08/18/16 06:08
(http://vasvalch.com/)

Готови за бъдещето: 8 ключови технологични тенденции

virtual reality

Бъдещето е сега. Можете да се убедите в това всеки път, когато минавате през летище само с биометрични данни; когато телефонът ви алармира, че трябва да тръгнете веднага за среща, защото по пътя ви чака задръстване; когато вместо да четете вестника, си чатите с него. Всеки бизнес вече знае, че ако не е подготвен за бъдещето, може да не е част от него. Затова и големите консултантски фирми се обръщат все повече към наблюдение на технологиите – PwC не е изключение и новият им доклад го показва.

В Tech breakthroughs megatrend консултантите идентифицират осем водещи технологии, които ще променят бъдещето на бизнеса. Това са топ тенденциите от списък със 150 „кандидата“ – оценката се базира на потенциалния ефект върху различни индустрии и вероятността технологията да стане масова в рамките на пет до седем години.

Промените са все по-бързи и по-масови

Според данните на изследването бизнесът е наясно, че големите промени, които предстоят, ще са провокирани от нови технологии. 77% казват, че технологиите ще променят най-силно бизнеса – повече от демографските, икономическите и климатичните промени. Бързото развитие на технологичния свят се дължи на няколко различни фактора. На първо място, технологиите стават експоненциално по-достъпни – замислете се колко плащахте преди 5 години за интернет към мобилния ви план, например.
cheaper tech

Колкото повече технологични решения използват потребителите, толкова по-комфортно се чувстват с приемане на още нови технологии – това драматично скъсява срока за възприемане на иновации. Различните технологични тенденции се усилват взаимно – AI помага за бързия напредък в роботиката, AR и VR си взаимодействат постоянно. Иновационната вълна не е видима само в развитите държави – иноваторите вече се намират в целия свят.

Приемането на новите технологии вече не е въпрос на избор – въпрос на оцеляване е. PwC посочват, че технологичните лидери имат средно 2 пъти по-висока вероятност за бърз ръст от консервативните компании. Според мен във висококонкурентните индустрии този процент е и много по-висок.

8 технологични тенденции, които да държите под око

Кои са водещите тенденции? Според данните на PwC топ трендовете включват:

  • 8 trendsИзкуствен интелект (AI). Тук включваме всички алгоритми за визуално разпознаване, natural language processing, machine learning, преводи в реално време, взимане на решения. Ключова способност е възможността на тези алгоритми да обработват големи количества информация и да се учат от нея.
  • Augmented reality (AR). Добавяне на графични или аудио елементи към средата, които да обогатят изживяването на потребителите. Този слой добавена реалност може да намери много различни приложения и за обучение на служители, маркетинг и функционални допълнения към продукти.
  • Blockchain. За мен това беше най-неочакваният елемент в класацията. Но възможността на blockchain да потвърждава валидността на трансакции, да запазва анонимността на потребителите и да не дава възможност за последваща промяна на данните може да е ключов за серия индустрии, в които сигурността е приоритет.
  • Дрони. От доставките на Amazon до приложения за военни цели, самостоятелните устройства носят голям потенциал – а свързването им с AI позволява те да се учат и да взимат решения без човешка намеса.
  • Internet of Things (IoT). Мрежата от устройства позволява да управлявате дистанционно термостата вкъщи или да автоматизирате процесите в завод. За отделни потребители възможностите в тази сфера са секси и удобни, но за бизнесите те могат да носят оптимизация на разходите в пъти.
  • Роботи. Все още сме далеч от създаването на Терминатор, но устройствата, които създаваме днес, могат да работят автономно, замествайки човешка намеса, или да функционират като допълнение на човешките възможности.
  • Виртуална реалност (VR). Все още технологията изисква специализиран хардуер, но с времето той ще става все по-достъпен – а приложенията на VR ще са все по-масови.
  • 3D принтиране. Вече се създават модели с индустриално приложение и възможност да боравят с различни материали – пластмаса, бетон, храна…

Влиянието на технологиите

Според PwC тези технологични промени ще имат ефект не само върху високотехнологичните бизнеси. Техният ефект ще се усети върху всички аспекти на бизнес модела: стратегия, оперативни процеси, работа с клиенти, управление на хора, дори и държавни регулации. Затова всяка компания трябва да обърне внимание на тези промени.

Вижте още за ефектите на технологиите в сайта на PwC.

Постът Готови за бъдещето: 8 ключови технологични тенденции е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 08/18/16 06:08 http://vasvalch.com/8-tech-trends-pwc/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване