Списъците на ГРАО и МВР за изборите са с разлика от около 200 000 души

http://petel.bg/Spisatsite-na-GRAO-i-MVR-za-izborite-sa-s-razlika-ot-okolo-200-000-dushi__83401

В списъците на ГРАО и МВР за изборите има разлика от около 200 000 души. Това обяви заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев....

Роди се домат-чудо в градината на българка

http://petel.bg/Rodi-se-domat-chudo-v-gradinata-na-balgarka__83402

Домат със странна форма се роди в градината на баба Надка в село Буковец, Община Велико Търново. Чудото на природата бе показано на снимка...

Първите избори са с бобени и царевични зърна

http://petel.bg/Parvite-izbori-sa-s-bobeni-i-tsarevichni-zarna__83403

РОСЕН ТАХОВ; 24 часа Първите парламентарни избори в свободна България са проведени благодарение на щедрата реколта от фасул и царевица. ...

Снимка на читател: Верижна катастрофа с няколко коли на бул. "Владислав" във Варна

http://petel.bg/Snimka-na-chitatel--Verizhna-katastrofa-s-nyakolko-koli-na-bul--Vladislav-vav-Varna__83404

Наш читател изпрати снимка до редакционната поща на "Петел" info@petel.bg, за да сигнализира, че в момента има верижна катастрофа с няколко...

Вижте какво умее този млад варненец и какво предизвикателство ще отправи към вас (видео)

http://petel.bg/Vizhte-kakvo-umee-tozi-mlad-varnenets-i-kakvo-predizvikatelstvo-shhe-otpravi-kam-vas--video-__83405

Уличният фитнес става все по-разпространен и у нас. Лошото е, че не са много местата в града, където има добри условия за него. Този младеж...

Снимка от катастрофата на Любо от "Те"

http://petel.bg/-Snimka-ot-katastrofata-na-Lyubo-ot-Te__83406

Наводнение на автомагистрала "Тракия" е причина за тежката катастрофа на известния музикант и певец Любо Киров, по-известен като Любо от...

ПреЗсцентъра на ГЕРБ: "Пукажи на тия хора как пишеш"

http://petel.bg/PreZstsentara-na-GERB--Pukazhi-na-tiya-hora-kak-pishesh__83407

Блогърът Васил Богданов публикува картичка, изпратена от пресцентъра на ГЕРБ. "Защо хората в един преЗсцентър да бъдат грамотни, след...

Вежди Рашидов плашил с убийства и самоубийство заради КТБ

http://petel.bg/Vezhdi-Rashidov-plashil-s-ubiystva-i-samoubiystvo-zaradi-KTB__83408

Вежди Рашидов трудно е сдържал емоциите си по време на срещата с главния прокурор Сотир Цацаров заради проблемите с КТБ, разкри един от...

Районите без вода за днес във Варна

http://petel.bg/Rayonite-bez-voda-za-dnes-vav-Varna-__83409

Поради авария без вода ще останат следните места: - част от кв."Левски" и високите етажи на блоковете по ул."Братя Бъкстон" до 16 часа; - част...

ГЕРБ затъна в калта

http://bulgarski.pogled.info/news/57849/GERB-zatana-v-kalta

/Поглед.инфо/ Цветанов, Дариткова, Делян Добрев и Московски вадиха от тинята мебелите на пострадалите. Лиляна Павлова и Цецка Цачева помагаха на майки да спретнат децата си за първия учебен ден

Полски Тръмбеш се опъна на Брюксел

http://bulgarski.pogled.info/news/57848/Polski-Trambesh-se-opana-na-Bryuksel

/Поглед.инфо/ Който не е спечелил Полски Тръмбеш, не е спечелил нищо. В последните години градът, дал на България певеца Веселин Маринов и театрала Христо Бойчев, се превърна в своеобразен връх Шипка за родните политици. Какво тук значи някакво си 24-то софийско многомандатно районче например, ако знамето ти не се развее триумфално над Тръмбеш, а партийният химн не се слее с музиката на първия у нас пеещ фонтан. Тук победата е по-сладка от тирамису, а поражението горчи като пелин. Знаят го и Станишев, и Цветанов. Миков тепърва ще го опита.

Миков брани "Южен поток" в Лондон

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/57847/Mikov-brani-YUzhen-potok-v-London

/Поглед.инфо/ Лидерът на БСП Михаил Миков е дал зелена светлина за организиране на престижен икономически форум в Лондон на тема "Енергийна сигурност на ЕС и България".

Дейвид Камерън призова шотландците да не "разкъсват" на части кралството

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/57846/Deivid-Kameran-prizova-shotlandtsite-da-ne-razkasvat-na-chasti-kralstvoto

/Поглед.инфо/ Британският премиер Дейвид Камерън призова шотландците да не "разкъсват" на части Обединеното кралство и да гласуват против независимостта на референдум на 18 септември.

Армения (1): Към манастира Гегхард, през Ереван и Гарни

http://patepis.com/?p=49788

Започваме едно пътуване из Армения заедно с Цветан. В първата част от Ереван ще стигнем до манастира Гегхард. Приятно четене:

Армения

част първа

През Ереван и Гарни

към манастира Гегхард

 

 

Чук, чук! Доброе утро в Армении! Барее луеес Хайястани! – ни събуди гласът на проводницата (кондукторката) във влака Тбилиси – Ереван.

Армения

Измъкнах се сънен от леглото тъкмо затози миг, когато заснеженият Арарат проблясна в мътното стъкло на вагона.

6:55 сутринта, точно по разписане, пристигнахме в

Ереван

Влакът тръгва на всяка нечетна дата от Тбилиси и обратно на всяка четна дата от Ереван. Нощният преход бе започнал в 20:20 и прекъснат за час в 22:00 на границата. Останалите пътници се редяха за визи, които наскоро бяха отпаднали за нас – българите. Ние тръгнахме на това пътешествие в Армения с благословия от нашия арменски поп – архимадрит Абгар, лаптоп и пътеводител на”Lonely Planet”от 2008 в раницата.

 

Манастир Гегхард, Армения

Манастир Гегхард

 

С удоволствие ще споделим с Вас за нашето поклонение в уникалния манастир Гегхард (Geghard) и античния храм в Гарни (Garni) – един вариант наскалната симфония в Петра, Йордания. Надяваме се, че пътят Ви до Geghard нямада бъде труден (get hard), а лек като нашия :) през Истанбул с автобус на „Метро“, low – cost полет с „Pegassus” до Тбилисии, накрая влак и маршрутка.

 

Давид Сасунци – Ереван, Армения

Давид Сасунци

 

Легендарният герой Давид Сасунци е дал името на площада пред гарата и на спирката на метрото. Той подобно на нашият кан Тервел е утепал и прогонил арабите. Зад него „Ереванский Вокзал“ е величествена съветска ж.п. гара от сталински тип. На върха на пилона е арменският герб, вместо петолъчката.

Гарата – Ереван, Армения

Гарата

 

 

Бюрото за обмяна на валута на ж.п. гарата ще отвори чак в 9 часа. В джоба си имах 5000 арменски драма (18 лева), толкова намерих у нас. Вземете си долари, защото еврото тук не е популярно.

Другите туристи с таксита отпрашиха към хотелите.

– Колко е до Площада на Републиката, до Центъра?

2000 драма.

– А къде е метрото?

– То сега не работи! Затворено е! – отвърна таксиметровият шофьор.

 

Ние не му се вързахме и помолихме един полицай от охраната на гарата да ни упъти.

 

Гарата – Ереван, Армения

Там отдолу под лампата са подлезът и входът на метрото!

Метрото в Ереван, Армения

Метрото

Първият влак на метрото тръгва в 6:20 и жетона е само 20 драма. Линията е само една и спирките са с надписи наарменски и руски. Трогнах се, когато видях отново кирилицата. Back in USSR! ;) *

Площадът на Републиката – Ереван, Армения

Площадът на Републиката

 

 

Площадът на Републиката

леко бе порозовял от утринните лъчи на слънцето. Yerevan (Ереван) спокойно и невъзмутимо още спеше, заедно с фонтаните тази неделя.

 Просяк – Ереван, Армения

 

Хора нямаше и дори просяците бяха замръзнали като статуи. Въпреки, че има и бедни, не срещнахме арменци просяци и по-късно през деня.

След като се настанихме при нашата CS домакиня, успяхме да посетим арменския Ватикан – Ечмиаздин. За понеделник имахме план да използваме туристическата агенция „HYUR Service” за да отидем до прочутите Гарни и Гегхард за 7000 драма.

Ереван, Армения

Булевард Налбадян с паметника на Андрей Сахаров

 

 

В 10:00 бяхме в офисана фирмата на номер 96, но бусчето потегли пълно без нас, защото нямяхме предварителна резервация. Предложиха ни кола за по 10 000 драма. Ядосах се и се отказах. Излязох навъни повървях малко нагоре докато спрях пред една бръснарница и попитах един от местните как се отива до Гарни. Арам бръснарят се зарадва, че съм от Варна, където имал роднини и се притече на помощ.

Каза да взема автобус 22 за 100 драма и да продължа нагоре по булеварда докато стигна до сервиза на Мерцедес откъдето тръгва маршрутката за Гарни за 250 драма. Старият пътеводител на”Lonely Planet”от 2008 беше валиден и за 2014!

Като знаеш руски е лесно да се ориентираш в Армения! Градският автобус беше с климатик и след половин час другарите арменци ни казаха къде да слезнем за да хванем маршрутката за Гарни в 11:00. На паркинга под едно дърво на сянка ни чакаше една руска маршрутка „Газела“. Наблизо продаваха хачапури т. е. вкусни бутер банички със сирене за 200 драма.

От Ереван до Гарни

От Ереван до Гарни

 

Абе, същата работа като да вземеш варненско такси от Катедралата до Аладжа манастир или автобус. Дори по пътя имаше също свлачище. След половин час „Газелата“ ни стовари на едно кръстовище в центъра на

Гарни

 

 

Карта на района с Гарни и Гегхард.

Карта на района с Гарни и Гегхард.

 

Античният храм Гарни бе вдясно на 500 метра, а наляво на 6 км бе скалният манастир Гегхард. Повечето пътешественици препоръчваха първо да се спуснем долу в каньона в мрачния пещерен манастир.

Храм Гарни, Армения

Храм Гарни

 

След това ще бъде по-добре да излезем на върха в Гарни на светло в Храма на слънцето. Докато пиехме студена вода от чешмата спря една „Лада“. Слава Богу излезе ни късмета!

– 3000 до Гегхард!

– Можна, но для 2000! – отговорих аз.

– ОК

 Лада в Армения

 

Метнахме се в ретро-мобила на Лудвиги потеглихме слуда газ надолу към

Гегардаванк (манастира на копието на съдбата)

Ладата нямаше климатик, стъклата й бяха спуснати и вятърни вееше на бял кон ;)

Garni, Армения

Нашият Лудвиг се похвали, че Виенското копие, което е притежавал Хитлер не е копието на съдбата, след като той е загубил войната със Сталин. Вождът на СССР е притежавал оригинала, който се е съхранявал някога в този скален манастир от ХIII век. Съгласих се с него, че Армения първа е приела християнството като държавна религия в 301г. и вероятно тогава е основан този манастир Гегхард. Но споменът за неговата брадясала и златна усмивка е винаги свързан с отговора на въпроса:

Кой е по-древен род на Кавказ?

– Грузинците, разбира се. Ние произхождаме от рода Шимпанидзе.

– Как ли пък не! Ние арменците произхождаме от рода Орангутян ;)

 Нали има хипотеза, че и ние българите сме от този край?

 

инж. Цветан Димитровян, Илинден, 2014

Очаквайте продължението

Автор: Цветан Димитров

Снимки: авторът

 *Кирилица се ползва не само в СССР (USSR) – други страни ползващи кирилица са Украйна, Белорусия, Монголия, Македония, Сърбия, Република Сръбска в Босна и Херцеговина, някои страни от Централна Азия, а така също и на нашия сайт, който, поради тематиката си, няма нищо общо със СССР. Споменах ли китната ни родина? – бел.Ст.

Други разкази свързани с Армения – на картата:

Армения

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване