08/03/16 09:16
(http://vasvalch.com/)

10 навика на успешните блогъри

blogging-habits

Една известна реклама от недалечното минало говореше за превъзходството на акъла над яденето. При блоговете можем да заложим същата максима – не винаги тези, които пишат най-много, най-дълги или най-бързи постове, печелят голямата битка за вниманието на читателите си. Но как се печели тя?

Всеки блогър има собствена рецепта, която ми е особено интересна – затова често чета постове, представящи тези рецепти. От тях с времето извадих най-важните съставки, които са в списъка тук – без конкретна подредба и без амбиции за изчерпателност. Ще се радвам да чуя вашите допълнения. Ето какво правят успешните блогъри:

1. Четат повече, отколкото пишат

Не помня кой го беше казал, но вероятно е някой велик автор – за да си добър в писането трябва много четене. И тъй като блогърската задача е предимно задача писателска, блогърите също трябва да четат много. С времето започват да ти правят впечатление различни неща – как се съкращават изречения, за да носят повече емоция, кои думи не звучат убедително и кои те заковават пред текста. А щом тези неща ти правят впечатление, имплементираш ги в своите постове.

2. Събират идеи

Когато четат ново фентъзи, когато разхождат кучето, когато се возят в градския транспорт. Идеите може да се появят навсякъде – затова трябва да сме готови да ги хванем и запазим. Офлайн или онлайн, намерете система, в която да събирате идеите си.

3. Интересуват се от статистиките…

Целта на месечния блог анализ не е да се опияняваш от усещането за собствена значимост. Погледът към статистиките показва, че цениш мнението на читателите си и без да ги питаш директно, следиш кое им е най-интересно. Числата ясно показват кои постове привличат внимание и кои не са го спечелили.  Освен посещенията, може да видите какво търсят хората в Google, за да стигнат до вас, или какво търсят директно във вашия сайт.

Разбира се, че можеш просто да гледаш статистиките и да смяташ процентите увеличение – но може и да ги използваш като насока за следващия пост, който ще е полезен на аудиторията ти. Второто, по всяка вероятност, е по-ценно.

4. …но не са обсебени от тях

И все пак, статистиките не са всичко, а особено за млад блог могат да са убийствени. Толкова много интересни автори не са се родили въобще, защото са обръщали внимание на числата в Google Analytics твърде рано и са решили, че те никога няма да се увеличат. Добрите блогъри знаят, че е по-добре да имаш малка, но лоялна аудитория, на която даваш стойност, отколкото да се стремиш да угодиш на всички.

5. Изразяват собствено мнение

За разлика от новинарските сайтове, блоговете не претендират за обективност или изчерпателност. Самият формат, още от раждането си, предполага изразяване на собственото мнение на автора. Много блогъри обаче се притесняват да направят точно това – да кажат ясно зад какво застават. Четем успешните блогъри точно защото казват това, което мислят – без да се страхуват, че то може да роди спорове.

6. Не хранят троловете

Когато прочетеш негативен коментар или явно заяждане на блога си, желанието да отговориш директно е голямо. Но опитните блогъри знаят кога има смисъл да говорят и кога това няма да има значение. Преценката за тези две ситуации отнема известно количество практика – и отличава опитния блогър.

7. Имат свой стил

Ако можеш да прочетеш текста в Word, би ли познал кой автор е пред погледа ти? Вярно е за Хемингуей, вярно е за Марк Твен – вярно е и за тези блогъри, които са изградили отличим стил. Уви, нямам отговор на въпроса „Как?“- мисля, че формулата включва 20% активен фокус върху твоя стил, 70% практика и редактиране, 10% талант.

8. Форматират!

Ако за отличимия стил се изисква практика и опит, то да направиш текста си четим е въпрос на малко усилие. С днешните CMS редактори като WordPress нямаш извинение да не форматираш добре текста! Тогава защо толкова много постове са просто стена от думи без нито един параграф? Не е ясно – но е ясно, че добре форматираният текст е по-четим и се възприема по-лесно.

Успешните блогъри използват булети, пишат параграфи не по-дълги от 5 изречения и избират четими шрифтове и размери.

9. Не се взимат насериозно

Има много добри, но самозабравили се автори. Повечето обаче знаят, че не са суперзвезди и не се държат като такива. Добрият блог пост винаги носи щипка самоирония.

10. Изхвърлят децата си

Идеята, която толкова ти е харесала в началото, все пак не работи? На средата на поста усещаш, че нямаш интересен поглед върху темата и просто повтаряш нещо вече казано? В момента нямаш вдъхновение за тази тема? Започнатите и „убити“ постове са по-ясен знак за добрите блогъри от започнатите и довършени такива. Това показва, че авторът си е задал най-важния въпрос: „Ще донесе ли този пост полза на аудиторията ми?“ Ако отговорът е „Не“, постът просто не излиза, дори да е напълно готов.

Е, със сигурност не мога да изчеря тази тема в десет точки – ще се радвам да споделите какво пропускам!

Постът 10 навика на успешните блогъри е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 08/03/16 09:16 http://vasvalch.com/10-blog-navika/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване