09/27/16 08:06
(http://ivo.bg/)

Руски “богатири” и богаташи се чувстват на своя територия като собственици в България

zx450y250_2832844

НА СНИМКАТА ( “Дневник”): Един от имотите на българското черноморие, в които се подвизава виден руски партиен функционер от управляващата партия

 

В сайта на в. “Дневник” днес е публикувана информация за това, че (поне) 6 семейства на приближени до Путин функционери от неговата партия притежават имоти в България ( включително в нарушение на санкциите срещу Русия, според които активите на включените в съответните списъци лица трябва да бъдат змразени в страните от ЕС) http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/27/2832838_semeistvata_na_vicepremier_i_deputati_ot_edinna_rusiia/

Друго разследване, публикувано в сайта ZaPernik, който се позовава на Pik, разказва за интереса на няколко руски посланици към Сапарева Баня, където си строят вили. Без да съм имал тази информация нямаше как да не забележа, че в курортнтото селище руското присъствие е доста афиширано- включително с развяването на рудски знамена над основния басейн с топла минерална вода, чието ползване в зимни условия на открито е главната аткрация на курорта. Което сочи, че тук има руски собственици.

Точно като собственици из курорта се разхождат руснаци, на които местните под сурдинка казват “богатири”. Имали наблизо някаква база за отдих ( и обучение?!) на спецчасти, споделят с озъртане хората.

Не знам за “богатирите”, но за богаташите от богаташкия квартал, които изкупуват с руски пари имоти, можете да прочетете повече в следната публикация, която допълва усещането за България, като обект на засиления интерес от страна на руски купувачи, чувстващи се тук на своя територия ( с тенденция да я напазаруват цялата, както откровено се “пошегува” руският депутат Пьотр Толстой).

Двама руски посланици с вили в Сапарева баня, арменският търси парцел

Извънредният и пълномощен посланик на Армения в България Н. Пр. Армен Саргсян търси да купи имот в Сапарева баня, ще строи семейна вила. Информацията бе потвърдена от известния лекар д-р Аспарух Льондев, който е на 76 г. и от 15 г. е шеф на Спешен център – Сапарева баня. В събота посланикът е бил на гости при доктора, Армен Саргсян е близък приятел с единия от синовете на А. Льондев, художника Константино Льондев, който е по-известен в чужбина с творчеството си, съобщава „Струма.бг“.

„Посланикът на Армения често гостува в моя дом. От една година търси да закупи подходящ имот в Сапарева баня, иска да си построи вила. Градът го привлича с красивата природа и топлата минерална вода. Покрай имотните теми предишния път захванахме и спор с него кой коняк е по-хубав – грузинският или арменският. При последното идване в Сапарева баня той ме сюрпризира с арменски коняк, който изпихме заедно с него и сина ми Констнатино, за да се убедя лично, както се казва, „от първа ръка“, кой е най-хубавият коняк“, разказа с широка усмивка д-р Льондев.

Докторът има прелюбопитна лична история, за която малцина в Сапарева баня и Дупнишко знаят. Той е роден в малко градче до Бари, Италия, и има роднини навсякъде из Ботуша. Заради последното гибелно земетресение в централната част съвсем естествено го попитахме дали има пострадали негови роднини. „За щастие нямам пострадали роднини, но жалко за хората, останали под руините от земетресението. Град Бари е на 400 км от моя роден град Полиано Маре. Там земетресението не е усетено. Сигурно се питате – роден съм в Бари, Италия, а пък живея в Сапарева баня. Ще ви разкажа с две изречения: През 1913 година родителите ми са дошли в България като бежанци от Егейска Македония, от Серес, и остават в Неврокоп (Гоце Делчев). Цялата фамилия започва да работи и изпращат баща ми да следва в Италия, в Бари. Завършва той там и се жени за хазяйката си, италианка. Бил е в един пансион за студенти, който моята баба е държала. Брат ми завършва също в Италия, сестра ми е зъболекарка, тя има двама синове лекари, аз имам също син лекар, казва се Илия. Имам и братовчеди лекари. В Дупница д-р Витошка ми е първа братовчедка. От моя баща тръгва във всяко поколение на нашия род да има лекари. Другият ми син Константино се отдаде на рисуването“, разказа накратко житейската си история д-р А. Льондев.

Неговият пръв братовчед Джузепе Фружини е съдия в Бари. Той е изпратил покана на общинското ръководство на Сапарева баня да пътуват за негова сметка до Бари, за да обменят опит в туризма и двата града да се побратимят.

С Армен Саргсян Сапарева баня  направо трябва да придобие  статут на  дипломатическа зона. В курорта имат имоти вече  двама бивши посланици на Русия. Привлечени от минералната вода, красивата планина и спокойствието тук, разкошни вили са вдигнали Н. Пр. Сергей Потапов и Н. Пр. Владимир Матвеев. Посланик Потапов е построил триетажна вила в началото на вековна борова гора край Сапарева баня. Архитектурата й  се отличава от останалите сгради в така наречения квартал на богатите. Имотът е обграден отвсякъде с гора и няма съседи. След напускането  на дипломатическия пост в България бившият посланик се върна в Русия като съветник на кмета на Москва Юрий Лужков. Парцелът,  в който е построена луксозната вила, е регистриран на името на фирмата на Александър Потапов „Ирикс“ ЕООД. Управител  е съпругата му Татяна.

Вилата на друг бивш руски посланик в България Владимир Матвеев е регистрирана на фирма „Адиум“ ЕООД, на която той си е и управител. Луксозната сграда  е в парка на Сапарева баня, на метри от прочутия Гейзер. Тя е скрита зад висока ограда, а кепенците на всички прозорци са спуснати. Построена е в имот от няколко декара,  в който са засадени десетки брези и борови дървета. Покрой оградата има  цветя, което издава, че някой се грижи за имота на бившия посланик. Съседи заявиха, че от няколко години Вл. Матвев не е идвал да нагледа вилата си.

Източник: Pik

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване