08/03/16 07:08
(http://ivo.bg/)

Донос в подкрепа на Бокова направо я закопава дипломатически със своята недипломатичност

 

Със защитниците на руската кандидатура Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, на която днешна България не може да откаже туземна подкрепа, може да се спори по много аспекти. Но ето, че се появи и още един направо безспорен аргумент от мегапартиотично естество, който отхвърля твърденията за Бокова като някаква безлична глобална персона.

Оказва се, че Бокова изобщо не е някаква неутрална, приемлива за света, заслужаваща универсална подкрепа кандидатура, съдник в споровете между народите и държавите, омбудсман на върха на световната справедливост , който не проявява национални пристрастия в ролята на съдия, а всъщност е инструмент, “мощна преграда” за борба с “комшиите”.

И това ако не е донос срещу Бокова в навечерието на решението на гласуващите дали Бокова да остане в състезанието за шеф на ООН, (на)здраве му кажи! Ако авторитетните мнения на “Икономист”, “Уолстрийт джърнъл”, “Ди велт” и т.н. за руската връзка на Бокова не са убедили напълно колбаещите се в своята подкрепа за нея държави, то това авторитетно българско мнение вече ще наклони везните на съмняващите се, че Бокова е подходяща з високия пост.

Цитирам Васил Василев, бизнесмен и шеф на патриотична фондация, яростен защитник на Русия от заветите на Апостола да не допускаме тя да ни пороби, който сега обяснява как целият свят ще бъде подчинен на българския интерес срещу “комшиите” в случай, че Бокова се разпорежда еднолично от името на ООН и в това качество би била по мощна от Русия и САЩ заедно, превръщайки ООН в чисто български дипломатически инструмент :

“ От провала на кандидатурата на Бокова обаче биха имали особен интерес комшиите. Ако бъде избрана за генерален секретар на ООН, тя би била мощна преграда пред амбициите им за овладяване на България и Балканите. Никой друг, дори и САЩ и Русия заедно, не биха имали такова възпиращо влияние върху Турция, каквото би могла да окаже световната организация. Турция може без САЩ, може и без Русия, но не може без ООН. Едно е да се противопоставиш на една или две държави, друго е на целия свят”.

Васил Василев за случващото се с кандидатурата на Ирина Бокова: Донос в услуга на комшиите

Информационна агенция “Фокус”

София. При престъпление разследващите търсят кой би имал полза от него. При политическо убийство или тероризъм въпросът придобива особена важност, за да се предотврати рецидив. Важна е не личността на Ван дер Любе, а кой дърпа конците. Тъй като доносът срещу Бокова може да се разглежда като опит за политическо покушение с огромно международно значение, да се опитаме да видим кой би могъл да стои зад действието на мюрето. Това пише в писмо Васил Василев председател на Фондация „Братя Василеви“, във връзка със случващото се с кандидатурата на Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН.

Борбата срещу комунизма е теза на най-глупавите анализатори. Ако беше така, то Е.М. и неговите сподвижници трябваше просто да попречат на българското правителство да подкрепи Бокова. Тогава тя нямаше да се кандидатира. Как една крайно лява партия ще нарежда на дясното правителство, а дясната коалиция със седем министри ще подсмърча безпомощна отстрани? И Е.М. да не се мисли за по-голям русофоб от президента, който пък подкрепя Бокова ? Основните аргументи – учила в Москва и дъщеря на Георги Боков – бяха известни много отдавна и много по-лесно щеше да е да ги наложат у нас, отколкото в Париж или Ню Йорк. Т.е. пълни глупости.

Тезата за лошото управление на ЮНЕСКО е не по-малко смахната. Как си представяте обкръжението на Ф.Д. и Костов да поучава световната организация как е целесъобразно да се харчат пари, а нейните служители със сведени глави да молят опрощение ? А и смятате ли, че Е.М. е в състояние да накара членовете на ИК на ЮНЕСКО да мръднат дори клепачите си ?

Тезата, че португалците са платили, за да се елиминира Бокова и да се отвори път на тяхната кандидатура, изглежда по-основателна. Но тя крие такива рискове при провал, че здравомислещи хора не биха я приложили.

От провала на кандидатурата на Бокова обаче биха имали особен интерес комшиите. Ако бъде избрана за генерален секретар на ООН, тя би била мощна преграда пред амбициите им за овладяване на България и Балканите. Никой друг, дори и САЩ и Русия заедно, не биха имали такова възпиращо влияние върху Турция, каквото би могла да окаже световната организация. Турция може без САЩ, може и без Русия, но не може без ООН. Едно е да се противопоставиш на една или две държави, друго е на целия свят.

Тук изглежда заровено кучето. Тезата, че доносът е вдъхновен от Анкара, придобива вече реални очертания. Залогът е огромен. Ако българката оглави ООН има опасност от блокиране на основната външнополитическа концепция на Турция – за стратегическата дълбочина – и изглежда съвсем в реда на нещата страната да впрегне агентура и пионки за неутрализиране на опасността.

Остава въпросът защо ударът бе нанесен сега. Не може да не го свържем с последните събития в Турция. Нищо чудно досега Анкара да се е надявала САЩ да блокират в Съвета за сигурност кандидатурата на Бокова. Но след опита за преврат отношенията между двете страни започнаха бързо да се влошават. Вече съвсем не е сигурно, че Съединените щати, а и Англия биха изпълнили искане на Турция, за каквото и да е. Т.е. планът Б, разигран с доноса от София, да е бил въведен затова в изпълнение.

Предстоят нелеки дни. Дали Бокова ще надделее е трудно да се определи. Но отсега можем да предвидим, че при всички случаи инициаторите на доноса ще загубят политически от инициативата си. Ако Бокова не спечели, те ще бъдат сочени като причината и ще се сдобият с всеобщо презрение. Ако пък тя успее, ще бъдат упрекнати, че вече не стават за нищо и може да се наложи да връщат пари.

Горките Е.М. и Сие !

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция “Фокус” е задължително!

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване