Заради дефлацията догодина трябва да намалят пенсиите

http://petel.bg/Zaradi-deflatsiyata-dogodina-tryabva-da-namalyat-pensiite__84809

Пенсиите трябва да бъдат намалени догодина по швейцарското правило заради отрицателната инфлация през 2014 г., предупредиха експерти,...

НАОП ”Николай Коперник” чества есента с Ден на отворените врати

http://petel.bg/NAOP----Nikolay-Kopernik----chestva-esenta-s-Den-na-otvorenite-vrati__84810

 НАОП ”Николай Коперник” - Варна обявява Ден на отворени врати по случай есенното равноденствие на 23 септември (вторник), това съобщиха...

Културистът Емил признал за убийството на жена си и за екзекуцията на друга жена

http://petel.bg/Kulturistat-Emil-priznal-za-ubiystvoto-na-zhena-si-i-za-ekzekutsiyata-na-druga-zhena__84811

"Попаднахме на такова клане... Такъв ужас не сме виждали!" - това казали в един глас шофьори и пътници на петте коли, станали неволни...

Пуснаха социална мрежа за богаташи

http://svetoven.pogled.info/news/58224/Pusnaha-sotsialna-mrezha-za-bogatashi

/Поглед.инфо/ В необятното интернет пространство вече има социална мрежа, създадена само за хора, които "имат повече пари, отколкото време".

Откриха базилика в античен град край храма на Ванга

http://petel.bg/Otkriha-bazilika-v-antichen-grad-kray-hrama-na-Vanga__84807

Наши и американски археолози се натъкнаха на ценни находки при изследването на древното селище Хераклея Синтика край храма на Ванга....

Скандинавия – една осъществена мечта зад Полярния кръг (2): Норвегия: Лофотен и Трьомсьо

http://patepis.com/?p=49986

Продължаваме с пътуването на Любо из Скандинавия. Вече минахме през Дания и Швеция, а днес вече сме в Норвегия.

Приятно четене:

Скандинавия – една осъществена мечта зад Полярния кръг

или

По шосе до най-северната точка на Европа – Нордкап

част втора

Ден 8

Норвегия: Лофотен и Трьомсьо

през Рейне и А

Време беше за навлизане в същинската и най-красива част от

Лофотен

Отделните острови от архипелага бяха свързани със система от мостове и тунели като някои от тунелите слизаха дълбоко под земят а и под водата, достигайки дължина от по 8-9 км.

Лофотен, Норвегия

 

Лофотен, Норвегия Лофотен, Норвегия Лофотен, Норвегия Лофотен, Норвегия

Лофотен, Норвегия

Това е място, където ти се иска да спираш и да снимаш на всеки километър. Ние так и правехме, но в един момент разбрахме, че така до никъде няма да стигнем и ограничихме снимките. Накъдето и да се обърнеш планини, фьорди, плажове, а малките рибарски селца допълваха цялостната картинка. Голяма красота.

Reine, Норвегия

 

Може би най-емблематичното градче беше

Рейне,

разположено на едноименния фьорд.


Лофотен, Норвегия Лофотен, Норвегия Лофотен, Норвегия

Мястото беше истински рай с неповторима атмосфера. Множество червени къщички с трева по покривите се подаваха зад всеки ъгъл. Всичко беше прекрасно, но както знаехме още по-прекрасно е да го видиш отвисоко, а тук имаше такава опция и затова се отправихме към близкия

връх Рейнебринген,

който отстоеше на около 1 час по стръмна пътека. Мога да кажа само едно – ЗАСЛУЖАВА СИ! Гледката отгоре спира дъха и се чудиш как ще откъснеш поглед, за да си тръгнеш.

Лофотен, Норвегия


Лофотен, Норвегия Лофотен, Норвегия Лофотен, Норвегия

Поседяхме горе повече време, поснимахме и се запознахме с двама сърби, които дойдоха малко след нас. Учудих се, че има сърби тук, а те пък на свой ред се озадачиха, че сме стигнали до тук с кола от България. Аз не виждам нищо чудно. Направили са хората пътища, което значи, че проблем няма – решаваш, тръгваш и идваш.

Като слязохме долу вече се свечеряваше и разпънахме палатката в самото Рейне. Имаше малко заливче с други палатки, което беше идеално за целта.

Хубавото на цяла Скандинавия е, че е рай за спане на палатки.

Разрешено е да се спи навсякъде само да си на около 100 м от най-близката къща. Вечерта на софрата се присъедини един италианец, който почерпихме с лютеница и той толкова я хареса, че нямаше как да не му подарим един буркан да си има. С лютеница съм черпил хора от какви ли не националности и всички остават очаровани (главно говоря за домашната такава). Слънцето отново се беше снишило и обагряше околността в розово.


Лофотен, Норвегия Лофотен, Норвегия

Палатката гордо беше кацнала на хълма и се вписваше идеално в пейзажа наоколо. Как да легне да спи човек при тази гледка. Отговора е – трудно и затова стана 3:00 ч преди да се наканим. Хубаво нещо са „белите нощи“, но в един момент забравяш да спиш, а постепенно това се натрупва и в един момент на организма му падат батериите.

Ден 9

Лофотен, Норвегия Лофотен, Норвегия

След закуска събрахме лагера и се отправихме към най-западния град от архипелага, а именно

градчето със сложното и трудно запомнящо се име „А“

 

Лофотен, Норвегия Лофотен, Норвегия

Интересно хрумване на тези, които са го измислили. Атмосферата беше идентична с Рейне, но имаше по-малко хора нямаше така ясно изразен фьорд. Тук отидоха няколко часа в шляене и после обърнахме посоката на изток, т.е. на обратно. По обратния път спряхме, за

да се изкъпем в Норвежко море

Времето беше топло, водата кристална, а пясъка бял. Наоколо планини и красота.

 

Лофотен, Норвегия Лофотен, Норвегия Лофотен, Норвегия

 

До тук добре, ама водата си е меко казано ледена. Нямаше много желаещи за къпане, ама нямаше как да пропуснем, затова се пльоснахме набързо, после повисяхме няколко часа на плажа и продължихме. Трябваше да си кажем довиждане с Лофотен и да продължим на север в посока Тромсьо. Отново посред нощ се разположихме на чудно местенце край едно езеро и цяла ескадрила комари ни посрещна с добре дошли. Много ни се радваха. Ама ние на тях хич. Даже сутрин имаше часовои, които дежуряха пред входа на палатката да не би да ни изпуснат случайно.

Трьомсо, Норвегия Трьомсо, Норвегия Трьомсо, Норвегия Трьомсо, Норвегия Трьомсо, Норвегия

Ден 10

Трьомсо, Норвегия Трьомсо, Норвегия

Продължихме към

Тромсьо – северната столица на Норвегия

и мястото, откъдето са тръгвали полярните експедиции на Амундсен. Имаше даже полярен музей, който беше много хубав и определено си заслужава да се посети. Полярната църква край града е един от символите.

Но да започна по ред. Вече споменах колко е хубаво да погледнеш едно място от високо. Тук имаше такава опция и затова се запътихме натам. Имаше и лифт за по-мързеливите, но ние решихме да се разходим пеша нагоре. Ходенето се оказа повече отколкото изглеждаше, но си заслужаваше.

Трьомсо, Норвегия Трьомсо, Норвегия

 

Трьомсо, Норвегия

Разкри се чудна панорамна гледка към Тромсьо с емблематичния мост над фьорда и самия фьорд, обграден със заснежени планински върхове. Времето беше кристално ясно. Решихме да поседим и да се опитаме да попием възможно най-много от заобикалящата ни гледка. Наоколо имаше и хора, които правеха различни дихателни упражнения, йога и какви ли не разтягания на тялото. Мястото беше уникално. Ако живеех тук сигурно всеки ден щях да се качвам на това място.

По пътеката надолу ми направи впечатление колко много хора спортуват тук – главно тичане. Като слязохме от хълма отидохме в центъра на града за опознавателна обиколка.

Трьомсо, Норвегия

Започнахме от

полярния музей,

който вече споментах, че си заслужава. После се помотахме в центъра. Архитектурата тук беше различна, някак прекалено северна и сурова, но това я правеше интересна. Града определено имаше облик на пристанищен, а крясъците на чайките огласяха иначе спокойния и тих град. Някъде по улиците се мерна кола със сръбска регистрация, но българи не видяхме.

Всъщност в цяла Норвегия не срещнах българи.

След разходката минахме на връщане по емблематичния мост, който свързва центъра с континентална Норвегия. Продължихме все на север като на следващия ден трябваше да стигнем до Нордкап. Не си спомням колко километра минахме след Тромсьо, но спахме на едно от най-красивите места, на които някога съм спал на палатка. Лагера беше установен на скала, която имаше малка площ с трева в средата точно за една палатка. Наоколо като на длан се виждаше прекрасен фьорд, а зад него заснежени върхове с ледници в най-високите си части. Всичко това се подсилваше и обагряше от светлината на вече снишаващото се слънце.

На това място имахме късмета да наблюдаваме

явлението „midnight sun“

А именно това е явление, при което слънцето дори не се скрива зад хоризонта. В полунощ то е на хоризонта и вместо да зелезе, започва да се движи надясно за известно време и после започва да изгрява (да се вдига нагоре). С две думи, ако вземем движението на слънцето между 6 pm и 6 am, то наподобява буквата „U“. Уникално явление и уникално място за наблюдение!


Трьомсо, Норвегия Трьомсо, Норвегия Трьомсо, НорвегияТрьомсо, Норвегия Трьомсо, Норвегия

Седнахме да вечеряме на скалата до палатката и после трябваше да се ляга колкото и да не му се иска на човек да спи на такова място.

 

Автор: Любомир Петров

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани с Норвегия – на картата:

Норвегия

 

AFP: Зима на недоволството след изборите в България

http://petel.bg/AFP--Zima-na-nedovolstvoto-sled-izborite-v-Balgariya__84803

За да си съставите представа за бедността, нещастието и гнева срещу политиците, който изпитват хората преди изборите на 5 октомври в...

СЗО: Над 20 000 ще се заразят с ебола до ноември, ако няма драстични мерки

http://petel.bg/SZO--Nad-20-000-shhe-se-zarazyat-s-ebola-do-noemvri--ako-nyama-drastichni-merki__84805

Над 20 хиляди души ще бъдат заразени с ебола до началото на ноември, ако не бъде направено нищо за засилване на мерките за контрол върху...

Прокълнати дъбове погубват влюбени, пият кръвта на неверните

http://petel.bg/Prokalnati-dabove-pogubvat-vlyubeni--piyat-kravta-na-nevernite__84806

Два клонести дъба, годините на които никой не знае, хвърлят дебела сянка върху чешмата край шосето между исперихските села Подайва и...

Пукотевицата в Бузовград тръгнала от скандал между стари врагове

http://petel.bg/Pukotevitsata-v-Buzovgrad-tragnala-ot-skandal-mezhdu-stari-vragove__84800

Стара вражда в Бузовград между оръжейника от "Арсенал"-Казанлък Ибрям (62 г.) и негов опонент от града е довела до скандала, при който...

ДКЕВР обсъжда цената на природния газ от 1 октомври

http://petel.bg/DKEVR-obsazhda-tsenata-na-prirodniya-gaz-ot-1-oktomvri__84801

Цената на природния газ от 1 октомври ще обсъди Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Комисията изчисли, че от следващия...

Франция потвърди новината за отвлечен от екстремисти

http://petel.bg/Frantsiya-potvardi-novinata-za-otvlechen-ot-ekstremisti__84802

Французин е бил отвлечен от ислямисти в Алжир. Това стана ясно от видеозапис, който бе разпространен от местната групировка "Войници на...

Особени белези на морския туризъм в България. Част I

http://reduta.bg/v2/article/%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B

Презастрояването на курортите е тема, която от десетина години обилно се предъвква у нас, но от това нищо не е последвало и никой не е спрял да строи, каквото поиска и както поиска. Поради което красивият някога черноморски бряг вече изглежда необратимо полазен от строителна екзема. Това са стотици, а може би и хиляди нови хотели, нелепи жилищни блокове и курортни селища.

Стрелецът от Лясковец в писмо от затвора: Простреляха ме 7 пъти, половин човек съм!

http://petel.bg/Streletsat-ot-Lyaskovets-v-pismo-ot-zatvora--Prostrelyaha-me-7-pati--polovin-chovek-sam-__84796

В писмо до "Телеграф" стрелецът от Лясковец обясни, че над 30 барети са атакували дома му. "Атакуваха ни над 30 барети, напълно неоснователно...

Камери край училищата записват по 4 диска с наркопласьори

http://petel.bg/Kameri-kray-uchilishhata-zapisvat-po-4-diska-s-narkoplasori__84797

Камерите, които снимат в района на училищата в София, запечатват по 4 диска с видео на ден, на което се вижда как дилъри продават близо до...

Google строи градове на бъдещето

http://petel.bg/Google-stroi-gradove-na-badeshheto__84794

Автомобилите с автопилот, интернет, разпространяван от балони, развитието на роботиката и инвестициите в медицински изследвания...

Читателски сигнал: Пътната настилка в „Св. Никола” е като след бомбардировка (снимки)

http://petel.bg/CHitatelski-signal--Patnata-nastilka-v----Sv--Nikola----e-kato-sled-bombardirovka--snimki-__84795

Пътната настилка в местността „Св. Никола” във Варна буквално е като след бомбардировка, сигнализира Тодор Георгиев. Варненецът е...

Нощен екшън в Бузовград: Човек стреля и се барикадира в дома си

http://petel.bg/Noshhen-ekshan-v-Buzovgrad--CHovek-strelya-i-se-barikadira-v-doma-si__84786

Психично болен стреля с незаконно оръжие във въздуха, а след това се барикадира у дома си. За щастие пострадали няма, а нарушителят е...

САЩ удариха „Ислямска държава“ в Сирия

http://petel.bg/SASHH-udariha----Islyamska-darzhava----v-Siriya__84787

От Пентагона съобщиха, че САЩ са започнали да нанасят въздушни удари по позициите на групировката „Ислямска държава“ в Сирия. „Военните...

Грипът идва с четири щама

http://petel.bg/Gripat-idva-s-chetiri-shhama__84788

Грипът идва с четири щама през този сезон. Според специалистите от Световната здравна организация половината са тип А, а другите два - В....

Цената на хляба замръзва

http://petel.bg/TSenata-na-hlyaba-zamrazva__84789

Твърденията, че хлябът ще поскъпне заради по-високата цена на тока от 1 октомври, са спекулация. Това заяви за в. "Стандарт" Тошко Няголов,...

Удрят "Лудогорец" във "Фейсбук"

http://petel.bg/Udryat-Ludogorets-vav-Feysbuk__84790

Тарикати пробват да трупат имидж на гърба на "Лудогорец". Страница във "Фейсбук", която уж се води на шампионите, обяви оферта за три пакета...

Пуснаха социална мрежа за богаташи

http://petel.bg/Pusnaha-sotsialna-mrezha-za-bogatashi__84791

В необятното интернет пространство вече има социална мрежа, създадена само за хора, които "имат повече пари, отколкото време". Членството...

Времето: Жълт код в цялата страна заради силен вятър

http://petel.bg/Vremeto--ZHalt-kod-v-tsyalata-strana-zaradi-silen-vyatar__84792

През деня ще нахлува студен въздух ще продължи. Дневните температури ще са близки до сутрешните стойности, едва 13°-18°, в крайните южни...

Пловдивска улица оплаква котарак с некролог (снимка)

http://petel.bg/Plovdivska-ulitsa-oplakva-kotarak-s-nekrolog--snimka-__84793

Уличен котарак се сдоби със собствен некролог в Пловдив. Василий, както се наричала животинката, бил приживе домашният любимец на цялата...

Дневен хороскоп

http://petel.bg/Dneven-horoskop__84785

Овен  Обаянието Ви днес ще бъде най-добрият Ви начин за постигане на желаното. Смело започвайте разговори и не се стеснявайте, да пускате...

Антихристките от ФЕМЕН (FEMEN) рязаха кръст и се заливаха с кръв в манастира Киево-Печорска лавра

http://www.extremecentrepoint.com/archives/15553

На 11 септември 2014 г, боклуците от ФЕМЕН оскверниха още едно свято за християните място . По неофициални данни за това те са получили по 1000€ за 30 минути. Службата при Сатаната винаги е била добре платена.

The post Антихристките от ФЕМЕН (FEMEN) рязаха кръст и се заливаха с кръв в манастира Киево-Печорска лавра appeared first on ExtremeCentrePoint.

Сонда на НАСА стигна до Марс

http://petel.bg/Sonda-na-NASA-stigna-do-Mars__84781

Сонда на НАСА влезе в орбита около Марс, след като пътува почти година, пише в. “Гардиън”. “Мейвън” беше изстреляна на 18 ноември 2013 г. и...

Земетресение с магнитуд 4.7 по Рихтер разлюля Камчатка

http://petel.bg/Zemetresenie-s-magnitud-4-7-po-Rihter-razlyulya-Kamchatka__84783

Земетресение с магнитуд 4.7 е регистрирано на територията на Камчатка, съобщава Интерфакс. По данни на главното управление на...

Бил Клинтън става дядо до няколко дни

http://petel.bg/Bil-Klintan-stava-dyado-do-nyakolko-dni__84784

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън се надява да стане дядо всеки момент, стана ясно от негово интервю пред Си Ен Ен. Досега Бил и...

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване