06/18/16 07:36
(http://ivo.bg/)

Москва връща жеста на своя Бойко- разяснява ни какво става в България

Такааа, ето че след Борисов, който се грижи Русия да е я боли от хипотетично българско участие в обединени черноморски сили със своите съседи, самата Русия му отвръща с взаимност, обяснявайки какво точно се случва по върховете на българската политика.

 

Нашите държавни ръководители не ни осведомиха какво наложи близката до истерия реакция на вероятността да се отбраняваме заедно с Румъния, Турция и Украйна по море.  От времето на войната в Косово не е имало такъв демарш на държавното ни ръководство. Тогава обаче, да припомня, ставаше дума за реална война и нереалистичното очакване да останем настрана от нея. И нещо по-важно: решението на парламента в София през 1999-та година да подкрепи НАТО, в синхрон с правителството и президента, предопредели историческото ни откъсване от руската орбита с рязък завой към естествената ни европейска среда. Пет години по-късно това решение се реализира чрез членството ни в НАТО.

 

Днес яхтата на Борисов изпълнява „ляво на борд” и командата „на изток”.

 

Под личното водачество на великия яхтен кормчия Борисов България даде заявка за разграничаване от общата атлантическа позиция спрямо Русия с подмазвачески тон към Кремъл. Агенция Ройтерс написа, че България се е поддала на руския натиск, но това всъщност се е случило отдавна- още с възхода на зависимия от Москва Борисов. Днес тази зависимост просто не може да повече бъде скрита. Дошло е време руският агент за влияние номер едно в България да изиграе открито номера с казачока пред целия свят, репетиран досега от него с малки подскоци и приклякания.

 

Официална Русия посреща сигнала на Борисов не просто с овации, но и като „завърта ножа” по-дълбоко в раната. Вместо дипломатично премълчаван, за даде възможност на Борисов пак да се направи на прозападен политик и в това качество да служи като троянски кон по-ефективно на руската политика, от Кремъл безпощадно го тикат в заявената от него посока на дистанциране от Запада. На практика му казват: „няма мърдане, казал си „а”, ще трябва да изрецитираш докрай нашата руска азбука”.

 

На ръба на подигравката е в този смисъл изявлението на виден руски интерпретатор на мислите на руския император. От него научаваме руската версия за това какво става в София- повтарям, не от българските медии, не от българските политици, не и от медиите в съюзните ни държави, а именно от руски източник ни е дадено на узнаем какви са „софийските потайности”.

 

„Доколкото ми е известно тук в Русия, първоначално президентът е реагирал положително на едно такова предложение (бел. ред. – идеята за черноморска флота с участието на България, Турция, Румъния и Украйна), после е променил мнението си, а министър-председателят (бел. ред. – Бойко Борисов) е реагирал отрицателно. По-късно Плевнелиев е казал, че е прибързал и също не е съгласен с идеята. Това е нещо много важно, тъй като ние смятаме Черноморския регион за едно уязвимо място и особено чувствителен регион. Това каза Никита Бондарев от Руския институт за стратегически изследвания в скайп връзка по време на кръгла маса, организирана по повод първата година на изданието Руски дневник. Институтът е воден от генерал Леонид Решетников и е организация, директно свързана с администрацията на руския президент Владимир Путин. Затова една такава реакция на министър-председателя (бел. ред. – Бойко Борисов) беше възприета много добре в Русия. Тя го представя в една много добра светлина в Русия. Може да се каже, че през последната година Бойко Борисов се възприема в Русия по един различен начин. Ако се върнем към близкото минало може да си спомним колко тежко вървяха нещата с някои проекти в енергийната сфера. Сега виждаме една коренно различна картина. Днешният кабинет на България, правителството на Бойко Борисов, е нещо като двигател на развитието на един такъв проект като “Южен поток”, каза още Бондарев. По думите му разрешението за строителството на газовия хъб “Балкан” премахва пречката пред осъществяването на “Южен поток”. Виждаме една сериозна политическа воля от страна на българското правителство за възстановяването на “Южен поток”. Понякога дори се чудим дали става въпрос за един и същи човек, за един и същ Бойко Борисов, който в началото правеше всичко възможно да се прекрати работата на проекта, а сега действа изцяло в негова полза, допълни още той. ( actualno. com)

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване