09/29/16 08:56
(http://ivo.bg/)

Бокова показа на Борисов, че не той кара влака ( на нейната московска кандидатура)

Ирина Бокова приписва неуспеха си като кандидат за върха на ООН на българите, които не са я подкрепили, макар онези, които я подкрепят непрекъснато да тръбят, че неподкрепящите я в България били пренебрежимо малка величина. И досега опитите на Бокова да се представи като жертва на някаква българска завист или противопоставяне ( с намек за биографията й и тази на родителите й) изглеждаха скарани с логиката. Още повече, че тук с такава биография е по-вероятно да направиш милиони и кариера, отколкото да потънеш ( от срам).

Пропадането й в гласуването обаче направи тезата й още по-несъстоятелна.

Гласовете на политици и коментатори с достъп до медиите в България, които сочеха истинската причина , поради която тя наистина не трябва да бъде подкрепена , могат да бъдат цитирани поименно. Толкова са малко. А и достъпът им до медиите е редуциран до епизодични телевизионни скандали, в които биват въвличани със задължителното доминиращо участие на гръмогласни викачи на повикване от редиците на петата колона на Москва.

Още преди 5 години описах в една от книгите си схемата, по която Бокова беше успешно монтирана от Москва начело на ЮНЕСКО. Да я припомня накратко.

Най-напред тя беше номинирана без каквато и да било дискусия и състезание в самата България от лицето на петата колона на Кремъл тук Георги Първанов през 2008 г. в разцвета на неговото всевластие като президент. След това руският участник в тази международна шахматна игра  Александър Яковенко беше жертван като офицер за отвличане на вниманието чрез негово “самоубийствено” предложение за подкуп към ЮНЕСКО ( за саможертвата беше възмезден с посланически пост в Лондон, където е и днес). Междувременно с мръсната метла на компроматите срещу конкурентите Москва разчисти пътя на аутсайдера Бокова и я доведе до победата.

Мога да се обзаложа, че тъкмо Москва е развързала кесията отново за някои от хвалебствията, които се появиха напоследък за Бокова в наистина престижни западни издания. Българските й другари просто нямат тази широта ( на пръстите в харченето).

Отново ще спомена също, че Бокова много добре си дава сметка колко е уязвима по темата за руската си връзка и поради това избягва да говори по въпроса, акцентирайки непрекъснато за “заблуда на противника”, т.е. на всички доверчиви лаици, незапознати с истината, че (шепа) българи й пречат. А в интервю за ТВ + през януари направо излъга, че Яковенко бил “силна кандидатура”, т.е. едва ли не е бил силен конкурент за нея, макар той да отпадна в самчото начало, след като публично предложи от името на работодателите си 20 милиона на организацията, ако бъде избран.

Стигаме до логичната развръзка, когато в самата Русия трябва да обяснят сега какъв е проблемът. И ето че най-сетне това се случва, когато руското смокиново листо падна.

“ …политологът Екатерина Шумицкая “обяснява защо решението за смяна на кандидата изглежда изненадващо само на пръв поглед”.

“Българският печат отдавна раздухваше слухове за такава рокада, предвиждаше се точно този вариант за смяна, затова тук няма нищо чудно. Фактически може да се предположи САМО ЕДНА  ПРИЧИНА( курсивът мой- ivo.bg) за тази ротация – Ирина Бокова бе наричана проруски кандидат”, заявява Шумицкая…” ( Цитатът е от днешна публикация в OFFNews, в която заглавието констатира, че руските медии прогнозират правителствена криза в България заради Бокова).

Точно така, само една е причината. Никакви “български пречки” няма в България, където очевидността на проруската й кандидатура не спря потвърждението на нейната номинация въпреки театралното вътрешно противопставяне на днешната власт срещу вчерашната, която я издигна.45742_660_370

 

НА СНИМКИТЕ: Бокова с прегръдка в синьо костюмче с “десния Борисов”  и с червено, с др. Пламен Орешарски- за всекиго по нещо!

Ирина-Бокова-Пламен-Орешарски

 

Рускинята Шумицкая, за разлика от Бокова, назовава реалността такава, каквато е. Бокова се натъква на съпротива именно като руски играч, но не от страна на българските власти, които покорно я номинираха въпреки това, а от онези, които гласуват в ООН срещу покорно номинираната от София кандудатура на Москва. http://ureport.bg/52532/2015/01/09/politika/bulgaria/boyko-borisov-podkrepya-bokova-za-shef-na-oon

А че е подло Борисов да се крие зад тях, по този въпрос спор няма.

Да сте чули поне намек от страна на премиера Борисов по темата за руската зависимоскт на Бокова? Тепърва ще става интересно обаче как ще увърта в обясненията си защо Бокова, която прегръщаше, отвърна на заявката му с номинирането на втора българска кандудатура с отказ да му се подчини като се откаже. Друг е началникът й. Това му казва тя чрез жеста на презрение към неговото решение. Което ( поне засега) се посреща от него с издайническо смирение.

Истинските кадрови решения в България и за България се взимат в Москва и от нейната пета колона, а Борисов може само да подсмърча и да се пази да не предизвика гнева й. Което и прави, проявявайки нетипично за него “търпение” към толкова демонстративно неподчинение.

Ако става дума за някой горски, позорящ ГЕРБ със съучастието си в отсичането на няколко дървета, храбрият премиер на секундата щеше да разпространи във фейсбук съобщение как лично го е прегазил с нареждане да бъде уволнен на мига. За Бокова обаче само мига на парцали като ученичка, която знае, че прегрешенията й са известни на др. директор и е по-добре да продължава да му прави мили очи, отколкото да му се репчи.

Нашият премиер е по “великите дела” срещу невзрачни хорица. Но спрямо великите ( в неговите очи) противници или покровители е невзрачен човечец.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване