07/14/16 07:15
(http://ivo.bg/)

Полетът на лешояда Борисов във висините на лъжите

Царят на цифрите Бойко Борисов и днес се прояви в интервю за БТВ като жонгльор с милиарди, след което ги коригира на стотици милиони ( във връзка с договорите за т.н. американски централи, “мариците”). Така започна отговора си на въпрос какво да се прави с АЕЦ “Белене” след като Русия осъди България за 600 милиона евро. А за по-извинително ( спрямо Русия) премиерът приравни към казуса и текущи съдебни дела срещу България от ( западни) енергоразпределителни дружества. Т.е. не само руснаците са лоши…

Явно много му се иска да обори твърденията за себе си като за “американски човек”. И така се престара в този порив, че няколко пъти изтъкна как министърът на икономиката в предишното правитество, социалистът Драгомир Стойнев, искал да купувме реактор от американската компания Уестингхауз. Отишъл чак в Америка с тази цел. Иначе казано, не той, Борисов, а социалистите са проамериканци, опита се да внуши той, отчитайки се пред Кремъл.

Проектът АЕЦ “Белене” Борисов оцени на око за 10 милиарда евро, а загубите за 3 милиарда ( досега) – ако се върнете назад във времето, ще видите, че тези милиарди в неговите сметки варират с…милиарди.

За първи път, поне според автора на тези редове ( и автор на книгата “Ядреналин” в съавторство с ядрения експерт Георги Котев, в която застъпваме тезата за недопустимата хазартност на ядрената енергетика спрямо съдбата на човечеството), Борисов изтъкна като аргумент срещу строителството н АЕЦ “Белене” шока от катастрофата във Фукушима през март 2011 г. Това е голямо “прозрение” с повече от 5 години закъснение, при което днес Борисов се позова на решението на Германия, Австрия и Италия да си забранят ядрената енергетика след Фукушима.

Невежият ни премиер отново е пропуснал някои “подробности” в полза на Русия: Австрия и Италия си забраняват ядрената енергетика заради съветската ядрна катастрофа в Чернобил още през 1986 г., а Италия просто препотвърди тази своя политика с нов рефендум след Фукушима. Но и това не е най-скандалната дупка в познанията на Борисов. По-лошото е, че той не помни цинизма на собственото си изявление само седмица след японския взрив, ужасил целия свят. Вместо да се стресне, премиерът Борисов най-спокойно изрече следното:

“Реакторите ( т.е. цели два- бел. ivo.bg) са готови и чакат, ако не ги вземем ние, да ги вземе Турция”, коментира той ( премиерът Борисов- бел. ivo.bg.) в четвъртък пред ТВ7.
“…Между другото и в момента има предложения за два – единият 15, другият 20-годишен договор, с мисля, че едната беше швейцарка компания, другата турска, за изкупуването на електроенергията на един от блоковете на “Белене”. Сиреч днес можем да подпишем гарантирана продажба на единия блок”, заяви българският премиер.http://www.mediapool.bg/dali-pak-da-ne-prodadem-badeshtiya-si-reaktor-v-ebay-news177248.html

А сега, внимание: казаното от Борисов на 18 март 2011 г. , само седмица след Фукушима, е пълна лъжа. Никакви реактори не са били произведени по онова време. Нито един. Това може да се провери лесно в сайта на руския производител.Но пък днес Борисов вече е разбрал, подобно на Австрия, Германия и Италия, че е пагубно да се развива ядрена енергетика.

Толкоз за гиганта на корупционните практики АЕЦ “Белене” и за гиганта на мисълта Бойко Борисов, когото репликиране от страна на интервюиращите относно лъжите му за милиарди не го лови…

Поради което премиерът продължи с милиардните си сметки.

В Америка харчат сто милиарда долара за президентска кампания, ангажира се той отново с милиарди в защита на незащитимия факт, че кандидатът на ГЕРБ се крие, вместо да обикаля страната в предизборна кампания.

Не случайно 3 милиарда и 600 милиона долара сме вложили в пречиствателни станции в Черно море, прецизира премиерът тезата си относно демилитаризирането на морето, което не било правилно казано ( от самия него). Правилно било да се говори срещу трупането на оръжия в Черно море, защото и ние не можем да си докараме корбите в Перловската река.
Какво да каже човек след този полет във висините на лъжините? Претендира да е орел, а всъщност е лешояд, защото ни има за мърша, от която захранва самочувствието си на непобедим покорител на още по- невежите избиратели.
Ето и смооценката му за себе си като орел:
На 30 май 2014 г.пред БНТ

http://www.mediapool.bg/borisov-kam-ermenkov-az-otlitam-nali-znaesh-orel-do-lano-ne-stoi-

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване