://petel.bg/Zlatko-YAnkov--Tryabvat-ni-trima--za-da-ima-Spartak-otbor__83334

В Спартак 1918 трябва да привлекат още трима нови футболисти - десен бек, вътрешен халф и външен халф, за за имат отбор. Това заяви за petel.bg...

Първо в "Петел": Пак разбиха паветата в центъра на Варна

http://petel.bg/Parvo-v-Petel--Pak-razbiha-pavetata-v-tsentara-na-Varna__83328

Веселин Златков Пешеходната зона по бул. „Княз Борис І“ в центъра на Варна отново е строителна площадка. Паветата под т.нар. асма до...

Чудо в Пазарджик: Иконата на Иисус Христос трети ден пуска миро

http://petel.bg/CHudo-v-Pazardzhik--Ikonata-na-Iisus-Hristos-treti-den-puska-miro__83329

Иконата на Иисус Христос в катедралната църква "Успение Богородично" в Пазарджик трети ден пуска миро, пише "Марица". Това се сочи като...

Петър Волгин разкри истинската причина за сваленото му предаване

http://petel.bg/Petar-Volgin-razkri-istinskata-prichina-za-svalenoto-mu-predavane__83322

"Нямаше как да променим концепцията на предаването за 1 месец. Изобщо не се притеснявам, че няма да възобновят предаването ми...

Над 80 ленти от 30 държави представя Фестивалът на анимационния филм

http://petel.bg/Nad-80-lenti-ot-30-darzhavi-predstavya-Festivalat-na-animatsionniya-film__83323

86 ленти от 30 държави ще бъдат представени на десетото издание на Световния фестивал на анимационния филм. Той ще бъде открит утре вечер и...

ББЦ обеща възраждане за Варна

http://petel.bg/BBTS-obeshha-vazrazhdane-za-Varna__83324

Кандидат-депутатите от варненската листа на ПП "България без цензура" обещаха пред партньори и съмишленици да работят в 43-ия български...

Бандити съблякоха пиян македонец в Слънчев бряг

http://petel.bg/Banditi-sablyakoha-piyan-makedonets-v-Slanchev-bryag__83325

Пиян македонец стана жертва на двама побойници в Слънчев бряг. 34-годишният турист бил нападнат около 4 сутринта на плажа пред култовата...

Изборите в областта ще струват със 17 000 лв. повече от предходните

http://petel.bg/Izborite-v-oblastta-shhe-struvat-sas-17-000-lv--poveche-ot-predhodnite__83320

„Пари няма, налага се да се оправяте с наличните!” В този дух ще премине утрешната среща на новия областен управител Стоян Пасев с...

Пияна жена падна от тераса, докато пече пържоли за мъжа си

http://petel.bg/Piyana-zhena-padna-ot-terasa--dokato-peche-parzholi-za-mazha-si__83321

64-годишна жена от Симитли пострада при падане от тераса на къща, след като е пекла пържоли на скарата за мъжа си, съобщи pirinsko.com. Инцидентът...

Община Варна търси служители по социален проект

http://petel.bg/Obshhina-Varna-tarsi-sluzhiteli-po-sotsialen-proekt__83317

Община Варна удължава срока за набиране на кандидати за позиция „лекар-педиатър“ и „медицинска сестра“ по проект „Общностен център за...

Вложители в КТБ канят водачи на листи от Варна на дебат

http://petel.bg/Vlozhiteli-v-KTB-kanyat-vodachi-na-listi-ot-Varna-na-debat__83314

Варненски вложители в КТБ канят всички водачи на листи от III МИР Варна на дебат за бъдещето на банката. Идеята е на инициативния комитет за...

Малазийският самолет, свален над Украйна, е бил ударен от множество обекти

http://petel.bg/Malaziyskiyat-samolet--svalen-nad-Ukrayna--e-bil-udaren-ot-mnozhestvo-obekti__83315

снимка: Reuters Малайзийският самолет, свален над Източна Украйна, е ударен от голям брой обекти. Това сочи първичният доклад за трагедията,...

Германски учени доказаха, че има живот след смъртта

http://petel.bg/Germanski-ucheni-dokazaha--che-ima-zhivot-sled-smartta__83311

Група германски психолози от Техническия университет в Берлин доказаха, че съществува живот след смъртта. През изминалите четири години...

БНР свали от ефир "Деконструкцията" на Волгин

http://petel.bg/BNR-svali-ot-efir-Dekonstruktsiyata-na-Volgin__83313

Предаването на Петър Волгин "Деконструкцията" пада от ефир по време на предизборната кампания, информира "Пик". "Деконструкция" беше един...

О(р)да за СССР

http://ivo.bg/2014/09/09/%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d1%81%d1%81%d1%80/

Има много начини да се реагира на днешната историческа дата 9 септември с оценка на вероломството на наетите от Сталин професионални военни превратаджии като Кимон Георгиев, свършили мръсната работа на окупаторите, за да бъдат пометени после и самите те от съветската репресивна машина- напълно в духа на принципите на организираната престъпност, според които поръчителите на мокрите поръчки ликвидират дребните изпълнители.

Избирам обаче да препубликувам попадението на “Дневник”. Мария Велковска уцелва проблема в десетката с кратко, но пълно с метафоричност описание на т.н. Музей на социалистическото изкуство. Самото му название звучи “жизнеутвърждаващо” ( както биваше наричано “правилното изкуство” по време на съветския колониализъм). А заслугата за това се олицетворява от личността на министъра на културата на Бойко, скулпторът Вежди Рашидов.

Кой? Кой точно е взел решението обещаният Музей на тоталитарното изкуство да претърпи “възродителен процес” буквално в последния момент преди откриването му, вероятно няма да узнаем. Това е все едно Бойко да си признае личната намеса за оттеглянето на документа “Визия 2020″ , артикулирана от куклата му на конци Близнашки с псевдоаргумента, че “НЕ МОЖЕ” Русия да бъде смятана за враг, защото била велика сила.

Именно Бойко  ( днес го именувам по фамилиарния начин, с който от години подмазвачески го приближават до себе си  т.н. български журналисти, за да иронизирам народняшката същност на “явлението Бойко”) е факторът, стоящ срещу това денонсиране на уникалния акт на еманципиране на България, първия по рода  публичен опит  на българското институционално противопоставяне на съветско-руското влияние в България от Първата световна война насам.

За ролята на Бойко в цензурирането на свободната българска воля (да бъде посочена Русия като враг на националната ни сигурност) предположих писмено в ivo.bg напълно обосновано още часове след позорното изявление на Близнашки, а и преди него, след като от приятелската на Бойко организация на  съзаклятника му Първанов съобщиха с издайническа нетърпеливост, че документът е редактиран и от него са оттеглени дразнещите петата колона критики към политиката на Кремъл. Днес вече знам със сигурност, че съм “познал”- истината е известна на мнозина, но малцина ( които са отлично информирани чисто фактологически) поемат рисковете да предизвикат извършителя на националното предателство заради агресивния му отмъстителен нрав, достигащ до истерични изблици, когато бъде изобличен.

Цензурирането на истината за миналото чрез Музея на социалистическото изкуство не е просто приумица на творилия през онзи период Вежди Рашидов. То олицетворява цялото лицемерие на деградацията на демокрацията с елементи на откровено поощрение на носталгията към несвободата. И тъкмо “еманацията Бойко” ( дори не казвам ГЕРБ- та нали ГЕРБ е Бойко, той самият се гордее с този факт) е най-големият проблем на нацията, когато говорим за профанацията и деградацията на демокрацията.

Интересно е да се види как доказани от много години активисти на антикомунизма у нас изразходват толкова много енергия да търсят  виновните за реванша на комунизма в средите на десните, но с такава лекота прощават на Бойко абсолютно неприкритите му реверанси към кумирите на същия този комунизъм, като Живков, например. Правят това с наивната вяра, че комунистите най-много се опасявали от Бойко и само той можел ( можеше, но не го направи!) да ги натика в миша дупка, биейки ги на поредица от избори. Пък и от ЕНП приемат Бойко за свой ( както Чърчил приема необходимия му временно Сталин по време на войната)!

Нещо повече, много от тези антикомунисти са готови да повтарят от сутрин до вече расистката мантра, че няма бивш комунист, отказвайки вероятността между близо милион българи да има дори един наистина автентичен съюзник на българската демокрация, но тъкмо за комуниста Бойко, избрал да остане такъв и след 10 ноември ( с което сам се похвали), правят напълно незащитимото изключение от собственото си грозно правило.

Ако Бойко беше онзи антикомунист, на какъвто напоследък взе да се прави в изпълнение на поверената му роля, остатъците от този комунизъм при неговото всевластване отдавна трябваше да са ликвидирани. “Веждито”  пък трябваше да е заклеймил несвободата в изкуството с някой грандиозен “Лувър” в центъра на София. Само че на “Бойко” му разчистиха терена в дясно с мощни контраатаки на съветския реваншизъм, задействал в тази посока тарана на петата си колона.

Най-напред в ролята на  тарана беше изстреляна ракетата му носител Сакскобугготски. Той царски прокламира края на политическото делене на ляво и дясно, след което се съюзи с лявото за пълния разгром на дясното под формата на невиждан в историята “симбиоз” на монархосоциализма в една двулична коалиция, наричана тройна за заблуда на противника ( т.е. на българския народ), макар да беше четворна- четвъртият и най-важен коалиционен началник просто местеше от Москва монархосоциалистическите си пионки на туземната ни карта.

Наследството на монархосоциализма беше подарено на Бай Бойко с баганьовския чар, харесван от толкова много байганьовци у нас.

Бойко, с голяма поврътливост и жизнеутвърждаващи простотии в говоренето и поведението, удобни за консолидиране на лявото и за отблъскване на по-гнусливите българи от дясното пространство, се зае да осъществява сценария, като периодично изпитваше настроенията на публиката с откровени реверанси към своя прототип Тодор Живков и с твърдения за близост с …Владимир Путин.

Резултатът е отличен за кукловодите му. Спада му популярността и електоралният резултат от избори на избори, но  в главното успява: превърна антикомунизма в посмешище.

С такъв “антикомунист” съветските протежета тук нямат грижа- само имитират възмущение и гледат сеир, както би казал Алеко. Сеирът, под формата на въпросния музей, безпардонно им беше сервиран като доказателство. Организираната престъпност обича доказателствата за свършената работна, за която плаща на изпълнителите.

За едно клане от древността до ден днешен най-подходящо доказателство пред поръчителя е отрязаната глава. Бойко резна главата на антикомунизма, поднасяйки я демонстративно на подаден от “Газпром” поднос с надпис “Южен поток” , върху който Бойко се подписа през ноември 2012 г., потвърждавайки васалната покорност, проявена вече със задушаването на вероятността да узнаем дали разполагаме със запас от природен газ за противопоставяне на злат(на)та московска орда в преговорите за оцеляване на България пред руския монополен енергиен натиск.

Така Бойко се превърна в декламатор на съвременния вариант емблематичната за българското социзкуство “О(р)да за СССР.

“Подигравка му е майката, аферим”,би казал Бай Ганьо, разхождайки се из музея на жизнеутвърденото от Бойко социалистическо изкуство. Бай Бойко знае как се правят и печелят избори. И понеже вече си пада “консерва” ( западните коментатори наричат посткомунистите в България “консерватори”),  би се тупнал маймунски в косматите гърди с татуирана георгиевска лентичка. С възгласи “болгар, болгар”, Бай Бойко е цопнал в басейна сред европейците от ЕНП  със запушените носове, принудени да се посме(ст)ят вежливо заради палавия си балкански съюзник, имитиращ “вапор”, т.е. шлеп за теглене на дясното към левия бряг, обозначен с руския флаг.

 

Специфичната ирония в Музея на социалистическото изкуство

От Мария Велковска

Младежът спира пред бюстовете на Тодор Живков, Мара Малеева – Живкова, Людмила Живкова. Гледа, гледа и казва: “Какво задружно семейство”. Не знае, че липсва Владимир Живков, просто властването на баща му не стигна и за негов паметник.

Както написа през 2011 г. Светлана Куюмджиева /”Музей на какво”, в.”Култура”/: Докато скулптурите на двора могат да минат за хаотичен сбор от запазени паметници, дошли от различни градове, периоди и стилове, то селекцията във вътрешността на музея предизвиква истинско недоумение.

За моя превелика изненада, в нея откривам произведения основно на най-големите “формалисти”, повечето тежко пострадали от ударите на социалистическата власт, други – отказали се за дълго от творческа изява. Но парадоксите не се изчерпват с това. Тези автори са тук със своите компромиси, с големите тематични изключения в творчеството си, с хитруването си в името на оцеляването. Редом до тях са окачени официално възприетите по онова време “добри примери”. Какво е това, реабилитация или подигравка, историческа безотговорност или обикновено невежество?
В залата сега е подредена експозицията “Изкуство за народа” от втората половина на 40-те до втората половина на 50-те години на миналия век, или времената на най-желязната идеологическа хватка. На платилия билет от 6 лв. се дава листче хартия с обяснението, че целта на изложбата е да покаже някои класически образци на социалистическия реализъм…

Още с влизането погледът на посетителя бива грабнат от такъв образец. Насреща е огромно, почти необозримо платно “Конференция на ТКЗС” /1951 – 53 г./. Представители на трудовото селячество в носии изпълват залата, на трибуната – др. Вълко Червенков, зад него – портрети на Сталин и Георги Димитров. Нарисувани от старателно, по-старателно, като живи. Както може да се очаква. Изненадата е в автора – Дечко Узунов и бригада художници. Няма никакви обяснения как и защо модернистът Дечко Узунов е решил да рисува за ТКЗС.

Самият Дечко Узунов през 80-те години разказва за картината пред Бисера Йосифова /”Моите срещи с Дечко Узунов”/. Светлин Русев – дългогодишен председател на Сюза на художниците и член на ръководството на БКП, го подканя: Я кажи как правихте колективната картина “Текезесарска конференция”?

И той отговаря: ” … Абе, такива времена бяха. И аз бях формалист. И аз си направих самокритика. Имаше такива моменти. И Майстора беше критикуван. Можеха да се правят само етюди, а голите женски тела минаваха за формализъм. Като ни викат за критика, аз казвам: виновни сме, та дано да се оправи работата. Тогава с Ненко Балкански сме рисували образа на Сталин за един митинг на сто квадратни метра. Разпрострели сме се на площад “Девети септември” – аз при бръснарницата, а Ненко чак при Народната банка. И разговаряме върху творбата с телефон.

Ненко Балкански в сегашната музейна експозиция е представен с композиция, изобразяваща партизанска акция. Цанко Лавренов – с “Червеният конник”. Сюжетът е Св. Георги убива змея, но вместо светеца е нарисуван, като че по-схематично от змея, войник с петолъчка на кепето. Обяснения за тези произведения, за авторите им – никакви.

 

Росица Янакиева: Акцията на ГЕРБ е популизъм в действие!

http://bulgarski.pogled.info/news/57822/Rositsa-YAnakieva-Aktsiyata-na-GERB-e-populizam-v-deistvie

/Поглед.инфо/ „Това е поредната доза популизъм. Не тези демонстративни упражнения решават проблемите на хората, а липсата на държавност в отношенията към хората е най-голямата беда. Трябва анализ на причините за наводненията." Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 Росица Янакиева от АБВ, която коментира акцията на ПП ГЕРБ, която изпрати всичките си кандидат-депутати да помагат в пострадалите райони.

Скандал! Соня Колтуклиева и Нора Стоичкова се "хванаха за косите" в ефир

http://bulgarski.pogled.info/news/57821/Skandal-Sonya-Koltuklieva-i-Nora-Stoichkova-se-hvanaha-za-kosite-v-efir

/Поглед.инфо/ Зверски скандал в ефира на Нова телевизия сътвориха журналистките и пиарки Соня Колтуклиева и Нора Стоичкова.

Водните грации на Аква спорт с добро представяне на най-престижния шампионат в света (снимки)

http://petel.bg/Vodnite-gratsii-na-Akva-sport-s-dobro-predstavyane-na-nay-prestizhniya-shampionat-v-sveta--snimki-__83305

  Като абсолютен шампион на България, отборът на СК Аква спорт – Варна получи правото да представи страната ни на завършилото...

Пътник в кола опита да подкупи полицай

http://petel.bg/Patnik-v-kola-opita-da-podkupi-politsay__83306

Пътник в кола е опитал да подкупи полицай, за да не състави акт на шофьор. По време на извършване на проверка, към служебния автомобил се е...

Учители от Шумен: Не купувайте цветя за 15 септември, а дарете средства за бедстващите

http://petel.bg/Uchiteli-ot-SHumen--Ne-kupuvayte-tsvetya-za-15-septemvri--a-darete-sredstva-za-bedstvashhite__83307

Преподаватели от шуменското училище „Сава Доброплодни“ призовават родители и ученици да не купуват цветя за първия учебен ден, а да...

Излиза докладът за асансьора-убиец

http://petel.bg/Izliza-dokladat-za-asansora-ubiets__83308

Днес следобед Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще представи доклада от проверката по случая с падналия на 19 август...

Oтмениха бедственото положение в няколко района след наводненията

http://petel.bg/Otmeniha-bedstvenoto-polozhenie-v-nyakolko-rayona-sled-navodneniyata__83309

Бедственото положение в Димитровград, Харманли и Симеоновгра беше отмененето преди минути. Обстановката в пострадалите райони от...

Изгоря част от дом в село Приселци

http://petel.bg/Izgorya-chast-ot-dom-v-selo-Priseltsi__83310

*снимката е илюстративна Три пожара на отпадъци, без материални щети и един пожар с материални щети са бушували във Варна през...

Чийзкейк с праскови

http://www.babapena.com/?p=6586

Продукти:
За бисквитен блат:
300г бисквити
125г краве масло
1с.л. Бейлис

За пълнеж:
500г извара
1 ½ ч.ч. пудра захар
½ ч.ч. сол
2 ванилии
2 ч.ч. заквасена сметана
2 праскови

Приготвяне:
Чийзкейкът е модерен десерт, който заобичах от първия път, в който го опитах. Харесвам кремообразни сладкиши и комбинация на сирене и сладко. Важно предимство за мен е, че сладкишът може да се изпълни без печене. Чийзкейкът е чудесен десерт за ежедневна консумация или за празници. Предлагам рецептата с участие на извара вместо крема сирене. Първо смилам бисквитите с робот. Смесвам бисквитените трохи с разтопено, краве масло. За аромат добавям супена лъжица Бейлис. Обърквам продуктите. Получавам бисквитено тесто. В керамична тавичка разстилам бисквитения слой по дъното и качвам по ръба. Изварата разбивам с пудра захар и щипка сол. Добавям сметаната и разбивам наново. Ароматизирам с ванилия и обърквам. Нанасям сметановия слой върху бисквитите. Разпределям равномерно. Оставям в хладилник за час. След това украсявам с ладии праскови. Покривам тавичката с фолио. Сладкишът престоява в хладилник за едно денонощие.  Ароматите проникват в слоевете. Кремът и бисквитения слой се стягат. Прасковите си пускат от сока в крема и блата.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

ГЕРБ изпадна в обяснителен режим за калта и ботушите

http://bulgarski.pogled.info/news/57820/GERB-izpadna-v-obyasnitelen-rezhim-za-kalta-i-botushite

/Поглед.инфо/ "Сега съм с нови ботуши, вярно е, че не са изцапани, но ще видите как ще изглеждат след малко. Помагали сме и преди, не сме тук да ни снимат". Това каза Цветан Цветанов, който взе лопата, да помага на хората.

Близнашки и половината му министри в конфликт на интереси!

http://bulgarski.pogled.info/news/57819/Bliznashki-i-polovinata-mu-ministri-v-konflikt-na-interesi

/Поглед.инфо/ Броени часове остават до изтичането на срока, в който премиерът и министрите в служебното правителство, трябва да са заличили своите участия в търговски дружества и управата на неправителствени организации.

Младеж от врачанско село се гаври с баба

http://petel.bg/Mladezh-ot-vrachansko-selo-se-gavri-s-baba__83295

Наконтен и гелосан извратеняк се опита да изнасили самотна баба във врачанското село Алтимир. Гнусното престъпление било извършено в...

"Ауди" и "Ягуар" изгоряха след палеж във Враца

http://petel.bg/Audi-i-YAguar-izgoryaha-sled-palezh-vav-Vratsa__83301

*снимката е илюстративна Два леки автомобила са изгорели тази нощ във Враца, а трети е леко повреден след палеж, съобщиха от дирекцията...

Нов начален час за Черно море – ЦСКА. Двубоят започва в 17

http://petel.bg/Nov-nachalen-chas-za-CHerno-more-----TSSKA--Dvuboyat-zapochva-v-17__83302

Телевизията промени началния час на съботния мач Черно море – ЦСКА. Вместо от 15,15, той ще започне в 17 часа на стадион „Тича“ и ще се предава директно по Диема. Въпреки телевизионното излъчване на срещата, на трибуните се очакват над 6000 зрители.

140 полицаи охраняват съботния мач на „Тича“. 30 от тях са жандармеристи

http://petel.bg/140-politsai-ohranyavat-sabotniya-mach-na----Ticha-----30-ot-tyah-sa-zhandarmeristi__83303

Охраната на съботния мач Черно море – ЦСКА на „Тича“ ще е от 140 полицаи, като 30 от тях ще са жандармеристи. Това съобщи за petel.bg Началник...

Невиждани наводнения в Аризона

http://petel.bg/Nevizhdani-navodneniya-v-Arizona__83304

снимка: FOX, архив Извънредно положение беше въведено във Финикс, щата Аризона.  Рекордни валежи причиниха невиждани досега наводнения....

Българите масово се връщат на село

http://bulgarski.pogled.info/news/57818/Balgarite-masovo-se-vrashtat-na-selo

/Поглед.инфо/ Все повече българи напускат града и отиват да живеят на село. Това показва отчетът за изпълнението на Национална стратегия за демографско развитие през 2013 година, пише "Монитор".

Носталгията като протест

http://bulgarski.pogled.info/news/57817/Nostalgiyata-kato-protest

/Поглед.инфо/ Отчаянието и липсата на перспектива роди жалбите по соца

Перник се вмириса!

http://bulgarski.pogled.info/news/57816/Pernik-se-vmirisa

/Поглед.инфо/ Градът заринат с боклуци, викат фирми от София и Радомир да го извозват

17-годишен плаши Деница, чието гадже закла боксьора Ево пред очите й

http://petel.bg/17-godishen-plashi-Denitsa--chieto-gadzhe-zakla-boksora-Evo-pred-ochite-y__83298

Деница, заради която бе заклан младият боксьор Евгени на спирка в столичния квартал "Левски", е получила заплаха за живота си във Фейсбук....

Рекорд! Българка е с най-дългите крака в света - 121 см

http://petel.bg/Rekord--Balgarka-e-s-nay-dalgite-kraka-v-sveta---121-sm__83299

Студентката от УНСС Светослава Пешкова е кандидат за вписване в Книгата на рекодите на „Гинес" в категорията „Жена с най-дълги крака"....

Крадец задигна лаптоп и телевизор от таванска стая във Варна. Друг открадна портомоне с 450 лева

http://petel.bg/Kradets-zadigna-laptop-i-televizor-ot-tavanska-staya-vav-Varna--Drug-otkradna-portomone-s-450-leva__83300

Мъж на 38 години се прости с лично имущество, след като бе ограбен от неизвестен крадец за времето от 7,30 до 20,30 часа на 8 септември, съобщиха...

Продължава сагата с Кристалина "тука има . тука нема"!

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/57815/Prodalzhava-sagata-s-Kristalina-tuka-ima-tuka-nema

/Поглед.инфо/ Само два дни преди състава на новата Европейска комисия да бъде обявен официално, българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която е номинарана за втори мандат, отново е спрягана за ресор "Бюджет", съобщи БНР.

Виктор Понта дава рамо на Миков за вота

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/57814/Viktor-Ponta-dava-ramo-na-Mikov-za-vota

/Поглед.инфо/ Румънският премиер и кандидат за президент Виктор Понта и председателят на румънския парламент Валериу Згоня пожелаха изборен успех на лидера на БСП Михаил Миков.

Българите продължават да напускат страната

http://bulgarski.pogled.info/news/57813/Balgarite-prodalzhavat-da-napuskat-stranata

/Поглед.инфо/ Продължава да расте броят на българите, които напускат родината, показват данните от актуализираната Национална програма за демографско развитие.

Българин остави най-голямата сметка на морето

http://petel.bg/Balgarin-ostavi-nay-golyamata-smetka-na-moreto__83296

Бурлеска, купони с музика на живо и много шампанско - това беляза приключилият парти сезон по морето. Напук на дъждовете, лошото време,...

Канада се оплака, че руски самолет е кръжал над военен кораб в Черно море

http://petel.bg/Kanada-se-oplaka--che-ruski-samolet-e-krazhal-nad-voenen-korab-v-CHerno-more__83297

Руски самолет е кръжал над кораб на канадския военноморски флот в Черно море, съобщил министърът на отбраната на Канада Робърт Никълсън...

Бесен, Бойко праща всички свои кандидат-депутати с ботуши в калта!

http://bulgarski.pogled.info/news/57812/Besen-Boiko-prashta-vsichki-svoi-kandidat-deputati-s-botushi-v-kalta

/Поглед.инфо/ Всички над 470 кандидати от листите на ГЕРБ ще се включат в почистването на домовете на засегнатите от наводненията домакинства, както и в отстраняването на нанесените щети в Монтанско, Бургаско и Хасковско.

Очаква се предварителният доклад за разбилия се малайзийски самолет в Украйна

http://petel.bg/Ochakva-se-predvaritelniyat-doklad-za-razbiliya-se-malayziyski-samolet-v-Ukrayna__83294

снимка: AP Съветът за сигурност на Холандия трябва да публикува днес предварителния доклад за причините за катастрофата на...

Наконтен извратеняк се гаври с баба

http://petel.bg/Nakonten-izvratenyak-se-gavri-s-baba__83295

Наконтен и гелосан извратеняк се опита да изнасили самотна баба във врачанското село Алтимир. Гнусното престъпление било извършено в...

Янина (Йоанина) (2)

http://patepis.com/?p=49768

 Продължаваме с обиколката на Роси из Янина, която започнахме преди седмица. Приятно четене:

Янина

втора част

Бяхме единствените посетители в най-голямото заведение на площада. После тръгнахме към музея на Али паша – близо до малък манастир имал павилион за срещи. Там бил прострелян и обезглавен от пратениците на Високата порта.

Янина (Йоанина)

действащата църква на Ниси

Янина (Йоанина)

манастирът, близо до който е бил убит Али Паша (музеят не се вижда от храстите)

 

 

Още малко разходки и обратно в Янина. Минаретата на двете джамии се виждаха отдалече. Обилна зеленина скриваше стената и имах чувството, че пътувам към девствен горист полуостров. После започнах да различавам хора, автомобили и кафенета. В далечния край на променадата янинските младежи се подготвяха за вечерното здраво езерно парти с музика и дрога.

Янина (Йоанина)

връщане към града

 

 

Бяхме се настанили в

квартал Перама –

кротко и живописно бившо село или махала на града, откъдето се отваря хубава гледка към езерото. На петдесет метра от хотела бе пещерата Перама – една от атракциите на града.

Докато си почивахме с напитка, седнали пред временния ни дом, към нас учтиво се приближи мъж от отсрещното ресторантче, за да ни покани да хапнем при него и да ни снабди с ксерокопирано меню. Тъкмо до нас пък имаше магазин със сребърни изделия – такива, дето ми бъркат в здравето всеки път, когато ги видя. Янинските сребърни изделия – от накити до предмети за бита, обкови за бутилки и разни кутии, имат съперници единствено в лицето на албанските филиграни. Да не говорим, че янинската традиционна бижутерия вписва по много елегантен начин седеф и разни камъни в тялото на накита.

Йоанина, Гърция

 

В Янина ще откриете и сувенир против уроки на дома – малки нарчета, които се поставят на видимо място в къщата или се подаряват, когато някой започне да прави нещо ново. Изделия от месинг, овчарски криваци (намек, че в района процъфтява животновъдството и сиренето е яко и луксозно), пушки, пищаци и наргилета. Баклави и всякакви сиропирани сладкиши. Но и врати на сгради, които ще видиш в ренесансова Италия.

Специална е Янина, атмосферата ѝ е такава, че не можеш да я оприличиш на останалото гръцко, дето си виждал по всякаквите крайбрежия на страната. Странен хибрид от култури и хора, дааа. Ако човек иска да види докъде са се простирали влиянията на Венеция, които ще вижда все по-ясно и все по-често по адриатическия бряг на север, ако иска да научи повече за драматичния сблъсък на основните религии и техните разклонения в Европа – струва си да започне обиколката именно от Янина.

 Янина (Йоанина) Янина (Йоанина)

Традиционни янински изделия от сребро бронз

Янина (Йоанина)

нар – талисман за късмет

Янина (Йоанина)

традиционни обкови за бутилки

 

През очите и реакциите на двамата ни млади спътници, които за първи път посещаваха Гърция, преоткривахме разни дребни неща, дето при нас ги няма – като да ти сервират кафето с чаша или бутилка вода или да ти дадат нещо да гризкаш с бирата.

 

Един ден отделихме за

разходка до манастирите Метеора,

които двамата с Емо познавахме относително добре. Времето беше ведро и благосклонно, а планинският път – романтичен. На отиване изнесох на младежите лекция за връзкарството и посредствеността, на връщане – за ползата от уредените и социално равностойните бракове, за отсъствието на ритуали в нашата култура, които да отбелязват края на детството и влизането в света на възрастните, за сватбите и прочие. Православие, католицизъм, ислям. Граници и прекрояване на територии в името на „идеални” цели. И още такива неща. Ще трябва и друг път да пътувам по този път – явно ми действа добре на ораторските способности. Ще ми се да се лъжа, но си мисля, че именно след тези мои лекции, младежите започнаха да си задават въпроса дали са в правилната компания. Ееее, това е положението.

А в

манастира „Света Варвара”,

свързан с имената на янински монаси, изпаднах в размисъл за истинския смисъл на оттеглянето от света, за причините, за смелостта или принудата. Доколкото е личен избор, дали е средният път между самоубийството и емиграцията? Не ми е за първи път да мисля по тези въпроси, но тук и в този момент разбрах, че ще обикалям още много свети обители и ще търся някои отговори на мои си въпроси… Дадох си дума също да науча повече за образците на македонската и на силно експресивната критска живописна или иконописна школа (XV-XVIIвек), която съчетава поствизантийски и венециански традиции.

манастирът „Света Варвара” („Русану”)

манастирът „Света Варвара” („Русану”)

 

 

Работата в Янина приключи и седнахме край езерото на залез слънце. Интересно, но заобиколеното от планини езеро ми изглеждаше някак си обозримо и подредено, ясно и добре формулирано. Това полека-лека ме накара да усещам собствените си мисли ясни и добре формулирани, бистри и облечени в подходящите думи. Да мисля по такъв начин ми е трудно, когато съм на морския бряг например. Безкрайността и хоризонтът множат и уголемяват мислите и мечтите ми, а после ги отдалечават от мен, поглъщат ги, разпиляват ги или ми ги връщат неузнаваеми. Тъжно ми е, когато съм пред голямата вода, чувствам се изгубена и непредвидима. Но тук, на брега на янинското езеро, цялата ми личност беше като в кутийка – събрана и подредена.

 

Автор: Росица Йосифова

 

Снимки: авторът

 

 

Други разкази свързани с Континентална Гърция – на картата:

 

 

Континентална Гърция

Меркел: Русия пак може да бъде добрият партньор

http://svetoven.pogled.info/news/57811/Merkel-Rusiya-pak-mozhe-da-bade-dobriyat-partnor

/Поглед.инфо/ ЕС и Русия трябва обезателно да продължат диалога, въпреки украинската криза, заяви немският канцлер Ангела Меркел.

Независима Шотландия ще е извън ЕС и НАТО

http://svetoven.pogled.info/news/57810/Nezavisima-SHotlandiya-shte-e-izvan-ES-i-NATO

/Поглед.инфо/ Ако Шотландия бъде провъзгласена за независима на предстоящия референдум, новата държава ще трябва да подаде молба за членство в ЕС и НАТО.

Блъснаха момиче на пешеходна пътека в столицата

http://petel.bg/Blasnaha-momiche-na-peshehodna-pateka-v-stolitsata-__83291

Младо момиче бе блъснато от лек автомобил на пешеходна пътека на булевард "Стамболийски" в София. Инцидентът е станал рано тази сутрин,...

Бомбен атентат в Чили (видео)

http://petel.bg/Bomben-atentat-v-CHili--video-__83292

Бомба избухна пред заведение за бързо хранене, намиращо близо се до натоварена метростанция в Сантяго, Чили. Най-малко 14 са ранени в...

Кой от вашите приятели има имен ден днес! Вижте тук

http://petel.bg/Koy-ot-vashite-priyateli-ima-imen-den-dnes--Vizhte-tuk__83293

Православната църква чества: Св. праведни богоотци Йоаким и Анна Св. мчк Севириан Йоаким произхождал от Давидовия род, а света Ана –...

Правителството на Близнашки не може да се справи с бедствията

http://bulgarski.pogled.info/news/57809/Pravitelstvoto-na-Bliznashki-ne-mozhe-da-se-spravi-s-bedstviyata

/Поглед.инфо/ Ясно е, че ще търсим помощ от Европа. Ние не можем да се справим сами с бедствията, тъй като те вече придобиха мащабни измерения. Това заяви по БТВ служебният министър-председател Георги Близнашки.

Германски учени доказаха, че съществува живот след смъртта

http://svetoven.pogled.info/news/57808/Germanski-ucheni-dokazaha-che-sashtestvuva-zhivot-sled-smartta

/Поглед.инфо/ Група германски психолози от Техническия университет в Берлин доказаха, че съществува живот след смъртта.

В Момчиловци учат китайски на нивата с картофи

http://petel.bg/V-Momchilovtsi-uchat-kitayski-na-nivata-s-kartofi__83288

Валентин Хаджиев, "24 часа" “Тези китайци постоянно говорят по някакви джаджи и снимат ли, снимат. Дори влизат в оборите да снимат. Но са...

Изтича срокът, в който кабинетът да преустанови участията си в търговски дружества

http://petel.bg/Izticha-srokat--v-koyto-kabinetat-da-preustanovi-uchastiyata-si-v-targovski-druzhestva__83289

Броени часове остават до изтичане на срока, в който премиерът и министрите в служебното правителство, трябва да са заличили своите...

Къде няма да има вода днес във Варна?

http://petel.bg/Kade-nyama-da-ima-voda-dnes-vav-Varna-__83290

Без вода днес ще бъдат абонатите на ВиК в местностите "Пчелина" и "Франга Дере". Очаква се водоподаването да бъде възстановено до 17 ч. Причина за спирането е отстраняване на авария. /Дарик Варна  

"Не" на кабинета "ШИСТашки"

http://bulgarski.pogled.info/news/57807/Ne-na-kabineta-SHISTashki

/Поглед.инфо/ Протестиращи от Фейсбук коалицията "АНТИ-ГЕРБ" и множество други граждани излязоха на протестен митинг пред Министерски съвет и президентството, за да кажат "Не на кабинета "ШИСТашки".

Без пострадали при пътни инциденти във Варна

http://petel.bg/Bez-postradali-pri-patni-intsidenti-vav-Varna__83287

21 катастрофи са регистрирани на територията на Варна през изминалото денонощие, съобщиха от пътна полиция. При инцидентите няма...

Защо е криво "кривото дърво" в Морската?

http://petel.bg/Zashho-e-krivo-krivoto-darvo-v-Morskata-__83284

Една от емблемите на Морската градина на Варна е така нареченото криво дърво, което се намира в близост до възрожденската алея с...

Над 20 на сто от българите отишли да живеят на село

http://petel.bg/Nad-20-na-sto-ot-balgarite-otishli-da-zhiveyat-na-selo__83285

Все повече българи напускат града и отиват да живеят на село. Това показва отчетът за изпълнението на Национална стратегия за...

Продължава да вали на места в страната, температурите остават около 25 градуса

http://petel.bg/Prodalzhava-da-vali-na-mesta-v-stranata--temperaturite-ostavat-okolo-25-gradusa__83286

снимка: Дарик  Днес облачността над страната ще е разкъсана, по-значителна над Западна България и североизточните райони, където на...

Хвърлят пиратки по мечките в зоопарка, една остана без зъби!

http://petel.bg/Hvarlyat-piratki-po-mechkite-v-zooparka--edna-ostana-bez-zabi-__83283

Посетители хвърлят запалени пиратки на мечките в зоопарка в Павликени. За това се оплаква шефът на зоолигическата градина Сезаин...

Мъртви души в изборните списъци няма (преглед на печата)

http://petel.bg/Martvi-dushi-v-izbornite-spisatsi-nyama--pregled-na-pechata-__83282

„24 часа" Увеличаваме армията за първи път от 25 години - с 2460 души Личният състав на армията да бъде увеличен с 2040 души, а общо армията и...

Вашият хороскоп за днес

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-dnes__83279

horoscope.bg Овен – 21.03 до 20.04 Възможно е да бъдете обсебени от важен проблем, свързан с бизнеса ви, и да посветите деня си изцяло на него. Добре...

Стилиян подписа с Уайчъл Уондърърс

http://petel.bg/Stiliyan-podpisa-s-Uaychal-Uondarars__83280

Бившият капитан на националния ни отбор подписа договор за 1 г. с Уайчъл Уондърърс. Той ще подсили тима, който играе в лигата за футболисти...

Чилич е новият шампион на US Open

http://petel.bg/CHilich-e-noviyat-shampion-na-US-Open__83278

Да спечелиш първия си Голям шлем звучи като най-трудното нещо в живота на всеки тенисист. Но Марин Чилич загуби едва три сета по пътя към...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване