Пускат метро до лифта на Витоша

http://petel.bg/Puskat-metro-do-lifta-na-Vitosha__93998

Метрото да стигне до подстъпите на Витоша, като се съедини със Симеоновския лифт. С подобен проект през 2018 г. София ще стане достойна...

Медведев: ЕС провежда диктат спрямо Украйна

http://petel.bg/Medvedev--ES-provezhda-diktat-spryamo-Ukrayna__93999

Руският премиер Дмитрий Медведев окачестви политиката на ЕС към Украйна като диктат, а принципите, чрез които Брюксел се опитва да гради...

Автоджамбазите се развихриха. Вижте колко коли откраднаха за едно денонощие

http://petel.bg/Avtodzhambazite-se-razvihriha--Vizhte-kolko-koli-otkradnaha-za-edno-denonoshhie__94000

През последните 24 часа автоджамбазите са успели да отнемат противозаконно повече от десет леки автомобила, като водещата марка е пак на...

Парламентът на Румъния гласува доверие към кабинета на Понта

http://petel.bg/Parlamentat-na-Rumaniya-glasuva-doverie-kam-kabineta-na-Ponta__94001

Днес румънският парламент ще гласува вот на доверие към кабинета на премиера Виктор Понта, предаде AFP, цитиран от "Фокус". В неделя Понта...

Маскирани помляха Цюрих с железни пръти

http://petel.bg/Maskirani-pomlyaha-TSyurih-s-zhelezni-prati__94002

Около 200 маскирани изпотрошиха магазини и банки в центъра на швейцарския град Цюрих с железни пръти и се сбиха с полицията при опита да...

В началото беше Словото

https://asktisho.wordpress.com/2014/12/15/slovoto/

aasdg

Изт: Digital Eye Wallpapers @ sampaikini.com

Преоткрих, дето се вика, „топлата вода”. В началото бях беден журналист на свободна практика, който обикаляше по редакциите и ухажваше медийните босове за дребен хонорар. Имах две издадени книги, но все по-малко хора четяха тогава: в годините на дигитализацията. Старите навици отиваха на кино, в буквалния и в преносния смисъл. Още преди Трансформацията.

Пробвах се като телевизионен сценарист, но не ме взеха, защото нямах достатъчно връзки. Остана ми само киното. След две гладни години успях да продам сценарий, колкото да се наям, но филмът не видя бял свят. Рекламата беше последното ми спасение.

Ето как преоткрих „топлата вода”. Най-добрият начин за един талантлив текстописец да продава текстовете си е рекламата. Формите са кратки, хонорарите – високи. Трябва да измислиш само няколко думички, които да качиш на билборд, примерно. Или една-единствена думичка, като наименование на продукт, тиражиран върху милиони етикети в цял свят. Или кратък сюжет за телевизионна реклама. Успееш ли да пробуташ идеята си през три нива ръководители над тебе, защитиш ли я пред фокус групите и получиш ли одобрението на клиента, ти си човекът! Банковата сметка расте, а докато се прибираш вечер по булевардите навсякъде виждаш собствените си идеи, отпечатани в едър шрифт и обляни в светлина – по върховете на сградите или край пътните артерии. Чуваш ги по радиото. Гледаш ги по телевизията. Има удволетворение от професията, един вид. Виждаш резултатите от труда си. Но най-важното за мен тогава беше, че плащаха добре.

Така успях да си купя къща, кола и да се оженя. Животът щеше да е прекрасен, ако жена ми не беше катастрофирала фатално с чисто новата ми кола, заедно с детето, което носеше в утробата си. После се пропих, заради което ме уволниха от агенцията и банката ми взе ипотекираното жилище, което повече не можех да изплащам.

Отново бях на улицата, самотен и отчаян, а дори нископлатените журналистически среди бяха забравили за мен. Мислех за самоубийство в редките моменти, когато изтрезнявах, затова гледах да не изтрезнявам често. Разбих се от пиене и болестите не закъсняха, а средства за лечение, естествено, нямаше – одавна бях спрял да внасям осигуровки. Животът, в който вече не виждах никакъв смисъл, бавно вървеше надолу по наклона, към неизбежния си край…

Така до момента, в който не ми попадна едно парче от вестник. Исках да завия хляба си в него, но всеки път изчитах заглавията, дори върху старите, омачкани вестници. Професионален дефект от миналото, предполагам. Една американска лаборатория търсеше участници в опасен експеримент. Искаха да тестват революционно научно откритие, което позволява човешката личност и всичките й спомени да бъдат дигитализирани и съхранени за вечни времена, успоредно с достатъчно генетичен материал от тялото, за да може един ден човечеството да произвежда тела, които пасват на съхранените електронни „личности”. Пробваха се, един вид, да запишат човешката душа. Да я превърнат в софтуер. Някога. Евентуално. В далечното бъдеще.

Кандидати за експеримента, естествено, не липсваха. Като започнем от безнадеждно болните пациенти, минем през осъдените на смърт затворници и стигнем до разни его-великани с мания за безсмъртие. Последните се отказваха на мига, щом разберяха, че няма как да оцелеят физически след „записа”. Само от технологиите зависеше дали някога ще „оживееш” изобщо. Под кава форма. И как. Затворниците биваха реабилитирани, а на болните и отчаяните, като мен, изплащаха компенсации, преведени по сметките на техни близки. На нас пари в отвъдното нямаше да ни трябват.

Експериментът изцяло отговаряше на плановете ми за самоубийство, които нямах смелост да осъществя, но предлагаше и шанс за втори живот. Писах на организаторите. След дълга кореспонденция най-после ме одобриха. Изпратиха ми виза, самолетен билет, малко пари за пътуването. Разполагах с две-три седмици, за да се изкъпя, избръсна, да преспя в чисто легло, да се сбогувам с всички и всичко, което ме свързваше с този свят. Като бенефициенти посочих двама мои братовчеди. Нямах останали кой знае колко роднини, за които да се погрижа. Изненадани са били от неочаквания бонус, паднал им от небето, сигурно. Останалите пари завещах на благотворителни цели. И заминах за Америка.

Служителите в лабораторията бяха много любезни с мен. Накараха ме да подпиша куп документи, прекарах няколко месеца в скучни психологически тестове и медицински изследвания. Хранеха ни добре и ни пускаха да се разхождаме из града (под строго наблюдение, естествено). Даваха ни чисти дрехи и спяхме в удобни легла, което мен перфектно ме устройваше. Прекарах последните си дни в относителен комфорт.

Неизбежно, датата на Трансформацията дойде. Сложиха ме в някакъв високотехнологичен „ковчег” и натиснаха някакво копче. Това беше всичко.

Една секунда по-късно отворих очи, за да разбера, че са минали повече от 1000 години. Бях в същото тяло и в същия „ковчег”, но после разбрах, че нито лабораторията, нито „ковчегът”, нито тялото ми имаха нещо общо с предишните. По генетичен път бяха отстранили всички болести, белези и вродени аномалии. Изглеждах с десет години по-млад. И много по-жизнен. Чувствах се прекрасно!

Светът също се беше променил. Населението на планетата наброяваше по-малко от един милиард души, които, общо взето, живееха в охолство. Машините вършеха цялата работа по производството, а човеците се занимаваха с изкуство. Упражаняваха свободни професии, хобита и занаяти. Развиваха науката или се разхождаха чисто голи по цял ден и медитираха. Не беше задължително да работиш. Но, тъй като работата и удоволствието се припокриваха в този нов свят, занимаващите се с нещо получаваха дори още по-висок жизнен стандарт.

Продължителността на живота беше увеличена многократно. С помощта на технологиите, които ме „съживиха”, всеки можеше да удължава жизнения си цикъл колкото пожелаеше. „Услугата” беше безплатна. За мое голямо учудване, част от хората отказваха да се възползват от нея и напускаха този свят доброволно. Дали по религиозни причини, дали от скука. Или от любопиство – да преживеят смъртта в първо лице, единствено число, да продължат напред. Никой вече не се страхуваше от смъртта. Тя беше въпрос на избор.

Болести и престъпност не съществуваха. Премахнати били по генетичен път, много години преди да ме „съживят”. Откакто учените открили гена на състраданието и формулата на съвестта, започнали да ги развиват у всяко новородено. Насилието и войните бяха част от миналото – лош спомен, над който всички се присмиваха. Разбира се, грешки в системата имаше, но заразените с гена на насилието или на завистта биваха неутрализирани от роботите по сигурността, които ги подлагаха на задължителна Трансформация, за да неутрализират дефекта.

В продължение на няколко месеца любезните хора от лабораторията ме запознаваха с новия свят, малко по малко, за да не ми причиняват излишен стрес. Накрая дойде моментът, в който трябваше да се реинтегрирам обратно в обществото. Питаха ме дали искам да „работя”. Тъй като не виждах какво друго може да се прави, аз казах „да”. Но, представяте ли си, каква би била реализацията на човек, свикнал да печата на машина?

Успокоиха ме, че най-важно било желанието да се развиваш и ми припомниха библейската максима: „В началото беше словото”. Оказа се, че Новият свят предлага голямо поле за реализация на хора, които умеят да работят с думи. Рекламите вече не съществуваха. Човек можеше да получи информация за наличните продукти и услуги по телепатичен път. „Копирайтърите”, ако мога така да ги нарека, работеха в развлекателната индустрия. Там те служеха като посредници между инженерите и програмистите, създаващи паралелните реалности, и потребителите на тези реалности.

Тъй като Новият свят не предлагаше кой знае какви възможности за забавление, нито някакви по-сериозни проблеми за разрешаване, хората използваха паралелните реалности, за да обогатяват преживяванията си там. Можеха, например, да разберат какво е да си болен от чума, да се сражаваш в кървави битки, да убиваш съвсем безнаказано и да бъдеш убиван многократно, да пътуваш с експедиции в далечния космос, да участваш в човешката история – всичко това без абсолютно никакъв риск за здравето, в една изцяло контролирана, напълно безопасна и достъпна среда.

Съществуваха много Програми, разбира се, но непрекъснато се пишеха нови. Историята на човечеството беше главен източник на вдъхновение. Почти не остана период, който да не можеше да бъде изживян наново, през „очите” на различните участници в него. Хората искаха или да променят хода на историческите събития, или да преживеят съвсем нови реалности, плод на собственото им въображение.

Минах кратък курс, който имаше за цел да ме запознае със спецификата на това, което вършеха инженерите, програмистите и другите технически специалисти по Програмата. Моята работа беше да опозная потребителя достатъчно добре, заедно със сложната му душевност, да разбера какъв опит има с предишни Програми и да формулирам визията му така, че техниците да успеят възможно най-точно да пресъздадат неговата интерактивна паралелна реалност.

Накратко, превърнах се в разказвач на мечти. И, о, Боже, какво ли не видяха очите ми: галактически войни, космически зарази, насилие над непознати цивилизации, жестоки каторги, рухване на империи, всякакви архетипни преживявания, различни форми на убийство, самоубийство, любов и живот след смъртта – сюжети, в които са включени сетивата, съзнанието и подсъзнанието на потребителя. Луда работа! А в началото беше Словото…

Тихомир Димитров 


Срещата на Лавров с Кери приключи

http://svetoven.pogled.info/news/60754/Sreshtata-na-Lavrov-s-Keri-priklyuchi

/Поглед.инфо/ В Рим завърши двустранната среща между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери, която се проведе в резиденцията на американския посланик в Италия и е продължила повече от три часа.

"Вечер": Българите "откриха", че половината Балкани говорят на български диалект

http://petel.bg/Vecher--Balgarite-otkriha--che-polovinata-Balkani-govoryat-na-balgarski-dialekt__93996

Според българите техен диалект се говори във Вевчани, Галичник, Костур, Мариово... Засега реакция на ширещия се български национализъм е...

Одитор в конфликт на интереси проверявал КТБ и фирми с кредити

http://petel.bg/Oditor-v-konflikt-na-interesi-proveryaval-KTB-i-firmi-s-krediti__93997

Одиторът Николай Орешаров е бил в конфликт на интереси - проверявал е около 50 фирми с близо 2,4 млрд. лв. кредити от КТБ, а в същото време е...

Видни германци към Меркел: Не бива да гоним Русия от Европа!

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/60753/Vidni-germantsi-kam-Merkel-Ne-biva-da-gonim-Rusiya-ot-Evropa

/Поглед.инфо/ “Не може да гоним Русия от Европа”, се казва в открито писмо до медиите, канцлерката Меркел и депутатите в Бундестага, публикувано във в. “Ди Цайт”.

Разделяме учебниците за първи и втори срок

http://petel.bg/Razdelyame-uchebnitsite-za-parvi-i-vtori-srok__93994

Учебниците да се разделят на две – за първия и втория срок на учебната година. Тази мярка предлагат родители с цел да се намали тежестта...

Гърция продава 20 острова, единият на цена на гараж в Лондон

http://petel.bg/Gartsiya-prodava-20-ostrova--ediniyat-na-tsena-na-garazh-v-London__93995

Гърция продава 20 частни острова, пише в. “Индипендънт”. Един от тях е така нареченият малък Лесбос, струващ 800 хиляди евро. Той...

Цената на дизела пада, на билета - не

http://petel.bg/TSenata-na-dizela-pada--na-bileta---ne__93992

Всички автобусни компании планират да пуснат допълнителни автобуси за празниците. Това съобщи за "Стандарт" Галя Топалова, председател...

9 % от учениците в Разград пият алкохол всеки ден

http://petel.bg/9---ot-uchenitsite-v-Razgrad-piyat-alkohol-vseki-den__93993

9% от учениците в Разград пият всеки ден. Това сочи анкета сред десетокласници от областния град, извършена от Регионалната здравна...

Погром над образователното министерство в Гърция

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/60752/Pogrom-nad-obrazovatelnoto-ministerstvo-v-Gartsiya

/Поглед.инфо/ Неизвестни нападатели извършиха погром в гръцкото министерство на образованието и вероизповеданията. Причинени са сериозни щети, съобщи местната полиция.

Знаят ли протестиращите за какво служи Комисията по културата

http://bulgarski.pogled.info/news/60751/Znayat-li-protestirashtite-za-kakvo-sluzhi-Komisiyata-po-kulturata

/Поглед.инфо/ Необходими са закони, които да управляват парите в културата, заяви проф. Велислав Минеков в интервю за предаването на БНР „Неделя 150":

Василики Кадоглу подобри 28-годишен рекорд

http://petel.bg/Vasiliki-Kadoglu-podobri-28-godishen-rekord__93990

Василики Кадоглу събори 6 рекорда на силния международен турнир, който се проведе 13-14 декември в Марибор, Словения. В състезанието...

Проверяват камери в Гърция за изчезналия Петко Сертов

http://petel.bg/Proveryavat-kameri-v-Gartsiya-za-izcheznaliya-Petko-Sertov__93991

Петко Сертов е видян за последно на 5 декември. Оттогава следите му се губят. Властите в Гърция проверяват камерите по пътищата им, за да...

Цената ни дизела пада, на билета - не

http://petel.bg/TSenata-ni-dizela-pada--na-bileta---ne__93992

Всички автобусни компании планират да пуснат допълнителни автобуси за празниците. Това съобщи за "Стандарт" Галя Топалова, председател...

Рашидов си пожела скорошен край на мандата

http://petel.bg/Rashidov-si-pozhela-skoroshen-kray-na-mandata__93987

Пожелавам за себе си да свърши по-бързо мандата. Вече ще излизам в пенсия, като за последно ми е. Ще се опитам максимално да бъда полезен....

Холандец предложи брак от кран, машината премаза ккъща

http://petel.bg/Holandets-predlozhi-brak-ot-kran--mashinata-premaza-kkashha__93988

Холандец е предложил брак от кран, но машината паднала и премазала къща. Инцидентът станал в град Ейсълстейн.Млад мъж в холандския град...

Арестуван преди 5 месеца все още е шеф на културата в парламента в Рим

http://petel.bg/Arestuvan-predi-5-mesetsa-vse-oshhe-e-shef-na-kulturata-v-parlamenta-v-Rim__93989

Въпреки че преди 5 месеца беше арестуван за корупция, Джанкарло Галан е все още шеф на италианската парламентарна комисия по култура,...

Ако не се справим с реформите, да пада гилотината и да идват следващите

http://bulgarski.pogled.info/news/60750/Ako-ne-se-spravim-s-reformite-da-pada-gilotinata-i-da-idvat-sledvashtite

/Поглед.инфо/ "Ако не се справим с реформите, да пада гилотината и да идват следващите", коментира пред Нова телевизия лидерът на ДСБ Радан Кънев, цитиран от Дарик радио.

18-годишен се уби с BMW-то си в дърво

http://petel.bg/18-godishen-se-ubi-s-BMW-to-si-v-darvo__93984

*снимката е илюстративна 18-годишен шофьор от Попово загина при катастрофа, съобщиха от  ОД на МВР-Търговище. Инцидентът е станал в...

Извънредно: Пешеходец е убит пред бл. 61 в "Чайка"! Криминалисти разследват мястото на инцидента

http://petel.bg/Izvanredno--Peshehodets-e-ubit-pred-bl--61-v-CHayka--Kriminalisti-razsledvat-myastoto-na-intsidenta__93985

*снимката е илюстративна Пешеходец е бил премазен тази вечер във Варна. Инцидентът се разиграл в локалното пред бл. 61 във ванрненския кв....

Три деца загинаха при срутване на детска градина

http://petel.bg/Tri-detsa-zaginaha-pri-srutvane-na-detska-gradina__93986

Три деца загинаха вчера при срутване на сграда на детска градина в северната китайска провинция Хъбей, съобщи агенция Синхуа, цитирана от...

Вежди се моли по-бързо да приключва мандата на правителството

http://bulgarski.pogled.info/news/60749/Vezhdi-se-moli-po-barzo-da-priklyuchva-mandata-na-pravitelstvoto

/Поглед.инфо/ Пожелавам за себе си по-бързо да свърши мандатът, ще излизам вече в пенсия. Като за последно ми е, ще се опитам максимално да бъда полезен.

БНБ: Лихвите по депозити и кредити ще падат още

http://petel.bg/BNB--Lihvite-po-depoziti-i-krediti-shhe-padat-oshhe__93982

До края на 2014 г. и през първото тримесечие на 2015 г. лихвените проценти по депозитите ще продължат плавно да падат. Това прогнозира БНБ в...

Хемороиди спасили поста на кмета на Неделино?

http://petel.bg/Hemoroidi-spasili-posta-na-kmeta-na-Nedelino-__93983

Хемороиди са вкарали в болница кмета на Неделино Стоян Беширов, съобщава 24rodopi.com, позовавайки се на източници. Делото за отстраняване от...

Давид с/у Голиат: Ролята на Русия в прехода от еднополюсен към многополюсен свят

http://analitichen.pogled.info/news/60748/David-s-u-Goliat-Rolyata-na-Rusiya-v-prehoda-ot-ednopolyusen-kam-mnogopolyusen-svyat

/Поглед.инфо/ Много събития в нашата съвременност упорито ме заставят да правя асоциации с широко известния на християните и юдеите библейски мит за битката на Давид срещу Голиат.

Давид с/у Голиат: Ролята на Русия в прехода от еднополюсен към многополюсен свят

http://bulgarski.pogled.info/news/60748/David-s-u-Goliat-Rolyata-na-Rusiya-v-prehoda-ot-ednopolyusen-kam-mnogopolyusen-svyat

/Поглед.инфо/ Много събития в нашата съвременност упорито ме заставят да правя асоциации с широко известния на християните и юдеите библейски мит за битката на Давид срещу Голиат.

Правителството на Орешарски не е имало никакви проблеми с ЕС

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/60747/Pravitelstvoto-na-Oresharski-ne-e-imalo-nikakvi-problemi-s-ES

/Поглед.инфо/ „Европейските структури работеха с правителството на Орешарски така, както са работили с всички други правителства. Нито за секунда правителството на Орешарски не е имало проблем с ЕС.”

Полиция нахлу в редакцията на критичния към Ердоган вестник "Заман", арестуваха главния редактор

http://petel.bg/Politsiya-nahlu-v-redaktsiyata-na-kritichniya-kam-Erdogan-vestnik-Zaman--arestuvaha-glavniya-redaktor__93979

Главният редактор на вестник "Заман" - Екрем Думанлъ е бил арестуван днес следобед от турската полиция, съобщава агенция Франс прес,...

3 години условно за шофьор, убил дете със 140 км/ч

http://petel.bg/3-godini-uslovno-za-shofor--ubil-dete-sas-140-km-ch__93980

3 години условно даде Великотърновският апелативен съд на 30-годишния Петър Петров от Горна Оряховица, обвинен за причиняване на смърт на...

Южноафриканка е новата Мис Свят

http://petel.bg/YUzhnoafrikanka-e-novata-Mis-Svyat__93981

Мис Южна Африка Ролин Строс бе избрана днес в Лондон за Мис Свят 2014 сред 121 красавици от целия свят, информира Struma.bg. Строс е брюнетка,...

Управляващите удрят бедните и заробват България с милиарди

http://bulgarski.pogled.info/news/60746/Upravlyavashtite-udryat-bednite-i-zarobvat-Balgariya-s-miliardi

/Поглед.инфо/ Този бюджет е на най-голямата задлъжнялост на България. За първи път от догодина България, в този бюджет е разчетено, че България ще плаща 1 млрд. лихви. Толкова пари в последните 15 години страната ни никога не е плащала.

Този бюджет е на най-голямата задлъжнялост

http://bulgarski.pogled.info/news/60746/Tozi-byudzhet-e-na-nai-golyamata-zadlazhnyalost

/Поглед.инфо/ Този бюджет е на най-голямата задлъжнялост на България. За първи път от догодина България, в този бюджет е разчетено, че България ще плаща 1 млрд. лихви. Толкова пари в последните 15 години страната ни никога не е плащала.

Искам да изляза от сянката на скандала

http://bulgarski.pogled.info/news/60745/Iskam-da-izlyaza-ot-syankata-na-skandala

/Поглед.инфо/ "Искам да изляза от сянката на скандала, която виси постоянно над „България без цензура“."Това заяви в предаването „Неделя 150“ Росен Петров, който напуска партия „България без цензура“, но остава в парламентарната група, пояснява БНР.

"Неочаквана" новина на деня! Георги Гергов остава лидер на БСП в Пловдив!

http://bulgarski.pogled.info/news/60744/Neochakvana-novina-na-denya-Georgi-Gergov-ostava-lider-na-BSP-v-Plovdiv

/Поглед.инфо/ Още на първи тур с 94 гласа Градската конференция на БСП-Пловдив избра за свой нов председател стария си лидер Георги Гергов.

Асен Блатечки се бил с мутри заради една от приятелките си

http://petel.bg/Asen-Blatechki-se-bil-s-mutri-zaradi-edna-ot-priyatelkite-si__93977

Слави Бинев трябва да знае, че когато влизаш в политиката, носиш миналото със себе си. Според мен хората бяха прави, че не го искаха. Хората...

БМВ с варненски младежи падна от мост на пътя за София

http://petel.bg/BMV-s-varnenski-mladezhi-padna-ot-most-na-patya-za-Sofiya__93978

*снимката е илюстративна Варненски младежи, пътуващи към София са катастрофирали днес на главния път, в района на село Джулюница....

Димитър Ламбовски: Вътрешно съм убеден, че Сертов е жив, притеснявам се за себе си, не за него

http://petel.bg/Dimitar-Lambovski--Vatreshno-sam-ubeden--che-Sertov-e-zhiv--pritesnyavam-se-za-sebe-si--ne-za-nego__93973

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов със сигурност е знаел какво се случва в консултираната от него фирма „Обединени енергийни търговци”...

Алексей Петров: Ще се окаже, че групата на Сертов в ДАНС е защитавала интереса на България

http://petel.bg/Aleksey-Petrov--SHHe-se-okazhe--che-grupata-na-Sertov-v-DANS-e-zashhitavala-interesa-na-Balgariya__93974

"Познаваме се близо 30 години, няма кой да заблудим, може да си говорим на "ти". Когато след като бях арестуван ти дойде вкъщи, пачки нямаше,...

Французите харесват Меркел

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/60743/Frantsuzite-haresvat-Merkel

/Поглед.инфо/ Трима от всеки четирима (72%) от французите имат добро мнение за германския канцлер Ангела Меркел. Това показва изследване на института Ифоп, резултатите от което публикува "Журнал дю диманш".

Google и войните за права над съдържанието онлайн

http://nellyo.wordpress.com/2014/12/14/google-news-spain/

Компанията Google предлага услугата Google News чрез новинарски сайт, който агрегира заглавия от информационни източници по света.

Отдавна Мърдок нарича търсачките и агрегаторите  клептомани, пирати и паразити и заявява намерение да спре  да допуска индексиране на онлайн съдържанието на медиите в империята Мърдок, особено след въвеждането на платения достъп. От NewsCorp включиха в спора и Европейската комисия,  от Google също постъпиха  отговори.

В последните години подобни позиции за  Google News споделят и национални асоциации на издатели в Европа.

В Белгия делото Copiepresse v Google завърши през 2011 г. с решение в полза на Асоциацията на френскоезичните вестници, Google спря индексирането, но скоро след това страните се споразумяха и вестниците продължиха да бъдат индексирани. Подобно развитие има и във Франция.

В Германия през 2013 г. започна да действа закон (Leistungsschutzrecht für Presseverlege, LSR), според който агрегирането е законно, ако съответната компания – в частност Google – плати за лицензиране. Google продължи да индексира съдържанието на германските медии, като заложи на разликата между (нелицензируемото) търсене и (лицензируемото) агрегиране – и продължи да работи като търсачка. Съществено е, че  opt-in е възможен избор и немалко онлайн медии допускат новините им да бъдат включвани в Google News – има данни за експерименти какво става с трафика в обратния случай.    Италия заяви подобни намерения.

В Испания аналогични събития се случват в момента: беше приет закон, по силата на който от 2015 г. агрегаторите трябва да заплащат на носителите на права. Google обяви, че спира услугата Google News за Испания. Асоциацията на издателите на вестници поиска ( съдействие от държавните институции това да не се случва. Доколкото става ясно, испанският закон не предвижда opt-in.

Паралелен сюжет са делата срещу други компании, основаващи бизнес моделите си на агрегиране на съдържание. По такова дело през 2014 съд в Обединеното кралство се произнесе, че няма нарушение на авторското право при браузване.    Въпроси от този тип  (има ли нарушение при браузване) вече започват да изглеждат леко плашещо. Няма нарушение, казва съдът, но  се стига до извод за необходимост от преюдициално запитване към Съда на ЕС (параграф 38).

Решенията Meltwater  трябва да се следят, защото става дума за бъдещето на журналистиката онлайн.

 

Холандка стигна до Южния полюс с трактор

http://petel.bg/Holandka-stigna-do-YUzhniya-polyus-s-traktor__93969

Холандска актриса достигна Южния полюс, след като 17 дни кара с трактор в Антарктика, съобщи БГНЕС. 38-годишната Манон Осевурт, наричана...

31 варненци влязоха в болница заради усложнения след сезонен вирус

http://petel.bg/31-varnentsi-vlyazoha-v-bolnitsa-zaradi-uslozhneniya-sled-sezonen-virus__93970

31 пациенти са били настанени за лечение в инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Марина“ заради усложнения след остро респираторно...

Орхан Исмаилов: Готов съм да се подложа на детектор на лъжата

http://petel.bg/Orhan-Ismailov--Gotov-sam-da-se-podlozha-na-detektor-na-lazhata__93971

Орхан Исмаилов обяви, че е готов да бъде подложен на детектор на лъжата, за да се оборят твърденията на Валери Симеонов от патриотичния...

Руски уфолог: Земята е убежище за извъземни престъпници

http://petel.bg/Ruski-ufolog--Zemyata-e-ubezhishhe-za-izvazemni-prestapnitsi__93972

Повечето гениални хора на нашата планета са извънземни. В това е уверен уфологът Евгений Литвинов. Според него не само че извънземните...

Изпращаме 8 туристически аташета по света

http://petel.bg/Izprashhame-8-turisticheski-atasheta-po-sveta__93958

Страната ни ще има туристически аташета в осем страни. Хора, които популяризират туризма, вече има в Германия и Русия, а в далечен Китай...

Съдебната власт си дава коледни бонуси

http://petel.bg/Sadebnata-vlast-si-dava-koledni-bonusi__93960

Тайно и в последния момент Висшият съдебен съвет (ВСС) е взел решение да раздаде 6.3 млн. лв. от бюджета си за коледни бонуси. Всички...

Млад военен издъхна внезапно след пробуждането си

http://petel.bg/Mlad-voenen-izdahna-vnezapno-sled-probuzhdaneto-si__93961

24-годишен военнослужещ издъхна тази сутрин в дома си в село Горно Лешко. Младият мъж се събудил още по-тъмно, около 5 часа, съобщава Struma.com....

Дубълът на Черно море завърши годината със загуба с 1:4 от ЦСКА

http://petel.bg/Dubalat-na-CHerno-more-zavarshi-godinata-sas-zaguba-s-1-4-ot-TSSKA__93962

На стадиона под Аспарухов мост Черно море отстъпи срещу ЦСКА в последен мач от тази година от първенството на дублиращите отбори....

Млада скиорка пострада сериозно в Банско

http://petel.bg/Mlada-skiorka-postrada-seriozno-v-Bansko__93963

21-годишна скиорка претърпя сериозен инцидент в Банско. Младата жена се спускала по пистата и паднала. При удара тя е наранила тежко...

Кирил Котев: Не съм бил арестуван, а само разпитван

http://petel.bg/Kiril-Kotev--Ne-sam-bil-arestuvan--a-samo-razpitvan__93964

Капитанът на Черно море Кирил Котев заяви, че не е бил задържан във връзка с акцията на МВР срещу черното тото в българския футбол. "Искам...

Сериозна опасност мостът над река Луда Яна в село Росен да се срути

http://petel.bg/Seriozna-opasnost-mostat-nad-reka-Luda-YAna-v-selo-Rosen-da-se-sruti__93965

*снимката е илюстративна Има опасност мостът над река Луда Яна в землището на пазарджишкото село Росен да се срути, тъй като високото...

Бареков бил недоволен от Петров

http://petel.bg/Barekov-bil-nedovolen-ot-Petrov__93966

Росен Петров няма да бъде изключен от парламентарната група на Българския демократичен център (БДЦ). Това каза на пресконференция...

129 души загинаха при корабокрушение в езерото Танганайка

http://petel.bg/129-dushi-zaginaha-pri-korabokrushenie-v-ezeroto-Tanganayka__93967

Най-малко 129 души са загинали при корабокрушение от четвъртък вечерта в езерото Танганайка, което се намира в югоизточната част на...

Кунева: Влизаме в Шенген през 2015-та

http://petel.bg/Kuneva--Vlizame-v-SHengen-prez-2015-ta__93968

През 2015 година трябва да падне още една граница за България. Тази на Шенген, категорична беше вицепремиерът Меглена Кунева след проверка...

Лидерът на ПАСОК Венизелос: Всичко виси на косъм!

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/60741/Liderat-na-PASOK-Venizelos-Vsichko-visi-na-kosam

/Поглед.инфо/ Всичко виси на косъм и ако той се скъса тогава ще настъпи абсолютна катастрофа в страната. Това каза лидерът на ПАСОК и министър на външните работи Евангелос Венизелос.

Министър Христо Иванов заплашва с извънредни мерки

http://bulgarski.pogled.info/news/60740/Ministar-Hristo-Ivanov-zaplashva-s-izvanredni-merki

/Поглед.инфо/ Достатъчно коректно френският посланик индикира, че има проблем, който очевидно е в полезрението на френското правителство. Нашите институции е по-добре, вместо да говорят за приличие на дипломатическия протокол, да помислим как да осигурим доверието в нашата страна.

Из делниците на един луд (8 – 12 декември)

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B8%D0%B7-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BB%D1%83%D0%B4-8-%E2%80%93-12-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

Слави Бинев се оттегли от комисията за култура и медии в НС. Чудя се дали да кажа нещо помпозно и патетично. Като например: „Малка крачка за културата, голям скок за гражданското общество”? Май че скромността повече отива на нашето гражданското общество. Спряхме Пеевски, спряхме Славчо Бинев, но не можахме да спрем Борисов. А някои викат, че даже сме му помогнали. Във всеки случай се възползва.

АПИ изплати 8 млн. лв. на строителите на част от АМ „Хемус“

http://petel.bg/API-izplati-8-mln--lv--na-stroitelite-na-chast-ot-AM----Hemus---__93955

Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) е изплатила 8 млн. лв. на фирмата-строител на участъка от автомагистрала „Хемус" между Шумен и...

Коалицията в Гърция виси на косъм

http://petel.bg/Koalitsiyata-v-Gartsiya-visi-na-kosam__93957

Всичко виси на косъм и ако той се скъса тогава ще настъпи абсолютна катастрофа в страната. Това каза лидерът на ПАСОК и министър на...

ЕС: финансиране на културните и творческите индустрии

http://nellyo.wordpress.com/2014/12/14/cci_funding_2014-2/

Достъпът до финансиране е ключов за културните и творческите индустрии.

Мрежата от експерти в областта на културата (EENC) публикува аналитичен доклад (ноември 2014) за финансовата рамка на културните и творческите индустрии в Европейския съюз, изготвен по възлагане на ГД Образование и култура (DG EAC) на Европейската комисия –  Възможности за достъп до финансиране на културните и творческите индустрии в ЕС . Докладът (автори Cornelia Dümcke, Zora Jaurová, Péter Inkei) съдържа обзор на финансови механизми и регулаторни инициативи,  както и примери за иновативни практики.

В допълнение интерес представлява и докладът от 2013 г., който разглежда същия въпрос на национално равнище (16 държави от ЕС) – Тенденции в общественото финансиране на културата в държавите от ЕС.

Пиян внук преби до смърт баба си в Благоевград

http://petel.bg/Piyan-vnuk-prebi-do-smart-baba-si-v-Blagoevgrad__93947

43-годишен мъж преби до смърт в нетрезво състояние баба си, съобщи struma.com. Инцидентът станал в благоевградския квартал "Струмско", пише...

Събраха над 1000 лева за храма „Свети Прокопий Варненски“ на футболен турнир

http://petel.bg/Sabraha-nad-1000-leva-za-hrama----Sveti-Prokopiy-Varnenski----na-futbolen-turnir__93948

Над 1000 лева бяха събрани на благотворителен турнир по футбол, чиято цел бе набавянето на средства за доизграждането на храм „Свети...

Слънчево и утре по Черноморието

http://petel.bg/Slanchevo-i-utre-po-CHernomorieto__93949

Утре по Черноморието ще се задържи предимно слънчево. Преди обяд на места ще има мъгла, а по-късно през деня ще се появи висока облачност....

Банкомат с работно време влудява жителите на бургаския ж.к. Меден рудник

http://petel.bg/Bankomat-s-rabotno-vreme-vludyava-zhitelite-na-burgaskiya-zh-k--Meden-rudnik__93950

Банкомат, който има самостоятелно работно време, побърква жителите на бургаския ж. к. Меден рудник. За феномена алармира читател на...

Извънредна среща на външните министри на Европейския съюз

http://petel.bg/Izvanredna-sreshha-na-vanshnite-ministri-na-Evropeyskiya-sayuz__93951

Върховният представител на Европейския Съюз по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини събра на...

Мислиха, че животът им приключва, но любовта прави чудеса. Самотници в старчески дом стягат сватба!

http://petel.bg/Misliha--che-zhivotat-im-priklyuchva--no-lyubovta-pravi-chudesa--Samotnitsi-v-starcheski-dom-styagat-svatba-__93952

Юлия Георгиева, фото Румен Сарандев Любовта може да те споходи ненадейно там, където най-малко очакваш. За любовта възрастта не е фактор....

Гранична полиция не потвърждава дали Петко Сертов е преминал границата

http://petel.bg/Granichna-politsiya-ne-potvarzhdava-dali-Petko-Sertov-e-preminal-granitsata__93946

Гранична полиция не разполага с достатъчно данни, които да й позволят да потвърди дали Петко Сертов е преминал българската граница след 5...

110. ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ – ХАЙНРИХ ШЛИМАН /част първа/

https://asenov2007.wordpress.com/2014/12/14/110-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%86%d0%b8-%d1%85%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d1%80%d0%b8%d1%85-%d1%88%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd-%d1%87/

Пламен Асенов
26. 11. 14, радио Пловдив

Целия текст слушай тук – http://bnr.bg/plovdiv/post/100490136/velikite-evropeici-hainrih-shliman-parva-chast

Хайнрих Шлиман е името на човека, който доказа, че най-красивите приказки на човечеството съвсем не са празни приказки, а истина. Той отиде на Егейския бряг и разкопа своята Троя, с което разкри, че Омир е още по-голям поет, отколкото беше смятан дотогава, показа историята на антична Гърция като още по-прекрасна и още по-трагична, отколкото всички я знаеха, очовечи боговете и обожестви хората, които и до днес участват в битките и драмите на древния Илион. Въпреки че направи всичко това по възможно най-погрешния начин, защото го направи, Шлиман обезсмърти и себе си.

Николаос Йоанидис, Илиада, песен на старогръцки

Превод: Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев, който донесе безбройни беди на войските ахейски, прати в подземното царство душите на много герои, тях пък самите предаде за плячка на стръвните псета, пир за грабливите птици.

Така звучат – на старогръцки и в превод от старогръцки – първите строфи от „Илиада” на Омир. Така започва онази дълга песен, която всеки от нас знае, независимо дали подозира това. Знаем я не само защото части от нея се изучават от всяко дете във всяко начално училище, но и защото цялата тази книга е основна нишка, втъкана в духа на европейската цивилизация и естетиката на световната литература. Хайнрих Шлиман също я знае, при това е влюбен в нея от дете. Той е роден през 1822 година в Германия, а тогава историите от древна Гърция и Рим все още са домашните приказки на Европа, всички ги считат за чист мит, за прекрасна измислица на умните гърци, която носи забавление, но и мъдрост. Когато е на 8, Шлиман получава като коледен подарък книгата „Световна история за деца”. В нея има илюстрация на Троя в пламъци, на която се виждат изобразени и дебелите стени на града. Както сам той пише – „тогава реших, че този град не може да изчезне току-така, че някой ден аз трябва да намеря тези стени и да ги покажа на света” – по детски наивно решение, което наистина определя живота му. Пътят до Троя обаче е дълъг. Когато е на 9, умира майката на Шлиман, а баща му, протестантски министер, нещо като половин пастор, го праща да живее при вуйчото. Детето ходи на училище, но прекъсва, защото се оказва, че баща му леко е бъркал в църковната каса, изгонен е от служба и не може да плаща за образованието. На 14 Шлиман постъпва като чирак в една бакалница и там среща за втори път детския си блян по Троя. Една вечер в бакалницата се довлича, вече пиян, някакъв мелничарски чирак. Той е ходил в гимназия и знае наизуст първите сто стиха от „Илиада” на гръцки. Хайнрих го черпи с ракия и като отплата за всяка чаша иска от него да му рецитира стоте стиха. След третия път мелничарският чирак е толкова пиян, че не само не може да рецитира вече, но и не иска никаква ракия. А Шлиман, без изобщо да пие, е също почти толкова опиянен от думите на омировата песен, които изобщо не разбира.

Маноар, Ахил – агония и екстаз

Правилно казват, че Съдбата с едната ръка дава, но с другата взима. И обратно – а това, обратното, всъщност става с Хайнрих Шлиман. Когато е на 19, в бакалницата той вдига тежък варел, пука кръвоносен съд и остава без работа. А всъщност остава без работа, за да тръгне по истинския път, отреден му от същата тази Съдба. Шлиман отива пеша до Хамбург и, обладан от дух на авантюризъм, се хваща прислужник на „Доротея” , кораб, който заминава за далечната и богата Венецуела. На излизане от Северно море обаче „Доротея” търпи корабокрушение. Шлиман е сред оцелелите, малката им лодка е изхвърлена на холандския остров Тексел, а оттам той отива в Амстердам. Консулът на Прусия му помага да стане банков куриер, а младежът сам бързо израства до секретар и до счетоводител в банката. После той постъпва на работа в голяма компания, която го изпраща за търговски представител в Санкт Петербург. В Русия Шлиман върши доста неща с живота си, не всички от тях съвършено почтени. Работата му дава свободно време и той започва да учи неистово всичко, каквото може, за да навакса пропуснатото – но най-вече учи езици. Твърди, че има собствен метод за това и май наистина е така. Разбира се, няма дълбоки филологически познания, но не съм сигурен, че някой може да познае на колко езика е способен наистина пълноценно да общува Хайнрих Шлиман. Четири? Пет? Осем? Предположете колко – преди да чуете изумителната цифра 14. Другото, което прави Шлиман в Русия, е, че започва да забогатява. Освен за холандската фирма, която първа го праща, той става представител и на още ред европейски компании, а сключва и сделки за собствена сметка. През 1850-та умира брат му Лудвиг, натрупал състояние от американската златна треска. Хайнрих отива в Калифорния, отваря банка в Сакраменто и за 6 месеца прави оборот от над 1 милион долара в търговията със златен прах. У местния агент на банка Ротшилд обаче възникват известни съмнения относно коректността на везните, с които Шлиман мери златния прах и, като се позовава на здравословни проблеми, през 1852-ра той спешно продава бизнеса и се връща в Русия. Вече с американски паспорт в джоба и много по-богат – но все още недостатъчно, за да реализира мечтата си да намери многовратата Троя – Шлиман междувременно се жени.

Макс Щайнер, саундтрак „Елена от Троя”, 2

В Санкт Петербург младият, едва 30-годишен, а освен това – богат и красив, Хайнрих Шлиман е добре приет в обществото и скоро среща Екатерина Лишина, за която се жени само след няколко месеца. Те имат три деца и на хартия живеят заедно 17 години, макар че реално доста рядко се виждат. През това време Шлиман се включва първо в бизнеса с индиго и отново увеличава богатството си – с цената, разбира се, на дълги пътувания и отсъствие от съпружеския дом и задължения. Междувременно избухва Кримската война, а предприемчивият немец завладява целия руски пазар на селитра, сяра и олово – трите основни съставки за производство на боеприпаси. От тази авантюра той вече прави наистина огромно състояние, което го задоволява и, освен че осигурява целия му бъдещ живот на богаташ, напълно гарантира и възможността да се хвърли в търсене на бленуваната Троя от любимите омирови песни. „Държах на парите, защото в тях виждах средство да изпълня единствената цел в живота си” – твърди Шлиман. Няма да направя грешката и да се впусна в разискването на въпроси от морално естество по отношение на общата негова почтеност, няма да питам дали постигането на заветната му цел за откриване на Троя частично или напълно оправдава онова, което е причинил на този или онзи, няма дори да ровя повече, за да науча какво конкретно е причинил. Например завинаги ще остане за мен загадка защо, когато по-късно Шлиман, вече световно известен покрай разкопките на Хисарлък и откритото „съкровище на цар Приам”, иска позволение да се върне в Русия, императорът парафира искането така: „Да се върне, ние с удоволствие ще го обесим”. Да залитна в тази посока значи да направя същата грешка, която мнозина критици правят и досега – наричат Шлиман „иманяр”, твърдят, че методите му на разкопки са „варварски” и „безскрупулни”, че едва ли не съсипва Троя, която всъщност иска да открие. Лесно е да се мерят старите дела с нашия нов, уж по-точен аршин – твърде лесно е, но надали е и твърде правилно.

Макс Щайнер, саундтрак „Елена от Троя”, 4

В началото на 60-те години Хайнрих Шлиман е вече достатъчно богат, за да се посвети на Троя – но добре съзнава, че не е достатъчно подготвен. За целта пътува много по света, изкарва две години като студент в Сорбоната и прави всевъзможни други стъпки, за да придобие максимални знания за Омир, Гърция, Троя и археологията. В интерес на истината, тогава археологията далеч не е системна, последователна и методична наука, както в момента, а е много близо до днешното иманярството, така че Шлиман просто няма откъде да научи някакви по-изтънчени методи за водене на разкопки. През 1866 година той изтегля капиталите си от Русия, за да ги инвестира в недвижими имоти в Париж и отива да живее там. Кани жена си да го последва, но тя отказва. Започва дълга процедура по един развод, за който продължава да има съмнения дали наистина се е състоял. Според руската църква двамата не могат да се разведат изобщо, затова го правят по някакъв закон на американския щат Индиана, като при това Шлиман лъже за местожителството си. Така или иначе, пътят на 45-годишния Шлиман вече е ясен и той казва: „Най-после имах възможност да осъществя това, за което цял живот бях мечтал – да посетя местата, където се бяха разиграли толкова интересни събития, да видя родината на героите, чиито приключения бяха изпълвали с възторг детските ми години”. Походът му към Троя обаче започва всъщност от обратната страна, оттам, където Омир свършва. Като един истински Одисей, който е липсвал от дома си дълги години, Хайнрих Шлиман отива първо на малкия остров Итака – вероятно за да чуе на място онези знаменити думи от втората велика книга на Омир, „Одисея”: „Музо, запей ми за този герой многоопитен, който странствува дълго, откакто порути свещената Троя, много поселища хорски видя и позна обичаи. Много страдания той по морето пустинно понесе – своя живот да спаси, а другарите в къщи да върне”…..

Омир, Одисея, старогръцки


Предлагат задължителни стажове за всички ученици

http://petel.bg/Predlagat-zadalzhitelni-stazhove-za-vsichki-uchenitsi__93942

Задължителни стажове за всички ученици, а не само за тези в професионалните гимназии. Това е новото предложение за реформа в...

Банкомат с работно време влудява жителите на Бургас

http://petel.bg/Bankomat-s-rabotno-vreme-vludyava-zhitelite-na-Burgas__93943

Банкомат, който има самостоятелно работно време, побърква жителите на бургаския ж. к. Меден рудник. За феномена алармира читател на...

Красота! Декемврийското слънце нарисува приказни пейзажи във Варна (снимки)

http://petel.bg/Krasota--Dekemvriyskoto-slantse-narisuva-prikazni-peyzazhi-vav-Varna--snimki-__93944

фото Румен Сарандев Варненци не устояха на изкушението да прекарат почивния си ден в разходка по плажа и в Морската градина. След...

Почина женският хипопотам в столичния зоопарк

http://petel.bg/Pochina-zhenskiyat-hipopotam-v-stolichniya-zoopark__93945

Вероятната причина за смъртта е хронично сърдечно заболяване Починал е женският хипопотам в столичната зоологическа градина, съобщиха...

Уестингхаус: "Ние сме гробокопачите на Земята!"

http://gikotev.blog.bg/drugi/2014/12/14/uestinghaus-quot-nie-sme-grobokopachite-na-zemiata-quot.1322572

Точно така представя самата себе си американо-японската компания Уестингхаус, кандидатка за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй", на титулната си интернет страница WestinghouseNuclear.Com. Ето какво виждаме там:

Карадайъ: ДПС ще бъде първа политическа сила

http://bulgarski.pogled.info/news/60739/Karadaia-DPS-shte-bade-parva-politicheska-sila

/Поглед.инфо/ Всеки би трябвало да говори от позицията на своята тежест. Хората, които искат да видят фактите, ще видят, че ДПС върши правилна политика. И най-нормално е в скоро време да бъдем и първа политическа сила, нормално е, заедно ще трябва да го направим.

А можеха с линейките да прегазят конкуренцията и да спечелят изборите!

http://ivo.bg/2014/12/14/%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5%d1%85%d0%b0-%d1%81-%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%b9%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d1%8f%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83/

Вече има реален ефект от „реформата” циганите да бъдат заплашвани с лишаване от медицинско обслужване- има сигнали от страната за отказ от изпращане на линейки на адреси в цигански махали след министерското окуражаване и масовия възторг от него.

 

На простите, глупавите, необразованите сънародници и читатели не дължа (поредно) обяснение защо расисткият изблик на министъра на здравеопазването е вреден за всички, включително и за онези, които не съзнават неизбежния рикошет.

 

Но на онези, които не са никак прости, а напротив, се налага още веднъж да кажа нещо- този път конспективно, защото явно не помагат публицистичните ми опити да посоча абсурда темата да се измества на плоскостта на „за” и „против” това да бъдат бити лекарите.

 

Никакви обиди и витиевати цинични заплахи ( придружени най-често със сексуален примитивизъм), с каквито тези дни ме заливат в блога ми озверели расисти, не могат да ме засегнат. Но повтарящият се призив да съм застанел на страна на лекарите е наистина удивителен пример за това как явно нормални хора не желаят да схванат нещо толкова просто: дори и циганите искат защита на държавата срещу собствените им душмани от същия етнически произход и въпросът изобщо не стои „за” или „против” побоя над лекари.

 

Явно ще трябва да кажа няколко неща в най—сгъстени краски, защото нямам намерение да отговарям лично на всеки желаещ да се прави, че не е разбрал същността на проблема:

 

-Министър Москов направи нещо, което от „възродителния процес” насам не си беше позволил до днес нито един представител на властта на толкова високо място, подбуждайки към етнически омраза ( както и да го замаза). Имал съм същата позиция срещу „възродителния процес” и тогава, когато това не беше много обичайно, меко казано. Нямам причина днес да се крия само , за да не се „цепя от колектива” и не ми пука, че не съм с болшинството.

 

-Едно е Сидеров да врещи по митинги подобни неща, с пълното съзнание, че няма да му се наложи да осъществява идеите си във властта, друго е тези идеи да прозвучат като министерска заплаха.

 

  • Гласувахте за Москов, а получихте Сидеров на квадрат.

 

  • Ако Москов беше формулирал мислите си по този начин преди изборите днес щяхме да имаме друга България с друга подредба във властта: РБ щеше да е с преднина пред ГЕРБ с антициганските гласове, засмукани от ГЕРБ,БСП, цензурата, АБВ, Атака и ПФ. Малките партии нямаше да минат бариерата на парламента и щяха завистливо да гледат на премиера Москов като на свой вероломен конкурент.
  • Жозеф Доул щеше да дойде в София да каже, че ГЕРБ (които мълчат в момента и оставят злорадо РБ да се излага пред ЕНП) не бива да се коалират с расистки проявени партии.
  • В перспектива изявата на Москов не просто бетонира монопола на ДПС сред ромските гласоподаватели, но следващият път ще ги направи вкупом безплатни, доброволни, а не платени бенефициенти на тази партия, която има шансовете да превземе върха на класациите на бъдещите избори и да спести доста пари при това.

 

Нещо лично до всички, които ме „заплашват”, че нямало повече да четат моите статии, че били разочаровани от мен, че съм бил паднал ниско, че най-вече трябвало да защитавам лекарите (твърдят го вкл. някои, защото са лекари, защото са от лекарско семейство и т.н.- сякаш това има нещо общо с темата за езика на омразата и етническото противопоставяне): време е да разберете, че не сте попаднали на правилното място и правилния човек, който не се бори нито за популярност, нито за аплодисменти- особено от страна на хора, които не желаят да погледнат на проблема като хора, а от партийна трибуна или расово извисен ( в очите им) пиедестал.

 

Не си губете времето със скромната ми личност и скромния ми блог- я какви велики дела ви обединяват, радвайте се и се прегръщайте ( с Атака, ПФ и т.н.).

Баща в ареста за побой над дъщеря си

http://petel.bg/Bashha-v-aresta-za-poboy-nad-dashherya-si__93940

За денонощие в следствения арест във Враца бил задържан 30-годишния Ивайло . Срещу него е повдигнато обвинение на системен тормоз над...

Хиляди варненци цел ден без вода в понеделник

http://petel.bg/Hilyadi-varnentsi-tsel-den-bez-voda-v-ponedelnik-__93941

Поради авария на магистрален водопровод голяма част от Варна ще е без вода в понеделник - 15 декември.На сухо от 9 до 21 часа ще остане...

Спасените в Сините камъни момчета са с измръзване, сестра им - със счупено рамо

http://petel.bg/Spasenite-v-Sinite-kamani-momcheta-sa-s-izmrazvane--sestra-im---sas-schupeno-ramo__93934

Двете момчета на 5 и 7 години и сестричката им (8 г.), които бяха спасени в местността Сините камъни, са настанени в МБАЛ “Д-р Иван...

Симеон Сакскобургготски припадна до патриарха

http://petel.bg/Simeon-Sakskoburggotski-pripadna-do-patriarha-__93935

На бившият премиер Симеон Сакскобургготски му прилоша по време на 3-часовата служба в манастира "Св. Св. Кирик и Юлита" над Асеновград....

Коледни рисунки украсиха кампания за талантливите деца на Варна

http://petel.bg/Koledni-risunki-ukrasiha-kampaniya-za-talantlivite-detsa-na-Varna__93936

Стотици детски рисунки станаха част от дарителската кампания в полза на талантливите деца на Варна. Картините бяха представени на...

Пенсионерка изроди бебе на пътя под дъжда в карнобатското село Козаре

http://petel.bg/Pensionerka-izrodi-bebe-na-patya-pod-dazhda-v-karnobatskoto-selo-Kozare__93938

Кадър bTV         Пенсионерка изроди бебе под дъжда в запустяло карнобатско село. Момиченцето тръгнало да излиза на бял свят...

Има и оптимистична хипотеза за изчезването на Сертов

http://ivo.bg/2014/12/14/%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b8-%d0%be%d0%bf%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d0%b8%d0%bf%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d1%87%d0%b5%d0%b7%d0%b2/

По случая с изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, превърнат във водеща тема за медиите у нас вече от седмица насам, реших да постъпя като някои бебета: да слушам по-дълго, преди да проговоря членоразделно с натрупания запас от думи.

 

Поучени от горчивия си опит, ние сме свикнали да вярваме, че по върховете на държавата има предимно злодеи. Ако някой каже добра дума за голям държавен началник, вкупом не му вярваме.

 

А какво казват всички, които познават Петко Сертов – от съседите му, до журналисти, политици, бизнесмени, ченгета и т.н.?

 

Цари пълно единодушие в оценката за него. Обобщено казано, той е тих, скромен, почтен, порядъчен. Все в този дух. И нито една крива дума!

 

Това е забележително позитивно единодушие в царството на завистта и лошотията, в което живеем. Но сама по себе си, ако не бъде разположена в съответния контекст, тази положителна характеристика за Сертов не означава още нищо. Тя по-скоро напълно подхожда на клишетата за кандидатстване в Партията или в Комсомола в НРБ ( „ тих и скромен другар” беше стандартна препоръка , която по времето на съветската перестройка взе да се променя в духа на гласността към „ напорист и инициативен” – това бяха нови, търсени на обществения пазар качества).

 

Ами ако описанието на Петко Сертов не е плод на обичайното лицемерие в стил „ за изчезналия или добро или нещо”? Ако Сертов наистина е толкова почтен, какъвто го описват близките и познатите му?

 

В такъв случай изчезването му може да е резултат и от …почтеността му. Може пък най-после някой да е решил да напусне океана от непочтеност, в който се давим и да е потърсил начин да спаси ако не на първо място себе си, то съвестта си и …каквото може от остатъците от почтеност в България.

 

Чисто теоретично Сертов може да е пожелал да сподели отвращението си от факти за непочтеността в българската политика, в търговията с интереси и данни за корупцията, които знае като един от най-осведомените хора в държавата. В България обаче няма безопасна изповедалня за почтени пазители на смъртоносни тайни от този род.

 

Сега, въпреки довчерашните заклинания, че това било невъзможно, вече знаем, че Сертов е напуснал България през южната ни европейска врата Гърция, „въоръжен” с международен паспорт. Потвърди го днес вътрешният министър Веселин Вучков.

 

И така, почтеният доскорошен шеф на контраразузнаването на натовска България, „разкрит” от негови познати като недолюбван в червените среди заради прекаленото му сближаване със Запада, е финтирал всички, включително семейството си ( „ще се върна довечера, казал на съпругата си”), явно печелейки време да изчезне в чужбина, носейки в главата си опасното съкровище за скандали в България, които няма как да оповести тук.

 

Ами ако почтеният Сертов е решил да направи това някъде, където могат да му гарантират сигурността?

 

Питам само в случай, че Сертов наистина е толкова почтен, колкото го „обвиняват”. Защото да си почтен в България е ако не диагноза за лудост, то е самоубийствен недостатък, който обаче някой би могъл да поиска да превърне най-после в предимство.

 

Дали този някой ще се окаже Сертов, който съвсем не е „господин никой”?

 

Нямам представа дали тази моя хипотеза ще се потвърди ( още повече, че чудеса от този род са малко вероятни), но поне е приятно да си представя колко корумпирани, просмукани от непочтеност, крадци на милиони, търговци на фалшиви обещания в страната ни ще се изпотят само при тази мисъл.

Три погледа към прехода и миналото

http://reduta.bg/v2/article/%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE

Ако се доверим на по-опитните в осмислянето на собственото си минало нации истинската рефлексия върху него започва едва след десетилетия. Четвърт век след 1989 година май трябва да продължим с подновено усилие. Но това е въпрос не просто на воля, но и, в немалка степен, на изостряне и смяна на погледа. Последните седмици ни дават чудесни възможности за това. Под формата на две нови книги, „Сексът и комунизмът“ на Милена Фучеджиева и „Соц гурме“ на Албена Шкодрова и една преиздадена, „Естествен роман“ на Георги Господинов. Използвам този повод, за да поговорим с техните автори и да загледаме близкото ни минало с нова наситеност и поглед. В три поредни седмици на нашия сайт ще публикуваме тези разговори. Първият ще е с Милена и ще ви го предложим още тази седмица.

Мъж реши да съди здравния министър Петър Москов за дискриминация

http://bulgarski.pogled.info/news/60738/Mazh-reshi-da-sadi-zdravniya-ministar-Petar-Moskov-za-diskriminatsiya

/Поглед.инфо/ Мъж реши да съди здравния министър Петър Москов за дискриминация. Христо Николов вече е подал жалба в Комисията по дискриминация, информира Нова телевизия.

Домашни сирене и кашкавал са хит на пазара

http://petel.bg/Domashni-sirene-i-kashkaval-sa-hit-na-pazara__93931

Вкусен и привлекателен на вид обаче продуктът може да се окаже опасен Домашно произведено сирене, кашкавал и масло са хит на пазара в...

Замразяват пенсионната реформа през 2015 година

http://petel.bg/Zamrazyavat-pensionnata-reforma-prez-2015-godina__93933

Възрастта за пенсия няма да бъде вдигана през 2015 година. Това решиха на срещата на премиера Бойко Борисов със синдикатите и финансовия...

МВР: Автомобилът на Петко Сертов е засечен в Гърция с 3 технически средства!

http://bulgarski.pogled.info/news/60737/MVR-Avtomobilat-na-Petko-Sertov-e-zasechen-v-Gartsiya-s-3-tehnicheski-sredstva

/Поглед.инфо/ От информацията, която снощи обобщихме със специален щаб, с много висока степен на сигурност мога да кажа, че автомобилът, с който обичайно се движи г-н Сертов, е напуснал територията на Република България в посока Гърция.

Обезобразената при варненски стоматолог Росица: Баща ми се разплака, грабна пушката...

http://petel.bg/Obezobrazenata-pri-varnenski-stomatolog-Rositsa--Bashha-mi-se-razplaka--grabna-pushkata---__93929

Росица Павлова се прочу печално през последните дни с кошмарната си одисея и ходене по мъките, които започват след невинно посещение при...

Тръгва влакът от София до Будапеща

http://petel.bg/Tragva-vlakat-ot-Sofiya-do-Budapeshha__93926

От днес влиза в сила новото разписание на БДЖ, припомня ТВ7. Новият график за движение на влаковете на "Холдинг Български държавни...

Честит имен ден на всички със снежни имена!

http://petel.bg/CHestit-imen-den-na-vsichki-sas-snezhni-imena-__93927

На 14 декември по традиция се почита паметта на великите свещеномъченици Левкий, Тир и Калиник. Тримата са сред почитаните християнски...

Орешарски: Европа има нов приоритет - Южният газов коридор

http://petel.bg/Oresharski--Evropa-ima-nov-prioritet---YUzhniyat-gazov-koridor__93928

Преди няколко дни бе обявено, че Европа вече има нов приоритет – Южният газов коридор. Това написа в профила си във фейсбук бившият...

Доживяхме да ядем египетски череши по 50 лв. и грозде от Перу за 10 лв.

http://bulgarski.pogled.info/news/60736/Dozhivyahme-da-yadem-egipetski-chereshi-po-50-lv-i-grozde-ot-Peru-za-10-lv

/Поглед.инфо/ Египетски череши по 50 лева за килограм се появиха на столичния пазар "Ситняково". Това е най-скъпият плод, който се предлага у нас в навечерието на Коледа, пише "Преса".

Борисов нямал борчове към банки /Защо ли!?/

http://bulgarski.pogled.info/news/60735/Borisov-nyamal-borchove-kam-banki-Zashto-li

/Поглед.инфо/ Десет от общо двадесетте министри в кабинета “Борисов 2” са обявили, че имат задължения към различни банки в декларациите си за конфликт на интереси, които са публикувани на сайта на специално създадения за целта регистър, информира "Монитор".

ЕС бил искал добри отношения с Русия

http://svetoven.pogled.info/news/60734/ES-bil-iskal-dobri-otnosheniya-s-Rusiya

/Поглед.инфо/ Европейският съюз би искал да има добри отношения с Русия и се надява на сътрудничество, заяви германският канцлер Ангела Меркел в седмичното си обръщение.

Вдовицата на убития командос Емил Шарков: Липсата става все по-голяма

http://petel.bg/Vdovitsata-na-ubitiya-komandos-Emil-SHarkov--Lipsata-stava-vse-po-golyama__93923

„Много искам в този ден всички хора, които познаваха и обичаха Емо да си спомнят за него. Бих искала да правя всичко по силите си да...

Вътрешният министър: Колата на Петко Сертов е влязла в Гърция

http://petel.bg/Vatreshniyat-ministar--Kolata-na-Petko-Sertov-e-vlyazla-v-Gartsiya__93924

В петък вечер колата, която е била ползвана от бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, е минала границата с Гърция. Това съобщи министърът на...

Мъжете били по-глупави от жените, сочи проучване

http://interesen.pogled.info/news/60733/Mazhete-bili-po-glupavi-ot-zhenite-sochi-prouchvane

/Поглед.инфо/ Мъжете наистина са по-глупави от жените, защото са главни герои в 90 процента от случаите за хора, умрели глупаво, съобщи в. "Дейли телеграф".

Не съм оказвал натиск за недопускане на Калфин

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/60732/Ne-sam-okazval-natisk-za-nedopuskane-na-Kalfin

/Поглед.инфо/ Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин не е допуснат на среща на ресорните си колеги от ПЕС след отказ на ръководителя Николас Шмид. Днес зам.-шефът на АБВ Калфин обвини соцлидера за отказа.

Ликвидирани терористи на "Ал Кайда", дегизирали се като жени

http://svetoven.pogled.info/news/60731/Likvidirani-teroristi-na-Al-Kaida-degizirali-se-kato-zheni

/Поглед.инфо/ Йеменски граничари ликвидираха няколко бойци на терористичната мрежа "Ал Кайда", преоблечени като жени, скрили лицата си зад бурка.

Американец влиза тайно в КНДР, за да разказва за нарушения на човешките права

http://svetoven.pogled.info/news/60730/Amerikanets-vliza-taino-v-KNDR-za-da-razkazva-za-narusheniya-na-choveshkite-prava

/Поглед.инфо/ Вторият опит да влезе на територията на Северна Корея се е оказал успешен за 29-годишния гражданин на САЩ Артуро Мартинес, който твърди, че е дошъл, за да разкаже за нарушенията на човешките права в своята страна.

Мобилен оператор начисли сметка на жертва на потопа в Аспарухово

http://petel.bg/Mobilen-operator-nachisli-smetka-na-zhertva-na-potopa-v-Asparuhovo__93919

Мобилен оператор начисли погрешно такси на загинала в наводненията жена от варненския квартал Аспарухово и я даде на колекторска фирма...

Неделен скреж във Варна (снимки)

http://petel.bg/Nedelen-skrezh-vav-Varna--snimki-__93920

В ранните часове на неделния ден колите във Варна бяха покрити със скреж. От рано сутринта собственици на автомобили почистваха...

Откриха три изгубени деца в местността Сините камъни след 12-часово издирване

http://petel.bg/Otkriha-tri-izgubeni-detsa-v-mestnostta-Sinite-kamani-sled-12-chasovo-izdirvane__93921

Тази сутрин след 12-часово издирване са открити три деца – на възраст 5, 7 и 8 години, изгубили се в местността „Сините камъни“ вчера...

Ако докладът за ЦРУ е верен, Буш е действал като Саддам

http://svetoven.pogled.info/news/60729/Ako-dokladat-za-TSRU-e-veren-Bush-e-deistval-kato-Saddam

/Поглед.инфо/ Когато шеф на екип за мъчения на ЦРУ решил да унищожи видеозаписите на ужасяващата работа на своя екип, той несъзнателно предизвикал серия от събития, довели до огласяването тази седмица на най-обемната, детайлизирана документация на незаконно поведение от страна на високопоставени държавни служители и умишлено причиняване на болка на неучастващи в бойни действия хора от страна на Съединените щати след приключването на Гражданската война.

Турция разиграва картите на кръстопътното си географско положение

http://analitichen.pogled.info/news/60728/Turtsiya-razigrava-kartite-na-krastopatnoto-si-geografsko-polozhenie

/Поглед.инфо/ Ако се анализира външната политика на Реджеп Ердоган, ще може да се видят онези дълбоки промени, които се извършват след Студената война в международните отношения и в разположението ни силите в света. Заемайки изгодно положение между Балканите, Кавказ, Средният изток и Персийския залив, а също между араби, перси, евреи и кюрди, както и между т. нар. "мюсюлмански и християнски светове", Турция се опитва да разиграва всички тези карти.

Фалиралият Киев ще изнудва Москва за милиарди

http://petel.bg/Faliraliyat-Kiev-shhe-iznudva-Moskva-za-miliardi__93917

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк намери изход от критичното положение, в което се намира украинската икономика, пише РИА Новости....

Всеки втори министър с банков кредит

http://petel.bg/Vseki-vtori-ministar-s-bankov-kredit__93916

Десет от общо двадесетте министри в кабинета „Борисов 2” са обявили, че имат задължения към различни банки в декларациите си за конфликт...

Вашият хороскоп за деня

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-denya__93913

Овен Днес проследете дали вече предприетата от вас промяна от личен характер се осъществява правилно. Погрижете се да поддържате...

Гришо се похвали с нова придобивка

http://petel.bg/Grisho-se-pohvali-s-nova-pridobivka-__93914

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се похвали с нова придобивка, публикувайки снимка в социалната мрежа „Инстаграм”....

P.S. на ATOM theatre

http://smiling.webreality.org/blog/?p=7250

17384

независимото изкуство – в него има толкова много заряд и вдъхновение!
ATOM theatre е независима танцова формация, която поставя P.S. по мотиви от стиховете на Яворов

един спектакъл изпълнен превъзходно, синхрон, страдание, музика, емпатия, движение, докосване, лекота, тегоба, душа, чистота

едно различно преживяване във всеки смисъл. препоръчвам

Кралското семейство разпространи снимки на принц Джордж

http://petel.bg/Kralskoto-semeystvo-razprostrani-snimki-na-prints-Dzhordzh__93912

Три коледни снимки на розовобузестия принц Джордж бяха пуснати от британското кралско семейство в събота. Снимките показват 17-месечния...

Преговорите в ООН за забавянето на промените в климата пред провал

http://petel.bg/Pregovorite-v-OON-za-zabavyaneto-na-promenite-v-klimata-pred-proval__93911

Преговорите в ООН за забавянето на промените в климата в събота бяха на път да се провалят заради спор между Китай и САЩ, станал повод за...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване