Лавандулов грис и къпини в хрупкави кори

http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/DVtzJKXNKQk/

Преди всичко изобщо не трябва да се притесняваш от гриса и това е всичко, което ще кажа за него, защото когато човек, който има желание да опитва различни храни в разнообразни съчетания, ще има и способността да унищожи (силна дума, а?) всякакви предразсъдъци касаещи всякакви храни. Като цяло, всеки един компонент от една храна или десерт са важни за цялостното усещане, което неговият автор е искал да предаде, но за мен тук, на първо ниво изпъква една от текстурите. Обзалагам се, че вече знаеш коя. Аз я обожавам, търся я във всичко, добавям я навсякъде, където ми се удаде възможност. Когато чуя думата „хрупкаво“, наострям уши и започвам да отделям слюнка. А когато хрупкавото е комбинирано с нещо сочно и свежо, и сладко, и с цветист аромат – това е моят десерт.

Лавандулов грис и къпини в хрупкави кори

Защо точно грис, сигурно ще се запиташ. След всяка ваканция изкарана на друго място, аз буквално потъвам в темата за храната и традиционната кухня от това място. По стечение на обстоятелствата (ех, че клиширан израз!) многократно имам достъп и наблюдения към гръцката кухня. Не, съвсем не мисля, че знам всичко за нея, просто след всяко посещение на страната намирам нови или се досещам за вече познати рецепти и вкусове. По-важното е, че след това имам желание да ги приготвя у дома. Това обаче трябва да стане бързо, докато желанията и идеите, не се пренесат в друга тема. А това може да стане много лесно, когато постоянно се занимавам с храна. Затова, когато преглеждах една от новите ми книги за гръцка кухня, набелязах един от традиционните десерти – бугаца (μπουγάτσα) – баница с пълнеж от млечен грис.

Къпини, лавандула и лимон

Желанието ми да преобразявам храната по собствен вкус и виждания, промени традиционния гръцки десерт в типичен мой стил, който включва плодове и цветя. Сезонът е този, от който избрах допълващите, но най-важни елементи за вкуса на десерта – къпини и лавандула. Прекрасни аромати и вкус от края на лятото в плътния крем от грис! А хрупкавото от корите, за което така пристрастно говоря, ми дава добър контраст на обичайните летни десерти, с преобладаваща кремообразна текстура като сладолед, семифредо и парфе.

Подготвените кори в гнездада за мъфини

Хрупкавото, обаче има един недостатък, и той е че не продължава дълго. Хрупкави винаги са прясно изпечените неща, като коричката на хляба, бисквитите, повърхността на баничките и други храни приготвени с тънки кори. Хрупкава е дори повърхността на американските палачинки, ако се сервират веднага след като се извадят от тигана, което всъщност не е приложимо и може да го усетиш само, ако си отчупиш и внимателно опиташ току-що извадена от тигана палачинка, разбира се без никой да те види.

Напълнените кори с лавандуловия крем от грис и къпини

Тази създадена приятна хрупкавост от карамелизирането на въглехидратите в храните, продължава едва няколко часа след изпичането, а след това, с минаване на времето, минава и това усещане. Затова има храни и най-вече печива, които са подходящи за консумация само в деня на изпичането им и то възможно по-скоро след него.

Подготовка на следващите гнезда

Ако искаш да се насладиш на една багета, яж я в деня, в който е изпечена. Ако искаш да се насладиш на една баница (баница, не означава непременно със сирене и яйце), яж я в деня на изпичането ѝ. Ако искаш да се насладиш на гризини, крекери или дори нестандартен милфьой – вече знаеш какво да направиш.

Приготвените десерти за печене

Ако обърнем теорията за хрупкаво наобратно, ще видиш ястия и десерти, на които им трябва време, за да развият ароматите и текстурата си и да станат още по-хубави, като под „хубави“ тук имам предвид вкусни. Веднага се досещам за терина, риболита, меденки, брауни и баклава. (Ей сега установих, че не съм ти предложила нито една рецепта за баклава досега. Хм, време е!) Значи, не всички печива са подходящи за своевременна консумация. На някои им трябва време, от което се губи хрупкавото, но това е за сметка на нещо друго – вкусът и различната от хрупкаво текстура, която най-често се превръща в дъвчаща – любимото друго усещане за мен, особено в десерти.

Лавандулов грис и къпини в хрупкави кори

Разказвам ти всичко това, защото искам да те предупредя за две неща:

  1. Десертът с лавандулов грис и къпини в хрупкави кори е отличен за консумация в деня на изпичането му.
  2. Същият този десерт е особено приятен и на по-следващия ден.

Лавандулов грис и къпини в хрупкави кори

В това предупреждение се включват двете теории – за хрупкавото в деня на изпичане и за дъвчащото, което изисква малко изчакване. Така че, имам изненада за теб – ако остане известно количество от десерта за следващия ден (което не е непосилно, защото говорим за 12 броя, все пак), в който корите вече няма да са хрупкави, може да го преобразиш в нов десерт и то без особени усилия. Достатъчно е да приготвиш захарен сироп, също като за баклава и да залееш останалите десерти с него. Те ще имат нужда от време, за да станат хубави, също както при баклавата. Тази импровизация за освежаване на десерта ми хрумна на следващия ден, когато опитах един от тях. Досетих се за друг сходен десерт, отново гръцки – галактобуреко, който по принцип се залива със захарен сироп и реших да приложа вече познатото върху останалите и логично без всякаква хрупкавост десерти. Получих нов десерт, който, ако питаш Вальо, е по-добър от предходния. Аз твърдо заставам зад хрупкавото, но когато то се изгуби знам, че мога да приложа практично и наистина вкусно обновяване.

Лавандулов грис и къпини в хрупкави кори

Лавандулов грис и къпини в хрупкави кори

По идея от рецептата за бугаца, от книгата The Authentic Greek CookBook.

За 12 броя индивидуални порции.

За корите:

  • 12 листа фини кори за баница
  • 120 г разтопено масло

За плънката:

  • 1 консерва (397 г) кондензирано подсладено мляко
  • 500 мл вода
  • 2 чаени лъжици изсушени лавандулови цветове
  • 140 г фин пшеничен грис
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 200 г пресни къпини

За крема от грис в тенджера се смесват подсладеното кондензирано мляко, водата и лавандулата. Слагат се на умерен към силен котлон и сместа се оставя да заври. Когато заври се маха от котлона и се оставя настрана, за да се инфузира лавандуловия аромат в течността. През това време се подготвят корите.

Фурната се нагрява на 180ºC. 12 гнезда за мъфини се намазват с разтопено масло.

Взимат се 4 листа от корите за баница и се слагат един върху друг, като всяка кора се намазва с разтопено масло. Най-горната кора не се маже. Събраните 4 листа се срязват с ножица на кръст, така че да се получат 4 квадрата. По същия начин се приготвят останалите кори и част от маслото. Накрая трябва да се получат 12 квадрата с по 4 слепени кори.

Квадратите от корите се поставят в гнездата за мъфини. Краищата на корите се оставят да стърчат.

Млечната смес за крема се прецежда от лавандулата и се връща на котлона да заври отново. Когато заври, в нея се изсипва грисът и се разбърква непрекъснато докато се сгъсти. Това става бързо. Кремът се отстранява от котлона и в него се добавя лимоновата кора. Докато е топъл се разпределя в чашките от корите. Отгоре се слагат по 2-3 къпини. Краищата на корите се загъват навътре, така че изцяло да покрият крема и къпините. Намазват се с разтопено масло.

За да бъде по-лесно за работа, корите може да се разпределят в гнездата на зиг-заг и след като се завърши с тяхното напълване с крема и къпините, да се продължи с останалите гнезда (може да видиш това на снимките). Докато се работи с една част от намазаните кори, другата част се покрива с влажна кърпа, за да не изсъхват.

Десертите се поставят на средна скара в предварително нагрятата фурна. Пекат се 30 минути докато се зачервят хубаво на повърхността. След като се извадят от фурната, пайовете се изваждат от гнездата за мъфини и се поставят върху решетка. Охлаждат се и се поръсват с пудра захар.

Най-добри са в деня на приготвяне. Ако остане за следващия ден, корите вече ще бъдат овлажнени, съответно няма да са хрупкави. Тогава може да се процедира по следния начин. Сварява се захарен сироп, в който може да се добави пръчка канела, лимонова или портокалова кора. С врелия сироп се заливат охладените пайове и се оставят да поемат от сиропа. На следващия (вече трети ден от изпичането) ще имаш нов десерт.

Лавандулов грис и къпини в хрупкави кори

Лавандулов грис и къпини в хрупкави кори

Лавандулов грис и къпини в хрупкави кори

Мням!

Още рецепти с цветисти-аромати

Други рецепти от гръцка кухня

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Лавандулов грис и къпини в хрупкави кори е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Българският срам между страха и раболепието

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D1%82

Поговорката „Преклонена главица сабя не я сече“ няма аналог в света. В позорното си раболепие българите сме направо уникални. То съвсем не се дължи на страх, колкото на слагачество, снишаване и самоунищожително примирение. Е, понякога изпитваме и срам, задушаващ срам - като в случая „Бююк“. Държава, която предаде на Турция човек, потърсил в нея убежище, заслужава пълно презрение. Държавата обаче не е нещо абстрактно, а сме аз, ти, ние, вие, те. Не от друг, от нас самите ще се наложи да ни е срам.

Най-продаваните книги – 17-и август

http://azcheta.com/naj-prodavanite-knigi-17-i-avgust/

Класация на книжарници „Хермес” –  8 август –  14 август 2016 г. 1. След теб, Джоджо Мойс, Хермес 2. Аз преди теб, Джоджо Мойс, Хермес 3. Ангелите не оцеляват на леда, Александра Маринина, Хермес 4. Отвъд играта , Иво Иванов, Вакон 5. Маестра, Л.С.Хилтън, Хермес Класация на книжарници Orange –  8 август –  14 август 2016...

Фестивал на баницата в Бела паланка

http://rumiborisova.blogspot.com/2016/08/blog-post_17.html

Бела паланка е малко сръбско градче на не повече от 100 км от София. От няколко години в средата на август то става привлекателно с превърналия се в традиция Фестивал на баницата. Тази година любителите на пътешествия и фестивалния туризъм вече са го пропуснали, но затова пък още от сега могат да го включат в плановете си. А тези, които посетиха Дните на баницата на 13 август, със сигурност от сега мислят да го повторят.

Поне 15 български автобуса от рано потеглиха за атрактивното събитие и имаше защо. Посрещнаха ги транспаранти с надпис "Дани банице 2016"и многобройни шарени щандове.

Програмата на фестивала е тридневна - от петък до неделя, и включва много "културно-уметнички" изяви на фолклорни ансамбли, певчески групи, етно музика и млади таланти. Занаятчии керамици, тъкачи, бродирачки и художници са част от феста със своите щандове.
Близо 300 баници в различни варианти бяха подредили на щандове сръчните майстори баничари.


Не по-малко бяха и пъстрите сергии на занаятчиите

И ако някой беше тръгнал със скептицизъм към този панаир, то нямаше как да не остане изумен от изобретателността на участниците в състезанието за най-добра баница, защото това ще да е единственото място, където може да се види баница с диня или със смокини и люти чушки едновременно. Иновациите бяха обяснени с допълнителния елемент за оригиналност, който е въведен едва в това 11-то издание на феста.

Участниците в баничарския конкурс бяха приготвили по едно печиво да го покажат на журито, но покрай него имаше и такива за продан. Осминка от тепсията вървеше по 100 динара, което е по-малко от лев и петдесет. Изкушенията бяха всевъзможни - от традиционните баници със сирене, извара и месо, с лук, спанак и зеле до тези с патладжан и картофи или пък сладки - с ябълки, тиква, вишни, малини, ягоди и череши, гарнирани с орехи, лешници и бадеми. Имаше даже баница с макарони.

Невероятното изобилие беше обобщено с надписа на една от сергиите "Ал` се некад здраво jeло... баш!", което в груб превод значи "Ама се е яло здраво някога".


А яденето си върви и с пиене и не липсваха както домашно приготвени сиропи в това число и от коприва, така и ликьори и ракии. Чашка от 20 грама 34-годишна сливовица също беше 100 динара. Хит беше и измайстореният от млада девойка конфитюр от люти чушки.

Насред този пир за небцето два автобуса туристи от Перник обаче бяха силно загрижени за своята водачка Магдалена. Собственичката на туристическата агенция има особености на организма и не яде нищо с брашно, но дори и за нея на изложението се намери баница. Оказа се, че местна жена има същото страдание като перничанката и участва в баничарския фест с безглутенови печива - и солено, и сладко. Така се оказа, че наистина за всекиго има по нещо.
По сергиите на занаятчиите също имаше привлекателни предмети, а за улеснение на посетителите цената, както и при баниците, беше закръглена и всяко нещо вървеше по 100 динара. Търговците не отказваха и левове и евро и всичко се смяташе по странен курс, на когото както му е удобно.

Славиша Милойевич от Ниш предлагаше нашарени юзчета, комплектовани в сервизи.


Майсторката на бродериите Радица Животинович от Крешевац беше направила за всеки празничен повод красиво изделие и нашенци
накупиха подложки за погачи с дантели







Независимо че хората бяха дошли заради баниците, привлекателни се оказаха и пушещите скари и ако баниците бяха за предястие, то ароматът и видът на сръбската скара нямаше как да не разпалят апетити. Плескавици, вешалици, вратни свински пържоли и дъхави наденички бяха поглъщани, обилно полети с пиво, а и бирата и безалкохолните също вървяха по 100 динара.

Фестивалът се провежда около местната природна забележителност - Врело, където гейзер изхвърля вода нависоко като естествен фонтан, а реката е с прагове и е доста дълбока с много риба в нея. В парка край тази красота е вдигната сцена и любители певци и танцьори вдигат настроението на гостите на фестивала. Музиката, която се носи, не е типичното сръбско, а нещо много по-близко до българския фолклор.

Но още по-голяма беше изненадата, когато сцената беше завзета от девойки с нашенски литаци. Оказа се, че от няколко години фолклорен ансамбъл към читалище "Тодор Пеев-1871" в Етрополе неизменно гостува на Бела паланка на този празник. Малките идват по-отдавна, а покрай тях и ние, татковците се запалихме по хоровете и вече ги придружаваме в тази изява, споделя мъж на средна възраст. Етрополските танцьори си партнират с местен състав с името "Ремизиана", както по римско време се е казвало това селище на средата на пътя между Изтока и Запада.

Възможно е и фестивалът на баницата да има своя корен в средните векове, защото през 1664 година английският дипломат Джон Бърбъри пише за интересен обичай за посрещане и изпращане на гости в Бела паланка. "Според своя обичай ни посрещнаха българки, разхвърляйки парчета масло и сол по пътя, предвещавайки и пожелавайки успех в пътуването и работите ни"... А това с маслото и солта си е елемент от баницата.

И в България има майсторки на баници, може да има и подобен празник, но при комшиите всичко е някак си по-естествено и истинско. Плодовете и зарзаватът са от градините им, а не вносни.

Веселбата също извира от сърцето и заразява

За туристическите агенции, които предлагат като дестинация западните покрайнини в Сърбия, не е трудно да обогатят маршрутите с посещение в Пирот, който е окръжният град за Бела паланка и с близките в региона манастири. Най-лесно се стига до Суковския манастир "Успение Богородично". За автобуси е по-недостъпен Погановският манастир "Св. Йоан Богослов", защото се минава през скални тунели и остри завои. Може да бъде посетен и Темският манастир "Св. Георги", който е само на няколко километра встрани от пътя за Ниш.
Проблем е само преминаването на границата, защото по някаква причина през пункта се минава бавно, ама много бавно, сякаш за да не бърза времето и да ни връща по-близо до здравите традиции, които са ни общи с комшиите.



standartnews.com

Три нови е-книги обещават още приключения от света на Хари Потър

http://azcheta.com/tri-novi-e-knigi-obeshtavat-oshte-priklyucheniya-ot-sveta-na-hari-potar/

Три нови електронни книги за света на Хари Потър, написани от Дж. К. Роулинг, са качени като предстоящи заглавия в Amazon, Barnes and Noble и Apple iBooks, съобщава The Bookseller, цитиран от БТА. Изданията са с очаквана дата на излизане 6 септември 2015 г., а публикуването им бе потвърдено в Twitter профила на сайта Pottermore. We’re thrilled to...

Путин извади Макаров срещу София от своя дипломатически кобур

http://ivo.bg/2016/08/17/%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b2/

XVnlDeXFnsaY6

 

“Руският президент Владимир Путин подписа указ за освобождаването на Юрий Исаков като посланик на Русия в България.

 

На негово място е назначен Анатолий Макаров, съобщи РИА “Новости”, позовавайки се на администрацията на президента.

 

Макаров е роден на 31 октомври 1951 година. Владее английски и холандски език. Заема различни дипломатически служби от 1977 година.

 

От 1994 до 1998 година е старши съветник в Постоянното представителство и заместник постоянен представител на Русия в ЕС. От 1998-1999 година е заместник-директор на Четвъртия европейски департамент на външното министерство на Русия.

 

В периода 1999-2002 година заема длъжността заместник-директор на Департамента за общоевропейско сътрудничество към ведомството. От 2006 до 2012 година е извънреден и пълномощен посланик на Русия в ЮАР и Лесото. От 2012 година е директор на Департамента за работа със съотечествениците към руското външно министерство.”

Толкова за официалното съобщение. Ще се опитам да го разшифровам.

Смяната на Исаков е рутинна. Мандатът му беше изтекъл отдавна. Той беше най-дълго задържалия се на поста в София руски посланик- цели 8 години. От смяната му не може да се направи извод за оценката на свършеното от Исаков, както в случая с Александър Авдеев ( посланик в София 1992-1996 г.), повишен в Москва веднага след завръщането му от София в ранг първи заместник-министър на външните работи като награда за успешното препъване на България по пътя към евроатлантическата й интеграция и възстановавянето на леко помръкналото руско влияние чрез проруското правителство на Мултигруп в условията на уж “враждебното” за Русия президетстване на Желю Желев, чиито съветник Любен Беров стана куклата на конци за мафиотството управление на спомената корпорация.

Кой обаче е Макаров и какъв сигнал е изпращането му в София?

Интересен е европейският (интеграционен) профил в биографията на Макаров. Дали задача му не е да го използва за продължаващите опити на Кремъл да дезинтегрира ЕС, търсейки едно от най-слабите й места в првзетата на всички нива на държавността от руската агентура българска държава?

На този въпрос тепърва ще получаваме отговор.

Но отговорът на въпроса какво търси тъкмо в България такъв изтъкнат московски началник на руснаците по света по линия на външното министерство ( и разузнаване, можем да бъдем сигурни) е еднозначен.

Москва на практика ни съобщава новия си приоритет. Кани се да засили тенденцията да съобразява политиката си в България във връзка с нарастващата с бесни темпове руска диаспора, създавана ударно през последните десетина години чрез превръщането на стотици хиляди руснаци в собственици на недвижими имоти у нас. Както многократно съм отбелязвал ( без какъвто и да било отзвук в други медии и в държавата изобщо, макар данните ми да са от официален български източник, пожелал да ги сподели неофициално) хиляди руснаци са били поощрявани да пазаруват имоти в България от Руската външнотърговска банка ( известна като “банката на Путин” по света, втората по големина в Русия) чрез преференциални кредити.

Защо й е на руската държава да насочва свои граждани в такива количества към страна, в която няма руско малцинство, освен, за да го създава по изкуствен нчин? Този въпрос виси и вече от години питам ЗАЩО.

Отговорът е очевидно политически и е свързан с позицията на София, олицетворявана от всесилния Борисов, да се угажда по всякакъв възможен начин на приоритетите на Путин спрямо България.

Без риск да сбъркам мога да прогнозирам също, че Макаров ще продължи линията на Русия да оперира в България чрез своята пета колона. Особено в пропагандата. От беглия прочит на интервю на Макаров от декември миналата година става ясно, че той следи как върви руската търговия с влияние по света и в частност- в България, която хвали по линия на успешното разработване на (про)руски сайтове, поставяйки страната ни в това отношение в класа на отличниците ( от гледна точка на Кремъл).

 

Всемирный координационный совет 

российских соотечественников, 

проживающих за рубежом

Официальное интернет-представительство

Всемирный координационный совет

21 декабря, 2015

“Могу сказать добрые слова в адрес сайтов объединений соотечественников в США, Франции, Болгарии, Бельгии, Киргизии и Испании.” http://vksrs.com/publications/anatoliy-makarov-davayte-provedem-sleduyushchiy-god-pod-devizom

 

Share on Facebook

Европейски борсови цени на тока за 17-ти автуст 2016-та г.

http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/08/17/evropeiski-borsovi-ceni-na-toka-za-17-ti-avtust-2016-ta-g.1471078

На една графика са събрани средно-дневните борсови цени на електроенергията за днес 17-ти август 2016-та г. Има какво да се изкоментира, но този път ще се въздържа и ще оставя всеки един от вас сам да си прави анализи и изводи. За по-доб...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване