09/30/16 10:55
(http://ivo.bg/)

Нека позная: Томислав Дончев би трябвало да е кандидатът на Борисов за президент

Управляващите се отнасят с нас като с куче по няколко начина.

Оставят ни да си лаем, докато си карат кервана.

Подвикват ни “чиба”, ако зададем неудобен въпрос.

Подхвърлят ни ( информационен) кокал, за да не досаждаме.

Пращат ни по фалшива следа, за да прикрият истинската.

Ако пък сме надушили миризливата истина ( например за това, че номинираха Бокова под натиск), ни почесват зад ухото , че все пак сме “познали”.

Всичко това се случи днес в рамките на една медийна изява на Цветан Цветанов, личния говорител на премиера Борисов, активиран обикновено в тази роля в случаите, когато на Началника не му се говори поради гарантираните негативи, които би си спечелил каквото и да каже по наболелите теми.

Ето така днес получихме потвърждение на знайния факт, че номинирането на Бокова от Борисов е станало под натиск. Цветанов не уточни кой е толкова могъщ, че да натиска такъв политбогатир в България. Ще трябва да се задоволим със задоволителната реплика по въпроса на кандидата на реформаторите Трайчо Трайков, който го посочи поимнено: натискът е дошъл от Първанов. Явно го е направил в ролята на началника по руска линия в тандема му с Борисов в българската политика.

На друга очевидност, че ни карат да се съгласим да избираме от ГЕРБ когото и да било , “дори и растение”, Цветанов отвърна с “чиба”. Било лошо да му се задавт такива въпроси.

За да се поуталожи обаче информационният глад около митичната, но предизвестено печеливша ( според властта и нейните присъдружни коментатори) кандидатура на машината за печелене на избори, ръководена от него, Цветанов подхвърли кокала с четири имена. Нещо като гатанка, игра на кости. Да се мъчим да познаем.

Нямам претенцията за най-добрия нюх сред “кучетата”, но ако в действията на нашите кучкари има някаква логика, то избирам да заложа на името на Томислав Дончев. Не че той с нещо се откроява, дори напротив- доближава се със задна дата до профила на министър Плевнелиев ( деклариращ тогава предизборно, че не е политик), преди да бъде номиниран ( в последната политическа секудна) от Борисов в навечерите на предишните президентски избори през 2011 година.

Причината да смятам така е в това, че прагматизмът, ако той движи кервана на Борисов, изисква той да не рискува сигурни капии като София и Бургас, в които ще се наложат избори, ако гербаджиите овакантят поста. Особено в София винаги има риск при овакантения пост на Фандъкова заблудените гласоподаватели да се върнат към обичая си да гласуват за десен кандидат.

Дончев, съобщен днес от Цветанов в компанията на Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, е най-безпроблемно заменимата величина в това каре. И това би се оказало достатъчно за Борисов да го прати на “отговорната работа”, както вече го е правил, назначавайки го за министър на различни неща.

Колкото до Цачева, тя е наистина предана другарка на Първия партиен и държавен ръководител, но ще има огромен проблем да бъде различена от останалите другари и другарки, пуснати по московска линия да се борят за главнокомандващи. Тя до такава степен се слива с тези другари и другарки, че ще бъде истинска комедия ( от грешки) да бъде пусната като конкурент на нещо, от което не може да се разграничи.

Ето защо рискувам да прогнозирам, че изборът би трябвало да е Дончев, който и по заемания в момента пост отговаря по документи на названието на партията в качеството на гражданин, отговорящ в правителството за европейските фондове, т.е. развитието на България с европейски средства.

Но при една уговорка: че сметките на Борисов се базират на някаква прагматична политическа преценка, а не на неговия егоистичен интерес да ни разиграе поредната предсказуема изненада- например като скочи от премиерския трон и се включи в битката за спокойно дългогодишно управление на президенска позиция, каквото сегашният му пост не гарантира.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване