09/16/16 11:43
(http://asenov2007.wordpress.com/)

БОКОВА – ПОСЯТА ТАМ, КЪДЕТО НЯМА ДА ПОНИКНЕ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Ще оттегли ли българското правителство Ирина Бокова като кандидат-шеф на ООН и ще предложи ли вместо нея еврокомисаря Кристалина Георгиева? Отговорът засега е „не”, но ефектите от този сюжет не само продължават да вълнуват българското общество, а и отекват далеч извън границите на страната. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, защо изобщо се стигна до идеята Ирина Бокова да бъде оттеглена като кандидат за генерален секретар на ООН?

– През последните седмици, Фили, в ООН се провежда предварителна процедура за избора на бъдещия генерален секретар. Това значи, че кандидатите участват в поредица гласувания, целта на които е да се постигне консенсус за едно от имената. То трябва да получи, доколкото помня, общо 15 гласа, тоест, подкрепа от всички страни в Съвета за сигурност на ООН, включително гласовете на петте негови постоянни членове – САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай. Най-добрата позиция, до която българката Ирина Бокова досега достигна, е трета. На последното гласуване пък, което стана на символичната за България и още по-символичната за самата Бокова дата 9 септември, тя се свлече до пето място. И това не е изненада, просто се реализира онова, което беше предварително известно – че Ирина Бокова няма никакъв шанс да стане генерален секретар на най-голямата световна организация, ООН.

– Пламен, говорили сме за това, но нека припомним – защо Бокова няма шанс?

– Причините са много, Фили. Бокова бе номинирана от предишното българско правителство на левицата без публичен дебат, по неясни критерии и това доведе до остри противоречия в обществото. Тоест, тук не са изпълнени две базисни условия на ООН – кандидатурата да е публична и консенсусна в самата страна, която я издига. Сблъсъкът, който се получи, е свързан и със самата фигура на Ирина Бокова, и с нейните действия, бездействия и зависимости. Първо, тя е човек от списъка на „комунистическите принцове” – това са децата на тоталитарната номенклатура, които гребяха с пълни шепи от привилегиите на режима, а след промените се трансформираха в най-големите „демократични” играчи с власт и пари. Аналогията е да си представим, че 20 години след ВСВ дъщерята на Гьобелс, водеща фигура в бившата германска национал-социалистическа, преименувана просто на социалистическа партия, става шеф на ЮНЕСКО и се кандидатира за шеф на ООН. Но проблемите не са само в миналото, а и в настоящето. Начело на ЮНЕСКО, с цяла поредица спорни решения и изказвания, Бокова доказа, че е непригодна за управление на нещо повече от водопад. Не на последно място идва и всеизвестният факт за нейната зависимост от Москва. Заради това редица европейски държави я отрязаха, а САЩ и Великобритания, две от страните, постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН дадоха ясно да се разбере, че в никакъв случай няма да подкрепят тази кандидатура. Въпреки всичко, сегашното българско уж дясно правителство на ГЕРБ потвърди номинацията на Ирина Бокова, с което вкара както себе си, така и ООН, в нещо като патова ситуация.

– Все пак процедурата за избор на генерален секретар продължава и вероятно с това е свързана идеята Кристалина Георгиева да замести Бокова като евентуален кандидат?

– Да, процедурата продължава, Фили, следващото гласуване е на 26 септември, но по всичко личи, че консенсусът е трудно постижим. При провал, поне някои кандидати трябва да се изтеглят и на тяхно място да се включат нови. В същото време се появиха информации, че в дясната Европейска народна партия има сериозни нагласи за подкрепа на сегашният еврокомисар Кристалина Георгиева като нова номинация. Нещо повече, стана ясно, че страни като Унгария, Полша, Литва и други са готови да номинират Георгиева от свое име, а идеята среща подкрепа и от Германия. Тази новина се появи в тукашните медии, придружена с твърдението на уж добре информиран правителствен източник, че предстои самото българско правителство да изтегли и без това губещата кандидатура на Ирина Бокова, като официално я смени с Кристалина Георгиева. Според източника, това трябваше да стане на заседанието на кабинета този вторник. Оказа се обаче, че цялата работа или е някаква мистификация, или, както също се предполага, е целенасочен сондаж на самия премиер Бойко Борисов за това от кого какви реакции могат да се очакват.

– А какви бяха реакциите?

– Реакциите, Фили, бяха много интересни, а част от тях и неочаквани. Вътре в страната, разбира се, подскочи до тавана и викна срещу възможността Бокова да бъде изтеглена, цялата онази част от политическата класа, която е известна с повече или по-малко солидните си връзки с Москва. Още по-интересен беше обаче ефектът „къде го чукаш, къде се пука”, който се получи в международен план и се превърна в истински скандал. Преди дни Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, заяви, че неотдавна, по време на срещата на Г-20 в Китай, германският канцлер Ангела Меркел е опитала да сондира руския президент Владимир Путин как Москва би погледнала на друг кандидат от България, вместо досегашния. Ако това действително се е случило, Фили, би ми било много интересно да видя какъв е бил в този момент погледът на Путин, който е неприкрито ангажиран с кандидатурата на Бокова. Така или иначе, както твърди Захарова, рускиат президент, уж най-принципно, отрязал Меркел, като и напомнил, че номинацията на кандидатите не е руска работа, а дело на всяка отделна страна. С което Русия практически обвинява Германия, че се меси във вътрешните работи на България. Според говорителя на германското външно министерство Мартин Шефер обаче, казаното от Захарова „обективно не е вярно”. Но Шефер отиде и още по-далеч, той вдигна нивото на скандала, като заяви, че разпространяването на подобна информация е „неприятелски жест” към Германия от страна на Русия. На което пък Захарова отговори с нова порция обвинения и скандалът продължава да се развива.

– Пламен, но какво всъщност стана на заседанието на българското правителство във вторник, взе ли се решение за замяна на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева?

– Не, Фили, напротив, премиерът Бойко Борисов лично потвърди, че, поне засега, правителството няма никакво намерение да оттегля кандидатурата на Ирина Бокова. Той намекна за такава възможност, но при определени резултати от следващия кръг на гласуването в ООН. В същото време Борисов каза, че по принцип би оттеглил кандидатурата на Бокова, но, цитирам – „ако тя беше наш кандидат, на ГЕРБ”. По този повод пък политическият анализатор Илиан Василев попита – а чия кандидатура тогава е Бокова, след като правителството официално я утвърди и продължава да стои зад нея? Въпросът не само е напълно резонен, но и поставя на дневен ред пред българското общество темата за зависимостите по върховете на управлението, Фили. Защото, съгласи се – не е нормално, ако се окаже, че като премиер Бойко Борисов управлява България, а някой друг управлява самия него иззад кулисите.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване