04/15/16 09:16
(http://vasvalch.com/)

MobCon Europe – живот в света на чатботовете и изкуствения интелект

mobcon europe

През миналия уикенд имах възможност да участвам в едно от по-интересните технологични събития на годината, и то от страната на сцената. Бях MC (хост? модератор? водещ?) на MobCon Europe успях да си поговоря неформално с лектори и да погледна зад кулисите на мобилните технологии. Веднага си признавам, че технологичният жаргон ми беше сложен и може би щях да извадя още повече информация, ако се занимавах с код. Но въпреки това MobCon покри доста интересни и за мен теми.

Един от основните фокуси на събитието беше отдалечаването от технологията, разработката, системите и устройствата и все повече говорене за потребителите и техните проблеми. Разработчиците се фокусират изцяло върху потребителя, опитват се да влязат в главата му, за да отговорят максимално на неговите изисквания и да решат проблемите му. Или, както каза Ерин от Booking.com – It’s not simply about devices and implementation. It’s primarily about people, problem solving and possibility.

Не е необходимо да правите нещо максимално сложно, напротив – красотата и лесното използване всъщност носят много повече полза на потребителя. Свикнали сме да мислим за технологиите като за нещо бездушно и роботоподобно, но мобилните технологии са постоянно с нас и така позволяват да създадем емоционална връзка с потребителите, като сме им полезни всеки ден. Но това се случва, само ако им предоставим дигитално преживяване, основано на простота, полезност, доверие и емоция – така смята Annika Seaberg от MentorMate. Това ще диференцира приложението ви от всички останали на пазара и ще помогне да стигнете до онези (едва) 34% от приложенията, които потребителят отваря повече от 10 пъти на телефона си.

Разбира се, нямаше как да не стане дума за chatbots – 2 презентации в програмата бяха отделени на чат-каналите и начините, които те предоставят за взаимодействие с потребителя. Уви, не успях да чуя нито една от тях, но самата тенденция за увеличаване фокуса върху тези технологии е показателна – чатботовете ще бъдат новото черно още тази година.

Друга интересна тенденция е използването на изкуствен интелект за анализ на потребителите. Anton McConville от IBM показа няколко страхотни примера за това. Например, може да анализираме интересите на Twitter потребител като се направи лингвистичен анализ върху биографиите на хора, които той следва. Така изскачат думи като „design“, „usability“, „science fiction“ и други интереси – логиката е, че следваш определени хора, защото имате споделени интереси и натрупването на определени интереси в твоя following говори за твоите собствени.

Друг жесток пример по сходна тема е лингвистичният анализ, който Антон е направил на албумите на David Bowie. Можете да видите не само готовия анализ, но и да тествате на коя Bowie-персона приличате най-много, според анализ на вашите туитове.

Антон показа, че анализът на обеми данни може да се случва не само в дигиталната среда, но и във физическия свят, благодарение на новите технологии. Ето пример как се следи потокът на хора в различни зони по време на голямо събитие.

И за финал – ще ви спомена най-интересната презентация, на която не отидох. Борис Христов говори как да водим презентации в света на мобилните устройства и представи няколко интересни инструмента за обратна връзка в реално време: Mentimeter, Slido и Zeetings. Представянето му е тук.

Постът MobCon Europe – живот в света на чатботовете и изкуствения интелект е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 04/15/16 09:16 http://vasvalch.com/mobcon-europe/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване